Li-ion z koloběžky nabijeni

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
samuel

Re: Li-ion z koloběžky nabijeni

#16 Příspěvek od samuel »

jyrry píše:Ten co má 3,6V nabít samostatně.

Taky si chci pořídit LiIon sadu na elektroskutřík, asi taky 10s8p, ale bez toho BMS, pořeším to asi jako 4 sady 5s4p abych to mohl příležitostně srovnat běžnou modelářskou nabíječkou. Ty BMS do toho kecají a to já nerad.

Tak sem to zkusil ale stejně se ta jedna sada nenabíjí. Nabil sem ji zvlášť pomocný raytronic C14, dal zpět do koloběžky, trochu vybil na cca 3,9V. Všechny ostatní se nabili normálně na 4,2V jen tenhle zůstal na 3,9 :?

Přijmám další nápady. Jen podotknu že všech 8 článku v té sadě je nových stejných, původní se díky nenabíjení dostaly na nějaký 2,2V.
pepin

#17 Příspěvek od pepin »

samuel píše:
Tak sem to zkusil ale stejně se ta jedna sada nenabíjí. Nabil sem ji zvlášť pomocný raytronic C14, dal zpět do koloběžky, trochu vybil na cca 3,9V. Všechny ostatní se nabili normálně na 4,2V jen tenhle zůstal na 3,9 :?

Přijmám další nápady. Jen podotknu že všech 8 článku v té sadě je nových stejných, původní se díky nenabíjení dostaly na nějaký 2,2V.

takhle nějak jsem si právě myslel že ten pokus o nabití samostatné řady dopadne .

jestli Ti dobře rozumím, ta sada je 10čl 8p---8 článku zapojených jako jeden článek a ta jedna 8čl řada už jednou odešla a ty jsi ji vyměnil za novou řadu nových článku a ty odešli znovu.

pokud to tak je, tak právě proto jsem psal, že pokud odejde v sadě nějaká sekce--jedna řada, nemužeš ji vyměnit za řadu poskládanou z uplně jiných článku, tak to nefunguje

jediná možnost je z puvodních nepoškozených článku které ale už jsou nějak opoužívané---ale stejně opoužívané -- poskládat novou 10čl sadu---tedy 7P a k ní teprve připojit novou 10čl sadu aby ses opět dostal na 8P.
samuel

#18 Příspěvek od samuel »

pepin píše:
jestli Ti dobře rozumím, ta sada je 10čl 8p---8 článku zapojených jako jeden článek a ta jedna 8čl řada už jednou odešla a ty jsi ji vyměnil za novou řadu nových článku a ty odešli znovu.

pokud to tak je, tak právě proto jsem psal, že pokud odejde v sadě nějaká sekce--jedna řada, nemužeš ji vyměnit za řadu poskládanou z uplně jiných článku, tak to nefunguje

jediná možnost je z puvodních nepoškozených článku které ale už jsou nějak opoužívané---ale stejně opoužívané -- poskládat novou 10čl sadu---tedy 7P a k ní teprve připojit novou 10čl sadu aby ses opět dostal na 8P.

Ano přesně takhle je to zapojené dal sem všech 8 článků nových ale zatím neodešli, nejmíň měli 3,6V a to je přece ještě ok.
Články jsem dal úplně ty samé, jsou tam nějaké LG, našel sem dle čísla úplně ty samé.
Původní články byli všechny mrtvé, celá ta sada osmi článků měla max 2,2V i po rozkuchaní, používám je teď do baterky na svícení ale do začlenení do packu jim už vážně nevěřím.

Stále mi nějak uniká v čem je problém když sem vyměnil celou jednu sadu za úplně nové a stejné? BMS by tu sekci přece mělo nabít úplně stejně jako zbytek ne?
pepin

#19 Příspěvek od pepin »

Lépe už poradit neumím

P1120108.JPG
pepin

#20 Příspěvek od pepin »

ještě mě napadlo, kolika A je ten nabiječ kterým tu sadu nabijíš?, pokud více než 2A tak je možné, že BMS nestíhal nové články udržet na 4,2 voltu takže si je přebil a nenávratně poškodil, takže už nejdou nabít na víc než 3,9 v což se bude navíc už jen zhoršovat.je i možné, že když je necháš po nabití na 3,9v den dva odležet, napětí samo padne třeba právě na 3,6v.
samuel

#21 Příspěvek od samuel »

pepin píše:ještě mě napadlo, kolika A je ten nabiječ kterým tu sadu nabijíš?, pokud více než 2A tak je možné, že BMS nestíhal nové články udržet na 4,2 voltu takže si je přebil a nenávratně poškodil, takže už nejdou nabít na víc než 3,9 v což se bude navíc už jen zhoršovat.je i možné, že když je necháš po nabití na 3,9v den dva odležet, napětí samo padne třeba právě na 3,6v.

