Elektrická lupínková pilka?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Elektrická lupínková pilka?
Od tý doby, co jsem si pořídil "japonskou pilku" tak jsem na lupínčici nešáhl. Rovný dlouhý řezy bez chlupů s tím jdou jak víno. Tvarovější věci dám na CNC a pokud je to něco jednoduchýho, narychlo jeden kus, tak dám kukuřici do konvenční frézky a kroutím kolečkama. Dají se na ní i rádiusy, jen musí člověk umět synchronizovat obě hnáty. 
Co to je ta "japonská pilka"
, mohl bys to nějak víc specifikovat?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:Co to je ta "japonská pilka", mohl bys to nějak víc specifikovat?
to je taka pila co neni pila ale nozik, ale je to tak zubaty nozik ze to nie je nozik ale pila
... sorry, tiez mam niekedy svoje dni
Pro rezani drevenych dilu na el. lupinkove pilce pouzivam jen kulate (spiralove) pilky ruznych prumeru. Dle meho nazoru maji oproti plochym se zoubkama i vetsi zivotnost. Zde (Rakousko) je ma bezne v sortimentu napr. Bauhaus, Hornbach apod. Predpokladam, ze se tyto obchody i v CZ, SK nebudou nabidkou nejak lisit.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše:Co to je ta "japonská pilka", mohl bys to nějak víc specifikovat?
Děláš si srandu nebo neumíš hledat?
No nedělám, fakt o tom slyším prvně.
No a hned to hledat na webu mě jaksi nenapadlo
, tak jsem se zeptal, no a co?
Jak Igor správně poznamenal, každý může mít občas i své horší dny
Ale zas tak zlé to se mnou nebylo, co je např. ta "kukuřice" jsem asi pochopil.
Každopádně dík za odkaz na to vlákno, až bude čas, tak si ho projdu. Ale stejně tam skoro nejsou žádné obrázky, tak abych pochopil vo co go, musel jsem poprosit strýčka Gůgla aby mi nějaké zobrazil.
Stejně nevím v čem má ta japonská pila tak obrovskou výhodu. Vždyť tady snad odjakživa existuje i normální stolařská-tesařská pila ocaska. Liší se asi jen tím, že má zuby jen z jedné strany, ale zase má o dost ergonomičtější rukojeť.
Ale zas tak zlé to se mnou nebylo, co je např. ta "kukuřice" jsem asi pochopil.
Každopádně dík za odkaz na to vlákno, až bude čas, tak si ho projdu. Ale stejně tam skoro nejsou žádné obrázky, tak abych pochopil vo co go, musel jsem poprosit strýčka Gůgla aby mi nějaké zobrazil.
Stejně nevím v čem má ta japonská pila tak obrovskou výhodu. Vždyť tady snad odjakživa existuje i normální stolařská-tesařská pila ocaska. Liší se asi jen tím, že má zuby jen z jedné strany, ale zase má o dost ergonomičtější rukojeť.
Tou ocaskou hladký řez neuděláš.
Tak to by ale chtělo detailní fotku těch japonských zubů, nebo v čem jiném je ten fígl?
Předpokládám, že hlavní rozdíl bude v tom, že zatím co u běžných pilek (tedy i u té ocasky) jsou zuby rozvedeny vyhnutím do stran, tak japonská pila je asi bude mít jen do stran broušená, ale nevyhnutá, resp, boční plochy tam budou přebroušeny do roviny. Stejně tak, jak tomu bývá u lepších plátků pro píchačky (jsou totiž i takové, co mají to rozvedení zubů realizováno vyhnutím). U těch broušených se rozvedení nahrazuje lichoběžníkovým průřezem.
Nicméně si dovedu představit i ocasku v takovém provedení s broušenými boky a ta by pak asi taky dělala rovný řez.
Nebo ne?
Ale zeptám se ještě v čem vidíte výhodu té rukojeti "a la nůž"?
Předpokládám, že hlavní rozdíl bude v tom, že zatím co u běžných pilek (tedy i u té ocasky) jsou zuby rozvedeny vyhnutím do stran, tak japonská pila je asi bude mít jen do stran broušená, ale nevyhnutá, resp, boční plochy tam budou přebroušeny do roviny. Stejně tak, jak tomu bývá u lepších plátků pro píchačky (jsou totiž i takové, co mají to rozvedení zubů realizováno vyhnutím). U těch broušených se rozvedení nahrazuje lichoběžníkovým průřezem.
Nicméně si dovedu představit i ocasku v takovém provedení s broušenými boky a ta by pak asi taky dělala rovný řez.
Nebo ne?
Ale zeptám se ještě v čem vidíte výhodu té rukojeti "a la nůž"?
