Přesná odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku není ani jednoduchá, ani triviální.
Odpovídám se značným opožděním, protože jsem byl na krátké dovolence v místech bez připojení k Internetu.
Ale ještě předtím jsem se snažil nějaká doporučení najít a zjistil jsem, že eliminace vrubových napětí - to je hotová věda, na které se píšou diplomovky, ne-li přímo dizertace. Našel jsem 2 odkazy na diplomové práce z VÚT Brno, které se zabývají podobnou problematikou (konkrétně pevností perforovaných plechů, kde jsou ale ty otvory chápány spíš jako porucha) a taky stupňovanými hřídeli. Dost náročné na pochopení, zvlášť pro nevystudované strojaře. Nicméně nejaké závěry jsem si z toho všeho vyvodil.
V zásadě platí, že čím větší průměr otvoru, tím je eliminační účinek rozložení napětí lepší, na druhé straně ale velké otvory zas oslabují konstrukci zmenšováním činného průřezu dílu. Takže se musí volit jakýsi kompromis.
Taky platí to, že vrtat se nemá tam, kde viditelně končí prasklina, ale kousek dál (o jeden až 2 průměry toho otvoru), protože ve skutečnosti ona ta prasklina opravdu dál pokračuje, ale ještě není vidět.
Takže dobře poradit mohou spíš praktici na základě svých letitých zkušeností (ti co takové mají, vidím, že se tu s takovou radou nikdo moc nehrnul).
Myslím si, že teoretik, jen tak z patra, poradí asi sotva.
Ale nepochybuji o tom, že podobné výzkumy se už mnohokrát dělaly, ale já na to nenarazil. Možná jsem jen nenašel vhodná klíčová slova nebo jsou mnohem staršího data a na netu prostě nejsou, nebo jen na uzavřených webech.
Já v tomhle až takový praktik nejsem (tohle jsem řešil jen několikrát, pokusně a spíš na praskajícím plastu, na kovovém odlitku ne), ale osobně bych volil průměr toho otvoru cca rovný nebo trochu menší než je síla stěny skříně v daném místě (čili asi 1,5mm). Samozřejmě ho pak řádně odmastil a zalil vhodným lepidlem (tím doporučovaným tekutým kovem). Uvažoval jsem i nad tím, že je možná lepší ho nevrtat úplně skrz, ale pouze na dotek hrotu vrtáku s vnitřní stěnou (hloubku vrtání je třeba omezit navlečenou tlustostěnnou trubkou na vrták). To se pak bude lépe hermetizovat tím lepidlem (nezateče tolik dovnitř), ale zase eliminační účinek toho vrubového napětí bude asi o něco horší.
Asi tolik z mé strany.