O původu druhů. A v její čtvrté části se praví " ... jedinci s určitými vlastnostmi mají větší/menší šanci přežít."
Snad to není přes čáru. Ta moje šance by pak byla nulová.
jyrry píše:Měl bys to těm samokřídlům s tlačným motorem vysvětlit. Nebo si takové trochu těžší postavit a zkusit s ním lítat
Atto píše:....
Atto píše:
Takže množstvo vzduchu, (na nasledujúcom obrázku) prichádzajúce na "propeller disc" z ľava, nie je to isté ako množstvo vzduchu odchádzajúce z "propeller disc" smerom do prava?
aero45s píše: Mior napsal, že to co jsem o vrtulích napsal je z pohledu laika a argumentoval příkladem automobilu. Nemyslím si, že jsem laik...
mior píše:...Pozrime sa na to z pohľadu automobilu - pohon predných kolies (teda pred ťažiskom auta) auto ťahá, zatiaľ čo pohon zadných kolies (teda za ťažiskom auta) auto tlačí - a je úplne šumafuk, či je motor vpredu alebo vzadu alebo dokonca v strede auta!
A teraz - pre objasnenie sa spýtam:
Namontujem do špice modelu motor a vrtulu dám ZA motor. (už som taký model videl).
Bude model ťahaný alebo tlačený?
Je to vrtuľa ťažná alebo tlačná?
dratek píše:Selským rozumem vzato ellete tak dle mně jsi to asi netrefil.I kdyby jsi lano uvázal za konec výfuku tak síla potřebná k pohybu je před autem takže je to tah a nikoliv tlak.Moje soukromá definice je "co je v předu je tažné a co je za je tlačné.To co je mezi nedovedu pojmenovat a je jedno jestli je vrtule před motorem nebo za motorem"Má li to nějaké pojmenování třeba jako středový nebo centrální ........tak rád si zapamatuji- kdo to zná a správně (odborně) pojmenuje.
jyrry píše:...Ale i tak musíme těžším samokřídlem víc mrsknout, zvlášť za bezvětří, aby to sebou nepláclo kousek před námi. A to je pro mně teď důležité.
jyrry píše:... Ale už ten tvůj původní obrázek naznačuje kudy bude proudit a před vrtulí rozhodně nebude obtékat významně velkou část nosných ploch, zato za vrtulí to bude jistě větší část křídla.