Je to samozřejmě do modelů lodí...
Mazat převod - ano či ne
Mazat převod - ano či ne
Zdravim přátelé, jednoduchý dotaz. Má smysl nějak mazat převodovku, pastorek mosaz (někdy ocel) a převodové kolo vždy nylon nebo silon. Viz obrázky - u té celohliníkové převodovky je to jasné, tam to ani nejde, u té červené ROBBE by to asi šlo, víčko uzavírá soukolí a dala by se tam nacpat vhodná vazelina, otázka je, zda to má smysl. Otáčky +- 12000 na pastorku a převod 3:1, motor do řady SPEED 600 
Re: Mazat převod - ano či ne
Když jsem tohle zkoumal u vrtulníku (náhon hlavního rotoru je mosazný pastorek + plastové kolo), tak jsem se dozvěděl, že mazat jedině tehdy, když je převod zakrytý. Jinak se na mazivo lepí bordel a výsledek je horší, jak bez mazání. Zakrytovat znamená větší hmotost, tak se použije "samomazný" mosaz-plast převod a zůstane otevřený.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Souhlasím s prikrylm.
Prach, který se nalepí na mazivo z něj postupně vytvoří doslova brusnou pastu.
Navíc mnohá zrna prachu se vtlačí do měkčího plastu oběžného ozubeného kola a po čase doslova obrousí zuby kovového pastorku.
Prach, který se nalepí na mazivo z něj postupně vytvoří doslova brusnou pastu.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
V lodi mazat. A je jedno, jestli je nebo není zakrytá.
Tam prostě prach není. Já osobně mažu i vrtulníkový hlavní kola. V prašném prostředí nelítám.
Tam prostě prach není. Já osobně mažu i vrtulníkový hlavní kola. V prašném prostředí nelítám.
Máš sice pravdu, že na vodě je prachu minimum, ale ten prach je všude, nejen v místĕ provozu. Například při skladování modelu v dílnĕ, garáži i v obývacim pokoji bytu - tam toho nasedá. Nabo Ty snad nikdy nemusíš luxovat, či utírat prach? Takže ja bych tu čistotu prostředi zas tolik nepřeceňoval a všudepřítomný prach nepodceňoval.
Jina vĕc je, že ten prach se tam zažere i bez mazáni, ale mastnota to ulpívání usnadní.
Jina vĕc je, že ten prach se tam zažere i bez mazáni, ale mastnota to ulpívání usnadní.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Ano prach je všude, ale většinou měkčí - vlákna z hadrů a dřevin v dílně. Ten si myslím neškodí tolik, jako suchý převod. Prach z hlíny, kterej opravdu může škodit se týká spíš autíček a helin při startu na nezpevněné cestě. Start v trávě a na zámkovkách a asfaltech už zase jako problém nevidím.
Suchý převod se bude snadněji hřát, bude hlučnější.
Na jedné helině jsem odepsal převod na sucho během jednoho letu. Bylo to taky tím, že jsem ho nastavil příliš těsně, ale začal jsem mazat a nemám
s tím problém.
Suchý převod se bude snadněji hřát, bude hlučnější.
Na jedné helině jsem odepsal převod na sucho během jednoho letu. Bylo to taky tím, že jsem ho nastavil příliš těsně, ale začal jsem mazat a nemám
s tím problém.
...chlapi dík, tak kde to půjde, tak to trochu máznu, kde je to uzavřené (Robbe) tak tam něco nacpu 
Tohle dilema řeším na Dakarce suchým teflonovým mazivem ve spreji - mám lepší pocit a na chvilku je namazáno ……..
Jinak u te Robbe bych to s tím cpaním nepřeháněl ať nemáš uvnitř lodi "vymalováno" až se to zahřeje …...
Jinak u te Robbe bych to s tím cpaním nepřeháněl ať nemáš uvnitř lodi "vymalováno" až se to zahřeje …...