Jumper T-Lite

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: Jumper T-Lite

#16 Příspěvek od Marek_Km »

Dík, koupeno. Ještě pak koupit baterku (baterky). Jak je to s nabíjením? Dá se ta vysílačka používat při nabíjení? Asi ne, že? v tom případě bych musel vzít 2 aku.
blembondo

#17 Příspěvek od blembondo »

Ano po zapnutí TX můžeš nabíjet přes USB a TX jede a vysílá.Ovšem já bych tohle neriskoval.Ideál je extra baterie pro ten externí modul.Bohužel s tím klasickým R9M modulem do JR šachty a extra baterkou už to bude cihla v ruce oproti holému Tx.
Marek_Km

#18 Příspěvek od Marek_Km »

X9D takto používám, s externím napájením modulu (viz předchozí strana) a ani jej nemám zavěšené na krku. Tak přinejhorším můžu krmit modul dvoučlánkem. Vyzkouším, uvidím.
Marek_Km

#19 Příspěvek od Marek_Km »

Super. Po 19 dnech od zaplacení je z Číny doma. O víkendu jsem v ČR objednával 2 baterky 18650 včetně malé nabíječky a do Zásilkovny balíček dorazil asi hodinu před doručovatelem, který mi donesl rádio. Docela dobré načasování.
Moc se mi líbí. Pípání je trochu jinak, než na X9D+, ale zvyká se na to dobře, protože díky většímu množství tlačítek se líp programuje. Možná by se hodil nějaký přepínač nebo slider navíc, přece jenom jsem si zvykl na jejich dostatečnou zásobu, ale to asi vynahradí ta kompaktnost. Fakt se dobře drží. Má v sobě fakt neskutečné množství protokolů. Začal jsem pípáním 6ch vrtulníčku, bylo to vcelku bez problému a docela rychle, že jsem to ani nečekal. Tak jsem jej aspoň trochu provětral po pokoji.
Nakonec asi nechám pokusy s R9M, protože mi zatím schází objednaná redukce, ale to mi zas tak moc nevadí.
Takže paráda, fakt spokojenost.
IMG_0214.jpg
IMG_0215.jpg
Marek_Km

#20 Příspěvek od Marek_Km »

Tak zatím zprovozněny 3 strojky:
* WL Toys V977 (Power star X1) funguje bezchybně - přes kanál se volí režim 3D/6G (buď se řídí jako 6ch, nebo 4ch) a idle up (dá se lítat na zádech)
* Eachine E010(C) funguje včetně bindování přes kanál a přepínač
* Cheerson CX-10 to samé
Vrtulníček se pokaždé baterce bindovat nemusí, na rozdíl od těch pidi a mikro koptérky. Ty se na původních ovladačích taky musely pokaždé párovat. Tady k tomu slouží poslední kanál (16). Zábava to po letech oprašovat. Malinký problém byl najít v tom velkém množství protokolů ten správný, ale podařilo se.
Chtěl jsem taky ze srandy propojit i založeného Phantoma 1. verze, který má, pokud se nepletu, Futabu přijímač. To bych jej ale musel rozebrat, abych pároval pomocí tlačítka na tom přijímači a pak asi propojit s tím jejich softem , aby se navolily letové módy a do toho se mi nechtělo.
Fakt zajímavé rádio. Vzal jsem do něj baterky 3Ah Sony VTC 6 (jede to na jeden článek) a výdrž opravdu slušná.
Marek_Km

#21 Příspěvek od Marek_Km »

Tak asi 3. den používání mě rádio obdařilo asi poměrně rozšířenou hardwarovou chybou - Key stuck (stačí zadat do Google/Youtube). Projevuje se to tak, že pokud na některém z tlačítek menu nebo trimu odejde kondík, tak tlačítko přestane fungovat. U mě přestal fungovat pravý křidélkový trim. To samo o sobě by mi nevadilo, ale pokaždé po zapnutí rádia mi ten pravý trim dojel na limit a musel jsem levým trimem dát střed. Tak to zůstalo (i přes změnu modelů) do vypnutí rádia a pak se to samé opakovalo. Párkrát se to dá přežít, ale pak už to obtěžuje.
Na YT jsem našel video, který kondík patří k jakému tlačítku a pak po jeho odstranění (dnes ráno) závada zmizela.
Na druhém obrázku je šipkou označené místo, kde byl vadný kondík a na třetím je ten blbec na posuvce.
Dole je video s návodem. Ve 23. sekundě videa je na obrázku schéma.
IMG_0220.jpg
IMG_0221.jpg
IMG_0224.jpg

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XM1o9ZwevBU[/youtube]
Marek_Km

#22 Příspěvek od Marek_Km »

Nějakou dobu tím rádiem řídím taky 2S mikro quadru Mobula7. Ze srandy jsem ji pak zkoušel použít znovu s Taranisem a světe div se nejde to. S čím se to spáruje (Frsky), jen s tím to jede, tedy se dvěma rádii zároveň nikoliv.
Dále se nikde nepíše, že by to rádio někdo propojil třeba se simulátorem Phoenix. Přes klasicky zapojený propojovací kabel do PC to nejde, tak jsem si objednal propojku USB-C na audio jack. Bohužel taky to nefunguje, tedy aspoň mně se to nepodařilo.
Mám už nějakou dobu propojku na externí modul, tak bych mohl vyzkoušel R9M s tímto rádiem, ale zatím se mi do toho nechce a nevím, jestli někdy bude. Přece jenom si nejsem jistý, jestli můžu tomu levnému rádiu až tak důvěřovat, přestože jsem s ním jinak spokojený.
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

