Topení do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

Re: Topení do dílny

#151 Příspěvek od jio »

JirkaA píše:To by dokázal vyřešit topenář a nastavení ventilů.
To máš pravdu, ale topenář k tomu není třeba. Ventil je klasický radiátorový a je vyšroubovaný na maximum. Jako první to tam znovu ale vyklidím, to máš opět pravdu.
Problém je v tom, že za čerpadlem na zpátečce je trubka od tohoto radiátoru kolmo k hlavnímu rozvodu a ono to saje z hlavního rozvodu a tady to asi bere jen málo. Ale to už je fuk. Nějak si s tím poradím.
pepin

#152 Příspěvek od pepin »

jio píše:To máš pravdu, ale topenář k tomu není třeba. Ventil je klasický radiátorový a je vyšroubovaný na maximum. Jako první to tam znovu ale vyklidím, to máš opět pravdu.
Problém je v tom, že za čerpadlem na zpátečce je trubka od tohoto radiátoru kolmo k hlavnímu rozvodu a ono to saje z hlavního rozvodu a tady to asi bere jen málo. Ale to už je fuk. Nějak si s tím poradím.

ještě zkus na kotli zvednout teplotu, mladý maj nahoře teplotní čidlo pro kotel, ale já dole ve sklepě kde bydlím mrznu, zvlášt když si přitopí v krbovkách-čidlo má pocit že je všude teplo, to je ale otázka jak ekonomicky to ve výsledku vyjde--když si přitopím když to potřebuji pouze olejákem, myslím že to ekonomičtěji vyjde líp, než když je v dalších patrech přetopeno---ale třeba se pletu.
jio

#153 Příspěvek od jio »

Toto mám vyřešeno. Topení v celém baráku je vyvážené s klasickými ventily a všude to topí, jak je třeba. Když teď zvednu teplotu na kotlu (samozřejmě, že když je venku -20, tak ji zvednu taky), tak buď bych musel znovu laborovat se všemi ventily v baráku a spustit je níž a nebo dát všude termoventily a to není zadarmo.

Jak jsem psal, využiju radu Jirky a znovu tam uklidím a uvidím co bude dál. Podobné 2 kW elektrické topidlo má švagr a tak to po vyzkoušení nějak dopadne.

Díky všem za podnětné rady.
pepin

#154 Příspěvek od pepin »

jio píše:
Jak jsem psal, využiju radu Jirky a znovu tam uklidím a uvidím co bude dál. Podobné 2 kW elektrické topidlo má švagr a tak to po vyzkoušení nějak dopadne.

Díky všem za podnětné rady.

určitou představu jak zafunguje uklid pididílničky ohledně zvýšení teploty mám, pod kuchynskou deskou bez dvířek mám radiátor, v rámci tuningu jsem tam dal kdysi PC ventilátor, jako že to bude fungovat líp---loni jsem ho vypnul,bo naprostá zbytečnost.

2kw elektrické topidlo přitopí, není duvod aby nepřitopilo, ale nebude to fungovat tak, že zapneš a je teplo, bude to trvat minuty, hodiny, pokud okamžitě přez elektřinu, fungoval by elektrický infrazářič, mraky hospod ho nainstalovali přez minutku před hospody pro kuřáky poté, co zakázali v hospodách kouřit a funguje to skvěle---teda musí na tebe mířit, ale zapneš a hned je teplo.

https://www.mall.cz/venkovni-zarice/arg ... 3UQAvD_BwE

no nic méně já řeším zase trochu jiný problém, občas si potřebuji přitopit v bydlíkovém autě a nedaří se mi sehnat málo výkonné plynové topidlo, zatím používám tady to

https://www.google.com/search?q=plynov% ... 38493916_0

ale i když regulovatelné, na minimum možnosti snížení topení topí zbytečně hodně, navíc oser ty pidi i bombičky, blbě jsem objednal typ, který nemá možnost se napojit na to topidlo i 2 kou kempingovou bombou a přelejvání z dvojky do těch pidibombiček už mě přestalo bavit bo na večer v podstatě 2, tak jsem to své topidlo překopal taky rovnou na dvojku bombu, ale to mi stejně neřeší, že to pro mé použití topí zbytečně hodně a pod určité minimum to stáhnout .

