Hledám kolegu modeláře
Re: Hledám kolegu modeláře
Ja som na Scoutovi asi pri tretom pristati do travy ten podvozok vylomil , z cim som tak trochu pocital ale aj tak to zamrzelo.
Ale ked som videl ako je spravene to uchytenie , priserne , velmi odlahcena a nekvalitna 3-vrstva preglejka , nemohlo to vydrzat....
Takze som to cele vytrhal , spravil pevnejsiu prepazku aj so zosilnenim a znovu vlepil do trupu.
S drobnym vylepsenim - prepazka ma na uchytenie podvozku sikmu prochu miesto rovnej , takze podvozok trci viac dopredu a model nema snahu v trave padat na cumak.
A pre istotu ako ochranu kvoli mojim sikovnym rukam som podvozok (ten je zatial OK) uchytil cez polyamidove skrutky , nech radsej odtrhne skrutky ako by malo polamat trup ci pokrcit podvozok.
A dal som vacsie kolesa, 80mm , na trave su tie povodne male nepouzitelne.
Tak snad to vydrzi , na jar sa uvidi, skusil som len par pristati ale teraz uz nelietam...
Ale ked som videl ako je spravene to uchytenie , priserne , velmi odlahcena a nekvalitna 3-vrstva preglejka , nemohlo to vydrzat....
Takze som to cele vytrhal , spravil pevnejsiu prepazku aj so zosilnenim a znovu vlepil do trupu.
S drobnym vylepsenim - prepazka ma na uchytenie podvozku sikmu prochu miesto rovnej , takze podvozok trci viac dopredu a model nema snahu v trave padat na cumak.
A pre istotu ako ochranu kvoli mojim sikovnym rukam som podvozok (ten je zatial OK) uchytil cez polyamidove skrutky , nech radsej odtrhne skrutky ako by malo polamat trup ci pokrcit podvozok.
Tak snad to vydrzi , na jar sa uvidi, skusil som len par pristati ale teraz uz nelietam...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Na spodek trupu se da přilepit destička z překližky. K hlavním podvozkovým se přidají vzpěry (drátěné), takže vznikne "V" noha. Vzpery se přichytí na tu překližkovou destičku. Ta roznese napětí do trupu.
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Na spodek trupu se da přilepit destička z překližky. K hlavním podvozkovým se přidají vzpěry (drátěné), takže vznikne "V" noha. Vzpery se přichytí na tu překližkovou destičku. Ta roznese napětí do trupu.
Jo takhle nějak to mám v plánu udělat. Jen místo drátěné vzpěry tam dám 6mm duralovou trubičku a tu destičku jsem plánoval také duralovou, ale překližka možná bude lepší, ještě uvidím. Jinak nechápu proč ten podvozek udělali tak fórově. Každému musí být jasné, že při takové páce podvozkové nohy se musí časem něco stát i při nepovedeném přistání na asfaltu. Přitom by stačilo jednoduše to udělat podobně jako na opravdovém letadle, tedy každou podvozkovou nohu zapustit zvlášť hlouběji do trupu aby se eliminovala páka podvozku. Snad je to kvůli tomu aby byl větší kšeft v prodeji náhradních dílů.
Miro_V píše:Ja som na Scoutovi asi pri tretom pristati do travy ten podvozok vylomil , z cim som tak trochu pocital ale aj tak to zamrzelo.
Jak už jsem psal, také plánuji ještě před prvním létáním úpravu podvozku, ale dnes mně konečně napadlo se podívat jak tam vložím baterku. Tak že dřív jsem psal, že tam dám baterku 3300mAh, kterou mám, což jak jsem zjistil byla obrovská naivita, jelikož místo pro baterii je opravdu dost malé. Tak jsem tam zkusil baterku 1500mAh a ta tam jde s odřenýma ušima. Nepochopím potom jak v popisu u prodejců píší, že je doporučená baterie 1800 - 2200 mAh. Ta 1800 snad ještě ano, ale větší už asi ne. Jakou baterku jsi použil ty?
plavec1 píše:... Snad je to kvůli tomu aby byl větší kšeft v prodeji náhradních dílů.
Ono pravdu máš, ale částečně. Musi to být výrobně co nejjednodušší a tím levné. A co potom prodej náhradních dílů? I tím je zajištěna výroba, tudíž zisk
Hitec Aurora 9X
Dobrý den
Hledám pomoc při zalétávání a trimování modeláře z Prahy 7. Předem děkuji za odpověď
Hledám pomoc při zalétávání a trimování modeláře z Prahy 7. Předem děkuji za odpověď
To Plavec1 : mne tam vosla 3s 2200, oni nie su vsetky rovnake, niektore su viac podlhovaste, niektore viac do stvorca, a rozdielna dlzka. A baterie na väcsiu zataz su o malicko väcsie a tazsie nez napr. 25c.
Pripadne ten priestor na bateriu vnutri z bocnych stran malicko vyrez, na pevnost to mat vplyv nebude, len si prekontroluj aby ti vosla na dlzku, tam uz moznost predlzenia nieje.
