jelikož se mi na Facebooku ozvalo opravdu hodně lidí ohledně zvukového modulu, tak jsem k tomu alespoň zatím stvořil jednoduché blokové schéma zapojení. Kreslil jsem to tak, že by se v tom snad měl vyznat každý co dokáže zapojit RC vybavení v modelu. Ohledně Raspberry Pi lze použít v podstatě jakoukoli variantu, jen u ZERA by se musel dořešit zvukový výstup například přes RC obvod, I2C nebo něco podobného, jelikož na něm není JACK 3.5 výstup.
Co se týče SW, tak ho sem v nejbližší době dám ke stažení, ještě na tom dělám nějaké úpravy. Nejspíš pak ještě někam pověsím celou IMAGE SD karty včetně všech zvuků, pro ty co s RPI ještě nikdy nedělali. Pro ostatní stačí někam na SD kartu nahrát ten můj program s adresářem obsahujícím zvuky a po startu ho spustit. Návod bych sem taky později hodil.
Nastavení je hodně jednoduché, v podstatě se zvolí který kanál co ovládá a od které do které úrovně signálu je funkce aktivní. Jelikož přes SBus chodí všech 16 kanálů, tak jsem zatím na každý posadil jen 2 funkce (min - jedna, max - druhá, střed - vypnuto). Pokud by nám do budoucna zvuky přibyly, tak se to dá upravit a dát na jeden kanál více pozic.
Co se týče změny zvuku podle aktuálního plynu, tak zatím to umí volnoběh a 3 plnyny (Idle1, 2 a 3). To znamená celkem 4 zvuky motoru. Zase to lze bez problémů rozšířit, ale mě to zatím stačilo.
Pokud někoho napadne nějaká úprava či přidání zvuku, tak sem s tím, speciálně zvuky jsem vystříhal z videí na YouTube, takže rozhodně nejsou ideální. Třeba ale proti různým generátorům je to podle mě super... Pokud má někdo nějaké video s lepším, autentičtějším zvukem, tak klidně napište.
Zvukový modul by se samozřejmě dal použít i do jiných modelů než do tanku, stačí tam pouze vyměnit zvuky (WAV nebo MP3 soubory) a může z toho být klidně parní lokomotiva
Zdenek