Co je to za motor?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lioton

Re: Co je to za motor?

#16 Příspěvek od Lioton »

Dobrý den. Ten odkaz je zajímavý. Motor s devíti tisíci otáčkami za sekundu bych chtěl vidět na vlastní oči :lol: . Antonín
igorb

Re: Co jet o za motor?

#17 Příspěvek od igorb »

StrycAlois píše:Ale jde ... pokial poznas odpor vinutia tak vies ubytok napetia z prudu a vies spocitat KV

A pokal mas par merani pri roznej zatazi, tak z toho sa da vypocitat aj ten odpor, staci trochu pocitania.

...

Přesně tak:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... nym-prudom

Niekedy veledavno, este ked fungovala stranka Jura Madara (RCmodely.sk alebo tak nejako) dal som mu tam vsetky taketo vztahy okolo napetia, prudu, otacok KV odporu, prudu naprazdno, vykonu atd. Ak to niekto niekde ma, moze to uploadnut, tak je jasne vidiet ako to v tychto motoroch chodi. A z toho potom aj ako sa to obojsmerne pocitat.

A tiez som tu na tomto fore som niekde pisal ako sa jednotlive hodnoty (Kv i0, Ri) na nezatazenom motore daju zmerat. Googlit nemam cas, sorry.
dudaj

Re: Co jet o za motor?

#18 Příspěvek od dudaj »

VTjr píše:Tak tomu moc nevĕřím, že by aerodynamický odpor listů v nule té zátĕži přidal jen nepatrnĕ :o Myslim si (ale to je jenom můj názor), že ve srovnáni s mevhanickým odporem převodů (se sundanými listy a odpojeným náhonem vrtulky) to bude i řádovĕ víc. Samozřejmĕ jak napsal Igor, nejpřesnĕji to bude s vymontovaným motorem.

No mne to taky překvapilo, ale nic jsem neměřil, jenom jsem to posuzoval z poměrně zahřátého motoru v porovnání s hřátím za letu.

Ano nejpřesnější je vyndání motoru, ale pro určení otáček na rotoru pro správné stanovení počtu článků v kombinaci s převodem je tohle praktičtější. Protože ve skutečnosti není zajímavé kv , ale skutečné otáčky na rotoru pod zátěží. Nevidím jiný důvod , proč zjišťovat kv u staré heliny. Snad jedině výměna motoru za silnější.
bida
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od bida »

Wertykal píše:Zdravím, mám ve vrťasu už asi 8 let motor a momentálně bych potřeboval zjistit jeho parametry, bohužel absolutně ntuším co to je zač a nevede se mi to ani dohledat. Jedine co vím je že je to ourunner, průměr je něco kolem 2,8 cm výška cca 3,5 cm, průměr hřídele je asi 3,5 mm a to je asi tak vše. Foto v příloze, kdyby někdo věděl co to je, potažmo jaké to má KV a výkon, tak bych mu byl více než vděčný.

Díky.

cca 200-250W cca 70-80g cca 3200-3500kV
Wertykal

#20 Příspěvek od Wertykal »

Díky, díky :-)
dratek

#21 Příspěvek od dratek »

Zdravím kluky motorářský ale i ostatní.Mám motor s označením H 2212 4600 kV a zabudoval jsem ho do pokusného samokřídla a jelikož jsem se nikde nedopídil jak ho ovrtulovat a čím ho krmit tak jsem začal zkouška,pokus,omyl a musím konstatovat že to nedopadlo nejlépe.Na vrtuli 7/4 a 2s 2200 mAh,ESC 30A se to jen ploužilo a s vrtulí 6/4 to nechtělo vůbec letět.Tak jsem opět dal vrtuli 7/4 a 3s 1500mAh a 30AESC a to byl už slušný pochod leč po cca minutě letu motor ztratil výkon ,nic se nedalo ovládat a po přistání régl smrděl,baterka ,kabely i motor byly docela rozehřáty.Régl to tedy odnesl tak jsem doma dal vrtuli 5x4x4R a regl 50As chlazením a zkoušel to točit na plný kotel a po necelých 30vt.opět motor horký a régl, kabely i baterka zahřátý.Vím že je to vrtulníkový motor ale netušil že v tom bude takový problém.Samokřídlo osazené má cca 400g.V čem je prosím problém??Předpokládám že asi ve vrtuli. DÍKY.
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

Při KV 4600 a napĕtí cca 12V (3s) jsou otáčky motoru naprazdno 55 200 ot/min, takže bys musel volit vrtuli, kterou by svym vykonem dovedl roztočit asoň na 70% tĕch toček. Jinak bude motor beznadějnĕ přetížen a taky jeho účinnost bude mizerná. Při tak vysokém KV a slabém motoru bude asi problém i s 2s LiPolkou, protože i při 1s budou max točky 18 400 ot/min, co je taky dost. Takže je potřeba na zátĕžovem grafu vrtulových charakteristik vybrat velkost vrtule, která při předpokládanych pracovních otáčkách bude vyžadovat příkon odpovidajíci vykonu daného motoru po zohlednĕni účinnosti.
Další možnost je použít převodovku aspoň 1:3.
Spíš bych ale sáhl po jiném motoru. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
dudaj

#23 Příspěvek od dudaj »

dratek píše:V čem je prosím problém??Předpokládám že asi ve vrtuli. DÍKY.

