Li-ion z koloběžky nabijeni

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: Li-ion z koloběžky nabijeni

#31 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:Tak to není. Například Bafang má co vím 3 různé motory - 250w -300w , 500w - 750w a 1Kw která se dá navýšit myslím na 1200w.

cilace-----------------------------------------------------

Někteří výrobci přesto nabízejí elektrokola, která nejsou v souladu s legislativou. Nejčastěji se jedná o elektrokola vybavená motory s vyšším výkonem než 250 W (až 1000 W) a která jsou bez omezovače rychlosti nebo elektrokola vybavená akceleračními páčkami, tzv. boostery, které umožňují jízdu bez šlapání.

Taková elektrokola jsou nelegální a v případě jejich používání na veřejných komunikacích včetně cyklostezek se cyklista vystavuje nebezpečí finančního postihu nebo dokonce trestního stíhání – například v případě dopravní nehody.

„Někteří výrobci se snaží pravidla obejít různými nastavovacími páčkami, které při zapnuté poloze výkon omezují a při vypnuté poloze nikoli. I tato „kola“ a „koloběžky“ jsou na silnicích ovšem nepovolené a vystavují své uživatele postihu,“ vysvětluje Štěpán Pleskač.

Naopak pro jízdu na elektrokole, které svými vlastnostmi odpovídá evropské normě EN 15194-1, není nutný řidičský průkaz, může bez obav jezdit i po cyklostezkách a cyklistická přilba je povinná pouze do patnácti let věku.

Takové kolo musí být označeno povinnými údaji přímo na rámu. Mezi tyto údaje patří jméno a adresa výrobce, případně dovozce, dále informace o souladu s evropskou normou EN15194-1, symbol CE a znaky 250W, 25 km/h a EPAC nebo PEDELEC.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... kdyby to jelo po rovince s plně nabitou baterkou alespon něco málo přez 30 a v kopci to vyhnilo na nějakých 15, to se ještě dá...

Tak včera jsem kecal, s tím nabíjením, zapomněl jsem předtím vynulovat "elektroměr".
Dneska byly vleky s vnučkama; domů jsem to dotlačil, vlastně dovedl. Už to skoro netáhlo a na měřáku lehce přes 31V v zátěži při 4km/h. Tak bych řekl že to prostě omezí ten regl. A potom nabito jen něco málo přes 9Ah. Já si snad spíchnu nějaký DC regl svůj a zkusím to bez toho omezovače.

Jinak holkám se to líbilo :-D
vlekání.jpg
jyrry.webnode.cz
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

mě čeká bobování s vnoučatama a manželkou asi v sobotu, já budu nejspíš ta koloběžka :D
dudaj

#34 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:.............

Ale já nerozporuji elektrokola vyrobená výrobcem 8O .
výrobci elektrokol mají jasný omezení na 250 W.

https://www.evbike.cz/legislativa

Mám doma dvě kola - 350 W manželka a já 750 W a rozdíl je docela znatelný.
automet

#35 Příspěvek od automet »

Mám fabrický bicykel českej výroby so stredovým bafangom max drive /má torzný snímač, lebo "moped" som nechcel/.
Neviem, či tých 650-823W 5 km vkuse do strmáku sa dá považovať za krátkodobý výkon. Ináč píšem o odbere z batérie, takže treba ešte odpočítať aj straty a účinnosť motora.
Mám tam 36V batériu, teda nabíjam na 42V originálnym nabíjačom /resp. to je asi zdroj/.
dudaj

#36 Příspěvek od dudaj »

Ono všeobecně asi kontrolovat dodržení výkonu 250 W je asi problém, protože elektromotor dává výkon podle zatížení a motory modelářské běžně zatěžuji
dvojnásobným příkonem, než jsou papírově doporučené.
Takže pokud to dá baterka a není omezení na reglu, tak jak to někdo odkontroluje na silnici netuším.
Museli by se na to policajti zaměřit a mít vybavení. Ale v praxi to asi moc jednoduché nebude.
přece jenom to není spalovák.
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:Ono všeobecně asi kontrolovat dodržení výkonu 250 W je asi problém, protože elektromotor dává výkon podle zatížení a motory modelářské běžně zatěžuji
dvojnásobným příkonem, než jsou papírově doporučené.
Takže pokud to dá baterka a není omezení na reglu, tak jak to někdo odkontroluje na silnici netuším.
Museli by se na to policajti zaměřit a mít vybavení. Ale v praxi to asi moc jednoduché nebude.
přece jenom to není spalovák.

já se jen snažil Jyrrymu nějak v základu nastínit, v čem muže být s vizí jezdit třeba do práce na nějakém elektropohybovadle problém.

