Registrace modelářů
Re: Registrace modelářů
Ahoj všem,
může zde někdo fundovaný jednoduše vysvětlit rozdíly mezi klubovou a individuální registrací? Začnu s tím, co vím (snad dobře), prosím o doplnění a shovívavost. (Dron níže = též model letadla).
INDIVIDUÁLNÍ:
- registrace provozovatele + test, QR na dronu,
- max. letový výška 120 m,
- na dronu může být kamera,
- létat možno kdekoliv (na poli za chalupou) při respektování letových prostorů, viz např. apka AisView (nebo ne - jak?).
KLUBOVÁ:
- netřeba registrace(KLeM) + test (zařídí klub, podmínka platná licence), QR na dronu,
- modelářské pojištění,
- max. letový výška 300 m,
- na dronu nesmí být kamera,
- létat možno kdekoliv (na poli za chalupou) při respektování letových prostorů, viz např. apka AisView (nebo ne - jak?).
Letu zdar!
může zde někdo fundovaný jednoduše vysvětlit rozdíly mezi klubovou a individuální registrací? Začnu s tím, co vím (snad dobře), prosím o doplnění a shovívavost. (Dron níže = též model letadla).
INDIVIDUÁLNÍ:
- registrace provozovatele + test, QR na dronu,
- max. letový výška 120 m,
- na dronu může být kamera,
KLUBOVÁ:
- netřeba registrace(KLeM) + test (zařídí klub, podmínka platná licence), QR na dronu,
- modelářské pojištění,
- max. letový výška 300 m,
- na dronu nesmí být kamera,
Letu zdar!
PeZet
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Máš to správně podle EU. V ČR je ještě potřeba se řídit OOP LKR10 – UAS. viewtopic.php?f=11&t=89229 kde je spousta míst do 100metrů nebo zákaz.
KLUBOVÁ:
Model musí plnit podmínky podle klubové deklarace. Třeba absence kamery, provoz podle pravidel, atd..
Jako člen klubu neděláš test, ani se modelář nemusí sám registrovat. Na modelu nemusí být jen QR, ale stačí označení (sportovní licence + registrační kód Svazu modelářů).
Pokud se dohodneš třeba s letištní věží tak můžeš nad 300m.
Model do 20kg nemusí mít pojištění (EU předpis).
INDIVIDUÁLNÍ:
Jsou to dvě registrace. Musíš se registrovat jako provozovatel. Musíš se registrovat jako pilot a udělat pilotní test. Označení provozovatele na dronu, pilotní průkaz v kapse.
KLUBOVÁ:
Model musí plnit podmínky podle klubové deklarace. Třeba absence kamery, provoz podle pravidel, atd..
Jako člen klubu neděláš test, ani se modelář nemusí sám registrovat. Na modelu nemusí být jen QR, ale stačí označení (sportovní licence + registrační kód Svazu modelářů).
Pokud se dohodneš třeba s letištní věží tak můžeš nad 300m.
Model do 20kg nemusí mít pojištění (EU předpis).
INDIVIDUÁLNÍ:
Jsou to dvě registrace. Musíš se registrovat jako provozovatel. Musíš se registrovat jako pilot a udělat pilotní test. Označení provozovatele na dronu, pilotní průkaz v kapse.
Takže kdo ještě nestihl registraci provozovatele a (nebo) registraci pilota, tak od včerejška se při ní prokazuje totožnost pouze přes eIdentitu.
Informace na odkazu.
https://dron.caa.cz/
Informace na odkazu.
https://dron.caa.cz/
Mám dotaz nemohu se zorientovat. Moje situace mám letadlo nad 25kg, mám platné pojištění EU, mám povolení od ucl jako pilot a mám registrovaný model u ucl s přiděleným OK. Teď v roce 2021 mi technická konci.
Poradili někdo co mám udělat ? Nikde jsem to nenašel. Diky
shevrey píše:Mám dotaz nemohu se zorientovat. Moje situace mám letadlo nad 25kg, mám platné pojištění EU, mám povolení od ucl jako pilot a mám registrovaný model u ucl s přiděleným OK. Teď v roce 2021 mi technická konci.
