Elektrická lupínková pilka?
Re: Elektrická lupínková pilka?
igorb píše:Dlhy a priamociary he rozdiel, ja mam malu proxonku a ta tiez heureze dlhy rez prave kvoli ramenu. Ale ta ma jednak vedenie (aj s mierkou), ale aj uhlovy nastavec na rovne vedenie, a vyuzivam to velmi casto, napriklad na narezanie hromady rovnakych priloznikov, rezanie pravouhlych dielov co je v modelarstve caste. Proste rovny rez sa robi casto, chybalo by mi to, takze to je pre mna dost prekvapujuce a divim sa ze to na tom linku neriesili medzi +a - jednptlivych typov. No ale ak to clovek nepotrebije (vyrezavanie "figuriek"), tak vo co go, ked to treba raz za uhorsky rok tak si to clovek namaluje..
Samozrejme, je to výhoda, keď to píla vie. Vtedy, keď som ja túto moju moju kupoval som dlhé rovné rezy riešiť nemusel (malá okružná bola doma), potreboval som niečo práve na rezanie kriviek (profily, prepážky... Laser nemám ani CNC frrézu a ručnou sa mi hudlikať nechcelo
T16SZ
Jasne, nakoniec som skoncil tiez u dvoch 
Asi to bude ako napísal Jyrry - dnes, čase CNC tieto veci budú patriť pomaly do múzea modelárčiny...
Aj s modelármi ako ja...

T16SZ
Ještě jedna alternativa a to je pásová pila, mám s průměrem kladek 200mm a délkou pasu 1425mm. S 6mm širokým pásem jdou řezat i docela zatočené křivky... Jak na lupenkovou pilku to nemá, ale co se týká rychlosti a tloušťce prořezávaného materiálu, tak jasně vede, jediná nevýhoda, že to nenavlečeš 
Tiez mam frezu, tiez robim vsetko na nej (aj nahodne rovne rezy) ale napriklad ten neutechnik stale pouzivam na delenie materialu (pichacka s dlhym listom prereze do balzy 30 - proste ak chces vyfrezovat trup, potrebujes prirez malo prevysujuci rozmery vyrobku, nebudes dlabat premenou metra kubickeho dreva na piliny aby si vyrobil 10cm vecicku). Jyrry ma na to tiez kotucovku pokial viem, takze vyhnut sa tomu neda ani v dobe CNC 
blesk píše:Ještě jedna alternativa a to je pásová pila, mám s průměrem kladek 200mm a délkou pasu 1425mm. S 6mm širokým pásem jdou řezat i docela zatočené křivky... Jak na lupenkovou pilku to nemá, ale co se týká rychlosti a tloušťce prořezávaného materiálu, tak jasně vede, jediná nevýhoda, že to nenavlečeš
.... asi si zabudol prihodit link
Tak jo, tak je tady...
https://www.naradi-rychle.cz/Pasova-pil ... escription
Pilové pásy kupuju v Pilana market Hulín, dělané na zakázku, 10x0,6 mají ještě 8x0,5 a 6x0,5. Cena za nejširší je 130kč, ostatní jsou +- pár korun, klidně udělají i jeden kus, já jich teď bral 5 stejných a trvalo jim to týden. Ten co je na pile, je super ale náhradní originály stojí cca 250 Kč a stoji za houby, respektive ten 6x0,6 jsem od nich nesehnal, ostatní byly tlusté a praskaly. Pilu mám cca 5let a jediné co jsem měnil bylo ložisko vedení pásu (35 Kč) a teď by bylo potřeba vyměnit rozběhový kondík, už má nejlepší léta za sebou a občas se mu nechce roztočit motor.
https://www.naradi-rychle.cz/Pasova-pil ... escription
Pilové pásy kupuju v Pilana market Hulín, dělané na zakázku, 10x0,6 mají ještě 8x0,5 a 6x0,5. Cena za nejširší je 130kč, ostatní jsou +- pár korun, klidně udělají i jeden kus, já jich teď bral 5 stejných a trvalo jim to týden. Ten co je na pile, je super ale náhradní originály stojí cca 250 Kč a stoji za houby, respektive ten 6x0,6 jsem od nich nesehnal, ostatní byly tlusté a praskaly. Pilu mám cca 5let a jediné co jsem měnil bylo ložisko vedení pásu (35 Kč) a teď by bylo potřeba vyměnit rozběhový kondík, už má nejlepší léta za sebou a občas se mu nechce roztočit motor.