Legální je kolo--dnes ideálně koupené už se štítkem, že splnuje legislativu, ovšem to sebou nese negativum omezení výkonu na 250W a omezení rychlosti elektropohonu do 25kmh

a pak je druhá legislativně povolená varianta , registrovaný elektroskutr s max výkonem 4kw a rychlostí povolenou do 45kmh--nutnost řidičský prukaz, registrace, helma povinné ručení a nemožnost jezdit třeba po cyklistických/turistických ztezkách.

Ale toto jsou jediné dvě varianty, kdy v případě nehody není boha, aby bylo nakonec po nějaké expertize prohlášené to kolo, nebo skutr za v době nehody nezpusobilé k provozu na veřejných komunikacích.

Zvlášt v případě nějaké zásadnější investice to pak chce opravdu zvážit, jestli zásadněji investovat do něčeho, z čeho bude ve výsledku prasopes--těžká motorka s omezením rychlosti na 25kmh a ví buh, jestli v případě nehody někdo nedospěje k názoru, že byl sice použit 700W motor, ale skutečný naměřený výkon byl nad 1000W, nebo že v rámci přestavby byl porušen bod, kdy na přestavbě se nesmí zasahovat do konstrukce---tedy třeba probrousit prostor pro větší osu kola, nebo že byla do rámu kola vyvrtaná díra, aby bylo jak přidělat baterii---atd, atd

to už je pak na právnících, to tady opravdu nevyřešíme a ty ruzné chytré články jak to tedy je, to píšou taky jenom lidi, co se snaží se v tom co je, nebo není momentálně povolené nějak zorientovat a výsledný text není nic jiného, než závěr, jak to tedy oni chápou.

Navíc takový článek třeba z roku 2017 už nemusí být vubec aktuální.

z mého pohledu názor do brzské budoucnosti---250W bude strop pro něco, co nebude podléhat registraci a bude to stále považováno za kolo za předpokladu, že kolo nebude umožnovat pomoc motoru bez šlapání nad rychlost 6kmh a nepujde na takovém kole v žádném případě---mimo servis přeprogramovat ---přepnout přímo na kole rychlost, nebo výkon----nikdo nebude řešit, co bylo v momentě nehody vubec navoleno.

cokoli s výkonem nad 250W bude muset být výrobcem/ prodejcem schválený výrobek podléhat registraci a bude to obnášet v podstatě to samé jako klasický menší motocykl.

Prostě počítám s tím, že s dvoumotorovou 500W elektrokoloběžkou mě z té silnice nakonec vyženou a logiku to podle mého má, vždyt je to poskládané stylem----nooo, já si myslím, že to bude fungovat a držet pohromadě v pohodě.

https://cykl.cz/item/rb-vyvoj-nezastavite
dudaj

#38 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:
Legální je kolo--dnes ideálně koupené už se štítkem, že splnuje legislativu, ovšem to sebou nese negativum omezení výkonu na 250W a omezení rychlosti elektropohonu do 25kmh

a pak je druhá legislativně povolená varianta , registrovaný elektroskutr s max výkonem 4kw a rychlostí povolenou do 45kmh--nutnost řidičský prukaz, registrace, helma povinné ručení a nemožnost jezdit třeba po cyklistických/turistických ztezkách.

Ale toto jsou jediné dvě varianty, kdy v případě nehody není boha, aby bylo nakonec po nějaké expertize prohlášené to kolo, nebo skutr za v době nehody nezpusobilé k provozu na veřejných komunikacích.

Zvlášt v případě nějaké zásadnější investice to pak chce opravdu zvážit, jestli zásadněji investovat do něčeho, z čeho bude ve výsledku prasopes--těžká motorka s omezením rychlosti na 25kmh a ví buh, jestli v případě nehody někdo nedospěje k názoru, že byl sice použit 700W motor, ale skutečný naměřený výkon byl nad 1000W, nebo že v rámci přestavby byl porušen bod, kdy na přestavbě se nesmí zasahovat do konstrukce---tedy třeba probrousit prostor pro větší osu kola, nebo že byla do rámu kola vyvrtaná díra, aby bylo jak přidělat baterii---atd, atd

to už je pak na právnících, to tady opravdu nevyřešíme a ty ruzné chytré články jak to tedy je, to píšou taky jenom lidi, co se snaží se v tom co je, nebo není momentálně povolené nějak zorientovat a výsledný text není nic jiného, než závěr, jak to tedy oni chápou.