zkoušel jsem přiškrtit vzduch, zkoušel jsem zakrýt tu přední keramickou infra topnou desku, absolutně bezuspěšné pokusy ten výkon stáhnout ještě víc dolu než jak to funguje od výrobce.já bych do toho auta potřeboval výkon tak 0,8KW max a to nejsem schopný takové topidlo nikde dohledat, jinak samozřejmě neskutečná pohoda, mám pocit že je mi zima, tak to zapnu a do minuty pocit že je mi už teplo, já jsem si na to topidlo ještě dotunil PC ventilátor napojený na powerbanku, aby ten ventilátor jen tak trochu odfukoval do prostoru auta stoupající teplo, které by jinak mizelo přez otevřené šoupačky

P1100976.JPG

P1100977.JPG

P1100978.JPG

Jio bylo by fajn, až zkusíš tu variantu---uklidit dílnu okolo radiátoru, a pak tu variantu, že zkusíš ten elektrický přímotop 2kw, kdyby si sem pak s odstupem napsal, že to bylo k ničemu.

ale je fakt, že ta tvoje dílnička je fakt malá a že tam by to vytopit přez elektriku asi reálně šlo, jen to nebude hned, jako přez otevřený ohen---plyn
jio

#155 Příspěvek od jio »

Jo, pokud nezapomenu dám vědět až začne topná sezona.
varok

#156 Příspěvek od varok »

jio: Ještě bych zkusil koupit kousek té folie co se dává za radiátor. Vypadá to podobně jako ty folie na čelní sklo auta, adráží to teplo od zdí do místnosti. Ty velké kostky bych nedával, žere to hrozně moc elektriky. To už bych raději dal ten olejový radiátor, třeba i jen 1000W nebo kolik bývá a na časových hodinách nastavil 1 hodinu před příchodem do dílny. Za tu dobu už to pomůže trošku vytopit.
Standa Stuchlý

#157 Příspěvek od Standa Stuchlý »

v dávné době minulé jsme na stavbách nechávali v kumbálech permanentně svítit žárovku 200W. I v mrazech to docela slušně temperovalo. Netvrdím, že to vytopilo, ale ten sychravý vzduch tam prostě nebyl. Pak stačilo běžné topidlo 2KW, aby tam bylo v krátké době poměrně teplo.

Pokud bych plánoval návštěvu dílny, zapl bych temperování, třeba i dálkově, den předem. A vytápění třeba hodinu před příchodem. Různých zařízení pro ovládání mobilem je na trhu docela dost.
Mohl bych doporučit, ale byla by to reklama a to se tu asi nesmí. Jedině SZ.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#158 Příspěvek od JirkaA »

jio píše:To máš pravdu, ale topenář k tomu není třeba. Ventil je klasický radiátorový a je vyšroubovaný na maximum. Jako první to tam znovu ale vyklidím, to máš opět pravdu.

Ale tady nejde o nastavení toho jednoho ventilu, tady jde o nastavení VŠECH ventilů (nikoli jejich otevření kterým ručně nebo termostatem reguluješ průtok, ale jejich konstantu průtoku Kv) tak, aby soustava měla všude potřebný průtok. Musíš mít větve soustavy vyvážené tak, aby se dostalo rovnoměrně na všechny.
OK2WY
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#159 Příspěvek od Celeron »

Přesně tak. Pokud máš na topné větvi víc radiátorů paralelně, a ty nejvíc vzdálený od kotle málo topí, případně topí jen jejich horní část, je nutné soustavu vyvážit. To znamená, že čím blíž je radiátor u kotle, tím víc se v něm musí omezit průtok. Na starých 90 stupňových ventilech pro samotíž se dal povolit na boku malý šroub a pak se dalo a ventilem otáčet jako s vodovodním kohoutkem asi 10 otáček a při tom se měnil trvalý průtok ventilem, posouvala se v něm průtoková clonka. Po nastavení se šroubek opatrně utáhl a ventil se zase stal jen 90 stupňů, zavřeno - otevřeno. U nových ventilů se středovou tyčkou nic takového není, tam se to vyvážení dělá dost blbě, stačí aby kdokoliv nepoučený zakroutil hlavicí ventilu na radiátoru blíž ke kotli a je to zase rozvážený. Trochu pomůžou termostatický hlavice. Místnosti, co víc topí se ohřejou a ventil se sám přivře nebo zavře a potom se průtok ve vzdálenějším radiátoru zvýší a začne víc topit.
jio

#160 Příspěvek od jio »

JirkaA píše:Ale tady nejde o nastavení toho jednoho ventilu, tady jde o nastavení VŠECH ventilů (nikoli jejich otevření kterým ručně nebo termostatem reguluješ průtok, ale jejich konstantu průtoku Kv) tak, aby soustava měla všude potřebný průtok. Musíš mít větve soustavy vyvážené tak, aby se dostalo rovnoměrně na všechny.

