S čím začít?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: S čím začít?

#151 Příspěvek od DAF »

hrst píše:...Proč ale neexistuje v někdejší modelářské velmoci přehledný on-line kurz jak se stát modelářem, hezky krok za krokem? ...

On-line asi ne, ale jinak takové kurzy existují. Říká se tomu modelařské kroužky. Sice tam chodí hlavně děti, ale věřím, že kdyby tam pro radu a pomoc přišel požádat někdo starší, nejspíš by odmítnut také nebyl, byť by to nebylo v rámci toho kroužku. A to samé bude určitě na modelářských letištích.
Hitec Aurora 9X
jio

#152 Příspěvek od jio »

Ty nesou v každé vesnici. Internet už ano.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od veka1 »

DannyT píše:Má smysl koupě tohoto?
https://www.rcprofi.cz/rc-letadlo-cessna-182.html
Na takové to domácí blbnutí... na alze to docela pomluvili...
Lítám s Sky Surferem a chtěl bych něco s podvozkem na učení se vzletu a přistání na kola...

Zkoukni video .Puvodne to byl model rizeny pouze smerovkou ( jeste neproporcionalne) tj. vzletat a pristavat musel bez pomoci pilota. Vzletal na plny plyn ( nemel RC karbec) a pristaval se zastavenym motorem, kdyz doslo palivo.

Je to normalni a primerene velke letadlo, kere v leti samo i kdyz ho neridim ( jako volnasek) a vydzi relativne hrube zachazeni v provozu .

Ze to umi i zakladni akro, vcetne vykrutu, aniz by melo kridelka je samozrejmost. Az bude nekdy tvurci chvile , sestriham video a prilozim jako dukaz , ze nekecam. :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NzlEnzNrrdo[/youtube]

veka1
Lioton

#154 Příspěvek od Lioton »

Lítám s Sky Surferem a chtěl bych něco s podvozkem na učení se vzletu a přistání na kola...

Dobrý večer. 58 gramů? Myslím, že na tom se toho moc nenaučíte. To ani nepoznáte, jestli jste s tím spadl nebo přistál :) . Antonín
DAF
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od DAF »

Ano, nejsou v každé vesnici, ale nejsme ani na Sibiři, ani na Aljašce, aby se nedalo přejet do vedlejší obce či města. Navíc na internetu se najde spousta různých návodů, bohužel ne vždy odpovídající kvality, ale to je stejné i u jiných oborů. Nevím, jak by sis představoval nějaké on-line kurzy. Jakože si v pět odpoledne otevřeš net a bude tam webovka, kde se všichni zájemci připojí a budou čučet, jak to lektor lepí? Ono je pak dobré čučet i nazpátek, jak to adepti lepí (vlastní zkušenost z kroužku). Není to UčíTelka. Na stavby modelů jsem nějaká videa na You Tube našel a pokud dotyčný není úplně blbej, pidlookej a tupej, dokáže technologie zde odkoukané přenést na svou stavbu.
Jinak Pluto je fakt dobrej ajrák https://daf64.rajce.idnes.cz/Pluto_2019_01_30/. Mám i pár letových snímků, ale zatím jsem je nestačil přiložit. S rozhýbanými všemi kormidly dokáže i základy jakés takés akrobacie.
Hitec Aurora 9X
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od pepinozbrna »

[quote="hrst"]Tak s tím určitě lze jenom souhlasit!
Proč ale neexistuje v někdejší modelářské velmoci přehledný on-line kurz jak se stát modelářem, hezky krok za krokem? :D

[youtu_be]https://youtu.be/U2Syz6K7f2U[/youtu_be]

Takže proč třeba není dostupné něco takového a v češtině citace autora

Můj názor.
Doufám že toto video neni myšleno jako návod do začátků - Pokud ano "Sawe your soul" :lol:
Nahoru to půjde ... dolů musí.
DannyT

#157 Příspěvek od DannyT »

REX píše:Nebo třeba tak....

Zajímavé, co je to za podvozek a jak se změnil let? Dá se s tím startovat v pohodě ze země? :D
dudaj

#158 Příspěvek od dudaj »

kupovat modely s vysílačkami je k prdu. Pokud se chceš naučit start ze země, proč si na Sky Surfera nepřiděláš podvozek ?
Navíc ptát se na fóru, jestli něco má smysl kupovat ? Jestli to má pro tebe smysl a líbí se ti to, tak si to kup.
To je jako ptát se bude mi chutnat čočka na kyselo ?
DannyT

#159 Příspěvek od DannyT »

dudaj - chápu, jsem začátečník a musel jsi mě osolit. Budiž. Omlouvám se, že jsem se zeptal, jestli s tím nemá někdo zkušenost a jestli je to blbost, nebo ne.
REX

#160 Příspěvek od REX »

DannyT píše:Zajímavé, co je to za podvozek a jak se změnil let? Dá se s tím startovat v pohodě ze země? :D

