ČEská pošta a nové podmínky doručování od 1.2.2020
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: ČEská pošta a nové podmínky doručování od 1.2.2020
tak mě tak napadlo, jestli to nebude tím, že ČP roznáší i dopisy do schránek, prostě maj toho víc na triku, než jenom balíky. Tím pádem potřebujou více lidí. Mám to na poštu blízko, tak že u mě je to jednoduchý.
Dopisy roznáší jeden pošťák a balíky jiný, byť oba jedou třeba ze stejné pošty. Tady asi nebude pes zakopaný.
Hitec Aurora 9X
Pes bude zakopaný v tom, že majú 100 rokov staré interné predpisy/pravidlá a len ťažko sa modernizujú. Stačí sa pozrieť na ten ich systém na prepážke. Chápem, že je super mať tenkého klienta a jeden server, no v dnešnej dobe sa to už robí trošičku inak.
Napríklad ak podávam niečo na dobierku. Vypisujem adresu na balík, na podací list a 3x na šek. Potom prídem na prepážku. Pani začne niečo ťukať na klávesnicu, možno prepisuje celú adresu, netuším. Potom jej vypadne papier s adresou a neviem s čím ešte. Tento papier spolu so šekom dá do igelitu, ktorý následne nalepí na balík.
Neviem koľkokrát som sa na prepážke dohadoval s pani, že nemôžem napísať sumu na šek a podací list, kým mi ona neprezradí, koľko stojí poštovné. Ja som tam totiž chcel uviesť cenu + poštovné. Vraj sa to takto nedá, lebo ona musí vedieť hodnotu dobierky...
Nakoniec sa to stále podarí, ale väčšinou tak, že to skúsi akoby s fiktívnou sumou a keď to výjde, tak mi povie, že to bude stáť X, nech si to spočítam.
Na rozdiel zásilkovna. V aplikácii všetko vyplním raz. Ak sa pomýlim, tak nemusím vypisovať znovu. (Ak sa Vám už niekedy stalo, že na konci šeku ste sa pomýlili, tak viete, aký je to opruz.) Vidím rovno aj sumu. Príde mi kód. Ten napíšem väčšinou na balík. Prídem na pobočku, kde sa dá aj podať a bez slov to mám vybavené.
Napríklad v Anglicku je bežne možné podávať listy a menšie zásielky aj v rôznych krámoch.
To, že toho majú veľa, to je len výhovorka. Ak dobre viem, tak cenu služby určujú oni a nie ja. Takže ak na úspešné odbavenie zásielky potrebujú 10 ľudí a raketoplán, tak si môžu cenu nastaviť na 1000 korún za list. Samozrejme preháňam, no ja stále na prepážke platím toľko, koľko si oni stanovia, tak predpokladám, že si to nejak prepočítali.
Napríklad ak podávam niečo na dobierku. Vypisujem adresu na balík, na podací list a 3x na šek. Potom prídem na prepážku. Pani začne niečo ťukať na klávesnicu, možno prepisuje celú adresu, netuším. Potom jej vypadne papier s adresou a neviem s čím ešte. Tento papier spolu so šekom dá do igelitu, ktorý následne nalepí na balík.
Neviem koľkokrát som sa na prepážke dohadoval s pani, že nemôžem napísať sumu na šek a podací list, kým mi ona neprezradí, koľko stojí poštovné. Ja som tam totiž chcel uviesť cenu + poštovné. Vraj sa to takto nedá, lebo ona musí vedieť hodnotu dobierky...
Nakoniec sa to stále podarí, ale väčšinou tak, že to skúsi akoby s fiktívnou sumou a keď to výjde, tak mi povie, že to bude stáť X, nech si to spočítam.
Na rozdiel zásilkovna. V aplikácii všetko vyplním raz. Ak sa pomýlim, tak nemusím vypisovať znovu. (Ak sa Vám už niekedy stalo, že na konci šeku ste sa pomýlili, tak viete, aký je to opruz.) Vidím rovno aj sumu. Príde mi kód. Ten napíšem väčšinou na balík. Prídem na pobočku, kde sa dá aj podať a bez slov to mám vybavené.
Napríklad v Anglicku je bežne možné podávať listy a menšie zásielky aj v rôznych krámoch.
To, že toho majú veľa, to je len výhovorka. Ak dobre viem, tak cenu služby určujú oni a nie ja. Takže ak na úspešné odbavenie zásielky potrebujú 10 ľudí a raketoplán, tak si môžu cenu nastaviť na 1000 korún za list. Samozrejme preháňam, no ja stále na prepážke platím toľko, koľko si oni stanovia, tak predpokladám, že si to nejak prepočítali.