Jasně to bezesporu. Ale problém je, že se nebavíme face to face a to přímo u toho radiátoru. Člověk ne všechno napíše a jiný ne všechno přečte a do hlavy druhému nevidí.
Psal jsem, že je soustava vyvážená i bez termoventilů. Problém vznikl tím, že mi měnili kotel. Původní kotel byl napojen přes 4cestný ventil a celé topení fungovalo v baráku na samotíž. Tento konkrétní radiátor byl jako jediný připojen na horký okruh před 4cestným ventilem opět přes samotíž. Radiátor je jen pár cm nad výškou kotle a je od kotle vzdálen 2 metry a zbytek topení je o patro výš. Fungovalo to a v dílně byla až sauna.
Dnes to je všechno zapojené na čerpadle a tento radiátor, protože je mimo hlavní okruh který jde o patro výš, nějak blbě připojili. Zpátečka z něho je kolmo na hlavní okruh a ty kapaliny se tam asi moc nekamarádí a z vedlejší ho do hlavní nepustí. Výsledkem je, že radiátor topí jen v horní třetině žeber. Proto tam je v zimě těch cca 15 až 18 °C. I když to není zrovna malý radiátor, na sezení to je krapet málo. Takže temperované to je, 200W žárovku nepotřebuji a šlo mi skutečně je o to malé přitopení, když tam půjdu. A to s minimálními náklady. Takže dotaz byl pouze na to, zda má nějaký význam, když se topidlo s ventilátorem vrtí zprava doleva a zpět. Nic víc.
Odpověď jsem se už dozvěděl a slíbil jsem, že až to dořeším, dám vědět (pokud nezapomenu). A tím bych to asi uzavřel.
jio

#161 Příspěvek od jio »

Celeron píše:Na starých 90 stupňových ventilech pro samotíž se dal povolit na boku malý šroub a pak se dalo a ventilem otáčet jako s vodovodním kohoutkem asi 10 otáček a při tom se měnil trvalý průtok ventilem, posouvala se v něm průtoková clonka. Po nastavení se šroubek opatrně utáhl a ventil se zase stal jen 90 stupňů, zavřeno - otevřeno.

Ano, o tom jsem psal výš, že mám topení vyvážené právě díky těmto ventilům.
pepin

#162 Příspěvek od pepin »

jio píše: Výsledkem je, že radiátor topí jen v horní třetině žeber. Proto tam je v zimě těch cca 15 až 18 °C. .

To by ti mohl stačit ten olejový radiátor, my máme pidirodinný domek, ale v podstatě třípodlažní, kdy já bydlím dole ve sklepě, topení plynové přez radiátory, čidlo kotle v patře, kde si mladý často přitápí krbovkama, čímž vytopí i to třetí podlaží, ale mě pak dole někdy radiátor přestane topit, respektive jede málo--nějakých 2o stupnu, což mě je už zima, tak jsem si přitápění vyřešil přez olejový radiátor zezadu s PC ventilátorem zapojeným na cca 6 voltu, aby nehučel.

šachování s regulačníma kohoutama na radiátorech nic neřešilo, navíc mnou aktivně nakoupené ty programovatelné letěli po jedné sezoně do koše a kopil jsem klasický jednoduchý regulační mechanický.

co mi ale pomohlo, když jsem zvednul přímo na plynovém kotli teplotu, to když udělám tak mi i dole pak ten radiátor začne topit, nakonec jsem se ale vrátil k tomu olejáku, bo vytápět tu místnost na 24 stupnu když v ní nejsem mi přišlo zbytečné a efektivnější si když mám pocit zimy třeba jen na hodinu vrknout tím olejákem---mám ho přez dálkově spínanou zásuvku, abych se nemusel zvedat z postele.

