Multiplex Funray
Re: Multiplex Funray
Mně byl nadělen ve verzi RR, tedy prakticky hotový s továrním pohonem. Naprosto vyhovuje, stoupavost přes 15 m/s.
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
petr1990 píše:Zdravím, mám doma stavebnici a vybírám motorizaci (to je pro mě osobne vždy hrozná alchymie), poradil by mi někdo prosím?
Maytech MTO3548-1100-G - https://www.bighobby.cz/Maytech-MTO3548 ... -d3167.htm
Turnigy Aerodrive SK3 - 3548- 1050kv - https://hobbyking.com/en_us/turnigy-aer ... motor.html
RAY G3 Brushless motor C3548-900 - https://www.pkmodelar.cz/elektromotory- ... 00-3ea0272
Popřípadě čím jste stavebnici osadili vy?Díky
Budeš lietať na 3S alebo 4S? Doporučoval by som 4S.
Pokiaľ chceš niečo lacnejšie je dobrá voľba Dualsky ECO 2826 850KV V2 (720W)
https://horejsi.cz/Pages/DetailProdukt. ... cislo=3297
FrSky Tandem X20
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
zdzd píše:
Náhodně jsem vybral pár letových záznamů setovky, max rychlost stoupání 15 -18 m/s, max. rychlost 160 km/h.
Nič v zlom, ale tomu stúpaniu neverím. Možno z prechodu prudkého klesania proti vetru do stúpania na pár sekúnd, ale nie konštantntne ťahom motora. Roxxy C3548 990KV s vrt. 11x7 na 3S let. hmotnosť cca. 1800g
tak max. 10 m/s. Aký máš max. prúd? (odber)
Stoupání je změřeno telemetrií. Namátkově jsem nahlédnul do záznamů na údaje "z nuly" tedy bez rozjezdu, po startu z ruky. Ponejvíce tam bylo stoupání 11-12 m/s při odběru 36A. Maximum, co jsem tak zahlédl, bylo 15,5 m/s při odběru 42A.
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne čtv 05.11.2020 3:31, celkem upraveno 2 x.
FrSky Tandem X20
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
Tiež zvažujem tento model. Mám už skúsenosť od Multiplexu s osadzovaním modelov Soliius, Heron, Easy glider 4. S pohonom je to kvôli atipickému kuželu 54mm vždy trochu problematické. Treba oproti eCalc zhruba ubrať na veľkosti vrt. o jeden palec. Ale nakoniec zmerať a vrt. prispôsobiť.
Ja zvažujem motor Sunnysky X2826-6 740KV na 4S. (GNB 4S 3300 mAh 90C) vrt. 12x6,5 (12x8) ESC 60A a alu. kužeľ. Stúpanie priemerne cca. 15 m/s.
Ja zvažujem motor Sunnysky X2826-6 740KV na 4S. (GNB 4S 3300 mAh 90C) vrt. 12x6,5 (12x8) ESC 60A a alu. kužeľ. Stúpanie priemerne cca. 15 m/s.
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne čtv 05.11.2020 14:32, celkem upraveno 3 x.
FrSky Tandem X20
Před třemi roky jsem vzal RR verzi, teď jsem šel do stavebnice a chtěl bych si jej poskládat.
Motor jsem vzal Maytech MTO3548-1100-G - https://www.bighobby.cz/Maytech-MTO3548 ... -d3167.htm
Měl by to být ekvivalent doporučených motorů, tak uvidíme. Baterie 3s (mám je doma)
Vrtuli 11*7
Motor jsem vzal Maytech MTO3548-1100-G - https://www.bighobby.cz/Maytech-MTO3548 ... -d3167.htm
Měl by to být ekvivalent doporučených motorů, tak uvidíme. Baterie 3s (mám je doma)
Vrtuli 11*7
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
petr1990 píše:Před třemi roky jsem vzal RR verzi, teď jsem šel do stavebnice a chtěl bych si jej poskládat.
Vrtuli 11*7
To odhadujem na max vrt 11x6 skôr na 11x5. Pri 11x7 to bude brať cca. 66A, špičkovo pri plne nabitom aku aj viac ako 70A. Stúpanie cca. 11 m/s s vrt. 11x6 (56A). Ale uvidíš, najlepšie je to odmerať. Veľa záleží aj od kvality aku.
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne čtv 05.11.2020 10:56, celkem upraveno 3 x.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej píše:
To odhadujem na max vrt 11x6. Pri 11x7 to bude brať cca. 66A, špičkovo pri plne nabitom aku aj viac ako 70A. Stúpanie cca. 11 m/s s vrt. 11x6. Ale uvidíš, najlepšie je to odmerať.
Ahoj, díky za radu. V tomhle vždycky plavu
Ahoj,
chtěl bych se zeptat majitelů na několik věcí. FunRay se mně neskutečně líbí, bleskové skládání modelu, převoz na letiště v krabici, prostor pro baterie, tvar apod. Zároveň mám obavu z jeho velké rychlosti a jak se zde uvádí potřebě rychlosti pro let. Mám za sebou zatím EG4, Heron, FunCub 1 + NG a balzový větroň.
1. Dá se poladit tak, že může letět pohodově ve stylu např. Herona nebo prostě je tam rychlost daná z více faktorů?
2. Při pomalejším plachtění opravdu padá rychleji do vývrtky nebo po křídle než jiné větroně? Musí to potom být pěnový hotliner (neberu kompozity apod.)?
3. Uvádíte zde, že je dobrý jak na termiku, tak na silný vítr. Je vůbec možné při tak velké váze na větroň (1,7 kg) ho použít na lovení termíky? Silný - silnější vítr bych pochopil, ale termiku nevím, a kombinaci obou dvou najednou?
