Žádost o radu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Sagitt62

Žádost o radu

#1 Příspěvek od Sagitt62 »

Zdarky pantátové! :D
V bedně s pozůstalostí po „LARKovi“ jsem krom mnoha jiného našel i TOTO –viz fotky.
Strejda GOOGLE mi tvrdí,že neexistuje žádný odkaz pro tento čárový kód 7314151108458… Možná neumím gůglit – ale zkusím se tedy optat praktiků: Co TO je a k čemu je TO dobrý ? Jak jsem Libora stačil poznat,tak rozhodně nehromadil věci zbytečné… Díky za echo. S62
Přílohy
20201109_130102.jpg
20201109_130028.jpg
20201109_125922.jpg
20201109_124105.jpg
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
Petr Budai

Re: žádost o radu

#2 Příspěvek od Petr Budai »

Není to šroubovák?
REX

#3 Příspěvek od REX »

To nebude klasický šroubovák....
Co ta špička uprostřed, nějak se ovládá, vysunutá/zasunutá?
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Petr Budai

#4 Příspěvek od Petr Budai »

Šroubovák s držením šroubu. Pokud tyčka uprostřed je hranatá a trochu se otáčí, tak se na ni vloží šroub, trochu se otočí a šroubovák spolu se špičkou se zasunou do drážky.
Michal1PA

#5 Příspěvek od Michal1PA »

Je to na výplet kolies.
Michal
REX

#6 Příspěvek od REX »

Michal1PA píše:Je to na výplet kolies.
Michal

To bude ono! Já věděl že jsem to už někde viděl....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
guchar

#7 Příspěvek od guchar »

Pokud by se ta kulatina uprostřed břitu šroubováku dala zasunout (ve středu břitu je pak mezera),
tak by to byl šroubovák na "bezpečnostní" vruty - běžným nářadím nerozebíratelný spoj.

Pokud jsem tyhle vruty potřeboval povolit, tak jsem do levného šroubováku vypiloval mezeru.
Existuje i odlišná varianta kdy v hlavičce vrutu jsou dva dolíky. Potkáno jen jednou.
Do špalíku jsem v dané rozteči vyvrtal díry pro ocelovou kulatinu průměru dolíky.
Na špalík igelit jako separátor, dva kusy kulatiny eprosinem zatmeleny do hliníkové trubičky.
Venku zůstaly asi 2 mm kulatiny. Kolmo do trubičky vyvrtán otvor pro tyčku, dloužící jako vratidlo.
Nejvíc zdržuje ten baznek najít. Do toho co bylo moje přišly vruty s hlavou na křížový nebo plochý šroubovák.

Pak jsou ještě bezpečnostní vruty/šrouby co jdou zašroubovat, ale nejdou povolit.
Části drážky jsou zešikmeny takže při povolování břit vyjíždí z drážky. Pro vlastní potřebu - hlavu odvrtat.
Pokud to bude užívat někdo jiný tak (levnou prodlužku) vyhodit (nestojí to za průšvih) a koupit novou.

U drátěného výpletu špajchna z niplu trčí, ale na niplu pro jízdní kola, je čtyřhran pro centrovací klíč - misku.
Je možné, že existují výplety kol kde je obtížné se k niplu dostat z vnitřní strany ráfku.
Helísek

#8 Příspěvek od Helísek »

Je to na niple. Jsou i nástavce na akučku: https://www.global-sport.cz/editor/imag ... iple_m.jpg
Sagitt62

#9 Příspěvek od Sagitt62 »

Ahoj všem - a díky za rady/názory. cit.:"Pokud by se ta kulatina uprostřed břitu šroubováku dala zasunout (ve středu břitu je pak mezera)..." Jo,přesně tak to je. Takže šroubovák na spec. šrouby :!: . Kdysi před mnoha roky jsem si musel pro rozebrání manželčina fénu vypižlat do šroubováku drážku... Už jsem to totálně zazdil :lol: Zdraví S62
FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
Helísek

#10 Příspěvek od Helísek »

To je blbost. Proč by to bylo tak složité? U takového šroubováčku je jenom vybroušená drážka.
Petr Budai

#11 Příspěvek od Petr Budai »

Vyfoť to zpředu, ať je vidět profil středního dílu. Na šroubovák na niply je to dost složité, stačila by tam drážka.
Helísek

#12 Příspěvek od Helísek »

Právě že ne. Pokud potřebuješ šroubovat niple do hlubokého ráfku (galuska), tak potřebuješ právě takový šroubovák s čepem.
Bildy

#13 Příspěvek od Bildy »

Helísek píše:Právě že ne. Pokud potřebuješ šroubovat niple do hlubokého ráfku (galuska), tak potřebuješ právě takový šroubovák s čepem.

Mám ke kolu kola s karbonovýma ráfkama 38, 50 i 85 mm (galuskový i plášťový)....a tohle by tam zastrčit nešlo, páč by vadila ta matice s tisícihranem. Navíc niple by musely bejt v klasickém provedení...nyní už tam jsou 6-hran.dural.matice nebo niple se 4-hranou šťopkou na uzounkej dlouhej oříšek. Jestli to je na výplety, tak jedině na starší obyč-ráfky, ale nikdy jsem to v cykloservisech neviděl. Jsou na to jiný udělátka.
guchar

#14 Příspěvek od guchar »

Šroubováky plochý tvar břitu (bity) s mezerou ve středu jsou U tvar (EN: U-shaped) stačí jim mezera
https://img.alicdn.com/i1/1784146795/TB2MsB8ubVkpuFjSspcXXbSMVXa_!!1784146795.jpg_640x640q90.jpg
*) U-shaped - v české terminologii též bezpečnostní vidlicové šroubováky

Pokud si dali práci s pohyblivým čudlem jdoucím středem šroubováku, musí tam být užitečný (či nezbytný)
Třeba čudl ten nástroj (šroubovák) nějak centroval. V pozdější fázi mohl čudl uhýbat něčemu co vyjíždělo ven
Navíc ten nástroj je extra dlouhý, takže je pro práci v místech utopených oproti okolí. Prostě NEVÍM.

Snad už svítá Pin Hex Security Fasteners
Pin Hex security fasteners can only be fastened and removed using the matching drill bit or wrench
Pokud v bitu těle šroubováku není otvor pro Security Pin (bezpečnostní čudl) nástroj nelze nasadit
https://www.fastenright.com/brand/pin-hex
jestli tohle mají i hlavy šroubů s drážkou ví snad jen děd Vševěd.
Nejspíš ne. Takže zas jen plácnutí do prázdna. Ale třeba někoho popostrčí.

Bezpečnostní šrouby odolné proti neoprávněné manipulaci - Tamper Proof Security Screws

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eYeCgbI60P0[/youtube]
Leon

#15 Příspěvek od Leon »

. . Helisek a Michal1PA maj dle mne recht . . :-)
Výplet přes šest drátů a prvotní šroubování niplů do galuskovejch ráfků . . .
Ono i do normálních. Jde o holej ráfek a šroubováček má vedení a všechny niple
jsou našroubovaný "stejně daleko"
Pak už to je o přípravku, stačí staré vidlice a rutině . .
Z HK do Žiaru nad Hronom žádat o ruku . . já néé!! Kolega.
Za dva dny a přijeli jsme na čas . . rok 91 a jezdilo ještě málo aut
a chladnej konec září. . Moira ještě nebyla na trhu . . .
:)
Leon

Žiar 91 001.jpg
Odpovědět

Zpět na „Dílna“