Profil křídla na Vé jedničku

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Profil křídla na Vé jedničku

#16 Příspěvek od VTjr »

Louda píše:... U proflů Eppler se vždy zdůraznovala nezbytnost dodržení tvaru ...

To ale platí úplně pro každý profil. :wink:
Pokud se tvar nedodrží, tak není možno tvrdit, že dané křídlo má opravdu ten konkrétní, zvolený profil, ale jen jeho paskvil. :P
I když je pravda, že u některých profilů asi to nedodržení vadí víc a u jiných asi méně. Ale vskutku zásadní věcí je zejména dodržení tvaru náběžné části, její tvar má obrovský vliv na vlastnosti. Pokud se postaví křídlo s tuhým potahem uzavřenou torzní skříní, tak se ta podmínka dá splnit. Ale druhou, často opomíjenou podmínkou je i dodoržení kvality povrchu. Hladký povrch je důležitý zejména u laminárních profilů a k tomu taky dodržení dostatečně vysokého Re, jinak výsledek bude i při dobrém dodržení tvaru neuspokojivý.

Ale já bych asi spíš rozlišoval to, že jsou profily, kde se ten tvar dodržuje celkem snadno a pak profily, kde to lze jen s použitím kompozitních technologií, konstrukčně sotva. :roll:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Kiwira »

kocour píše:Já jsem v letech 1969 - 1972 postavil několik RC - V1 s Jedelského křídlem, přední část z balzy 10 mm, zadní z tvrdší dvojky, spodní žebra z tvrdé balzy asi 3mm po asi 100 mm. Rozpětí podle prken co jsem sehnal - 2,05 - 2,15 m. Lítalo to slušně, jednou jem vyl na soutěži 3.

Jedelského budeme stavět v Havířově v kroužku leteckých modelářů - bude to model kategorie A3 - jedelského profilem se chci vyhnout potahování modelu papírem , což by někteří malí modeláři nemuseli zvládnout. Na broušení přední profilové lišty vymyslel náš bývalý klubový kolega jednoduchý přípravek, který publikoval i v časopise Modelář č. 1 ročník 72 strana 13. Fungoval skvěle - doporučuji.
Hrom do vrtule !!
Louda

#18 Příspěvek od Louda »

VTjr píše:To ale platí úplně pro každý profil. :wink:
Pokud se tvar nedodrží, tak není možno tvrdit, že dané křídlo má opravdu ten konkrétní, zvolený profil, ale jen jeho paskvil. :P
..

Ale já bych asi spíš rozlišoval to, že jsou profily, kde se ten tvar dodržuje celkem snadno a pak profily, kde to lze jen s použitím kompozitních technologií, konstrukčně sotva. :roll:

O tom žádná plně souhlasím se vším uvedeným asi jsem se špatně vyjádřil .
Chtěl jsem říci že E387 patří do té skupiny kde se předpodkládá vysoká přesnost (byt nám nám rádoby Eppler slusne litaly)
zatímco u AG 35, 36 37 38 se údajně při návrhu počítalo s konstrukčním křídlem s jen částečným balsovým potahem
HONZIK 22

#19 Příspěvek od HONZIK 22 »

Jen takové povídání o příliš klenuté, ,,konkávní,, spodní ploše křídla.
Zasílám odkaz na kolegovou laboraci s profily. I kdyz se přímo nejedná o typovou řadu Eplera a ne o V1. Snažil se uplatnit profil s výrazným spodním klenutím a ono to nesplnilo jeho očekávání. Profil E387 ano ,ale E385 je dle mě již hraniční.
https://stoupak.cz/forum/res-eres/12928-res-a-ldaprofil

http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=e387-il Osvědčená klasika
http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=e385-il Asi ne
http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=ag35-il Můj faforit.
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

Louda píše:... Kouzlo Liona byla lehkost jeho subtilní konstrukce a tím pádem nízkého plošného zatížení. Dovoluji si ale oponovat že větší éra jako Admirál byla výkonnější a kdybychom je nestavěli tak aby něco vydržela ale tak aby měla plošné zatížení jako Lion přelítala by jej v klidu taky. ...