Origo nabíječka má podle štítku 42V 2A.
Vytažené sem je taky nabíjel max 2A které se postupně snižovaly automatikou nabíječky C14.

Objednal sem ještě dva rozdílné kousky BMS jen ta doprava teď asi pár týdnu potrvá.
Přece tomu BMS je jedno jakej pack nabíjí, prostě nabíjí dokud nemá 4,2V ne? Teda pokud nebyl předím už pod smrtelnou hranicí což není můj případ.

No nabiju to do plna, vrátím do packu a nechám pár dní odležet a uvidím jestli se to nějak změní. Stejně teď nemám jiný řešení než příjdou nový BMS.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:..
mě se moc nezdá ten Tvuj tuning toho převodu...

No, ono to jinak jelo rychleji, ale nevyjelo to ani menší kopeček. Teď to při nabitých Pb valí max. 23-25 a do kopce 10% stoupání tak 8-10.
Baterka má (pokud ten měřák na řídítkách nekecá) kolem 32-31V když to začne zdechávat. Možná to omezuje regulátor, podobně jako ty naše letecké.
jyrry.webnode.cz
Bildy

#23 Příspěvek od Bildy »

jyrry píše:No, ono to jinak jelo rychleji, ale nevyjelo to ani menší kopeček. Teď to při nabitých Pb valí max. 23-25 a do kopce 10% stoupání tak 8-10.
Baterka má (pokud ten měřák na řídítkách nekecá) kolem 32-31V když to začne zdechávat. Možná to omezuje regulátor, podobně jako ty naše letecké.

Jak silnej máš motor ? Když to vezmu podle E-kola přítelkyně, tak 250w je na 10%kopec málo, začne se to dusit a je nutný v příšlapu přitlačit a ne jen volně otáčet klikama. A to ještě pro kolo mluví lépe menší valivý odpor. Při tý zkoušce jsem vážil okolo 85kg....s kolem 108.
Někdy před hodně lety, když byly tyhle hračky jen ve zkouškách ....jedu si takhle v noci po Letný 60-tkou v plechovce a vedle šemík jel skoro dvojnásobnou rychlostí na nějakým e-vehiklu. Sice je to tam od Sparty trochu z kopce, ale kilem klidně mohl jet.....otázka je, kam mu mohly vystačit baterky. No, motor 250w asi neměl...to spíš tak 2KW
pepin

#24 Příspěvek od pepin »

jyrry píše:No, ono to jinak jelo rychleji, ale nevyjelo to ani menší kopeček. Teď to při nabitých Pb valí max. 23-25 a do kopce 10% stoupání tak 8-10.

tak to je hodně špatný, kdyby to jelo po rovince s plně nabitou baterkou alespon něco málo přez 30 a v kopci to vyhnilo na nějakých 15, to se ještě dá----když na tom jedeš né pro radost z jízdy, ale jen proto, že se potřebuješ někam dostat, na ploužení do hospody, nebo sámošky kilák je to jedno, ale nějakých jak píšeš 8km, to si myslím že Tě dlouho bavit nebude.

Na nějaké to dojíždění max 10km bych opravdu zvažoval pokud to má být na baterie alespon něco takového

https://motorky.bazos.cz/inzerat/132089 ... -hecht.php
automet

#25 Příspěvek od automet »

Bildy píše:
Jak silnej máš motor ? Když to vezmu podle E-kola přítelkyně, tak 250w je na 10%kopec málo, začne se to dusit a je nutný v příšlapu přitlačit a ne jen volně otáčet klikama. A to ještě pro kolo mluví lépe menší valivý odpor. Při tý zkoušce jsem vážil okolo 85kg....s kolem 108.
Někdy před hodně lety, když byly tyhle hračky jen ve zkouškách ....jedu si takhle v noci po Letný 60-tkou v plechovce a vedle šemík jel skoro dvojnásobnou rychlostí na nějakým e-vehiklu. Sice je to tam od Sparty trochu z kopce, ale kilem klidně mohl jet.....otázka je, kam mu mohly vystačit baterky. No, motor 250w asi neměl...to spíš tak 2KW

Tých 250W je iba nezmyselná EU regulácia, niečo ako u štvorkoliek, kde sú ofiko údaje podľa smernice, aby sa to dalo prihlásiť.
U bicyklov je to podobné. Častokrát sa na 250-500-750W používajú tie isté motory, akurát s iným softom a iným napätím batérie. Tieto "watážne údaje" frčali u zadných motorov. Pri stredových je to tak, že údaj je iba 250W. Ale to je blbosť, lebo normálne to valí od 0 do 823W /to je max. údaj, čo som zachytil v max. stúpaní/.
Ale samozrejme aj môj fabrický bike so stredovým motorom má v popise 250W a 25km/h. Tie si môžem za pol minúty prekliknúť na hociakú hodnotu. Jazdím na 27 km/h. Skúšal som na 40, jednak sa to nedalo ušlapať a jednak spotreba narástla NÁSOBNE.
jio

