Vysílač a přijímač z číny = nechodí servo

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zero_ozero

Vysílač a přijímač z číny = nechodí servo

#1 Příspěvek od zero_ozero »

Ahoj, mám problém. Rozhodl jsem se, že opravím dětem formuli (chyba č.1). Koupil jsem na Alíku (ch.č.2) vysílač a přijímač viz: https://www.aliexpress.com/item/1005001280770568.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.40a14c4dHe8Vbt + servo (ch.č.3) které jsem vzal taky z Ali, ale pouze 3pin. Nevšiml jsem si, že přijímač má 5pin. Inu koupil jsem u nás servo s 5pinem, zapojil a nic https://www.mojerc.cz/https://www.mojerc.cz/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=134831&Itemid=435&gclid=CjwKCAiA57D_BRAZEiwAZcfCxRwo2zlv1rcGNMLSrdPIXIS8G5u_xhEfIomJfrqN3GkvYp00nJLf3xoCyFwQAvD_BwE. Motor mi chodí, ale servo neseje, jak se říká. Mám to hodit všechno z okna nebo je někde zakopaný pes?
Díky za rady
Nahoru nepoletím, dole mě najdou!
Rád opravuju to, co ostatní vyhazujou. Nevyhazuj to - prodej mi to
prikrylm

Re: Vysílač a přijímač z číny = nechodí servo

#2 Příspěvek od prikrylm »

5-pin se dělá proto, aby v servu nemusela být elektronika. Takže zkusit trochu poměřit, co z těch 5-ti pinů na přijímači leze. A zjistit, co chce 5-ti pinové servo.
(kde je napájení a kam se připojuje ten trimr ze serva). Možná bych zkusil ještě pohledat nějaký manuál k přijímači.
Pak ještě "svůj k svému" zkusit přímo wltoys servo, když nic, tak kvůli tomu, aby ses podíval, jak je těch 5 drátů zapojených.

To půjde... :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
ellet

#3 Příspěvek od ellet »

Jen ze zvědavosti jsem se podíval na YouTube, je tam řada videí o 5 pin servu, ale možná i zajímavý vylepšení (Arduino).
zero_ozero

#4 Příspěvek od zero_ozero »

Vizuálně jsou stejný jako ten od Wltoys. Nevím jestli je možné, aby měli stejné barvy vodičů ale jiné zapojení uvnitř serva. Zkusím to proměřit, ale bohužel nemám jak otestovat servo :-(

Obrázek
prikrylm

#5 Příspěvek od prikrylm »

Když budeš točit volantem (spárované, zapnuté rx a tx), tak na dvou vodičích na přijímači se bude střídat napětí pro motor. Dva vodiče budou pořád stejné + a - (napájení potenciometru) a jeden vodič bude "v luftě" - snímání potenciometru (jezdec).
Obráceně na servu - to bude lepší rozebrat - budou dva vodiče přímo na motor, a zapojení z potenciometru poznáš lehce....
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

prikrylm píše:..... tak na dvou vodičích na přijímači se bude střídat napětí pro motor. Dva vodiče budou pořád stejné + a - (napájení potenciometru) a jeden vodič bude "v luftě" - snímání potenciometru (jezdec).
Obráceně na servu - to bude lepší rozebrat - budou dva vodiče přímo na motor, a zapojení z potenciometru poznáš lehce....

Prikrylm: Kluku, ty se mi fakt líbíš.. Sleduju jak lidem radíš, opravdu se ponoříš do problému a vysvětluješ a pomáháš... Je málo takových modelářů-bastlířů, a málo z nich takto ochotných. Tleskám!
Omlouvám se Zero-ozero, že ti zapleveluju vlákno, ale neudržel jsem se a musel jsem Prikrylm pochválit. :oops:
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
zero_ozero

#7 Příspěvek od zero_ozero »

No tak jsem se v tom vrtal pane doktore. Včera šel ovládat motor, dnes již nejde :D :-/ Zkusil jsem zapojit servo obráceně, otočit konektor respektive. Inu nestalo se nic, krom toho, že to teď už vůbec nefunguje :D. Jsem schopen naměřit napětí mezi černým a hnědým vodičem, jinde nic. Není možné, že jsem rozpároval ovladač a přijímač?
blesk
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od blesk »

To bych spíš počítal s tím že tím otočením konektoru serva jsi odpálil zbytek elektroniky...
zero_ozero

#9 Příspěvek od zero_ozero »

Ano, patrně to tak bude, ikdyž jak tu bylo řečeno, moc elektroniky v tom nebude. Po připojení napájení regl bliká a dokonce pípne. To je ale aktuálně vše, co ta mrcha umí :-/
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

zero_ozero píše:... Zkusil jsem zapojit servo obráceně, otočit konektor respektive. Inu nestalo se nic, krom toho, že to teď už vůbec nefunguje :D. Jsem schopen naměřit napětí mezi černým a hnědým vodičem, jinde nic. Není možné, že jsem rozpároval ovladač a přijímač?

Pětivodičovým serverm se podle mě nic odpálit nemůže, nebo je to velmi obtížné. Zatím bych neházel zbraň do obilí...
I když, pokud se přivede výstup na motor (víc jak 5V) na vstup z potenciometru, který by nebyl ničím "chráněný", tak by jedna nožička z CPU odkráčet mohla, ale že by to celé přestalo fungovat...

Woita: nechválit nebo zpychnu!
Odpovědět

Zpět na „Auta“