KIWI - F3l/F5L

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Azy
Kontaktovat uživatele:

Re: KIWI - F3RES

#856 Příspěvek od Azy »

Mladýho kluka Kryštofa nějak chytli záda tak už se tejden válí v posteli ... napráskám ho :-)
MK Katoda Sokolov :-)
albisko
Kontaktovat uživatele:

#857 Příspěvek od albisko »

TomHlavinka píše:Ano je to kombinace profilu křídla, úhlu seřízení, polohy vlečného háčku a plošného zatížení modelu. Je zde však ještě jedna vlastnost u které si nejsem vlivem jistý, ale mám to v plánu otestovat přes zimu.

Littlebull píše " Každý model jde seřídit aby šel co nejvýš" ....ano správně, tak jak jde pozdější let modelu seřídit pro největší klouzavost, nebo co nejmenší opadání, tak stejně tak jde seřídit pro co největší výšku po startu. Každý model má však to své maximum o jiné hodnotě a nejde seřídit více/lépe než čeho je sám schopný. Nejde tedy říct, že každý model jde seřídit na srovnatelné výkony kteréhokoliv jiného modelu, to bychom nemuseli dumat nad novými typy modelů, profilů, materiálů atd... Stačilo by nějaké 50let staré letadlo a jen jej co nejlíp seřídit.

Osobně z F3J/RCV2 vím, že u různých typů ér prakticky nejde dosáhnout stejného tahu do silonu při srovnatelné výšce po startu. Lítal jsem několik sezón souběžně F3J Stork 4 a Maxa 3,5 Light. Nikdy se mi to nepodařilo seřídit tak, aby se na vleku modely chovaly stejně a měly stejnou výšku po startu. Maxa byla vždy výš, do špagátu táhla jako lokomotiva i při mnohem větší rychlosti vleku, tedy né s tak moc vztlakující odtokovkou a nejspíš i na menším úhlu seřízení. Paradoxem bylo, že Stork měl profil "papírově" pronikavější. Staré dobré HNko které se lítalo i na starších F3B/F. Klapkovat jsem mohl jak jsem chtěl. Háček mít klidně i za těžištěm, tah do silonu a výška po startu však nikdy nebyla taková.

...a teď k tomu seřizování: u F3J je celá odtokovka nastavitelná! To u RESky není! Model tedy musí být pro vlastnost "větší výška po startu" z jakési části již navržen. Zbytek jde dohnat seřízením polohy háčku, úhlu seřízení a nakonec také správným vypuštěním na gumě!!
Vše co jsem napsal však platí jen v bezvětří a nebo mírném větru. Když foukne víc, jsou všechny modely stejně vysoko. Gumicuk totiž není naviják!

jak píše Littlebull, nelítejte sami! Vždy je lepší být na ploše aspoň s několika kamarády a s více typy modelů, člověk má pak reálně srovnání. Né jen takové to "jedna paní" povídala...

Kiwi ide pekne vysoko aj v kľude
prikladam grafy , teplota okolo 0-3st a vietor 0-2m/s (tie dva boli len občas)
vyška je slušna od 110-130m
Přílohy
g5.jpg
g4.jpg
g3.jpg
g2.jpg
Pavel1238

#858 Příspěvek od Pavel1238 »

Po chvilkách jsem postavil stavebnici KIWI v provedení Elektro. To proto, že u nás na vesnici chodím létat sám a na soutěže se již necítím. Asi 2x jsem telefonoval Tomáši Hladinkovi, když jsem si nebyl moc jistý,.... trošku rébus bylo spojení konektkorů server brzdových klapek a to prostě z důvodů toho, že trup je poměrně úzký a vyžaduje to trpělivost.

Parametry modelu sice nedosahují předepsané nízké hmotnosti, protože jsem použil větší motor a 3S baterii.

Hotový KIWI F3 ERES model připravený k letu má 661g včetně:

- přijímač Frsky s telemetrií a váriem

- měřiče napětí baterie a jednotlivých článků, abych měl přehled během letu, jak na to jsem,...

- baterie 78 g tří článek Airsoft 1,1 Ah

- ESC 30A

- motoru A2012 a vrtule 7,5 x 4 (Motor 54g. Vrtulule s kuželem 32,9g = 86,9g)

- Háček na gumizug namontován, kdybych to někdy chtěl vyzkoušet,....

- Plošné zatížení na 1dm2 je tedy: 16,24 g/dm2, což si myslím na podobný 2m model A2 z dřívějška velmi dobré,.. tak jsem měl A2 v roce 1969.

Poznámka - model bez motoru, baterie a vrtulového kužele by vážil 496g. + nějaká malá baterie.

PS: Létat jít zatím nemohu, posuďte sami dle fotky. :-) Další fotky ze stavby nepřikládám, myslím si, že na tomto webu je jich dost a vlastně by se asi opakovaly,...