Mám obdobné udělátko - nástavec - adaptér na přímočarou pilu, co z ní uděla lupínkovku, tuším od Wolfcraft a v pohodě postačuje...
Dokonce se domnívám, že by to s trochou šikovnosti šlo udělat či dokonce 3D vytisknout, kromě toho rámu a pružiny
Úplně bych tu lupínkovou pilku jako užitečný nástroj nezatracoval
dokáže fakt hodně věcí, doporučuji nějakou literaturu třeba z CZT 
Dokonce se domnívám, že by to s trochou šikovnosti šlo udělat či dokonce 3D vytisknout, kromě toho rámu a pružiny
Úplně bych tu lupínkovou pilku jako užitečný nástroj nezatracoval
Vzhledem k tomu , že plánuji k pilce dodělat nožní spinač a i cca 10kg plechová konstrukce mi příjde jako nestabilní hračka , protože takovéhle strojky by měli mít solidní litinový základ asi nebudu cílovka pro ruzné dopňky k přímočarým pilkám.
O pásovce uvažuji již déle, ale pro to na co to potřebuji ted je 6mm pás moc široký a naopak na to na co bych užil pásovku, tedy řezání "železa" zase moc málo odolný a velkou pásovku a) nechci platit a b) nemam kam dát.
Dlouhé rovné řezy na lipinkovce?
Ano , také postrádám min přípravu na nějaký vodící systém, který by umožnil řezat rovně podle vodítka. V diskuzi jsem dokonce narazil na to, že podle vodítka na těchto pilách moc řezat nejde, protože se na platek muzí materiál navádět pod mírným uhlem, dokonce k tomu bylo video s lipinkovkou s laserovým křížem na kterém vysvětlovali proč a jak. Nicnéně je fakt, že ten pidi Proxcom vodítko má.
Zkoušel jste někdo řezat podle vodítka?
Občas bych to užil při rozřezávání PCB desek.
O pásovce uvažuji již déle, ale pro to na co to potřebuji ted je 6mm pás moc široký a naopak na to na co bych užil pásovku, tedy řezání "železa" zase moc málo odolný a velkou pásovku a) nechci platit a b) nemam kam dát.
Ano , také postrádám min přípravu na nějaký vodící systém, který by umožnil řezat rovně podle vodítka. V diskuzi jsem dokonce narazil na to, že podle vodítka na těchto pilách moc řezat nejde, protože se na platek muzí materiál navádět pod mírným uhlem, dokonce k tomu bylo video s lipinkovkou s laserovým křížem na kterém vysvětlovali proč a jak. Nicnéně je fakt, že ten pidi Proxcom vodítko má.
Berger píše:Vzhledem k tomu , že plánuji k pilce dodělat nožní spinač a i cca 10kg plechová konstrukce mi příjde jako nestabilní hračka , protože takovéhle strojky by měli mít solidní litinový základ asi nebudu cílovka pro ruzné dopňky k přímočarým pilkám.
O pásovce uvažuji již déle, ale pro to na co to potřebuji ted je 6mm pás moc široký a naopak na to na co bych užil pásovku, tedy řezání "železa" zase moc málo odolný a velkou pásovku a) nechci platit a b) nemam kam dát.![]()
Podle vodítka řezat jde - ale ne s běžnými listy, celkem tragické kvality, co se obvykle pro hobby pily prodávají. Problém je totiž v tom, že ty zuby jsou střihané pouze z jedné strany, takže na jedné straně mají nepatrný radius, z druhé otřep (prostě nejsou souměrné). List (řez) pak utíká podle toho, jak to na jedné straně řeže líp a na druhé odtlačuje.