Omlouvám se dopředu za případně blbý a nemodelářský dotazy. FunRay se mně líbí, chtěl bych si ho pořídit právě pro lítání i za větrnějšího počasí, ale mám obavu, že ho prostě při jeho rychlosti můžu mít problém uřídit. Navíc naše letiště má reálnou plochu na přistání cca 40 x 15 metrů. Děkuji všem za odpovědi
chtěl bych se zeptat majitelů na několik věcí. FunRay se mně neskutečně líbí, bleskové skládání modelu, převoz na letiště v krabici, prostor pro baterie, tvar apod. Zároveň mám obavu z jeho velké rychlosti a jak se zde uvádí potřebě rychlosti pro let. Mám za sebou zatím EG4, Heron, FunCub 1 + NG a balzový větroň.
1. Dá se poladit tak, že může letět pohodově ve stylu např. Herona nebo prostě je tam rychlost daná z více faktorů?
2. Při pomalejším plachtění opravdu padá rychleji do vývrtky nebo po křídle než jiné větroně? Musí to potom být pěnový hotliner (neberu kompozity apod.)?
3. Uvádíte zde, že je dobrý jak na termiku, tak na silný vítr. Je vůbec možné při tak velké váze na větroň (1,7 kg) ho použít na lovení termíky? Silný - silnější vítr bych pochopil, ale termiku nevím, a kombinaci obou dvou najednou?
Omlouvám se dopředu za případně blbý a nemodelářský dotazy. FunRay se mně líbí, chtěl bych si ho pořídit právě pro lítání i za větrnějšího počasí, ale mám obavu, že ho prostě při jeho rychlosti můžu mít problém uřídit. Navíc naše letiště má reálnou plochu na přistání cca 40 x 15 metrů. Děkuji všem za odpovědi
Petronel píše:Ahoj,
Dá. Krapet vztlaků a je to. Syn má Solia, Funray dokáže létat stejnou rychlostí.
Ještě se mi nastalo, že by padnul.
Hodně se dá přeladit těmi vztlaky. Typický termický papírák to není, ale dá se i v termice. Vario je výhodou.
Funray padá do vývrtky většinou v okamžiku čtvrté zatáčky na přistání, kdy se pilot snaží o plochou zatáčku pomocí směrovky. Přistání za pomoci butterfly mixu může být velmi krátké.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Ahoj, díky za rychlé odpovědi.
"Dá. Krapet vztlaků a je to. Syn má Solia, Funray dokáže létat stejnou rychlostí."
Docílím toho jenom mírně, o pár stupňů sklopením klapek dolů? Nebude to mít potom tendenci se to trochu vzpínat? Na přistání se s klapkami mixuje výškovka, v tomto případě to je asi zbytečný.
"Hodně se dá přeladit těmi vztlaky. Typický termický papírák to není, ale dá se i v termice. Vario je výhodou."
Nevím, jak se tomu přesně říká, ale je to sklopením klapek a křídélek současně?
"Dá. Krapet vztlaků a je to. Syn má Solia, Funray dokáže létat stejnou rychlostí."
Docílím toho jenom mírně, o pár stupňů sklopením klapek dolů? Nebude to mít potom tendenci se to trochu vzpínat? Na přistání se s klapkami mixuje výškovka, v tomto případě to je asi zbytečný.
"Hodně se dá přeladit těmi vztlaky. Typický termický papírák to není, ale dá se i v termice. Vario je výhodou."
BoŠ píše:Funray padá do vývrtky většinou v okamžiku čtvrté zatáčky na přistání, kdy se pilot snaží o plochou zatáčku pomocí směrovky. Přistání za pomoci butterfly mixu může být velmi krátké.
Z toho mám právě obavu, u papíráků se mě to nikdy nestalo. FunRay je asi na rychlosti díky váze a konstrukci při přistání závislý. Na druhou stranu mimo akro blbnutí směrovku prakticky nepoužívám, tak by snad zatáčky nemusely být problém.
Petronel píše:Ahoj, díky za rychlé odpovědi.
Výchylky máš popsány v manuálu.
Vůbec se toho neboj. To letadlo je v pohodě, po přetažení v přímém letu se spíš jen zhoupne. Samozřejmě ho nemůžeš vydojit v zatáčce
, ale v zásadě je to hodné letadlo.
Pokud máš cca 30m místa na přistání, na brzdách není vůbec potřeba točit - vyklesáš rovně pěkně k noze.
Dá se s ním hezky zalítat i větroňová akrobacie. Myslím je to jeden z nejpovedenějších EPO větroňů, mám ho asi dva roky a mám ho rád.
S tvou zkušeností s uvedenými letadly to bude úplně v pohodě
Pokud máš cca 30m místa na přistání, na brzdách není vůbec potřeba točit - vyklesáš rovně pěkně k noze.
Dá se s ním hezky zalítat i větroňová akrobacie. Myslím je to jeden z nejpovedenějších EPO větroňů, mám ho asi dva roky a mám ho rád.
S tvou zkušeností s uvedenými letadly to bude úplně v pohodě
FrSky / Dingo, F5J ...
Bez obav, nalétneš si dál a výš, uděláš zatáčku na normální rychlosti, nastavíš si režim brzdy, a krásně sedneš k noze. Když si u brzd - butterfly pohraješ s mixem brzd do výškovky, tak nebudeš do výškovky při přistání vůbec muset sahat. To, že jde funray lépe do vývrtky je ve srovnání s minicoradem.Petronel píše:
Z toho mám právě obavu, u papíráků se mě to nikdy nestalo. FunRay je asi na rychlosti díky váze a konstrukci při přistání závislý. Na druhou stranu mimo akro blbnutí směrovku prakticky nepoužívám, tak by snad zatáčky nemusely být problém.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570