Zdravím všechny příznivce KIWI, Tomáš odvedl precizní práci s výřezy,..... šlo to tvz. stavba jedna báseň po chvilkách to netrvalo ani 4 týdny,...
Pavel
Přílohy
DSC_9187.JPG
Naposledy upravil(a) Pavel1238 dne pon 30.11.2020 17:35, celkem upraveno 3 x.
TomHlavinka

#859 Příspěvek od TomHlavinka »

albisko píše:
Kiwi ide pekne vysoko aj v kľude
prikladam grafy , teplota okolo 0-3st a vietor 0-2m/s (tie dva boli len občas)
vyška je slušna od 110-130m

Palo díky za potvrzení výšky po startu a tvé grafy. Koukám pěkné 5-6minutové lety bez výraznějšího vlivu termiky, vzduch musel být pěkně hustý. Jen se mi zdá, že model lítá dle grafu už dost "hladový", ale v klidu proč né
ARNOLD
Kontaktovat uživatele:

#860 Příspěvek od ARNOLD »

Ahoj,
Další Kiwik do rodiny. Tentokrát pokus o lehouše .
390g s uhlíkovou spojkou. :) Těžiště 84mm.
Přílohy
20201213_105559.jpg
F3K Ultegra, F3RES Slite V2, Kiwi, F5J Vertigo
honzis

#861 Příspěvek od honzis »

390g ? To má provrtanou i baterku :D
krystof chrastka

#862 Příspěvek od krystof chrastka »

Po delší době se hlásím s pokrokem ve stavbě kiwi. Za chvíli můžu začít brousit.
Přílohy
IMG_20201213_163717.jpg
MK "katoda" Sokolov
krystof chrastka

#863 Příspěvek od krystof chrastka »

https://kchrastka.rajce.idnes.cz/F3_RES_Kiwi/

Kdo by chtěl vidět více fotek ze stavby kiwi, tady je odkaz na fotogalerii

#katoda Sokolov
MK "katoda" Sokolov
TomHlavinka

#864 Příspěvek od TomHlavinka »

380-390g se při troše snažení dá dosáhnout. 420g je u light verze běžné.
Arnoldův je už s jedno servovým náhonem brzd z trupu? Těžiště 84mm je už spíše zadnější hodnota, ale na kliďáka proč né.
Na fotce vypadáš spokojeně!
MirekZ

#865 Příspěvek od MirekZ »

krystof chrastka píše:https://kchrastka.rajce.idnes.cz/F3_RES_Kiwi/

Kdo by chtěl vidět více fotek ze stavby kiwi, tady je odkaz na fotogalerii

#katoda Sokolov

To vypadá hezky
Azy
Kontaktovat uživatele:

#866 Příspěvek od Azy »

Jo vypadá musím uznat po několikaletém "vedení" Kryštofa, tím pádem ho znám jaké dokáže udělat prasárny :-), že se opravdu vytáhl (zatím) a vypadá to velice dobře !!!! Že by šel do sebe a kategorie RES mu konečně nastavila ten správný směr skutečného modeláře ? Jedno vím jistě jestli pojede ve stejném stylu dále ta bude na závodech s tímto nástrojem velmi silná konkurence protože obecně stavba mu moc nejde, ale létá excelentně !
Azy
Kontaktovat uživatele:

#867 Příspěvek od Azy »

Stavba jde lépe ve skupince a dnes jsme se sešli v dílně 3, a všichni tři kiwi každý v jiném stadiu - já rekonstrukce, Kryštof brousil křídla a Jakub začínal a jak jinak než krabičkou na balast ;) no co vám budu vyprávět byl to koncert Obrázek
Obrázek
MirekZ

#868 Příspěvek od MirekZ »

Hele, stavba se tak nejak da naucit, ale packovani, jestli to ma za neco stat, musis mit v sobe. Kristofe litej a litej, to je dulezity. Mirek
krystof chrastka

#869 Příspěvek od krystof chrastka »

Po dnešním celodenním broušení,už chybí jen kormidla a jde se protahovat.
#katoda Sokolov
Přílohy
IMG_20201221_152834.jpg
IMG_20201221_152829.jpg
MK "katoda" Sokolov
TomHlavinka

#870 Příspěvek od TomHlavinka »

Jde Vám to nad očekávání rychle a vidím, že stavba v kroužcích zkušenějším klukům nedělá problém.
Jak uděláte trupy? Lakované nebo je potáhnete folií? Velmi dobrý a pokročilejší způsob je přelaminovat předek tenkým sklem až po hranu křídla a zadní část potáhnout modelspanem nebo mikalentou, prolakovat a pak to celé stříknout sprejem. Je to sice pracnější a asi i o něco těžší, ale určitě odolnější a vypadá to mnohem lépe.

Do kýlovky SOP a VOP je dobré dát tenký uhlíkový pásek, stačí 0,2x3 nebo něco podobného. Je to nafocené zde v diskusi někdy v březnu na těch mých dvou letadlech, hmotnost to prakticky nezvýší, ale pevnost teda razantně. Do SOP přes trup dejte uhlíkové kolíčky jako je na výkrese stačí 1,5-2mm. Než to potáhnete, tak každou stojinku objeďte dokola z obou stran řídkým sekunďákem, stejně tak zespodu každé "okno" tuhého potahu. Stačí minimální množství, balza si řídké lepidlo natáhne, stojiny musí být přilepené na 100% . Do tenka vybroušené odtokovky je dobré natřít řídkým epoxidem a dát na radiátor, po půl hodince zbytek setřít. Vznikne lehké, ale pevné a odolné letadlo!
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“