Když použiješ pořádný list, tak to nedělá - pak podle vodítka se dá řezat bezproblémově.
Dík za vysvětlení, logickou otázkou pak je kde se dají takové lepší pilky v ČR sehnat za rozumné peníze?
Co jsme tak koukal tak v běžné nabídce jsou pilky od Scheppach dále pak Güde a šlo by pokračovat všichni mají univerzální popisy, více ménš se všichni chlubí "německou" kvalitou a přítom třeba viz samotné pily (stroje) od prvního pohledu jsou tak nebezpečně stejné a prodávají se pod tolika barevnými variantami a značkami, že je jasné, že to nevyrábí ani Scheppach, který si na tradičního německého výrobce s 80 lettou tradic hraje ani Güde, který si už hraje jen na německou značku. U plátku to počítám bude o řád horší a to nemluvím o ceně v ČR se u výše jmenovaných pohybuje mezi 10-12Kč /ks.
Pokud mrknu do USA , najdu shopy, které pilky testují, ničemu jinému se nevěnují a cenově tucet za 3$ tj. pod 6kč /ks viz například Flying Dutchman Blades a testy
Můžete doporučit nějakého dodavatele kvalitních pilek za rozumné peníze?
Co jsme tak koukal tak v běžné nabídce jsou pilky od Scheppach dále pak Güde a šlo by pokračovat všichni mají univerzální popisy, více ménš se všichni chlubí "německou" kvalitou a přítom třeba viz samotné pily (stroje) od prvního pohledu jsou tak nebezpečně stejné a prodávají se pod tolika barevnými variantami a značkami, že je jasné, že to nevyrábí ani Scheppach, který si na tradičního německého výrobce s 80 lettou tradic hraje ani Güde, který si už hraje jen na německou značku. U plátku to počítám bude o řád horší a to nemluvím o ceně v ČR se u výše jmenovaných pohybuje mezi 10-12Kč /ks.
Pokud mrknu do USA , najdu shopy, které pilky testují, ničemu jinému se nevěnují a cenově tucet za 3$ tj. pod 6kč /ks viz například Flying Dutchman Blades a testy
Můžete doporučit nějakého dodavatele kvalitních pilek za rozumné peníze?
V tychto pilach je lepsie pouzit listy s vecsim rozvodom zubov "srankom". niekedy sa to da dostat a vecsinou maju maly pocet velkych zubov.
Ale ked pozries ten Neutechnik, tak tam su dve riesenia problemu:
1/ pokial je pilovy "pouzitelny" ze napriklad nezanasa pod roznymi pritlakmi rozne co sa deje ak je napriklad uplne shitovy list prehnuty ako profil na F1A
tak nastavec na lupienkovy pilku ma nastavenie smeru listu. Na tomto linku je to vidiet na obrazkoch 3 4 5
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... w-adapter/
tu su potom "ich" znackove listy:
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... aw-blades/
2/
ak ale chces mat fakt istotu rovneho a cisteho rezu, je lepsie pouzit pichacku s predlzenym listom ako toto:
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... 5191710364
ten list je ulozeny hore aj dole, takze nevibruje ako u normalnej pichacky, ten list je krasne bruseny z oboch stran, takze reze krasne cisto a je dost kratky (pozdlz rezu) na to aby sa s nim dali rezat obluky (ta verzia "for curves") ... no samozrejme niecim to zpalatic a to je ze rez je sirsi ako lupienkovou pilkou.
no a pokial to chces na pile ako je proxonka tak jasne ze tam to stoji jedine na pilovom listem tam nic nevymyslis.