#26 Příspěvek od jio »

..........
Naposledy upravil(a) jio dne čtv 11.02.2021 10:07, celkem upraveno 1 x.
dudaj

#27 Příspěvek od dudaj »

Bildy píše:.ale výkon jen do 250w, což je dostatečný. Pokud ne, tak je hlavně chyba v zatížení stroje

Pokud si sestavíš sám, můžeš do 1KW.
Mám 750 W a dá to neskutečný kopce i po lese na střední převod. Pochopitelně je to taky o hmotnosti
jezdce - moje kolo tahá 86 Kg :lol: .
Jinak pro pohyb mimo terén musí být omezena pouze rychlost o výkonu jsem zmínku nenašel.
Jinak souhlas. Slušný (ideálně horský) kolo je asi nejrozumnější za mne.
pepin

#28 Příspěvek od pepin »

automet píše:Tých 250W je iba nezmyselná EU regulácia,-------------- Ale to je blbosť, lebo normálne to valí od 0 do 823W /to je max. údaj, čo som zachytil v max. stúpaní/.

samozřejmě----máš tam skutečně technicky 250W motor, ted už jenom záleží jak který výrobce má vyzkoušeno, kolik a jaké krátkodobé přetížení ten který 250W motor snese.

ty regulátory na těch pohybovadlech jsou konstruované trochu jinak, než modelářské regulátory,

modelářský regulátor který má na sobě napsáno, že je 20A ,když to nedodržíš třeba volbou vhodné vrtule, poteče přez něj třeba 100A a pak se spálí

regulátory v těch pohybovadlech ale fungují jinak
když je na něm napsáno, že je 20A, i kdybys upnul hřídel motoru do svěráku, ten 20A regl nedá víc, než třeba 25A, případně muže být ten regulátor v určitém rozsahu programovatelný a tady si myslím se právě potom hodně projevuje při jakém napětí těch svých maximálních třeba 25A dodává---jestli třeba jako v případě 10čl baterie při 40V nebo při 32 voltech.

Proto jsem právě Jyrrymu psal, at si změří, při kolika voltech vubec na té koloběžce vyjíždí třeba právě kopec i když má teoreticky dobito do plna, pokud mu v zátěži hned po nabití padá napětí pod nějakých 35V tak to není divu že je ta jeho koloběžka tak líná.

Teoreticky v jeho případě, když na té koloběžce nemá střídavý motor, by možná mohl nějakým zpusobem zaexperimentovat zapojením té 10čl sady přímo na motor---já bych to se svými elektrotechnickými schopnostmi ale zvládnul tak maximálně nějakým přepínačem 3 sady 6 sad 9 sad a wattmetrem změřit co tam teče přez regulátor a co do motoru teče když jsou baterie zapojené přímo na motor, pokud by se přímým zapojením baterií na motor výkon znatelně zlepšil, tak se pokusit dohnat přiměřeně předimenzovanější regulátor.

Základ je ale podle mého si nejdřív před motorem změřit při kolika voltech vubec jezdí, vepředu na budíku muže mít 40V ale vzadu u motoru za nějakým konektorem muže být to napětí výrazně nižší---střídák by určitě cukal, ale stejnosměrný jen nepotáhne.
dudaj

#29 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:
samozřejmě----máš tam skutečně technicky 250W motor, ted už jenom záleží jak který výrobce má vyzkoušeno, kolik a jaké krátkodobé přetížení ten který 250W motor snese.

Tak to není. Například Bafang má co vím 3 různé motory - 250w -300w , 500w - 750w a 1Kw která se dá navýšit myslím na 1200w.
Nejedná se o krátkodobé přetížení, ale o to co snese trvale.
To jestli bude třeba 250w nebo 350w se řeší naprogramováním reglu. Ve výkonnějších motorech budou jiné regly.
Ty motory budou různě navinuty, protože ty málovýkonné jsou na 36V a ty výkonnější na 48V a i víc.
pepin

#30 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:To jestli bude třeba 250w nebo 350w se řeší naprogramováním reglu. Ve výkonnějších motorech budou jiné regly.

Jen si nerozumíme--- nové originál fabrické kolo už nesmí mít výkon větší než 250W, ačkoli špičkově podá běžně výkon 750W.

a ještě jinak, já mám na ty své koloběžky několik motoru, 250W/350W/ 500W

pokud použiji regulátor pro 250W motor--15/17A-- nepoznám téměř žádný rozdíl ve výkonu.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“