Pripadne ten priestor na bateriu vnutri z bocnych stran malicko vyrez, na pevnost to mat vplyv nebude, len si prekontroluj aby ti vosla na dlzku, tam uz moznost predlzenia nieje.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Frank22 píše:Dobrý den
Franku, zkus číst příspěvky ostatních do svých vláken, tam odpověď najdeš. Co máš za model už víme, jestli jsi si poradil s problémy ohledně zprovoznění vysílačky jsme se doposud nedozvěděli, stejně tak jsi nenapsal v jakém módu jí máš. Ne každý ovládá řízení všemi módy a pokud budeš létat s jedničkou a dám ti do ruky dvojku, je to jako bys přešel z levostranného na pravostranné řízení v autě. Zkus ve svých dotazech obsáhnout všechny důležité informace, pak se ti dostane relevantní odpovědi. Vím, že omladina se projevuje maximálně minimalistickými projevy (znám to z domova), ale pak je jakákoliv debata dost těžká.
Hitec Aurora 9X
-
hrábě
pardon, překlepl jsem se, a nevím, jak toto smazat...
Miro_V píše:To Plavec1 : mne tam vosla 3s 2200, oni nie su vsetky rovnake, niektore su viac podlhovaste, niektore viac do stvorca, a rozdielna dlzka. A baterie na väcsiu zataz su o malicko väcsie a tazsie nez napr. 25c.
Díky za zkušenost. Počkám až bude počasí a zatím na zálet zkusím 3S 1500, tu mám do jiného letadla a uvidím jaká bude výdrž a jak mi bude letadlo vyhovovat a když tak si koupím nějakou větší.
Zajímal by mne názor modelářů se spalovacími motory. Sám s tím v modelech žádnou zkušenost nemám, ale od kolegy jsem se dozvěděl, že palivo do těchto motorů je příšerně drahé. A na různých modelářských akcích jsem viděl letadla s obsahem i přes 100 ccm. A tak mě napadlo, že by se po různých úpravách dal použít motor z nějakého motocyklu a potom se může používat obyčejné palivo od benzinky. Pokud se může předělat motor z Trabanta na letecký, tak proč ne jiný do modelu?
benzinové motory pro modely letadel se už dávno vyrábí, třeba
https://www.mvvs.cz/cs/
také používají obyčejné palivo od benzinky
upravovali se motory z pily, třeba, ale mají ve výsledku větší hmotnost, což ne vždy se hodí a menší výkon
https://www.mvvs.cz/cs/
také používají obyčejné palivo od benzinky
upravovali se motory z pily, třeba, ale mají ve výsledku větší hmotnost, což ne vždy se hodí a menší výkon
plavec1 píše:Zajímal by mne názor modelářů se spalovacími motory. Sám s tím v modelech žádnou zkušenost nemám, ale od kolegy jsem se dozvěděl, že palivo do těchto motorů je příšerně drahé. A na různých modelářských akcích jsem viděl letadla s obsahem i přes 100 ccm. A tak mě napadlo, že by se po různých úpravách dal použít motor z nějakého motocyklu a potom se může používat obyčejné palivo od benzinky. Pokud se může předělat motor z Trabanta na letecký, tak proč ne jiný do modelu?
Ony spalovací motory pro modely jsou na různá paliva, ne jen na metylové palivo. Motory se žhavící svíčkou (na metylové palivo) jsou vhodné tak do objemu 10, max 15 ccm a i v těchto objemech je začínají nahrazovat benzínové motory (na klasický automobilový benzín, na který běžně jezdíš). Dělají se i větší, viděl jsem do 30 ccm, ale tam už bude provoz opravdu drahý (výrazně vyšší spotřeba oproti i objemnějšímu benzínovému motor) a náhrada benzínovým motorem bude na místě. Ano, metylové palivo je celkem drahé, pětilitrový kanystr vyjde mezi 7 - 8 stovkami (záleží dost na množství nitrometanu), cenu klasického benzínu znáš. Většina motorů je dvoutaktních a proto se palivo mísí s olejem, dříve téměř drtivě ricínový, dnes i syntetika. Překvapivě se i takto míchané palivo používá pro čtyřtaktní motory. U benzínových je to stejné - míchání s olejem. Motory, benzínové, jsou buď konstruovány přímo pro použití v modelech - MVVS, ZDZ a další, nebo jsou odvozovány (podle mého názoru) z motorů pro zahradní náčiní (motorové pily, kosy, sekačky ad.). Mnoho lidí si předělávalo tyto motory na modelářské. Ovšem ty většinou nemívají stejný výkon, jako ty přímo určené pro modely. Benzínové motor mají běžně objem od cca 10 ccm až do ... v podstatě horní hranice není omezena. Sem také bude zřejmě patřit i ten motor, o kterém píšeš (100ccm). Viděl jsem motory s objemem kolem půl litru, ty už ale bývají víceválcové (dvou a čtyř). Tady https://www.pelikandaniel.com/?sec=cats&category=180 si některé můžeš prohlédnout. Tady https://www.lindinger.at/de/Flugzeuge/F ... r/Motoren/ najdeš také takové lahůdky, jako hvězdicové motory. Ovšem jejich cena je mimo běžnou sféru.
P.S. kolega, který mě "předběhl", v podstatě moje slova potvrzuje.
Hitec Aurora 9X
-
hrábě
zdravím, hledám kolegu modeláře ideálně z Nového strašecí, na modelu beta 1400 mi "neservují" serva, ale motor běží, a přímač má napájení, reg mám ray 30A, a nevím, co s tím...
děkuji
děkuji
Dodržel jsi správnou polarizaci konektoru od serv do přijímače???Máš je nastrkané ve správných "chlívkách"(kanálech)?