Navíc takový článek třeba z roku 2017 už nemusí být vubec aktuální.

z mého pohledu názor do brzské budoucnosti---250W bude strop pro něco, co nebude podléhat registraci a bude to stále považováno za kolo za předpokladu, že kolo nebude umožnovat pomoc motoru bez šlapání nad rychlost 6kmh a nepujde na takovém kole v žádném případě---mimo servis přeprogramovat ---přepnout přímo na kole rychlost, nebo výkon----nikdo nebude řešit, co bylo v momentě nehody vubec navoleno.

Základní filozofie a teď nemluvím o mopedech a skůtrech-je, že na kole dosahuješ maximální rychlosti šlapáním. V podstatě je jedno, jestli ti pomůže ve výkonu elektromotor, nebo že jedeš z kopce. Důležitý je ten fakt, že jseš omezen těmi šlapkami. Nešlapeš, nejedeš. Pokud na kole máš spínač a můžeš jet
bez šlapání, porušuješ platné zákony. U koloběžky je tohle problém a s tím se legislativa zatím nevypořádala. U kol je to jasný. Neplatí, že nabušenej cyklista je automaticky taky chytrej a dostatečně opatrnej. Tudíž omezování výkonu na 250 W postrádá logiku. Nicméně i tento výkon postačí na silnicích
pro pohodlnou jízdu do kopce na plnou povolenou rychlost. Pokud pro jízdu do práce musím po silnici a stačí mi 25 Km/h je vše v pohodě. Pokud jezdím do práce mezi poli, rychleji jet mohu, ale bude to poměrně nepohodlné. Že by někdo omezoval rychlost na kole na 6 Km/h je ptákovina. Jestli zvolit kolo nebo skůtr není o výhodnosti, ale o tom, na co to chci používat. Evidentně se skůtrem nebudu moct jezdit po lesích a taky nebudu mít žádný zdravý pohyb. Takže jestli chci jenom přibližovadlo, volím mezi autem, motorkou a skůtrem. Jestli chci trochu sportovat na zdravém vzduchu a jezdit po lesích, pořídím si kolo. Jako bonus mě doveze za určitých předpokladů i do tý práce. Pravdou je, že toho skůtra dnes člověk pořídí levněji, než elektrokolo , nebo koloběžku.
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Že by někdo omezoval rychlost na kole na 6 Km/h je ptákovina. .

Možnost jízdy bez šlapání do rychlosti cca 6kmh--rychlosti chuze jde aktivovat přez tlačítko v podstatě na všech řídících jednotkách, aby bylo možné těžké elektrokolo vubec tlačit do prudkých kopcu.

pokud je tedy v pořádku do rychlosti 6kmh tlačítko, nemělo by být tedy teoreticky v rozporu se zákonem do této rychlosti --6kmh ani použití plynové páčky.

Moderní kola se středovým motorem a torzními snímači to při rozjezdu do kopce nejspíš vubec nepotřebují--motor se aktivuje okamžitě ,ale typy s motory v kolech vždy trpí určitou prodlevou, než se motor zapojí do výpomoci a zvlášt starším lidem by se rozjížděcí přípomoc určitě hodila.

navíc to ovládání--aktivace té 6km přípomoci je v reálu kdy máš tlačit kolo, ale musíš držet jednou rukou tlačítko na displey v podstatě nerealizovatelné, pokud to nejsou řídící jednotky, kdy máš zvlášt display a zvlášt ovládací tlačítka, při jejichž návrhu někdo použil hlavu a předpokládal, že by asi bylo fajn, pokud by tato funkce šla aktivovat třeba palcem a přitom mít pořád možnost kolo tlačit --řídit --oběma rukama .
automet

#40 Příspěvek od automet »