ono nějaké předprogramování je fajn, třeba přez ty programovatelné regulátory, jenže to má smysl když máš nějaký pevný režim---od pondělí do pátku od rána do odpoledne v práci, ale já to mám pracovně velice flexibilní , takže to bych se uprogramoval do bezvědomí.

ono ale záleží co kdo si představuje a v praxi znamená---OBČAS---občas je mi zima v tom bytě, se nepodělám, když mi oleják naběhne--začne mi být konečně teplo po pul hodině od zapnutí toho olejáku a vypnu ho na spaní po 4/5 hodinách, ale když si potřebuji občas něco udělat v dílně, tak je to práce třeba na 15 minut, takže to pak tam potřebuji mít teplo hned, proto to topení plynem, tam nemá elektrika šanci, navíc když tu teplotu potřebuji vyhnat z minus 20 na plus dvacet.

Pokud tam jdeš sice občas, ale když už tam jdeš, tak na několik hodin, mohlo by to fungovat přez elektriku, pokud tam ale jdeš občas na pul hodiny, nebo hodinu, bude to fungovat jen přez plyn.
pepin

#163 Příspěvek od pepin »

Já ted budu také řešit znovu vytápění další zahradní kulny--dílny 4/4 metru zatím je to ve výstavbě, ale páč má vnučka v so otu narozky, snad to do víkendu stihnu, že tam bude už mít na narozky s kámoškama videoprojektor a domácí zahradní kino.

přez den řádění na zahradě ohledně stavby kulny, po večerech příprava na vytápění, v základu to vytápění asi pořeším přez tuto plynovou turbínu

https://www.onlineshop.cz/zahradni-topi ... n1EALw_wcB

a udržovací teplotu už pořeším opět přez hořák přez okapové roury podél pracovní desky jako to mám ted v první dílně, jen bych výfukem už vylezl ven z kulny
zatím jen řeším hořák--základ modrý plamen--optimální pruřez plynové trysky a piezo zapalování, pokud by se to používalo v budoucnu nějak víc aktivně asi bych to plynové vytápění pořešil i přez elektomagnetický ventil, který by uzavřel plyn v případě že hořák zhasne

P1110008.JPG

P1110009.JPG
pepin

#164 Příspěvek od pepin »

páč jsem optimista, tak věřím tomu, že do narozek vnoučete Amálky tu boudu do víkendu v základu stihnu a pokud tedy kino, tak je potřeba pořešit mimo obraz i audio.

znovu to pořeším přez osvědčený panelákový provoz jak zásadně neprudit sousedy, tedy přez stereolimiter, který utrhne--utlumí veškeré výbuchy a podpobné dynamické scény, jen je to trochu opruz, že pro každý film--určitou hlasitost daného filmu je prvotně potřeba nastavit nejdřív předzesilovač --optimalizovat z něj výstup do stereolimiteru, aby stereolimiter v případě přebuzení stáhnul automaticky hlasitost--dle mého nic složitého, když je děj daného filmu klidný, jen se hlasitostí předzesilovače najede na pozici aby ledka stereolimiteru pouze trochu sotva svítila, nic složitého, o zbytek se už postará stereolimiter---pod zašroubovatelným nastavením jednou pro vždy jen jak rychle a do jaké míry--kolik hlasitosti pustí navrch. to už se ale nemusí řešit pokaždé .

za stereolimiter zvukový procesor, nastavitelné zvukové roztažení z reprobeden--aby nebyl zvuk z beden detekovatelný bodově z beden, ale byl ten zvuk vnímán z obrazu--prostě nevnímat zvuk z beden--optimální poměr rewerb choruz echo aby to ošálilo lidské ucho odkud ten zvuk bodově --z reprobedy v levo, v pravo jde a to samé i do výšky , no a za tím zvukovým procesorem už klasický audiozesilovač

P1120003.JPG
pepin

#165 Příspěvek od pepin »

dnes jsem jen navozil osb desky na tu kulnu plus nějaký latě ale stavbou budu pokračovat až asi ve čtvrtek, zítra by melo chcát celý den, tak jsem zatím ukutil alespon základ vytápění

P1120008.JPG

P1120009.JPG

P1120010.JPG

P1120011.JPG
Odpovědět

Zpět na „Dílna“