Poškozená elektronika v elektrickém zatahovacím podvozku
Poškozená elektronika v elektrickém zatahovacím podvozku
Dnes se mi při zkoušce poškodila elektronika umístěná v elektrickém zatahovacím podvozku (psal jsem to i na moje hobby, ale tam to nějak přestává fungovat). Jedná se o podvozek zakoupený na hobbykingu, ale už není v nabídce. Jedná se o větší variantu na cca 10 kg model. Závada je v tom, že funguje jen v jednom směru (jde vysunout) a problém je v elektronice, motor s převody funguje správně. Elektronika se pravděpodobně poškodila přetížením vzniklým nečistotou v převodech. Přesný důvod jsem ale nenašel. Kdybyste někdo věděl, kde pořídit nový díl nebo pomohl s opravou, budu velice rád.
Re: Poškozená elektronika v elektrickém zatahovacím podvozku
Změř jak je velký tišťák, nějaký mám náhradní co jsem nikdy nepoužil...
Možná se mi to zdá ale 2 tranzistory se mi zdají napuchlé .
Chtělo by je to změřit .
Ty dva horní na pravé straně. Mohl by to být jeden kanál H můstku.
Chtělo by je to změřit .
Délka je 39,2 mm, šířky 17 a 7,5 mm. Jestli to takhle stačí...
STROHUR píše:Možná se mi to zdá ale 2 tranzistory se mi zdají napuchlé .
Chtělo by je to změřit .
Abych řekl pravdu, tohle nejsem asi schopen udělat. Nejenom, že na to špatně vidím, oprava této technologie (SMD součástky) už jsou mimo moje možnosti, ale když nebude jiné řešení, zkusím.
Opravdu to tak bude, pomohla technika.
Fakt, jedině opravit. Já jsem v lednu dva kusy koupil a koukám dnes už zase nejsou.
Rozměry sedí, ale podle fotek jiný typ... Tak kdybys měl ale přece zájem...
Mohl by to být tendle tranzistor , chtělo by to proměřit.
https://datasheetspdf.com/pdf/934346/Le ... 50HQLT1G/1
https://datasheetspdf.com/pdf/934346/Le ... 50HQLT1G/1
blesk píše:Rozměry sedí, ale podle fotek jiný typ... Tak kdybys měl ale přece zájem...
Díky moc za nabídku, ale předpokládám, že tady nejsou "výkonové" tranzistory, a tedy to nebude schopné snést potřebný proud. Každopádně, když bude nejhůře, rád se ozvu. Můžu se zeptat, kde jsi je získal (jestli by nešly sehnat i jiné).
Koupil jsem kdysi na hobbykingu, tak rok a půl zpět. Jinak ale jestli je tam motor velikosti N20 tak ty proudy se asi moc lišit nebudou.
Možná oprava bude na delší dobu a s nejistým výsledkem. Takže to minimálně za pokus stojí. Kolik by jsi za něj chtěl? Klidně to napiš do SZ.
Čekal bych, že tam bude alespoň jednoduchá nadproudová ochrana, třeba Polyswitch v sérii s motorem. Číňan zase ušetřil na nesprávném místě.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
V těch co mám já je velmi podobná/stejná elektronika. Ochrana je tam časová - pokud podvozek nedojede do nějakého času na koncák, vypne.
V B-25 a N9M jsem jim ještě předřadil stabilizátory ve stylu 7805, které při zkratu omezí proud na cca 500mA.
Zatím mi žádná elektronika v podvozku neodešla.
V B-25 a N9M jsem jim ještě předřadil stabilizátory ve stylu 7805, které při zkratu omezí proud na cca 500mA.
Zatím mi žádná elektronika v podvozku neodešla.
jyrry.webnode.cz
A mohl bys mi to schéma poslat. Nejsem v elektronice sice moc kovaný, kdysi jsem trochu bastlil, to se ještě používali i germaniové tranzistory, ale určitě bych nějaké jednodušší zapojení zvládl. Tato zkušenost mi stačila a to se vlastně skoro nic nestalo.