Legislativa letadla - společenská debata

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JoskaPilot

Re: Legislativa letadla - modelář "samotář"

#121 Příspěvek od JoskaPilot »

PBS píše:To je opravdu zajímavý názor (dle mne totální kravina), a platí to jen na vzduch, nebo i na vesmír nad tvým pozemkem? A pak, co takhle kopat hluboko, taky můžeš kamkoli? A postavit si na něm můžeš cokoli a nikdo Tě nesmí omezovat? A cokoli na svém pozemku najdeš, je Tvoje?
No, pokud jsi skutečně vlastníkem nějakého pozemku, doporučuji, aby ses seznámil s tím co můžeš a co nemůžeš, ať nejsi překvapen. A klidně demonstruj za svoje domnělá práva, to je tak jediné co můžeš. Dokud nedojde ke změně zákonů.

Hele taky se mi to nelíbí, taky jsem lítal výš než 300m, ale holt podobně jako na silnici - nejezdím na 100% dle předpisů, ale pokud něco poruším, jsem si vědom možných následků. A pokud k něčemu dojde - je to o to větší můj problém. Tak holt jsou zde nějaké zákony, a je na Tobě, zdali je budeš respektovat nebo porušovat, a musíš počítat s důsledky. A ohrožení ostatních s dnešními modely a možnostmi je daleko větší než dříve, to je fakt.

Tady se Leona musím zastat , opravdu jsou protíchůdné zákony a teoreticky když budeš mít svoje pozemky tak můžeš lítat bez nějaké Eu buzerace , ale samozřejmě musíš brát v potaz že tam můžou létat i jiné stroje , které se řídí zase jiným zákonem a při kolizi je to už pouze na soudu co bude upřednostněno, tedy žádnou spravedlnost bych v tom stejně nečekal.
Co je ale zarážející je fakt že většina modelářů bere EU nová pravidla jako zákon co se nedá nijak ovlivnit a cokoliv co se napíše proti je trestná činost :-( Přijde my jako když se probudím a všude kolem ostnatý drát a lidé se bojí cokoliv říci proti EU a přitom si jasně přiznejte kdo máte elektrokolo jestli už nemáte EU nařízených 25km/hod odblokovaných a jezdíte s E.motory pouze o výkonu 250W :-) Žijeme opravdu v EU co má naopak být výhoda pro všechny ? Nejsem ten co by s EU chtěl odejít , ale věřím že je vše o domluvě a vše "podělané" se dá opravit ke spokojenosti všech.
FPV je pro někoho sen a pro druhé absolutně neznámá věc, která je ani nezajímá .
FPV bez Autopilota či Kopilota , elektroniky co dnes koupíte už od 1000kč méně bezpečná u modelů letadel , ale i tak je zakázáno používat . Jasný omyl či nesmysl v legislativě.
Například ZOHD systém by mohli používat i běžní modeláři začátečníci , stačí když jim zkušený modelář model nastavý .
Start - přepnete do režimu RTH-návrat, přidáte na plno plyn (motor i přesto stojí až při hodu se dle rychlosti aktivuje) a hodíte model v klidu bez vysílače na sobě či v ruce a model sám vystoupá v kruzích do cca 50m výšky kde krouží dokud nepřepnete na manuální řízení.( bavíme se o modelech z EPP např. Beta 1400, kompozitní model s 5kg váhy bych tomuto systému nesvěřil !!!)
Let- bud řídíte samy, nebo s korekcí stabilizace pro začátečníky a větru.
Přistání pro začátečníky určitě s režimem stabilizace .
Ta tisícovka by se začátečníku vyplatila , ale tak jak to je nastavený tak tu píšu asi jen o snu, jak by to mohlo vypadat :-)
Letu Zdar
Kdo si hraje nezlobí a proto létám pouze s dálkově řízenými hračkami.
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Legislativa letadla - společenská debata

#122 Příspěvek od DAF »

K nějakým změnám asi velmi těžko dojde (jsem pesimista), to by se musely domluvit modelářské svazy všech členských zemí, že je třeba nějaká změna (a pokud bude přijata, jako správný pesimista si myslím, že to bude změna k horšímu).
Co se týče různých "pomáhátek", tak GPS modul, který by dokázal ztracený (uletěný) model vrátit nad místo startu, by byl určitě užitečný. Nesměl by být programovatelný na pilotem neřízený let, ale v podstatě jako takové rozšíření failsafe.
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od TomasC »