Ale ked pozries ten Neutechnik, tak tam su dve riesenia problemu:
1/ pokial je pilovy "pouzitelny" ze napriklad nezanasa pod roznymi pritlakmi rozne co sa deje ak je napriklad uplne shitovy list prehnuty ako profil na F1A
tak nastavec na lupienkovy pilku ma nastavenie smeru listu. Na tomto linku je to vidiet na obrazkoch 3 4 5
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... w-adapter/
tu su potom "ich" znackove listy:
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... aw-blades/
2/
ak ale chces mat fakt istotu rovneho a cisteho rezu, je lepsie pouzit pichacku s predlzenym listom ako toto:
https://www.neutechnik-toolshop.com/pro ... 5191710364
ten list je ulozeny hore aj dole, takze nevibruje ako u normalnej pichacky, ten list je krasne bruseny z oboch stran, takze reze krasne cisto a je dost kratky (pozdlz rezu) na to aby sa s nim dali rezat obluky (ta verzia "for curves") ... no samozrejme niecim to zpalatic a to je ze rez je sirsi ako lupienkovou pilkou.
no a pokial to chces na pile ako je proxonka tak jasne ze tam to stoji jedine na pilovom listem tam nic nevymyslis.
Yo vlastne zabudol som este riesenie 3/
na videu je vidno ako je pilovy list ulozeny medzi valcekami priamo na hrane stola, takze ma dost malu sancu uhybat do strany aj keby bol "zanasaci"
https://www.youtube.com/watch?v=mva7BJNax54
na videu je vidno ako je pilovy list ulozeny medzi valcekami priamo na hrane stola, takze ma dost malu sancu uhybat do strany aj keby bol "zanasaci"
https://www.youtube.com/watch?v=mva7BJNax54
no, jestli jsou ty válečky jsou opravdu tak jak je vidět v cca 1.50, tak je to mimořádně "geniální" nápad.
Zejména pro životnost těch listů - ty půjdou do xxxxxx
jako na běžícím pásu. Protože jakmile se z boku bude po pásu odvalovat cokoli tvrdého, tak aby to bylo i v přední části, kde je rozvod (boky zubů - prostě jednotlivá ostří), tak ty válečky prakticky okamžitě ty hrany zlikvidují, takže to přestane pořádně řezat.
Samozřejmě - u některých pilovacích strojů (na těch se taky řeže) se to dá podobně udělat, ale je to udělané tak, že se ty válečky (spíš jehly) dotýkají pouze boků listu, kde nejsou zuby (pro širší listy). Nebo je použitá zadní kladka s drážkou o rozměru neřezné části listu - to je ale taky celkem problematické - protože kladka musí mít malý průměr - takže se logicky pěchuje tím jak se odvaluje - tu zadní plochu (na listu se udělá v délce zdvihu radius - prostě přestane být rovný), to se musí vykompenzovat větším napnutím, záhy pak list praskne. Navíc tak kladka, ikdyž je třeba z 2002, tak má celkem mizernou životnost.
Jediné smysluplné řešení (pokud někdo potřebuje řezat produktivně a přesně) je používat listy, co jsou souměrné (nezprasené) a opravdu řežou - třeba Vallorbe Pégas nebo Blitzy od Haunstettera.
Cena je pak samozřejmě zcela jiná - ale takový už je svět.
Zejména pro životnost těch listů - ty půjdou do xxxxxx
Samozřejmě - u některých pilovacích strojů (na těch se taky řeže) se to dá podobně udělat, ale je to udělané tak, že se ty válečky (spíš jehly) dotýkají pouze boků listu, kde nejsou zuby (pro širší listy). Nebo je použitá zadní kladka s drážkou o rozměru neřezné části listu - to je ale taky celkem problematické - protože kladka musí mít malý průměr - takže se logicky pěchuje tím jak se odvaluje - tu zadní plochu (na listu se udělá v délce zdvihu radius - prostě přestane být rovný), to se musí vykompenzovat větším napnutím, záhy pak list praskne. Navíc tak kladka, ikdyž je třeba z 2002, tak má celkem mizernou životnost.
Jediné smysluplné řešení (pokud někdo potřebuje řezat produktivně a přesně) je používat listy, co jsou souměrné (nezprasené) a opravdu řežou - třeba Vallorbe Pégas nebo Blitzy od Haunstettera.
Cena je pak samozřejmě zcela jiná - ale takový už je svět.