Ideální rádio pro samokřídla?

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
blembondo

Re: Ideální rádio pro samokřídla?

#16 Příspěvek od blembondo »

prikrylm píše:Kdybych ke Graupner přijímačům neměl "velké" rádio, nastavit se dají pře Smart-Box. Ten už ale v obchodech moc vidět není. Je nějaká alternativa? Něco nového? Nebo jen být trpělivý a zkusit sehnat? Bazarovky se občas ukáží. Druhé velké rádio, jen kvůli nastavení přijímače se mi moc kupovat nechce. I když ceny jsou, skoro bych řekl, velmi příznivé.
(Líbí se mi ty Graupner přjiímače čím dál víc...)

Receiver feature configuration can be performed using the OpenTX script Graupner HoTT.lua
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3s1xGXZCdy4[/youtube]
prikrylm

#17 Příspěvek od prikrylm »

Aha! Na tenhle LUA jsem nepomyslel. Díky.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

Za ty peníze jsem si zkusil MZ-4 pořídit. Teda mechanicky nic moc. Ještě zkusím nějak vyřešit "pružinku" i na duhou osu (myšlená původně jako plyn), ať už externí "gumičky", jak jsem někde viděl, nebo přepájím celou mechaniku - někde tu mám dvě.
Úplně super se to taky nedrží, takže asi časem něco vytisknu.

Zato přijímač(e)* je(jsou) svou možností mixů a jiných nastavení zajímavý(é).
Dají se přiřazovat kanály?
Trochu mě zmátlo, že na PWM vidím z MZ-4 hýbající se CH1 a CH2, zatímco na s.bus je to CH1 a CH3.

---
* pořídil jsem si GR-12L, až na ten ESC ho multimodul + OTX zvládne ovládat/nastavit.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:...
Dají se přiřazovat kanály?...

Ano, libovolně.
jyrry.webnode.cz
ellet

#20 Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:.. pořídil jsem si GR-12L....
Jestli nemáš manuál, napiš sz. Až teď vidím, že je běžně ke stažení.. :D
prikrylm

#21 Příspěvek od prikrylm »

Manuál mám, celkem vzato úžasné přijímače. V podstatě je v nich kus toho, co dělá (většinou) vysílač (servo limit, subtrim, jednoduchý mix,...). Navíc vysílačka mu při nastavování dělá jen displej a klávesnici - přijímá "stisk kláves" a zpátky dodává písmenka, která se mají na displeji zobrazit. Přijímač pak na nastavení nepotřebuje inteligentní "nastavovátko", které by muselo vědět, co daný přijímač umí a co lze nastavit, a to, co umí si řídí sám přijímač.

Trochu jsem se GR-12L snažil nastavit přes OpenTX, ale úplně se mi nedařilo. Nevíte, co dělám špatně?
Dařilo se mi jen nastavení limitů (teplota, napětí), kanálu 5 a 6 (senzor vstup, s.bus, ...), pak mixer a reverz kanálů.
ellet

#22 Příspěvek od ellet »

Graupner HoTT jsem sice měl, ale dal jsem to pryč už před asi 2 roky. Mix v přijímači jsem nikdy nepoužil, protože bych za krátký čas nevěděl, kde co je. Ale s primitivním vysílačem to může být výhoda. Pamatuju si ale, že GR-12L měl v nastavení nějaký omezení oproti ostatním přijímačům. Co je v manuálu by ale jít mělo.
Určitě bude mít pratktický poznatky jyrry. :)
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

Právě do samokřídla mi příjde jako super mít mix přímo v přijímači, zvlášť když chci na Alulu, jako jeden z vysílačů, použít Graupner mz-4 :-D
---
Podle kódu ty další nastavítka nefungují protože je přijímač nenabízí, tak nevím.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
prikrylm

#25 Příspěvek od prikrylm »