Pořád čekám na argumenty které by mě přesvědčily že jsem za tu věc z Lidlu jen nevyhodil peníze... krčí se to, sice to řeže ale pilky Olfa a Zona mi slouží mnohem lépe.
jyrry.webnode.cz
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Pořád čekám na argumenty které by mě přesvědčily že jsem za tu věc z Lidlu jen nevyhodil peníze... krčí se to, sice to řeže ale pilky Olfa a Zona mi slouží mnohem lépe.
mám stejný dojem
OK2WY
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše: pilky Olfa a Zona mi slouží mnohem lépe.
Nepochází původně Olfa taky z Japonska?
A argument? S Olfou CS-3 ani Zonou 35-200 neuděláš nekonečný řez kvůli zesílenýmu hřbetu. No a pokud s tím neumíš dělat, máš těžkou ruku a používáš návyky z lupínčice, tak se samozřejmě krčí. Já s tím řežu i buk a žádnej problém.
Ale každej soudruh ať si řeže čím chce, třeba tupou pilkou na železo nebo kaprovkou, na výběr toho je spousta.
Celeron píše:...
A argument?...
Návyky z lupínkové pilky jsem ztratil už někdy před 10-ti roky vzhledem k tomu že mám NC frézku.
Nekonečných řezů jsem zatím moc nedělal, aby mě to nějak omezovalo.
Jako velkou výhodu nonjapansaw považuji právě tu hřbetní výztuhu tenkého pilového listu.
Vzhledem k předchozímu dlouhodobému používání Olfa a Zona pilek mi to porovnání s nedávnou pořízenou Lidljapancoolsaw prostě tak vyšlo
A vzhledem k tomu že jsme o vláknu o elektrické lupínkové pilce, myslím že to takhle stačí
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:A vzhledem k tomu že jsme o vláknu o elektrické lupínkové pilce, myslím že to takhle stačí
Jistĕ, sice jsem se toho o japonské pilce moc nedovĕdĕl, ale fakt, vlákno je o jiném.
Krom toho japonští samurajové by rovný řez určitĕ zvládli i jedním švihem samurajským mečem.
Ale téma odbočilo, když se tu začalo probírat jak lze lupenkou dĕlat rovné řezy podlé příložky, aby to neuhýbalo.
Tak nevím jestli jsme tohle dořešili. Chtĕlo by to učinit nĕjaký závĕr, doporučení od tĕch, co s tím mají víc zkušeností.
Tedy já z toho mám poznatek, buď používat nĕjaké suprové a hlavnĕ nove, ostré plátky, anebo plátek kroucený, všesmĕrovy. Předpokládám ale, že v druhém případĕ budou boky řezu asi chlupatĕjší.
Lišty nikdy rovně lupínkovou pilkou nanařežeš.
Jako dobrá investice se zdá mini ruční kotoučová pila, kde můžeš řezat ručně, nebo s vodícím pravítkem, a nebo zabudovat zespodu do stolku jako minicirkulárku. Navíc jdou napojit na vysavač.
Zatím když potřebuji odříznout kus dřevěného materiálu (třeba překližky), tak používám pilový kotouč v akuflexe. Na ostatní materiály mám ve flexe nějaký diamantový univerzál, který řeže od betonu, přes dřevo až do železa - používám při práci na střechách, kde se nevyplatí pořád měnit kotouče, navíc mnohdy ani nevím, co třeba pod krytinou je.
Z lupínkových pilek mám elektro nějakou červenou Berlan (slabý motor, zkoušel jsem PROXON za desítku a ten je opravdu použitelný), koupenou v akci - co uříznu, tak zpravidla dobrousím na pásové brusce, vnitřní tvary dodělám brousítky a pilníkem. Tam kde nechci brousit a vnitřní tvary, řežu ručně PICHRTEM 0,25
Jako dobrá investice se zdá mini ruční kotoučová pila, kde můžeš řezat ručně, nebo s vodícím pravítkem, a nebo zabudovat zespodu do stolku jako minicirkulárku. Navíc jdou napojit na vysavač.
Zatím když potřebuji odříznout kus dřevěného materiálu (třeba překližky), tak používám pilový kotouč v akuflexe. Na ostatní materiály mám ve flexe nějaký diamantový univerzál, který řeže od betonu, přes dřevo až do železa - používám při práci na střechách, kde se nevyplatí pořád měnit kotouče, navíc mnohdy ani nevím, co třeba pod krytinou je.
Z lupínkových pilek mám elektro nějakou červenou Berlan (slabý motor, zkoušel jsem PROXON za desítku a ten je opravdu použitelný), koupenou v akci - co uříznu, tak zpravidla dobrousím na pásové brusce, vnitřní tvary dodělám brousítky a pilníkem. Tam kde nechci brousit a vnitřní tvary, řežu ručně PICHRTEM 0,25