Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Zpráva
Autor
ellet

Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)

#16 Příspěvek od ellet »

semo píše:No, nastavení překladače... ono tam toho k nastavení moc neni. .... Ad měření: no lecos jsem měřil. Jestli je správný odpor tam, kde má být, jestli je na té či oné pacičce napětí. Vše se zdálo dobré. Ale jsem amatér...

Co se dá nastavit už nevím, ale není třeba nějaká direktiva přímo v programu, která nevyhovuje novému procesoru? Měření - osciloskop asi nemáš, tak aspoň jestli nemají kondenzátory svod a měřil bych i za chodu, jestli někde napětí třeba neubývá. Odpory budou dobrý, Led bych klidně i vyhodil...
Ještě píšeš o nějaké propojce, na tom schématu chybu nevidím.
Bel Mondo

#17 Příspěvek od Bel Mondo »

3 ampéry přes diody? Přijde mi, že i tak jednoduché zapojení je na tebe dost složité. Zajdi s tím za nějakým bastlířem, než zničíš další součástky.
semo

#18 Příspěvek od semo »

Bel Mondo: Vycházel jsem z toho, že dioda D2 je ve schématu na zvýrazněném spoji. V textu se píše, že tyto zvýrazněné spoje je dobré posílit, neboť přes ně může procházet proud přes 3A (asi myšleno podle použitého reproduktoru a pulzně).
Jinak, Tvůj příspěvek se mě dotkl. Jsme na diskuzním fóru, kde je zcela normální, že se amatéři ptají na věci, se kterými potřebují poradit. Jde o to, něco se naučit, něco si vyzkoušet. Krom toho, uplně blbej nejsem, pár věcí jsem už vytvořil, i s picaxe a fungovaly.

ellet: osciloskop nemám (ani do USB). S kondenzátory uvidím, to budu muset trochu nastudovat.
http://semos333.rajce.idnes.cz/
Bel Mondo

#19 Příspěvek od Bel Mondo »

Chtěl jsem ti poradit, abys zbytečně nedělal něco, co druhý zvládne za pět minut. Nevěděl jsem, že jsi taková uplakaná slečna. Ale sebevědomí ti teda nechybí, to je fakt. Kdybych se zeptal, jestli máš rozpojenou tu programovací propojku, asi by ses taky urazil, že? Jinak, jsou to dva samostatné stupně, tak je vyzkoušej samostatně. Na výstupu toho prvního se musí měnit napětí podle polohy plynové páky. Mění se? Ten druhý zase musí generovat zvuk podle napětí na vstupu - není nic složitého nějakým trimrem udělat dělič napětí a vyzkoušet to. Tak se snaž, ať se daří, a neplakej.. :wink:
ellet

#20 Příspěvek od ellet »

Jestli jsem to dobře pochopil, tak 12V nepoužíváš a živíš to ze zdroje 5V. V tom případě, při repro 4 Ohm, poteče diodou cca 1A (bude na ní úbytek napětí) a na to je stavěná, pokud není "přičmoudlá" z nějakých předchozích pokusů :D.
Kondenzátory, pokud mají přibližnou kapacitu, bych řešil až pokud by na nich při provozu padalo napětí.
Osciloskop stačí, a mě se moc líbí, freware Soundcard Scope přes zvukovku. Napětí musíš trochu odhadovat, ale pro orientaci výborný.
Naposledy upravil(a) ellet dne úte 19.01.2021 13:04, celkem upraveno 1 x.
semo

#21 Příspěvek od semo »

Bel Mondo píše:Nevěděl jsem, že jsi taková uplakaná slečna.

Tak teď už to víš. Nevím jestli si tu "radu" myslel opravdu vážně, mě to připadalo, že chceš jen trolit (nebo aspoň "setřít začátečníka").

Co se týče programovací propojky, to jsem asi už zmínil v druhém příspěvku (v programovacím režimu to zvuky přehrávalo). To s testováním obou samostatných stupňů - o to jsem se pokoušel. Měřil jsem to, ale připadalo mi, že napětí na vstupu druhého PIC se nemění. Vyvodil jsem, že je asi špatný ten první stupeň - nejspíš procesor. Chovalo se to divně i když jsem na výstup prvního poslal rovnou nějaký fixní signál.

Asi nemá cenu se v tom dále rýpat. Počkám až přijdou nové picaxe a uvidím, jestli se to bude chovat stejně, nebo se něco změní.
Zatím děkuji všem za konstruktivní připomínky, přimělo mě to ještě se nad tím více zamyslet (a i nad těma PIC - bez axe).

ellet: jo, v mojem případě by ty diody měly stačit (i podle výkonu, který podal zdroj) ...jestli to bude stavět nulda, tak třeba to bude mít jinak.
A díky za tip na osciloskop do zvukovky :-)
http://semos333.rajce.idnes.cz/
blesk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od blesk »

Já tam mám ty 08M2 a funguje bez problému
nulda

#23 Příspěvek od nulda »

Tak jsem dal do kupy ten seznam (viz. obrázek). Je to vše? Ten větší počet kusů je minimální odběr. Plošný spoj mám.

Programovací deska součástky (viz. druhý obrázek)
Přílohy
obrázek_2021-01-19_160618.png
obrázek_2021-01-19_155756.png
Bel Mondo

#24 Příspěvek od Bel Mondo »

Hned v první položce máš chybu v hodnotě 3 řády. A samozřejmě taky v typu kondenzátoru. Potom se někdo diví, že doporučuji svěřit stavbu někomu zkušenějšímu, když mnozí ani nedokážou přečíst hodnoty součástek ze schematu? Natož, aby potom pochopili funkci.
nulda

#25 Příspěvek od nulda »

A proto se raději ptám
Tak tento https://www.gme.cz/ck-100n-50v-z5u-rm2-54-20-hitano

Člověk chce zkoušet a ne si nechat všechno dělat.
Lubosh
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Lubosh »

Stavěl jsem těchto mudulů již více, i pro známé, a s 08M2 to chodí parádně.
Zde mnou upravené schéma, seznam součástek a jejich umístění na univerzální desce:

generator-zvuku-pro-tank.jpg

generator-zvuku-pro-tank-2.jpg
Luboš
www.3dprintedtanks.com
ellet

#27 Příspěvek od ellet »

Lubosh píše:Stavěl jsem těchto mudulů již více, i pro známé, a s 08M2 to chodí parádně...
Hezký a odpovídáš vlastně na všechno. Snad jen, jesti jsi musel udělal nějaké změny v programu.
Lubosh
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Lubosh »

Jen drobnosti. U generátoru zvuku jsem využil vyšší frekvenci procesoru 16Mhz a samozřejmě příslušné úpravy v programu.

Archive.zip
(3.51 KiB) Staženo 234 x
Luboš
www.3dprintedtanks.com
ellet

#29 Příspěvek od ellet »

Lubosh píše:Jen drobnosti....
Tak s komfortem, který jsi k tématu dodal by to měl zmáknout každý. :)
SHU

#30 Příspěvek od SHU »

to semo:
nejlepší radu Ti tu dal Bel Mondo - zajít za někým, kdo tomu rozumí.

to není o tom, aby to za Tebe udělal... ale za půl hodiny pokecu se dozvíš víc, než tady dotazama za měsíc. Protože Ty potřebuješ základní informace jak fungují součástky (soudě podle dotazů) a to tady opravdu nezvládneme.
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“