VTjr píše:A ještě pro úplnost, kdyby to někoho zajímalo, připojuji sken článečku z časopisu Modelář č.4/88, str.23, kde byl prezentován motor MIHO 6,5 FSR od nebohého Mira Horeckého. Jak je vidět na první pohled, konstrukce vycházela z MVVS 6,5 GRRT, byla však zachována dělená skříň, ale odlitek byl proti leteckému motoru značně zesílen a hlava upravena pro vodní chlazení. První prototypy měly předek podobný jako GRR, hřídel náhonu lodního šroubu se připojovala přímo na setrvačník. Ten motor měl pak výfukové okno ve směru setrvačníku a montoval se do lodě obráceně, tedy válcem dopředu. Vyplachování měl 3-kanálové Schnürle, časování shodné s GRRT (zpočátku Miro používal výbrusy od MVVS).
V článku je však fotka (bohužel dost nekvalitní) motoru už s integrovanou převodovkou pro větší šroub, kde je náhon hřídele šroubu vyveden z převodovky dozadu, výfuk taky tím směrem a tento motor se montoval v poloze setrvačníkem dopředu. To už si Miro zhotovoval výbrusy sám a tento typ měl už vyplachování vratné 5-kanálové.
A existovala pak i 3., značně pozměněná verze, kde už byl karter nedělený, s kulatou hlavou válce, ale od toho se nezachovalo nic, ani žádná fotka, jen vzpomínky v mé hlavě. Zde je ten článek ještě v PDF:
Jinak fotku motoru jsem vyhladil (odrastroval), původní obrázek skenovaný z časopisu je zde:a v PDF zde:
Diky ze jste si tu praci dal, fajn a poucne info..
.. ja jsem k cementovani pozival tridu 14 xxx (ojnicka), povetsinou asi 223 to fakt taham z pameti, to je f prdeli, ta doba jak tece, mozna uz je vse jinak.. ale ta byla urcena k cementovani a test Rockwella byl 91-2 nevim uz, bylo v Tatre sakra dobry ne?
Milan snad upresni co dokaze Mn-Cr.
Mnoho let tomu co jsem jezdil motokros do 125ccm (na CZ 511, 516) to byla doba, kdy, aby se pist (vykovek Mahle a to meli fakt vyvoleni, a ve vrtani 55 na 52 nebyl k dostani ani za boha) neroztahoval se, jsem origo lestil vsemi dostupnymi prostredky do zrcadlova. Pomedeny valec atd, lesteny kanalky, klapka.. ale jeden krouzek byl malo, co zavod to pist..
Pruser byl jen ten jednoduchej olej MS 20, ten byl hodne slaby a proto slo vsechno "srat" strasne rychle pri 1:20 .
Sem tam se prosel okoli i ELF 1:30 ale malo..
Omlouvam se za off topic..
.. ale diky za info 5 kanalku na vyplach to uz je kvalitka