To tlačítko nie je bohviečo. Jednak to ide menej ako 6 km/h - a jednak je to obmedzené mám dojem na 20W, čo nie je bohviečo.
Logiku u elektrobicykla mi nedáva obmedzenie výkonu, ale jediné, čo dáva zmysel je obmedzenie na rýchlosť, teda na tých 25 km/h. Je úplne jedno, či vás zrazí niekto v 25 km/h s výkonom 250W alebo 750W.
pepin

#41 Příspěvek od pepin »

automet píše:To tlačítko nie je bohviečo. Jednak to ide menej ako 6 km/h - a jednak je to obmedzené mám dojem na 20W, čo nie je bohviečo.
Logiku u elektrobicykla mi nedáva obmedzenie výkonu, ale jediné, čo dáva zmysel je obmedzenie na rýchlosť, teda na tých 25 km/h. Je úplne jedno, či vás zrazí niekto v 25 km/h s výkonom 250W alebo 750W.

každý výrobce má ty ruzná nastavení jinak, mám jednotky, kde si volím sílu přípomoci, pak mám ale i jednotky, kde si volím pouze do jaké rychlosti mi ta výpomoc bude pomáhat a ani tlačící přípomoc není výkonově nižší, jen je přez to tlačítko automaticky omezena na tu rychlost cca 6kmh i když mám pro jízdu navolenou jinou maximální rychlost---to tlačítko přípomoci tlačení pak při jízdě funguje delším stiskem i jako tempomat.

Co se týče toho výkonu--pouze 250W, podle mého je to tak akorát, aby to současné lion baterie nějak dlouhodoběji vubec zvládali, protože i tvrdé lion baterky by asi moc cyklu v zapojení nějakých max 5p což je ještě váhově přijatelné s vyššími výkony asi moc dlouho nedávali a v dnešní době středových motoru kdy je za motorem na zadním kole--i za motorem opět přehazovačka si na to nikdo---kdo koupil už opravdu slušné kolo --tedy okolo 50k nestěžuje.

na ty ruzné přestavby i když středových motoru, případně levnější kola se středovým pohonem opět nadávají----když věděj, jak funguje kolo v těch cenách okolo 50k.
automet

#42 Příspěvek od automet »

Súhlas.
To tlačidlo použijem občas do stúpania, kde už by som mal ísť problém pešo bez bicykla, a bicykel používam ako oporu vedľa seba, napr. v strmom, kamenistom teréne s koreňmi stromov.
dudaj

#43 Příspěvek od dudaj »

pepin píše:... .

To mi nedošlo, že mluvíš o páčce v souvislosti omezení na 6km/h . Proto jsem reagoval.

A ano, při rozjezdu to může pomoct.
Při tlačení kola taky, ale osobně bych to nevyužil. Jednou jsem musel na cca 20m sesednout z kola, kvůli terénu, ale kolo zas tak těžký není.
A při přenášení přes kmeny mi to nepomůže.

Nicméně k těm bateriím - běžně dostupné sady lion dávají trvale 20 A což při 48 V je 960 W :) . Takže 500 W dají s velkou rezervou.

Do teď jsem jezdil na starých lipolkách, ale teď budu kupovat 16 kWh nebo 20 , zatím jsem se nerozhodnul.
Ale co vím jistě, budou to lipoly.
Důvody jsou cena, hmotnost, důvěryhodnější kapacita, odběry jsou pro ně na kole směšné na rozdíl od lionek. A navíc pokud nenabiji na plno
a nevybiji co to dá, prudce stoupá jejich životnost. A stačí relativně málo takto kapacitu snížit.
Je jednodušší pro mne najít a vyměnit eventuelně vadný článek.

Mám cca 7let staré lipoly 6 kWh a jezdím na ně naprosto v pohodě a tahám z nich 4 kWh a ještě nejsou na doraz.
V podstatě jsem je na tom kole docela dobře rozhýbal - dřív dali tak 2,5 -3 kWh ovšem při větších proudech. Takže malé odběry jim docela svědčí.
Inspiroval mě kluk, co objednal Hyundai Kona a tam prý jsou lipoly taky.
pepin

#44 Příspěvek od pepin »

dudaj píše:
Nicméně k těm bateriím - běžně dostupné sady lion dávají trvale 20 A což při 48 V je 960 W :) . Takže 500 W dají s velkou rezervou.

Do teď jsem jezdil na starých lipolkách, ale teď budu kupovat 16 kWh nebo 20 , zatím jsem se nerozhodnul.
Ale co vím jistě, budou to lipoly.