Naposledy upravil(a) soaron dne čtv 10.12.2020 20:36, celkem upraveno 2 x.
soaron píše:Napríklad v Anglicku je bežne možné podávať listy a menšie zásielky aj v rôznych krámoch.
V Japonsku taky.
soaron píše:Napríklad ak podávam niečo na dobierku. Vypisujem adresu na balík, na podací list a 3x na šek. Potom prídem na prepážku. Pani začne niečo ťukať na klávesnicu, možno prepisuje celú adresu, netuším. Potom jej vypadne papier s adresou a neviem s čím ešte. Tento papier spolu so šekom dá do igelitu, ktorý následne nalepí na balík.
Netvrdím, že se tím úplně vše vyřeší, ale při pořízení zákaznické karty a vyplnění těchto věcí přes webový formulář/aplikaci, některé z popisovaných věcí odpadnou:
https://www.postaonline.cz/odvozy/odvozbaliku/parametrybaliku
Souhlasím, že předem odhadnout cenu s dobírkou, je velká loterie. Svého času jsem několikrát do měsíce rozesílal jednu knížku (ještě jsem nedělal pro poštu). Balení a hmotnost prakticky stejné, cena se lišila dle toho, kdo zrovna seděl u přepážky.
Z jihočeského Písku pozdravuje
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
Priznám sa, že o ich webe som vedel, ale ten formulár som nikdy neskúšal. Dokonca sa nemusíte ani registrovať.
Áno, máte pravdu. O niečo sa to uľahčí, no na moje počudovanie tam chýba možnosť vyplniť poukázku. Čo je najväčší problém, lebo na podacom lístku na balíku môžete škrtať, ale na šeku už nie. Ten sa musí v prípade chyby vyplniť znovu. Raz sa mi dokonca stala aj taká blbosť. Na pošte bolo málo ľudí a ja som šek pokazil. Kým som stihol všetko vypísať, tak moje číslo už bolo fuč. Tak som si išiel po nové.
Predstavoval by som to takto. Na webe všetko zadám a zobrazí sa čiarový/QR kód. Prídem na poštu, tento kód oskenujem, rovnako ako skenujem avízo o uloženej zásielke. Dostanem číslo. Keď príde rad na mňa, pani už vie, o čo sa jedná. Zoberie a premeria zásielku. Následne vytlačí príslušné dokumenty. Ja to zaplatím a idem ďalej. Toto nemôže byť také ťažké.
Áno, máte pravdu. O niečo sa to uľahčí, no na moje počudovanie tam chýba možnosť vyplniť poukázku. Čo je najväčší problém, lebo na podacom lístku na balíku môžete škrtať, ale na šeku už nie. Ten sa musí v prípade chyby vyplniť znovu. Raz sa mi dokonca stala aj taká blbosť. Na pošte bolo málo ľudí a ja som šek pokazil. Kým som stihol všetko vypísať, tak moje číslo už bolo fuč. Tak som si išiel po nové.
Predstavoval by som to takto. Na webe všetko zadám a zobrazí sa čiarový/QR kód. Prídem na poštu, tento kód oskenujem, rovnako ako skenujem avízo o uloženej zásielke. Dostanem číslo. Keď príde rad na mňa, pani už vie, o čo sa jedná. Zoberie a premeria zásielku. Následne vytlačí príslušné dokumenty. Ja to zaplatím a idem ďalej. Toto nemôže byť také ťažké.
-
palci72
- Kontaktovat uživatele:
ladous píše:.......Svého času jsem několikrát do měsíce rozesílal jednu knížku (ještě jsem nedělal pro poštu). Balení a hmotnost prakticky stejné, cena se lišila dle toho, kdo zrovna seděl u přepážky.
No tak to ja som u nás na Slovensku zažil niečo podobné ale... v opačnom "Garde"......
Prišli sme nejaká partia..... asi šesť chlapov do krčmy a sadli sme si všetci okolo jedného stola.....Pekne sme to roztáčali a čo kolečko... to vždy platil niekto iný /z partie/...Na tom by nebolo nič keby....po každom kole rundy nebola iná výsledná suma celého kola....Nebol som opitý...pretože som pil iba kofolu a mal som za úlohu na konci všetkých porozvážať domov preto som bol najtriezvejší ale....tváril som sa nenápadne /aby som zapadol do partie/....z počiatku som si to ani hneď nevšimol ale....pri druhom kole sa mi nejako nepozdávala výsledná suma....matne som si pametal že to prvé kolo sa končilo asi "20 centov" na konci.....druhé kolo bolo "70 centov" na konci a potom sa to ďalej stupňovalo a stupňovalo až.....Krčmárka si myslela že sme všetci pod "firnajzom" /pod parou/...tak si bola istá že nás pekne a bez ujmy ošklbe.... Mýlila sa.....