Díky, takže GR-12L je "ořezaná" GR-12. Tím pádem funguje všechno, co má.
Netuším, který FW tam je, ale funguje:
- failsafe (zkoušel jsem jen přednastavenou pozici a hold - asi i každý kanál zvlášť - nastavit to umím, ale nezkoušel jsem do detailu)
- nastvení ch5 a ch6 jako vstup na čidla, ch6 jako sumd, sbus..
- nějaké alarmy - jak se projevuje, když se dosáhne "alarmujcí" hodnoty? Dokážu si ošetřit na vysílači, ale co dělá alarm přijímačový?
- 5 jednoduchých mixů
- reverzy ch1-6

Už jsem chvíli lítal s křídlem na simu s MZ-4, celkem to šlo i s volným ovládáním výškovky, takže 12L zabuduju do Aluly a "travel pack" se scvrkne na kabici s alulou - bude v ní i vysílačka. :)

Doufám, že GR-12L nebude díky telemetrii moc žravější jak VD5M. Na ~250mAh baterku lítám s VD5M asi 3h. Nedá se třeba telemetrie vypnout?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

Alarmy "přijímačové" - tomu nějak nerozumím, ale jinak přijímač sám o sobě nedá vědět když se mu něco nelíbí - "jen" to pošle do vysílače
Vypnutí telemetrie - to asi ani nejde, neviděl jsem tam tu možnost. Myslím že se dá navolit zda telemetrie jede nepřetržitě, nebo v nějakých intervalech, ale to si nejsem jistý.
jyrry.webnode.cz
ellet

#27 Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:...co dělá alarm přijímačový?...
Mate tě asi OTX, jde pouze o jinou "dělbu práce" mezi rx a tx. Spotřeba uvedená v manuálu je 70 mA, VD5M - 20 mA, z toho se to dá dost přesně spočítat (cca 1hod 45 minut, za předpokladu, že v baterce zbyde v obou případech cca 20%, ale prakticky bude čas asi kratší :) ).
GR-12L:
Frequency band 2,4 … 2,4835 GHz
Operating voltage (2,5) 3,6...8,4 V
Range 2000 m
Power consumption 70 mA
Temperature range -15...+70°C
Dimensions 36x21x10 mm (S1037 - 25x19x5mm)
Weight 7 g (S1037 - 5 g)
prikrylm

#28 Příspěvek od prikrylm »

Narouboval jsem Graupner GR-12L do Aluly a nastavil přijímač tak, aby fungoval s Graupner MZ-4 a to takovým "hybridním" způsobem.
MZ-4 nemá možnost nastavit trimy výškovky, protože MZ-4 má akorát směrovku a plyn (ch1 a ch2, teď netuším v jakém pořadí).
Chtěl jsem nechat možnost mixování a nastavování ovládání pro ostatní vysílačky (s multiprotokolem nebo případné Graupnery).
Mix v přijímači std mix samokřídla i s trimy a limity zvládne. Na ch1 a ch2 se očekávají plné výchylky a mixují se na "správné" na kanálech 3 a 4. Pokud je vysílačka schopna mixu a dalších nastavení, může vysílat přímo kanály 3 a 4. Na 3 a 4 jsou napojená serva. Na zemi to funguje.

Ještě vyrobím mechanické středění "plynu" na MZ-4 a jdu házet.
Přepájení celé mechaniky "joysticku" jsem zavrhnul, protože jsem nikde nenašel, jak by se dala udělat kalibrace. Navíc dva šroubečky a dvě gumičky budou jednodušší.
prikrylm

#29 Příspěvek od prikrylm »

Zkusil jsem Alulu s MZ-4 v reále (sjezdovka ve Zlíně) a na první pokus dost zklamání. Knipl je "malý", necitlivý (chtělo by to trochu expo), středění výškovky "gumičkama" nedrží střed rozumně. Zkusím ještě nějaké rozumnější středění a potrénuju. Třeba to nějak dopadne.

V každém případě GR-12L funguje pěkně i s tím mým "podivným" nastavením a to jak pro vysílače obsluhující ch1 a ch2 (GR-4), tak pro ty co obsluhují ch3 a ch4 (dneska to byl FrSky X-lite + iRangeX).
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“