No, ten můj zvětšený LION až tak subtilní nebyl :D , já jsem krom zvětšení rozpětí na 2m ještě taky potáhl horní stranu náběžné části profilu po nosník jedničkou balzou a odtokovku jsem udělal skládanou ze dvou 2mm plátků balzy. Torzní skříň to nemělo, ale bylo to pevné dost, v centrální části křídel až po uši jsem dal mezi nosníky i balzové stojiny. A potažení vrchu tou balzou asi o dost vylepšilo tvar profilu. Ale model vyšel těžší. :|

Jinak, já nikde netvrdil, že Admirály byly méně výkonné. :o
Myslím si, že spíš naopak, Admirály byly opravdu vynikající modely. 8)

Ono to, s čím k nám chodili na soutěže bratislavští modeláři, nebyly Admirály ani zdaleka (to byla doba ještě předadmirálová), ale taková těžká monstra, často potažené monofilem, prostě nerozbitné obludy do větru, ale v termice nic moc. :roll: Admirála jsem evidoval, dokonce i koupil plánek (mám ho dodnes), ale usoudil jsem, že je pro mne zbytečně konstrukčně i materiálově náročný. Navíc já jsem se k tomu plánku Admirála dostal už v období kdy jsem měl rozestavěnou 4-kanálovou proporcionální soupravu, takže jsem musel spíš řešit něco jednoduchého s řiditelnou výškovkou. Jednoduchého, protože jsem celkem správně předpokládal, že se budu muset prakticky odnova naučit to pilotovat. Takže jsem nakonec vzal v klubu pro všechny nezajímavou stavebnici polystyrénové RC-V1 JUNIOR, kde jsem upravil trup pro plovoucí výškovku a s tím jsem se naučil létat. Finančně vyčerpán stavbou té soupravy (zejména nákupem dvou serv Futaba) jsem ani jinou možnost neměl. Kvůli její dokončení jsem rozprodal všechny své 1-kanálové a upoutané modely, i s motory a soupravou MARS-II, takže jsem nakonec funkční amatérskou soupravu sice měl, ale s modely začínal prakticky od píky. Ale Junior mě hodně naučil. Dokonce jsem měl pak i tu drzost, že jsem s ním jel na soutěž F3B :lol: , kde jsem nezvládl otočku při úloze C a totálně ho zlikvidoval. :(

Nicméně za modely typu LION a ADMIRÁL je i mně trochu smutno. :(
Bohužel "Historici" smí používat modely, které byly stvořený před rokem 1950. :x To, podle nich, byla prý ta pravá zlatá éra modelářství. No nevím :? , mně to srdce netrhá a ty modely z těch dob se mi prostě nelíbí. :P Kdyby to posunuli na rok 1980, to už by do historiků zapadly i ty Liony a Admirály, ale např. i takové Curare a pod. :wink: Pro mne jsou právě 60-70. léta tím zlatým věkem. V 80. už začaly valem nastupovat nové kompozitní technologie a konstrukční stavba byla na ústupu, ale furt byla. Dnes je to pro většinu jen o koupi hotových stavebnic nebo celých modelů.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 26.01.2021 14:15, celkem upraveno 1 x.
AVALON57

#21 Příspěvek od AVALON57 »

