Leon
Vosa RC
Re: Vosa RC
. .no to jóó, ale:
Leon
Leon
...Nekdy dumam, proc jsem se pocatkem roku 2010 nechal ukecat a navrhl rizenou verzi....co bude nasledovat to jsem nemohl tusit. O motorizaci v naslednem roce ani nemluve.
veka1
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XDJEPjvbbs4[/youtube]
Vzhůru na křídlo.
Z pohodlnosti jsem použil tato připravená žebra.
Nejprve upravit středové žebro aby odpovídalo rozměru zesíleného nosníku.
Pak navléknout ostatní žebra.
Z pohodlnosti jsem použil tato připravená žebra.
Nejprve upravit středové žebro aby odpovídalo rozměru zesíleného nosníku.
Pak navléknout ostatní žebra.
"Pilotovat dobré letadlo nedá ani tolik práce jako řídit auto."
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Lepení křídla
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Je krásné sledovat v kolika lidech probudil Peter svým velmi nakažlivým příkladem stavbu legendárního modelu Vosa a jeho asi 100 odvozených variant. Začínám mít pocit, že kdo neměl Vosu, není opravdový modelář. Já jsem někdy cca v roce 1974 začínal na stavebně jednoduchém modelu RAY ze stavebnice Igra. Přikládám výkres, který jsem někde našel na netu. Přes svoji jednoduchost měl velmi dobré letové vlastnosti a strávil jsem s ním asi tři sezony. Možná by to mohla být snadnější cesta pro náš potěr, jak se dostat k létavému modelu bez větších modelářských dovedností. Ať to všem hezky lítá, i když jen do výšky 120m.
Mnoho radosti ze stavby i lítání přeje Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Igor659 píše:Je krásné sledovat v kolika lidech probudil Peter svým velmi nakažlivým příkladem stavbu legendárního modelu Vosa a jeho asi 100 odvozených variant....
Ano, je to velice nakažlivé a zábavné.
Díky.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Zdravím, také ji mám Rc, už asi 3 roky visí na zdi. Šla by tak na svah. Jos
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Joker píše:..... Šla by tak na svah. Jos
Ano ,ale v tom puvodnim provedeni a litat s ni jako s F1E. Dnes ji tak letaji Plzenaci.
Cekat od ni klasicke svahovani vede ke zklamani... velka plocha hlavice pred tezistem keca do vseho, ... brzdi a znacne omezuje obratnost v ostrych zatackach. Ne zeby nelitala a neotacela se , ale neni to ono.
veka1
Oblouky křídel na místě.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Já jsem někdy cca v roce 1974 začínal na stavebně jednoduchém modelu RAY ze stavebnice Igra. Přikládám výkres, který jsem někde našel na netu. Přes svoji jednoduchost měl velmi dobré letové vlastnosti a strávil jsem s ním asi tři sezony. Možná by to mohla být snadnější cesta pro náš potěr, jak se dostat k létavému modelu bez větších modelářských dovedností.
Ježíš! Tohle byl první model letadla (po papírových vlašťovkách), který jsem držel v ruce jako malý kluk! Stavebnici Ray jsme od někoho dostali. Táta jako nemodelář, ale nadšenec pro vše technické mi ho slepil a já ho pak několik dnů házel do úplné likvidace. Jenže, svůj účel splnil! O pár let později v září 1977 se mi dostal do ruky první časopis Modelář, to mi bylo 9 roků. V Pardubicích "U podjezdu" jsem koupil 1 a 3 balsu (cca za 4 Kčs) a podle plánku v Modeláři č.7/1977 postavil vystřelovací tryskáč, v dalším byla myslím S1 Cironek, tu jsem měl jako házedlo. No a pak už to se mnou šlo z kopce!
Nostalgie je krásná věc, ale člověk jí nesmí podlehnout. Bohužel to je případ Vosy. Na základy stavby dobrý model, ale poplatný své době. Letové vlastnosti tomu odpovídají. Ale v dnešní době by stejně posloužila jakákoliv A3 nebo A1 s lepším letovým projevem a o RC řízení ani nemluvím. Je tolik krásných a jednoduchých, skvěle létajících modelů. Kdyby tenkrát na svazu raději místo Vosy začali protlačovat třeba i z té nostalgie starého, dobrého LIONA, měli by mladí pěkně létající model. No, díky bohu dnes za RESky. Ale to je jiná kapitola.
Přeji všem hodně radosti z létání!
Luboš
Ježíš! Tohle byl první model letadla (po papírových vlašťovkách), který jsem držel v ruce jako malý kluk! Stavebnici Ray jsme od někoho dostali. Táta jako nemodelář, ale nadšenec pro vše technické mi ho slepil a já ho pak několik dnů házel do úplné likvidace. Jenže, svůj účel splnil! O pár let později v září 1977 se mi dostal do ruky první časopis Modelář, to mi bylo 9 roků. V Pardubicích "U podjezdu" jsem koupil 1 a 3 balsu (cca za 4 Kčs) a podle plánku v Modeláři č.7/1977 postavil vystřelovací tryskáč, v dalším byla myslím S1 Cironek, tu jsem měl jako házedlo. No a pak už to se mnou šlo z kopce!
Nostalgie je krásná věc, ale člověk jí nesmí podlehnout. Bohužel to je případ Vosy. Na základy stavby dobrý model, ale poplatný své době. Letové vlastnosti tomu odpovídají. Ale v dnešní době by stejně posloužila jakákoliv A3 nebo A1 s lepším letovým projevem a o RC řízení ani nemluvím. Je tolik krásných a jednoduchých, skvěle létajících modelů. Kdyby tenkrát na svazu raději místo Vosy začali protlačovat třeba i z té nostalgie starého, dobrého LIONA, měli by mladí pěkně létající model. No, díky bohu dnes za RESky. Ale to je jiná kapitola.
Přeji všem hodně radosti z létání!
Luboš
Naposledy upravil(a) manta dne pát 29.01.2021 7:38, celkem upraveno 1 x.
Příprava většího formátu balsy na tuhý potah křídla.
Řezání rozměru.
Stažení páskou.
Otevření spoje, namazání PVAC lepidlem a pak zatížení.
Řezání rozměru.
Stažení páskou.
Otevření spoje, namazání PVAC lepidlem a pak zatížení.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Lepení tuhého potahu křídla.
Ohýbání nad párou.
Vlepení na místo určení.
Ohýbání nad párou.
Vlepení na místo určení.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Tak se asi dá říct, že v kostře je hotovo.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh
Nevážil jsi to, na kolika gramech jsi teď před potahem a vybavením?
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
jakub37 píše:Nevážil jsi to, na kolika gramech jsi teď před potahem a vybavením?
Bohužel. Už jsem o kousek dál, takže ani nedokážu říct kolik to mělo v kostře.
— Charles Lindbergh
— Charles Lindbergh