Nějaké své zkušenosti s tím už mám, prvotně s lipolkama, ted už jezdím pouze na lion, já jsem první pohon koupil 36V tak už jsem u tohoto napětí zustal a ukecal jsem na toto napětí i kámoše, co jezdíme třeba i na víkendy společně, aby se dalo si případně vypomoct a mít možnost si ty baterie třeba vzájemně vyměnit a taky si myslím, že když nabijím z auta--tedy z 12V zdroje, je výhodnější běžnou 2A nabiječkou dobijet baterii s nižším napětím, i tak to znamená třeba 20A trvalého odběru několik hodin--v podstatě celou noc z těch zdrojových autobaterií a třeba s kabeláží to je docela problém, aby ty kabely netopily, o konektorech nemluvě, klasické XT60 modelářské konektory těch trvalých 20A absolutně nedávají tak je musím minimálně dablovat, takže ono POJEM TRVALÝ ODBĚR muže být pokaždé něco uplně jiného a třeba právě v případě lion baterií považuji za možný trvalý odběr kejvnout tak max na 3A na článek, kdy ta baterie topí ---ztrácí teplem energii a životnost ještě přiměřeně a to se stejně spíš bavíme o trvalém odběru typu---některý kopce jsou dlouhý, ale 50Km jsem nikdy trvale do kopce alespon já nejel, ale po kopcích a v terénu jezdím, takže vím, že ani tvrdé běžně používané lion cyklo baterie ani třeba Apache 13Ah za 9000kč prostě nezvládnou a když na poskakovací sámoškovou koloběžku zapojím lipolku 2200ma tak ji utahám na koloběžce i odběrem 10A a absolutně z ní nedostanu 2200ma..

zkoušel jsem i sony VTC4 1P --stejný výsledek, byli uplně nový a nějakých trvalých 30A se ukázalo jako totální nesmysl---, nesmysl bylo chtít po nich i trvaleji 10A.

Já osobně bych lipolky dával do pohybovadla už jen kdyby to měla být nějaká třeba trialová elektromotorka, na který se chci jen v terénu--na nějaké trati do kolečka, nebo nějakém plácku vyřádit a preferovat jejich efektivitu přecijenom vyššího možného zatížení vuči váze než u lion ale neřešil bych v tomto případě dojezd--minimálně nad nějakých 50km s rezervou ideálně ještě dalších 20km.

záleží co po tom chceš, poslední koloběžku co jsem stavěl kámošovi s ní už pokořil 100km na jedno nabití a výkonově si vystačí a je spokojený s 250/350 volnoběžkovým motorem.

zvažoval výkonnější, bo měl strach že na jeho přez 80kg to bude slabý pohon, nakonec je ale rád že do těžšího motoru nešel.

977417-1.jpg
dudaj

#45 Příspěvek od dudaj »

pepin píše: a když na poskakovací sámoškovou koloběžku zapojím lipolku 2200ma tak ji utahám na koloběžce i odběrem 10A a absolutně z ní nedostanu 2200ma..

Jednak z 2200 baterky lipol dostaneš rozumně cca 1800. To je normální.
Další věc je rozdíl, mezi koloběkou a kolem. Tomu kolu přidáš šlapáním cca 1/3 výkonu dle natavení.
2200 baterka není nic moc, pro tyhle účely.
Pokud osadíš 16000 s 15 C, tak při max vytížení z ní odebíráš 1/10 povolených trvalých C a to samozřejmě pro tu baterku nic není ani při dlouhodobé zátěži.
Nicméně pokud nejedu na nějakou horu, tak běžné převýšení 150 m ujedu za méně jak deset minut a potom zase jedu z kopce nebo po rovině s mnohem menším zatížením baterky.
Jinak konektory XT 60 dají dlouhodobě 50 A v pohodě. Takže 20 A pro ně zase na pohodu. Problém může být ale v některých čínách. Alespoň v teplotní odolnosti plastů jsem docela rozdíl zaznamenal. Ale co je hlavní - musí jít z tuha zasunout. Pokud jde volně, musí se napružit.
Na ty svoje staré 6000 ujedu 20 km v hodně náročném terénu a nejsou ani vlažné. V letadle byly docela teplé po 4 minutách. Prostě je to o odběru s ohledem na kapacitu.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“