Registrace modelářů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Registrace modelářů

#256 Příspěvek od DAF »

Doposud skutečně kluci létali pod mým dohledem. Ale nemůžu jim pořád stát za pr...zády. O víkendu si zkusím udělat chvili čas a budu studovat všechny ty (nezáživný) dokumenty.
Hitec Aurora 9X
kroxigor

#257 Příspěvek od kroxigor »

Teda jak to tak čtu tak jsem rád, že jsem čas vše prodal a na tuhle maškarádu jsem se vykašlal i když jsem modelařil od 1985 ... fakt by mě nebavilo hlídat jestli jsem s větroněm 190m nebo 121m vysoko jak mám nalepenej QR nebo jestli mám v kapse průkazku ... vždy jsem lítal zodpovědně daleko od lidí mezi poli kde jsem nikdy nikoho neohrozil ... na tohle bych neměl nervy ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Jardátor

#258 Příspěvek od Jardátor »

Moc hezky napsáno a je škoda že jsi to vzdal,v začátcích mi tvé rady hodně pomohly.Bohužel znám více lídí kteří končí.Ono to tak hrozné asi nebude,ale ne každý chce snášet další buzeraci.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od DAF »

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Teď je v tom hokej, protože je to nové. Za pár měsíců, až se (vzájemně) ujasní mantinely, to bude nějak v klidu. Zatím je jen panika ohledně testů a co se smí a nesmí.
Hitec Aurora 9X
MEK
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od MEK »

Zdravím vás po delší odmlce pánové, když je nyní výška 120m chápu, že dron má aplikaci která ho výše nepustí, jak se to dá ale nejlépe určit, když člověk lítá s větroněm a nemám žádnou telemetrii? Zhruba jsem to odhadnul u komínu v teplárně, který má 220m a je to vlastně 5 ochozů a každý je cca 44m ta udaná výška je tedy někde v polovině.
Jak to řešíte vy? :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#261 Příspěvek od TomasC »

Když jsem trénoval v počátcích létání kolem pylonů, tak jsem měl prostě pocit, že létám daleko za pylony. Vzal jsem letadlo, opřel ho o pylon a vrátil se na místo, kde normálně stojím. Byl jsem překvapen, jak je "veliké". A začal jsem létat o hodně blíž. To bylo docela přínosem..

Takže za mě, se na model z takové dálky podívat a zkusit si tím zlepšit odhad.

Létání kolem pylonů:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=b9TE2UTtl5I[/youtube]
MEK
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od MEK »

Tak to mockrát děkuji za dobrou radu Tomáši, tak si naměřím 120m a odkoukám velikost křídla jak detailně uvidím třeba krytky serv, konce táhel atd. je to dobrá pomůcka, vím že odhad vzdálenosti je těžký a když je to ve vzduchu, tak dvojnásob.
Ještě jsem přemýšlel o tom, když naměřím 120m dát před sebe nataženou ruku a jestli bude stačit na zakrytí křídel prst, dva, malíček, palec? :-) No nějak se s tím budeme muset popasovat, ale dělat machry ve větších výškách nehodlám.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od blesk »

Kdyby jsi chtěl investovat, tak možná za 500kc jde koupit výškoměr od EagleTree který umí potom na displeji vyblikat výšku. Zkus se zeptat jestli někdo v okolí jej nemá. Mám jej už možná 10let a měří přesně.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#264 Příspěvek od DAF »

Tahle metoda měření výšky má jednu (zásadní) vadu na kráse. Pokud se naučím poznat vzdálenost (záměrně neříkám výšku) modelu podle jeho relativní velikosti, pak se budu za letu pohybovat v (polo)kulovém prostoru. Model ve výšce 120, vzdálený ode mě také 120 m (po zemi) je daleko nějakých 170 m, tedy téměř o polovinu dál, než jsem si ho "nakoukal" na zemi.
Hitec Aurora 9X
zdzd

#265 Příspěvek od zdzd »

DAF píše:Tahle metoda měření výšky má jednu (zásadní) vadu na kráse. Pokud se naučím poznat vzdálenost (záměrně neříkám výšku) modelu podle jeho relativní velikosti, pak se budu za letu pohybovat v (polo)kulovém prostoru. Model ve výšce 120, vzdálený ode mě také 120 m (po zemi) je daleko nějakých 170 m, tedy téměř o polovinu dál, než jsem si ho "nakoukal" na zemi.

To se ti zdá... Před lety jsem s jedním větroněm vždycky nastoupal do výšky "co snesu" a ještě vidím. Za různých vzdáleností i světelných podmínek. Pak jsem do něj pořídil záznamový výškoměr Alti. A nestačil jsem se divit. 270 +/- 10m.
graup15

#266 Příspěvek od graup15 »

Teda jestli vidis jenom do 270 metru, tak potes bambu.
Jak jsi potom schopen bezpecne ridit auto?
Neber to jako invektivu, jen mi to fakt zajima.
Protoze ja nemam nijak extra oci, ale na 600m do vysky muzu ridit neomezene dlouho.
Do dalky je to horsi. Tam to okolo 500m otacim zpet.
RC_FB

#267 Příspěvek od RC_FB »

Tak tohle je částečně otázka rozpětí a vzepětí a zejména hloubky křídla-co oko úhlově snese při trvalém sledování a co dokáže znovu najít (jak rychle) po kouknutí jinam. A ne všechny modely lze řídit ze zkušenosti a po paměti s tím, že je člověk reálně vidí čtvrtinu letového času. Na bezpečné řízení auta člověk nepotřebuje brilantní rozlišení v jednotkách úhlové minuty...

zdzd-pokud jsi stoupal rovně zhruba stejným způsobem od sebe, dává to smysl. daf-ovi se totiž rozhodně nic nezdá.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od jyrry »

Teda že by mě bavilo pozorovat pohybující se čárečku 3mm na vzdálenost půl metru (tedy větroň 3m na vzdálenost 500m)... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
zdzd

#269 Příspěvek od zdzd »

graup15 píše:Teda jestli vidis jenom do 270 metru, tak potes bambu.
Jak jsi potom schopen bezpecne ridit auto?
Neber to jako invektivu, jen mi to fakt zajima.
Protoze ja nemam nijak extra oci, ale na 600m do vysky muzu ridit neomezene dlouho.
Do dalky je to horsi. Tam to okolo 500m otacim zpet.

Je to větroň 2400 mm rozpětí. "Co snesu a vidím" není o tom, že bych ho ztrácel z očí. Šlo o to, že mi to stačilo.
graup15

#270 Příspěvek od graup15 »

Jasně, rozumím.
Já to mám podobně. Vidím to na hodně velkou vzdálenost , ale komfortní je to do těch cca 250m.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“