Marek_Km píše:...S čím se to spáruje (Frsky), jen s tím to jede, tedy se dvěma rádii zároveň nikoliv.
Tak to je vlastnost všech digitálních rádií. Ale je to "std" OTX rádio s multiprotokolem, takže se pro FrSky protokol dá použít klonování vysílačky. Tedy napárovat s taranisem, taranis naklonovat do jumpera a pak ovládat Jumperem. Pak bys mohl po zapnutí obou rádií zmást přijímač rušením druhým vysílačem...

Marek_Km píše:Dále se nikde nepíše, že by to rádio někdo propojil třeba se simulátorem Phoenix. Přes klasicky zapojený propojovací kabel do PC to nejde, tak jsem si objednal propojku USB-C na audio jack. Bohužel taky to nefunguje, tedy aspoň mně se to nepodařilo.
Jestli se Jumper po zapojení usb tváří jako std USB joystick, tak TO nějak půjde. (Viz vlákno o PhoenixRC).

Marek_Km píše:Mám už nějakou dobu propojku na externí modul, tak bych mohl vyzkoušel R9M s tímto rádiem, ale zatím se mi do toho nechce a nevím, jestli někdy bude. Přece jenom si nejsem jistý, jestli můžu tomu levnému rádiu až tak důvěřovat, přestože jsem s ním jinak spokojený.
Jestli existuje "propojka" na std JR šachtu/konektor, tak tam je i možnost vytvořit výstup PPM, tedy i přímo napojit na PhoenixRC "krabičku". Pokud je na T-light navíc std FrSky Light šachta, dá se použít PPM udělátko.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
chorche

#24 Příspěvek od chorche »

Pokud je tam multimodul, lze vyzkouset Frsky Clone... osobne jsem to nezkousel ale melo by to pak poslouchat original i naklonovane radio - vice treba v tomto videu
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=30iDKPuzx-o[/youtube]
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Marek_Km

#25 Příspěvek od Marek_Km »

Oběma vám díky za rady a tipy. Až se budu nudit, něco z toho vyzkouším.
Marek_Km

#26 Příspěvek od Marek_Km »

Super, mikrokoptérka zprovozněna na obou rádiích zároveň. Trochu to byl porod, protože jsem dělal chybu, že jsem nedal stejné číslo modelu. Po zhlédnutí videa od J. Bardwela, který to popisuje opravdu skvěle (i pro trouby jako třeba já), tak se to podařilo.
Nefunguje to najednou, tak tu zaznělo, to by bylo asi špatně. Zapnu Taranise, ovládám Taranisem, zapnu pak Jumpera, od toho okamžiku ovládám Jumperem až do okamžiku jeho vypnutí, pak ovládám zase Taranisem.
V případě, že zapnu nejdřív Jumpera, ovládám Jumperem, zapnu Taranise a NEOVLÁDÁM, vypnu Jumpera, OVLÁDÁM Taranisem. Tudíž naklonované rádio má asi přednost.
Super, dík za tip. Video níže.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SkamXOcBpCQ[/youtube]
Jiri

#27 Příspěvek od Jiri »

Marek_Km píše:Super. Po 19 dnech od zaplacení je z Číny doma.

S proclíváním na ČP nebyl problém?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Marek_Km

#28 Příspěvek od Marek_Km »

Poslána SZ.
Edit: našel jsem ho teď na Sbazaru
Jiri

#29 Příspěvek od Jiri »

Podařilo se vám ho připojit ke Companion? Co je pro to potřeba udělat? Zkoušel jsem 2.3.11 i beta 2.3.12 ale nějak to drhne. Windows STM32 bootloader mezi zařízeními vidí.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
prikrylm

#30 Příspěvek od prikrylm »

Marek_Km píše:Nefunguje to najednou, tak tu zaznělo, to by bylo asi špatně. Zapnu Taranise, ovládám Taranisem, zapnu pak Jumpera, od toho okamžiku ovládám Jumperem až do okamžiku jeho vypnutí, pak ovládám zase Taranisem.
V případě, že zapnu nejdřív Jumpera, ovládám Jumperem, zapnu Taranise a NEOVLÁDÁM, vypnu Jumpera, OVLÁDÁM Taranisem. Tudíž naklonované rádio má asi přednost.

Tohle jsem zkoušel prověřit, protože mě nenapadá důvod, proč by mělo mít to naklonované rádio přednost. Po nějakém tom laborování jsem došel k tomu, že přijímač "nějak" upřednostní silnější signál. A je jedno jestli klonovaný nebo "orig". Pokud jsem zapnul obě rádia, tak jsem (na stole) servo ovládal tím výkonnějším rádiem. Když jsem s ním šel kousek dál nebo chytil rukou anténu, začalo se servo hýbat podle toho druhého rádia. Dala se nastavit poloha, kde si při jímač střídavě vybíral jedno nebo druhé.
Zajímavé zmatky byly taky s telemetrií.

Testováno na X9D+ (pre 2019) a TX16S s G-RX8.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“