...tá krčma sa /po čase/ rozpadla z dôvodu nízkej účasti štamgastov a nakoniec skrachovala... "Sorry"...viem že je to téma o inom ale....podobnosť čisto náhodná....
Človek by sa mal ozvať ak zistí takýto prešlap.....predsa musia existovať nejaké pravidlá....dohodnuté ceny.......či už je to v krčme alebo na pošte...
Jsem přesvědčen o tom, že ve všech případech se mnou bylo jednáno podle ceníku, jen mi to zkrátka někdy vzali jako dopis, jindy jako balík do ruky, nebo obyčejný balík.
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
Ale to je snad špatně, ne? Nebo Pošta trpí schizofrenií?
Především je možností, jak poslat něco, co se vejde do obálky A4, a příplatků dalších služeb tolik, že se v tom málokdo vyzná. Pracovnice u přepážky na poště alespoň jednou za svou kariéru absolvovala nějaké školení, kde jí to všechno zkoušeli natlouct do hlavy ale na Poštách Partner (obecní úřady, knihovny, vesnické krámky...) je to všelijaké.
A SW, na kterém se vše odbavuje, jim práci také neusnadňuje. Aby něco někam zadali, musejí se prohrabat někam do 4. podmenu, přičemž po pár úkonech musejí znovu zadávat heslo.
A SW, na kterém se vše odbavuje, jim práci také neusnadňuje. Aby něco někam zadali, musejí se prohrabat někam do 4. podmenu, přičemž po pár úkonech musejí znovu zadávat heslo.
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
-
Bildy
ladous píše:Jsem přesvědčen o tom, že ve všech případech se mnou bylo jednáno podle ceníku, jen mi to zkrátka někdy vzali jako dopis, jindy jako balík do ruky, nebo obyčejný balík.
Jako fundovanej mi řekni, proč při podání je to někdy balík "S" (M, L) a jindy to naceňujou podle váhy a daných rozmezí. A další zkušenost...u nás na poště ani některý "kočičky" neví, že existuje "obyčejný balík". Nebo...když jsem posílal prachy do Číny, tak to uměla jen jedna z pobočky a musel jsem přijít, až když byla na šichtě
Po loňském předělání ceníku je to sice tak, že základním parametrem je rozměr balíku, ovšem od určitého limitu hmotnosti zase hraje hlavní podíl na ceně ona. Já ty balíky jenom přepravuji, kdo a proč stanovil jaké ceny, raději neřeším. Zrovna tak nevím, jaké smlouvy mají jednotlivé e-shopy s poštou uzavřeny, takže svezu vše, co mi dají, a pak se jim druhý den balík veze zpátky, protože mají smlouvu jen na balíky do ruky, ale chtěli poslat balík na poštu, nedej bože do zahraničí. Přitom by stačilo zvednout telefon a domluvit se na ceně poslání takového balíku, aby mohl putovat do světa tentýž den.
S posíláním peněz do Číny je to přesně tak, jak jsem psal v předchozím příspěvku - mnoho nabízených služeb, nepřehledný SW, takže na takové méně časté musí přijít někdo, kdo ví, kde se daná položka v SW nachází.
S posíláním peněz do Číny je to přesně tak, jak jsem psal v předchozím příspěvku - mnoho nabízených služeb, nepřehledný SW, takže na takové méně časté musí přijít někdo, kdo ví, kde se daná položka v SW nachází.
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)
Pozor! V době kdy si necháváte cokoliv posílat přes českou poštu, nepáchejte žádné zločiny! Jinak máte smolíka. 
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Těším se jak si poradí. Držím si palce, aby to šlo dobře.
Známky, průkazy a QR kódy pro členy MK RCMANIA.cz
Známky, průkazy a QR kódy pro členy MK RCMANIA.cz
Tím, že jsi to donesl na poštu, jsi vynechal část z možných problematických bodů, že by to někdo zapomněl vyndat ze schránky, nebo to vyndaval tak nešikovně, že by mu to spadlo do kaluže pod ní.
Ladislav Douša (ladous)
Ladislav Douša (ladous)