Podvozek je vyrobený z toho co dům dal, ohnul jsem prasácky v ruce kousek duralové pasoviny 1,6x30mm, kolečka průměr 65mm na ostruze kousek plechu z nápojové plechovky aby se neošoural
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#161 Příspěvek od DAF »

Dobře, odpovím ti jinak, asi nemá. Bude to lepší hračka, nic víc. 58 g v luftě, to je vlaštovka. Nemusí to být "obřík" se 2 metry rozpětí a padesátkou motorem, ale na začátky je dobré něco kolem 1,3 - 1,6m, co není moc rychlé a létá to lépe samo, než když do toho někdo hrabe. Začátečnický model má být stabilní a nejlépe když z nějaké krizovky vypluje sám, když pilot pustí řízení. A udělá to sám, žádná elektronika za něj. Střední model můžeš dostat kousek výš, ale tak, abys ho stále dobře viděl. S prckem budeš, pro dobrou viditelnost, létat relativně nízko a na srovnání chyby nebudeš mít moc prostoru (výšky).
Hitec Aurora 9X
DannyT

#162 Příspěvek od DannyT »

REX píše:
Podvozek je vyrobený z toho co dům dal, ohnul jsem prasácky v ruce kousek duralové pasoviny 1,6x30mm, kolečka průměr 65mm na ostruze kousek plechu z nápojové plechovky aby se neošoural

Děkuji za inspiraci, zkusím to, nejlevnější řešení.

DAF píše:Dobře, odpovím ti jinak, asi nemá. Bude to lepší hračka, nic víc. 58 g v luftě, to je vlaštovka. Nemusí to být "obřík" se 2 metry rozpětí a padesátkou motorem, ale na začátky je dobré něco kolem 1,3 - 1,6m, co není moc rychlé a létá to lépe samo, než když do toho někdo hrabe. Začátečnický model má být stabilní a nejlépe když z nějaké krizovky vypluje sám, když pilot pustí řízení. A udělá to sám, žádná elektronika za něj. Střední model můžeš dostat kousek výš, ale tak, abys ho stále dobře viděl. S prckem budeš, pro dobrou viditelnost, létat relativně nízko a na srovnání chyby nebudeš mít moc prostoru (výšky).

Děkuju, je tedy blbost to kupovat, zkusím prozatím zbastlit podvozek na Surfera a časem uvidím, kolibříka zavrhuju :D
dudaj

#163 Příspěvek od dudaj »

DannyT píše:dudaj - chápu, jsem začátečník a musel jsi mě osolit. Budiž. Omlouvám se, že jsem se zeptal, jestli s tím nemá někdo zkušenost a jestli je to blbost, nebo ne.

Neosolil jsem tě.
Poradil jsem ti , co se ti z mé rady nelíbí ?
To dodělání podvozku ? Nebo kup si co se ti líbí ?
Protože to letadlo lítá jak má, a všechny ostatní názory jsou irelevantní.
Nikdo z radících model nemá a lidi co to pomlouvaj na Alze třeba o létání nic nevědí a buší s tím o zem.
No a aby jsi doma hromadil vysílačky od laciných modelů smysl opravdu nemá.
Takže než budeš rejpat něco o osolení, tak napřed přemejšlej, co jsem ti vlastně napsal :wink: .
REX

#164 Příspěvek od REX »

Jinak předtím jsem to nestihl dopsat, přijela rodina z návštěvy ;)
Podvozek je přišroubovaný dvěmi polyamidovými šrouby aby se kdyžtak při špatném přistání střihly a nezničily trup, uvnitř trupu je překližková destička s topolovky s maticemi. Bohužel mi to někde ujelo, tak je to nakonec zvenku zalepené vteřiňákem aby to bylo v ose, takže se myšlenka se stříháním šroubů při tvrdém přistání nějak nezadařila...ale to se občas stává.
Syn létá s EasyStarem od jara, předtím měl metrového deskového Hellcata z 1cm EPP a Vivata od KORu. Pak přesedlal na ES a létal. Jelikož jeho mladší brácha létá se StepOnem a startuje a přistává na asfaltové cestě, chtěl taky něco s podvozkem, tak jsme udělali toto...
Včera bylo první létání a je nadšený!
Nejdřív jsem mu ho zalétl a doladil těžiště a pak už létal sám. Starty z cesty úplně v pohodě, přistání mu moc nešla, furt se nedokázal srovnat s osou cesty aby to hezky posadil, protože cesta je úzká, dva osobáky se skoro nevyhnou, je to zemědělská asfaltka mezi poly.
S podvozkem to za letu vypadá trochu divně, ale to si zvykneš a nepřijde mi že by to nějak narušovalo, nebo zhoršilo letové vlastnosti.
Naposledy upravil(a) REX dne pon 22.06.2020 23:10, celkem upraveno 1 x.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
kope
Kontaktovat uživatele:

#165 Příspěvek od kope »

DannyT píše:...chtěl bych něco s podvozkem na učení se vzletu a přistání na kola...

Tak přesně na tohle jsem si koupil FunCuba.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“