Bodové sváření páskových vývodů
Bodové sváření páskových vývodů
Na "trubce" jsem viděl spousty různých bodových svářeček, třeba z baterky Lipol, 5000mAh, 3čl. Napřímo, jen tak.
Je to vůbec možné? Není to nějaký podvod? Jak podomácku svářet kontakty?
Je to vůbec možné? Není to nějaký podvod? Jak podomácku svářet kontakty?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Re: Bodové sváření páskových vývodů
Tady je odkaz a nějaké praktické zkušenosti s přípravkem koupeným na Aliexpress.
Zdravim, podomácku bodovat pásek na články jde velmi dobře, ALE určitě né tak, jak je to jednoduše prezentováno na trubce. V žádném případě nelze dobu "sváření" odhadovat jen tak od oka. Bud se to propálí nebo to bude málo, ani cvik nepomůže. Li-Po 5Ah jako zdroj by možná teoreticky stačila, ale jak píši výše, buď se to spálí nebo to bude málo (spíš se to propálí)
Jako zdroj je ideální trafo z mikrovlnky, zbavené sekundáru a ten je nahrazen dvěma závity kabelu, co nejsilnějším, aspoň 25 mm2 lépe ještě silnějším, co se vejde. Ten se napojí na bodovací "kleště" A ted to nejdůležitější !! Je nutný časovač, který to odměří. Bud ten nejjednodušší, který to pustí na plný proud, ale jen velmi krátkou dobu ( 555 + triak) anebo lépe a komfortně regulátor, kde se dá nastavit digitálně čas i velikost proudu. Dá se koupit levně na aliexpresu, ale je vidět i občas na aukru (ten samý) za +- 500.- Reguluje to čas sepnutí po jedné padesátině sekundy (1 perioda) a výkon od nuly do 100 %. Je potřeba dost opatrně tomu nakládat, podle síly pásku a velikosti kontaktu na článku. Mně se osvědčilo čas okolo 12 per. a síla kolem 50 %. Chce to samozřejmě vyzkoušet...
Jak to může vypadat je zřejmé z obrázků. Ty vidlice jsou kyvně uložené, zvednou se trochu a baterie se dá pod ně a vidlice se prstem přitlačí na budoucí spoj a "výboj" se spouští stlačením tlačítka. Na kontaktech je +- dva až tři volty, tak klidně přimačknout rukou
.... anebo koupit hotovou na BG za 4 tácy
viz ten odkaz nademnou...
Jako zdroj je ideální trafo z mikrovlnky, zbavené sekundáru a ten je nahrazen dvěma závity kabelu, co nejsilnějším, aspoň 25 mm2 lépe ještě silnějším, co se vejde. Ten se napojí na bodovací "kleště" A ted to nejdůležitější !! Je nutný časovač, který to odměří. Bud ten nejjednodušší, který to pustí na plný proud, ale jen velmi krátkou dobu ( 555 + triak) anebo lépe a komfortně regulátor, kde se dá nastavit digitálně čas i velikost proudu. Dá se koupit levně na aliexpresu, ale je vidět i občas na aukru (ten samý) za +- 500.- Reguluje to čas sepnutí po jedné padesátině sekundy (1 perioda) a výkon od nuly do 100 %. Je potřeba dost opatrně tomu nakládat, podle síly pásku a velikosti kontaktu na článku. Mně se osvědčilo čas okolo 12 per. a síla kolem 50 %. Chce to samozřejmě vyzkoušet...
Jak to může vypadat je zřejmé z obrázků. Ty vidlice jsou kyvně uložené, zvednou se trochu a baterie se dá pod ně a vidlice se prstem přitlačí na budoucí spoj a "výboj" se spouští stlačením tlačítka. Na kontaktech je +- dva až tři volty, tak klidně přimačknout rukou
.... anebo koupit hotovou na BG za 4 tácy
@Golfista "Jak podomácku svářet kontakty?" Nějak z toho neumím poznat co potřebuješ bodově svářet.