Neměřils A, je pravděpodobné že jsi oddělal i motor. (magnety, nebo zkrat) Taky mohl ten motor být v háji už předtím - nepíšeš, co je to za značku.
Ale jak píše Vtrj, KV je na vrtuli je vysoké a pro slušný výkon místo napětí používáš proud a to je špatně.
dratek

#24 Příspěvek od dratek »

No právě motor jsem koupil kdysi ve výprodeji na RC dragon za 70Kč jako bezejmenný jen s uvedeným označením jak popisuji výše na ty moje experimenty.Takže jestli je spálený tak se nehroutím.Je fakt že ho nemám ani čím změřit protože jsem to snad ani moc nikdy nepotřeboval,mě spíše vždy zajímali W. a to ostatní jsem dohledal v tabulkách ale k tomuhle motoru viz.obrázek na Specifikace Elektromotor H2212-4200KV - Heureka.cz jsem nikde nic nenašel a tak jsem jen porovnával s podobným motorem třeba 2627 4200KV 2-3S Brushless Motor for 300 400 Class RC Helicopter Brushless Motor
Nic moc se neděje ,mám takovéto motory ještě 4 ks 2200 ,2600,3500,3800 kV tak tam namontím ten nejslabší a uvidím Mám tušení že jsi dudaji asi dobře odhadl že i motor bude "chycený"páč se hřeje hodně rychle a i nejvíc v porovnání regl kabely baterka oproti předešlímu pokusu.
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

Nejslabší :o
Parametr KV neříká nic o výkonu motoru, jen to při jakých otáčkách se elektromotorické napětí vyrovná napájecímu, nic víc. :wink:
dratek

#26 Příspěvek od dratek »

No tak to je jasné tobě VTjr ale já co nemám dané pro tzv blbuvzdorné tak prostě funguju pokusně. Jak jsem již mnohokráte zmínil tohle mě nikdy nezaujalo,Jo celkem jsem soběstačný v klasické elektrice a jejich spotřebičích,v elekrtozařízení ve starších dopravních prostředcích ale tahle elektrotitěrnost mi prostě nejde.Jo každý umíme to své.S těmito Hmotory asi budu mít problém protože na krabičkách není nic jiného napsané a jak jsem předeslal nemám žádné měřidla(krom toho základního volmetru) takže zkusím na ten 2200 kV vrazit vrtuli 6/4 + 3S baterii a uvidím co to udělá zatím jen na stojanu abych zbytečně nevypálil régl Jinak jsou to motory s předním upevněním a zase jsem se snažil něco vyhledat a nic,jako by vůbec neexistovaly.
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Uvažuj, i to KV 2200 je dost vysoké. Při 3s budou točky přes 20 tisíc. Čili to motor zvládne jen s malou vrtulkou. Pokud použiješ 2s, tak ty točky budou kolem 15 tisíc a vrtuli to utáhne větší. A to při stejném výkonu. Čili, čím větší napětí batérie tím menší vrtule a naopak. Nejlépe tomu porozumíš když si prohlédneš grafy vrtulových charakteristik a zorientuješ se v nich. Bez toho budeš furt jen tápat metodou pokus-omyl, přičemž pak těch omylů bude víc než zdarů. Znalost teorie není zátěž, ale pomoc. Nemusí být do detailů, ale je třeba pochopit podstatu abys věděl ktorým směrem jít.
A nějaké zvláštní parametry nepotřebuješ, stačí KV a max výkon nebo max. příkon či proud. Výkon že dá určiť i z rozměrů statoru motoru v podstatě je úměrný množství železa. Každá vrtule dle své charakteristiky vyžaduje pro roztočení na určité otáčky určitý mechanický výkon. Z napětí batérie a KV zistíš ty max otáčky a v síti charakteristik si pro ně a výkon najdeš vhodné vrtule. Tam se pak budeš muset rozhodovat jaké stoupání zvolit. Musíš znát předpokládanou rychlost letu (v m/s) tu podělíš otáčkami (ale ot/s) a dostaneš stoupání v m. A pak už to jen podrobit letovým zkouškám.
Možná budeš muset zkoušet více vrtulí, ale dîky znalosti teorie a správného postupu při návrhu pohonu (tedy volba KV, počtu článkû batérie a rozměrové řady vrtulí) neupečeš při svých pokusech ani motor, ani regl.
dratek

#28 Příspěvek od dratek »

V tomto naprosto s tebou souhlasím,ty základní poměry jako kV/velikost vrtule/počet článků celkem dodržuji (doposud ) a za ty 3roky nazpět jsem upekl jen cca 1 motor a 2 régly z toho 1x použitá 4S baterie na motor max.3s a to asi na 35-40 poletuchách. Takže spíše jsem teď nezvládl takto vysoké kV protože doposud jsem používal max 2200kV. Dost jsem využíval třeba popisu motorů od prodejce RC SERVIS HNÍZDIL kde informuje jaké vrtule, jaké baterie a jakou hmotnost motor zvládne.Více méně jsem v teoretickém přirovnání tohoto motoru 4200kV k třeba 2200kV nedovedl přiřadit vrtuli,to by snad musela být max 3" a to si nejsem jist zdali by to s ní letělo.I tak děkuji za tvé info ,pokusím se z toho něco vstřebat a v budoucích pokusech i využít
ellet

#29 Příspěvek od ellet »

Já pro orientaci používám ecalc. Nemám ho placený, tak hledám podobné parametry. Tvůj motor by měl být použitelný s baterií 2S a vrtulí 6x3. Statický tah okolo 750g, proud kolem 35A. Proudění na vrtuli by ještě nemělo být odtržené.
dratek

#30 Příspěvek od dratek »

Zkoušel jsem 2S+6/4 a nechtělo to skoro letět a zpětně si uvědomuju že jsem měl dát nejprve 3S k té 6/4 ale já dal 2S +7/4 a dovršil nebo spíš domršil jsem to 3S+7/4 Uvidím až to vyzkouším,dnes tady je mlha že jsem minul cestu z lesa domů takže zkouška zatím nebude.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“