Také nejsem úplný optimista, ale to neznamená že házím flintu do žita. Občas se něco podaří. :wink:

Definice failsave modelu:
není schopen režimů automatického řízení s výjimkou podpory stabilizace letu bez přímého vlivu na dráhu letu a podpory při ztrátě spoje, pokud je v případě ztráty spoje k dispozici předem stanovená pevná poloha letových ovládacích prvků;

Cokoliv jiného je autonomním provozem s příslušnými požadavky na pilota dronu, dron, místo létání s dronem, vzdálenou identifikaci dronu a jeho provozovatele, atd..
DAF
Kontaktovat uživatele:

#124 Příspěvek od DAF »

Možná to blbě chápu, ale je teoreticky možné vmontovat GPS modul, který bude mít nastavenou pozici 0, jako místo startu, a v případě ztráty signálu by model mohl navést zpět k bodu 0? To by dle mého názoru mohlo také napomoci bezpečnosti provozu. Při běžném failsafu se ovládací prvky nastaví do předem definované pozice a model to vezne relativně nejkratší cestou k zemi. Ovšem model, který ulétl, může chytat signál jeste relativně daleko (nechtěně osobně vyzkoušeno), a to až v řádu několika kilometrů. Může se tedy dostat až nad obydlenou oblast (u větroňů může být takový scénář v kombinaci s termikou dost reálný). GPS by tak mohl model vrátit buď zcela na misto startu, nebo ho z rizikové oblasti odvést.
Hitec Aurora 9X
Marek_Km

#125 Příspěvek od Marek_Km »

Jsem skeptický k používání GPS k řízení. Sám jsem před asi 8 lety přišel o Phantoma, který (kvůli mé blbosti, přiznávám) vzal roha a pak po dlouhé době se poblíž místa startu díky náhodě podařilo najít zbytek podvozku. Nejspíš se asi pak vrátil, ale to je jedno. K automat řízení je potřeba (nebo bylo) GPS a kompas a stačí, aby se kompas rozkalibroval a neštěstí je na světě. Od té doby tomu prostě nevěřím a potvrdilo se mi to pár týdnů zpět, když mi jeden kamarád chtěl předvést nového a ne zrovna levného Hubsana. Nebyl to první let, přesto asi něco nebylo v pořádku, stroj byl mimo kontrolu a vzal roha. Naštěstí byl pak za chvilku nalezen v řepce (byli jsme za městem), kam sedl jak do peřin. Od té doby s ním letěl několikrát a naprosto bez problémů. Stačí ale jednou a je to. GPS bych považoval za bezpečné pouze pro informace o rychlosti vůči zemi, poloze, přibližné výšce. K řízení bych ho sám osobně už nikdy nepoužil...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od DAF »

GPS jsem v modelech nikdy nepoužíval a ani se k tomu nechystám. Samozřejmě je to technika, takže i když se podle všeho nemá nic pokazit, stejně se něco pokazí. Kdysi mi v termice ulétl větroň a fakt byl dost daleko (odhadem to mohlo být opravdu kolem 2 km), po těžkém boji se mi ho podařilo přitáhnout zpět (dost výšky a k tomu termika, takže aspoň toto mi hrálo do karet). Problém byl, jak v té vzdálenosti letí (směr), udělal jsem prostě zatáčku a čekal, kam to poletí. Kdybych tehdy měl GPS, zkusil bych vypnout rádio a tím ho aktivoval. To bylo ještě v době, kdy se létaly MHz, ne GHz. Mám ještě jednu podobnou zkušenost, po mrknutí oka byl model v pryč (naštěstí se ho podařilo na poslední chvíli najít a zachránit). Osobní zkušenost s tím nemám, na programováni letu bych to také nikdy nepoužil (let jen ve vidu), ale pokud by fungoval tento bezpečnostní prvek, nemuselo by to být špatné, ale holt je to jen technika.
Hitec Aurora 9X
zdzd

#127 Příspěvek od zdzd »

Jak psal Tomáš, řízení pomocí GPS je mimo.