Nicméně za modely typu LION a ADMIRÁL je i mně trochu smutno. :(
Bohužel "Historici" smí používat modely, které byly stvořený před rokem 1950. :x To, podle nich, byla prý zlatá éra modelářství. No nevím :? , mně to srdce netrhá a ty modely se mi prostě nelíbí. :P Kdyby to posunuli na rok 1980, to už by do historiků zapadly i ty Liony a Admirály, ale např. i Curare a pod. :wink: Pro mne jsou právě 60-70. léta tím zlatým věkem. V 80. už začaly valem nastupovat nové kompozitní technologie a konstrukční stavba byla na ústupu, ale furt byla. Dnes je to pro většinu jen o koupi hotových stavebnic nebo celých modelů.[/quote]
SVATÁ PRAVDA !!! TO BYLY MODELY :-) :-)
Avalon57
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Kiwira »

AVALON57 píše:Nicméně za modely typu LION a ADMIRÁL je i mně trochu smutno. :(
Bohužel "Historici" smí používat modely, které byly stvořený před rokem 1950. :x To, podle nich, byla prý zlatá éra modelářství. No nevím :? , mně to srdce netrhá a ty modely se mi prostě nelíbí. :P Kdyby to posunuli na rok 1980, to už by do historiků zapadly i ty Liony a Admirály, ale např. i Curare a pod. :wink: Pro mne jsou právě 60-70. léta tím zlatým věkem. V 80. už začaly valem nastupovat nové kompozitní technologie a konstrukční stavba byla na ústupu, ale furt byla. Dnes je to pro většinu jen o koupi hotových stavebnic nebo celých modelů.

SVATÁ PRAVDA !!! TO BYLY MODELY :-) :-)[/quote]
Svatá pravda, mě modely stavěné před rokem 1960 také moc neberou, bylo by dobré ustanovit kategorii modelů "MNM" ( Modely našeho mládí ) a udělat nějaké ty srazíky, kde by přijeli modeláři právě s těmito modely. Bylo by hezké vidět na vlastní oči Admirála, nebo Cirruse od Graupnera, Curare, Apolo a nebo Centaur od Fary a spoustu jiných krásných modelů. U mnohých modelářů naší generace by to vyvolalo vzpomínky : " Jééé tak to jsem kdysi měl.... " Možná příští rok uspořádám takový "srazík" u nás v Havířově. Na fotce Apolo od J. Fary
Přílohy
r - Apolo 4.JPG
Hrom do vrtule !!
AVALON57

#23 Příspěvek od AVALON57 »

Krásné APOLLO Mirku!!! taky jsem ho kdysi chtěl a nakonec jsem někomu půjčil plánek a už se nevrátil...
Nevíš, neřeže to někdo do rozsypu?
Petr
Avalon57
HONZIK 22

#24 Příspěvek od HONZIK 22 »

A muzu tam vzit Farovic Safira ? A Veko-Spulakovic Cejku. Prave jsou naspendlene. :D Prejel bych do Havirova jen kopecek. :D
https://www.modelcentrum.cz/produkt/SAF ... ra-i131636
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

No, já to mám trochu dál, taky přes kopec :mrgreen: , ale přijel bych s PONYm, pokud Covid povolí.

Jen nevím jak je to se slovenskými modeláři, co se týče povinné registrace modelů v ČR. :? U nás se to ještě stále řeší, zatím co v Česku to už prý fičí. Nebo to stačí zaregistrovat u nás (až se to rozběhne) a pro ČR to pak platí? :?

Kde by to ale bylo?
Modelářské letiště Hohenegger?
No ale, to abychom tam pak měli mít po ruce dron na hledání modelů v kukuřici, že? Nebo tam na okolo už kukuřice neroste? :wink:
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Kiwira »

VTjr píše:Kde by to ale bylo?
Modelářské letiště Hohenegger?
No ale, to abychom tam pak měli mít po ruce dron na hledání modelů v kukuřici, že? Nebo tam na okolo už kukuřice neroste? :wink:

Určitě Hohenegger, letos ale ne, ten sraz bych udělal příští rok pokud už pomine ten Covid. Musím to domluvit s předsedou LMK abychom to dali do kalendáře. Jestli tam bude kukuřice nevím už jsem tam také hledal model v kukuřici, našel mě jej nakonec kamarád pomocí dronu. Byl úplně jinde, než jsem si myslel
Přikládám foto Orlík od Fary
Přílohy
DSC_0005.JPG
Hrom do vrtule !!
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

