Louda píše:... Kouzlo Liona byla lehkost jeho subtilní konstrukce a tím pádem nízkého plošného zatížení. Dovoluji si ale oponovat že větší éra jako Admirál byla výkonnější a kdybychom je nestavěli tak aby něco vydržela ale tak aby měla plošné zatížení jako Lion přelítala by jej v klidu taky. ...
No, ten můj zvětšený LION až tak subtilní nebyl

, já jsem krom zvětšení rozpětí na 2m ještě taky potáhl horní stranu náběžné části profilu po nosník jedničkou balzou a odtokovku jsem udělal skládanou ze dvou 2mm plátků balzy. Torzní skříň to nemělo, ale bylo to pevné dost, v centrální části křídel až po uši jsem dal mezi nosníky i balzové stojiny. A potažení vrchu tou balzou asi o dost vylepšilo tvar profilu. Ale model vyšel těžší.
Jinak, já nikde netvrdil, že Admirály byly méně výkonné.
Myslím si, že spíš naopak, Admirály byly opravdu vynikající modely.
Ono to, s čím k nám chodili na soutěže bratislavští modeláři, nebyly Admirály ani zdaleka (to byla doba ještě předadmirálová), ale taková těžká monstra, často potažené monofilem, prostě nerozbitné obludy do větru, ale v termice nic moc.

Admirála jsem evidoval, dokonce i koupil plánek (mám ho dodnes), ale usoudil jsem, že je pro mne zbytečně konstrukčně i materiálově náročný. Navíc já jsem se k tomu plánku Admirála dostal už v období kdy jsem měl rozestavěnou 4-kanálovou proporcionální soupravu, takže jsem musel spíš řešit něco jednoduchého s řiditelnou výškovkou. Jednoduchého, protože jsem celkem správně předpokládal, že se budu muset prakticky odnova naučit to pilotovat. Takže jsem nakonec vzal v klubu pro všechny nezajímavou stavebnici polystyrénové RC-V1 JUNIOR, kde jsem upravil trup pro plovoucí výškovku a s tím jsem se naučil létat. Finančně vyčerpán stavbou té soupravy (zejména nákupem dvou serv Futaba) jsem ani jinou možnost neměl. Kvůli její dokončení jsem rozprodal všechny své 1-kanálové a upoutané modely, i s motory a soupravou MARS-II, takže jsem nakonec funkční amatérskou soupravu sice měl, ale s modely začínal prakticky od píky. Ale Junior mě hodně naučil. Dokonce jsem měl pak i tu drzost, že jsem s ním jel na soutěž F3B

, kde jsem nezvládl otočku při úloze C a totálně ho zlikvidoval.

Nicméně za modely typu LION a ADMIRÁL je i mně trochu smutno.
Bohužel "Historici" smí používat modely, které byly stvořený před rokem 1950.

To, podle nich, byla prý ta pravá zlatá éra modelářství. No nevím

, mně to srdce netrhá a ty modely z těch dob se mi prostě nelíbí.

Kdyby to posunuli na rok 1980, to už by do historiků zapadly i ty Liony a Admirály, ale např. i takové Curare a pod.

Pro mne jsou právě 60-70. léta tím zlatým věkem. V 80. už začaly valem nastupovat nové kompozitní technologie a konstrukční stavba byla na ústupu, ale furt byla. Dnes je to pro většinu jen o koupi hotových stavebnic nebo celých modelů.