StrycAlois píše:Založ si k tomu nové vlákno a ty budeš jediný tazatel i jediný odpovídající.
Možná sis nevšimnul, ale já se tady na foru neptám. Pouze odpovídám
StrycAlois píše:Založ si k tomu nové vlákno a ty budeš jediný tazatel i jediný odpovídající.
DAF píše: Jinak vekova definice zcela přesně popisuje tažné a tlačné uspořádání.
mior píše:Pozrime sa na to z pohľadu automobilu - pohon predných kolies (teda pred ťažiskom auta) auto ťahá, zatiaľ čo pohon zadných kolies (teda za ťažiskom auta) auto tlačí - a je úplne šumafuk, či je motor vpredu alebo vzadu alebo dokonca v strede auta!
dudaj píše:Možná sis nevšimnul, ale já se tady na foru neptám. Pouze odpovídámna rozdí od tebe.
dudaj píše:Protože už jenom to měření anemometrem těsně za vrtulí drženým v ruce je výbornej vtip.
dudaj píše:To měření úhlu foťákem taky dobrý.
dudaj píše:Taky dobrá věta :
„Pro příklad - vrtule 250 má obvod 785. Když ji roztočíš na 15 000 otáček, je to 250 za vteřinu. Konce pak mají 196 m/s. To už jsou dvě třetiny rychlosti zvuku. Větší průměr nebo točky už nemají význam, roste odpor.
Co je to za blbost ? větší průměr znamená větší sílu vrtule. Větší otáčky pak jednoznačně mnohem vyšší výkon !
...
Jenže píšou, že jsou na dvou třetinách rychlosti zvuku. Ve skutečnosti 57% , takže ještě méně.
A ta rychlost je až na vnějším okraji té vrtule. Tam se už stoupání většinou znatelně mírní.
VTjr píše:.........
dudaj píše:... Při velikosti té vrtule a jejího umístění nad křídlem odsává plochu na křídle kolem 5 cm na každou stranu křídla po odečtení trupu. Při rozpětí modelu cca 1,4 m je to zanedbatelná plocha (cca 1% celkové plochy křídel).
dudaj píše:... Takže to bude mít vliv tak na 1/3 hloubky křídla při těch 5 cm.
dudaj píše:... 12/8 a 12/4 při max otáčkách 12700.
obvodová rychlost pak vychází 203 m/s ...
dudaj píše:. Tvoje hrátky s čísly nás nezajímají![]()
dudaj píše:... nakresli schema proudění odsávaného vzduchu od vrtule ...
dudaj píše:Ale ty potřebuješ namalovat nějak pěkně barevný grafy...
dudaj píše:Proto jsem chtěl, abys to nakreslil.
dudaj píše:"ty teda zastáváš názor, že za letu u jmenovaného modelu má nasávaný vzduch před vrtulí nějaký vliv na letové vlastnosti ?"
dudaj píše:... Možná to nepatrně zvedne vztlak při nízkých rychlostech ...
Atto píše:..
dudaj píše:Tak v první řadě mě nepoučuj, jaký je rozdíl mezi stoupáním a úhlem... tak si odpust provokace.
dudaj píše:Měření foťákem na blízko - to si děláš legraci, nebo netušíš doopravy jak čočka zkreslí a tím zhehodnotí měření. A nepřístupné místo na vrtuli je co ?
dudaj píše:K dalšímu se vyjadřovat nebudu, protože mám zkušenosti vlastní. Tvoje hrátky s čísly mě nezajímají![]()
VTjr píše:....