Tedy já byl na Vašem letišti Hohenegger pouze jednou, jako divák - to tam byla seriálová soutěž akrobatických upoutanců F2B. No, ale když jsem viděl kolem dokola ta kukuřicová pole, tak jsem si řekl, že z toho musí mít havířovští modeláři opravdu radost. :roll: Tedy krom F2B-čkářům - těm kukuřice kolem kruhu opravdu nevadí. :lol:
V okolí našeho letiště u Žiliny v Tepličke n.V. roste naštěstí jen lucerka. Ale i ta, když je vzrostlá, spolehlivě zamaskuje místo kam spadne model. :( Onehdy mi takhle v malé výšce vysadil motor desítkového RC akrobata, takže jsem nedoletěl na dráhu a ačkoli jsem si myslel, že jsem si celkem přesně zapamatoval to místo, kam dosedl do lucerky, tak jsem ho stejně hledal asi >15 minut. Přesvědčen, že vím zcela přesně kde model je, jsem bez vysílačky chodil kolem něj docela blízko, i 5m a stejně ho neviděl. Pak jsem si přece jen došel pro vysílačku a podle zvuků serv ho nakonec našel (ještě že máme sluch). Ale v kukuřici by to bylo mnohem horší. Jednou jsem takhle ztratil bublinkový elektro-větroň Fox1800 v asi 2m vzrostlé bažinaté trávě. Hledal jsem ho hodinu a nic. Naštěstí tam rostlo několik osamocených borovic. A až jsem vylezl v pořadí na 3. z nich :o , tak jsem teprve uviděl kde v skutečnosti je a pak už ho našel. 8)
Ale dron s kamerou by byl na toto hledání fakt k nezaplacení. :wink:
Přitom já vůbec nejsem jejich příznivcem, protože právě ty drony můžou za ty neustálé spřísňující se restrikce ohledně využívání vzdušného prostoru námi modeláři. :|
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 28.01.2021 18:51, celkem upraveno 1 x.
hrst

#28 Příspěvek od hrst »

VTjr píše:...
Přitom já vůbec nejsem jejich příznivcem, protože právě ty drony můžou za ty neustálé spřísňující se restrikce ohledně využívání vzdušného prostoru námi modeláři. :|

:roll:
Nic ve zlém, ale bylo by načase nepodléhát dezinformacím a tlaku přicházejícím z médií a nešířit tyto nesmysli dál alespoň mezi modeláří... :twisted:
Ty restrikce = vytěsnění modelářů se neděje kvůli dronům - hračkám, ale kvůli komerci viz. odkaz, která zabere nakonec vše :?
Velice podstatný je poslední odstavec článku... tj. už je zde to sci-fi, které předpovídal gul halmhat jako U-Space
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/prvn ... nii-139832
HONZIK 22

#29 Příspěvek od HONZIK 22 »

Hrst , ..profil kridla na V1 a vse co odpovida dobe ,do ktere V-jednicky spadaji. Necpi ty svoje dronove Londynske pitomosti ala gul halmhat kde jen muzes. Na zminene plose vedle kukuricneho pole jsou srnky a divocaci a s nacelnikem klubu jsou kamaradi:D
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

hrst píše:Nic ve zlém, ale bylo by načase nepodléhát dezinformacím...
Dobře, nejen kvůli nim, ale nepochybně i kvůli nim. :wink: Právě ta nedisciplinovanost dronařů byla jistými kruhy umně využitá k prosazování komerčních cílů na úkor nás modelářů. Dronaři v tom možná sehráli jen funkci užitečného idiota. :roll:
Ale o tom vlákno není a teď lituji, že jsem se o tom vůbec zmínil. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“