Modeláři často spojují 18650 do packů. Pokud patříš k těm co by raději bodovali než cínem pájeli,
tak si pročti i tohle "Bodove svareni baterii 18650" (a jiné velikosti válcových Li-Ion)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=85642&hilit=jyrry+bodov%C3%A1n%C3%AD
Modeláři často spojují 18650 do packů. Pokud patříš k těm co by raději bodovali než cínem pájeli,
tak si pročti i tohle "Bodove svareni baterii 18650" (a jiné velikosti válcových Li-Ion)
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=85642&hilit=jyrry+bodov%C3%A1n%C3%AD
Vypíchnu z toho snad jen tohle:
Víc k tomu fakt nemám, snad jen doplním že při bodovém sváření hraje roli nejen zde probíraný čas a proud, ale také síly přítlaku elektrod. A platí to nejen pro odporové sváření plíšků na 18650 baterky
guchar píše:... S kategorizací kvality "za starou bačkoru" bych byl opatrný. ...
A doplním fotečkou. I přesto, že pásky jsou rozvidlené se "podařilo".jyrry píše:Rozebíral jsem v poslední době několik akupaků z vrtaček nikoli "noname". Ač fabrické bodování, rozptyl kvality byl takový že cítím že jsem oprávněn k takovému výroku...
Víc k tomu fakt nemám, snad jen doplním že při bodovém sváření hraje roli nejen zde probíraný čas a proud, ale také síly přítlaku elektrod. A platí to nejen pro odporové sváření plíšků na 18650 baterky
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Vypíchnu z toho snad jen tohle:
A doplním fotečkou. I přesto, že pásky jsou rozvidlené se "podařilo".
jen podpořím:přítlak je důležitější než-li velikost proudu a čas.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
bida píše: jen podpořím:přítlak je důležitější než-li velikost proudu a čas.
Takže třeba to Sunkko s ručním hrotovým adaptérem na kabelech je kvůli naprosto nedefinovatelnýmu přítlaku totální blbost?
Bodové sváření nepotřebuju vůbec. Jsem ajťák a tak mám vyřazených LiIon baterek z notebooků hafo. Jednoduše přestřihnu vývody mezi aku, zjistím které jsou dobré a spájím normální páječkou s kouskem vodiče co potřebuju. Mám i 10 let staré akupacky a jsou pořád O.K. Na nové bych určitě použil vhodnou pájecí kapalinu, kousek vodiče nebo plíšku a je to.
Ariane V6, Spitfire 1500 mm, Gama 2100, Mustang
bida píše:...
jen podpořím:přítlak je důležitější než-li velikost proudu a čas.
Musí být vše optimální a odladěné, cyklus běžně může být i dost složitý (několik změn přítlaku i proudu v čase na jednom bodu). Cosi o tom vím, ve fabrice jsme kdysi dělali jen na konzolách spojkového pedálu VW 10 bodů na každé, 6000 konzol denně
No a právě pro ty moje zkušenosti to bodování baterek (doma i fabricky) považuju za duchařinu a šarlatánství a radši je pájím
Jo a používám pájku s tavidlem Kristall 505, bez jakékoli další chemie, jen výjimečně plošky přelíznu třeba brusným rounem (NE šmirgl) a řádně pak otřu.
jyrry.webnode.cz
Celeron píše:Takže třeba to Sunkko s ručním hrotovým adaptérem na kabelech je kvůli naprosto nedefinovatelnýmu přítlaku totální blbost?
správný přítlak je 99% správného spoje.
správný přítlak je 99% správného spoje.
Věř tomu že to nestačí
Takovejch studeňáků co měly tlak(y) OK jsem zažil...
jyrry.webnode.cz
... teda vy mě rozpláčete a budu zase asi letovat články, a takovou krásnou bodovačku jsem ubastlil

bida píše:....
Tyhle řízení jsme používali, včetně zasíťování strojů a uložení parametrů každýho bodu...
Je tam vidět průběh jednoho cyklu, kdy se v čase mění přítlak a spíná proud. Alchymie
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Věř tomu že to nestačí![]()
Takovejch studeňáků co měly tlak(y) OK jsem zažil...
mrzí mne že nevíš co tím myslím,věř mi že za 35let co boduji,pájím,svařuji,letuji trochen tomu rozumím....
mrzí mne že nevíš co tím myslím,věř mi že za 35let co boduji,pájím,svařuji,letuji trochen tomu rozumím....
No, já dělám jen svářecího technologa, od cca 1988. Co ale nadělám
jyrry.webnode.cz