...a nebylo by lepší se místo o kováříčka ptát u kováře? Tady: podatelna@caa.cz, datová schránka: v8gaaz5 jsou základní kontakty, které jsem našel hned na úvodní stránce dole - https://www.caa.cz/.
Hitec Aurora 9X
Mě docela udělali čáru přes rozpočet. Chtěl jsem to teď o víkendu složit, ale bohužel nemám žádnou možnost jak ověřit svojí identitu.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
Tak nic není ztraceno. Nejpohodlnější je získat e-identitu přes bankovnictví. Omlouvám se, jestli to popíšu správně - dělal jsem to před nějakým časem. Pokud máš ČSOB nebo Spořitelnu, tak začni aplikací Smart klíč. Tu si přihlásíš buď přes bankomat (nechtělo se mi k němu jít pár minut pěšky) nebo přes robota na telefonu. Pak už by mělo být hotovo a máš tu e-identitu. Takhle můžu třeba jít do Portálu občana a zdarma se dívat na moje nulové
bodové konto u bodového hodnocení u ŘP a nebo třeba se velice divit, u jakého obrovského množství institucí jsou o mně vedeny údaje 
Jo. airbank má ověření identity. Ale jelikož jsem nikdy nebyl na jejich pobočce, tak aby to začalo fungovat, musím nejdříve na jejich pobočku.
Nebo někam jinam jít (třeba czech point). Což je v dnešní době úplně přesný opak, než čeho se vláda snaží dosáhnout uzavíráním okresu. Aby se lidi co nejméně potkávali...
Nebo někam jinam jít (třeba czech point). Což je v dnešní době úplně přesný opak, než čeho se vláda snaží dosáhnout uzavíráním okresu. Aby se lidi co nejméně potkávali...
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
U některých bank to šlo online bez návštěvy Jen jsi potřeboval dva průkazy K občance stačil řidičák
Chce se to v té SVÉ bance jednoduše zeptat
Chce se to v té SVÉ bance jednoduše zeptat
Registraci + pilotní průkaz jsem udělal včera. Testy napoprvé - nic jsem nestudoval. Pokud absolvujete v profesním životě různé školení a na závěr děláte testy - nebudete mít problém. Stačí pochopit filozofii člověka který je tvoří - napoví vám formulací věty. Kody vylepím na letadlo - normální text - žádný QR, pokud to někdo bude v budoucnu kontrolovat nemíním mu ulehčovat čtení...
- pepinozbrna
- Kontaktovat uživatele:
Pánové mám dotaz Ohledně umístnění označení na model.
U mne je to jasné,..... to vím.
Ale kolega co neni v žádném klubu se mne ptal jestli má na svůj model dát reg. značku
Provozovatele nebo Pilota ?
Ze čtení předpisu jsem to nějak nepochopil a na to jsem mu nedokázal odpovědět.
U mne je to jasné,..... to vím.
Ale kolega co neni v žádném klubu se mne ptal jestli má na svůj model dát reg. značku
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Logicky provozovatele.
Číslo na "kartičce" Doklad o absolvování online výcviku - značka pilota, zůstává jenom na kartičce. Značka provozovatele - ta registrace bez testu, se umisťuje na model.
Jednoduše, má dva kódy, jeden na kartičce, kterou si vytiskl a ten druhý dá na éro.
Jednoduše, má dva kódy, jeden na kartičce, kterou si vytiskl a ten druhý dá na éro.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
- juraj.jurej
- Kontaktovat uživatele:
dracekvo píše:Mě docela udělali čáru přes rozpočet. Chtěl jsem to teď o víkendu složit, ale bohužel nemám žádnou možnost jak ověřit svojí identitu.
EU ID nefunguje, tak pre Slovákov tabu. Majú tam bordel.
FrSky Tandem X20
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
pepinozbrna píše:Ale kolega co neni v žádném klubu se mne ptal jestli má na svůj model dát reg. značku
2019/947, Článek 14, odstavec 8.
Provozovatelé bezpilotních systémů uvedou své registrační číslo na každém bezpilotním letadle, které splňuje podmínky popsané v odstavci 5.