Neřízený model se sám o sobě a bez dozoru nemá co potulovat vzduchem, nikam letět, nikam se vracet. Má se co nejrychleji a předvídatelnou trasou dostat na zem. Tudíž kormidla do fixní polohy vylučující delší let, vypnout motor, aktivovat brzdy a zmizet z oblohy.

Pokud je nějak řízený, třeba k návratu, není to model, ale UAV a má to svoje vlastní pravidla o pravidlech provozu, identifikaci, pojištění a tak dále.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od TomasC »

DAF píše: To by dle mého názoru mohlo také napomoci bezpečnosti provozu.
Tomu bych rozuměl, ale pak je potřeba aby to mělo všechny vlastnosti jako samořídící dron. Včetně toho, že se takový dron musí dokázat vyhnout ostatnímu provozu.

Protože se bavíme o režimu FAILSAFE, tak nějaké selhání už máme za sebou (třeba závada SW přijímače, vybité přijímačovky, ulomené antény, shořelé servo, které zkratuje BEC atd...). Určitě je podle tebe takový systém OK, aby poletoval ve vzduchu??

Vyklidit oblohu předvídatelnou dráhou do země je rychle řešení. Je to jen model, sesbírám trosky, vezmu si poučení.

Statistika pojistných událostí je pro modeláře mimořádně příznivá. Je to údaj z kterého se dá vycházet. 0mrtvích, 0zraněných, nepatrné hmotné škody. Snaha vylepšit takovou bezpečnostní bilanci je prostě jen teoretická.

A ještě jedna věc. Než tu začnete vypisovat, které systémy jsou na hranici nebo za hranicí, tak si uvědomte, že je to veřejné fórum a čtené i některými úředníky. Opravdu chce zužovat již tak omezené možnosti vyjednávání?
JoskaPilot

#129 Příspěvek od JoskaPilot »

DAF píše:Možná to blbě chápu, ale je teoreticky možné vmontovat GPS modul, který bude mít nastavenou pozici 0, jako místo startu, a v případě ztráty signálu by model mohl navést zpět k bodu 0? To by dle mého názoru mohlo také napomoci bezpečnosti provozu. Při běžném failsafu se ovládací prvky nastaví do předem definované pozice a model to vezne relativně nejkratší cestou k zemi. Ovšem model, který ulétl, může chytat signál jeste relativně daleko (nechtěně osobně vyzkoušeno), a to až v řádu několika kilometrů. Může se tedy dostat až nad obydlenou oblast (u větroňů může být takový scénář v kombinaci s termikou dost reálný). GPS by tak mohl model vrátit buď zcela na misto startu, nebo ho z rizikové oblasti odvést.

Ano například Kopilot ZOHD se aktivuje při ztátě signálu a nebo přímo vysílačem když se vám třeba větrem model otočí , nebo ho vezme termika a vy díky tomuto systému jen přepnete na návrat RTH a model se vrátí díky GPS a dalším senzorům nad misto startu kde krouží cca v 50m výšce počítáno z polohy startu, pokud dodržujete vzdálenost na vizuální kontakt druhou osobou tak je to bezpečnější pro okolí i pro model, moje EPP samokřídlo je vidět i na 800m při rozpětí 1,8m .

Pokud máte pouze stabilizační elektroniku tak se model může ocitnout na místě kde to není bezpečné , protože sice Falsave výchylky většinou model v mírném klesání točí kruhy , ale vítr ho stále unáší dál. Stabilizace pouze zajistí aby model vítr neobrátil třeba na záda do střemhlavého letu k zemi.

Pochopím že by měli být zakázány systémy s Waypoints , kde se dá naprogramovat dráha a výška letu, to už se bohužel dá zneužít k nekalím účelům.

Takto jsem poprvé startoval se systémem Kopilot ZOHD
https://www.youtube.com/watch?v=xpWTkx5vLso
Tady kroužení , návrat RTH přepnuto vysílačem.
https://www.youtube.com/watch?v=-JWfAXOOcBs
Tady něco jako návod ZOHD
https://www.youtube.com/watch?v=lhz6PMjxwFE

Ale jak už jsem dříve poznamenal je to něco co by mělo být pouze pro EPP model, a ne kompozitový těžký model, tam už by musel být profesionální systém s certifikací a vše co k tomuto náleží a nebo žádný !!!
Levné čínské drony s GPS prý rádi ulítnou , o tom jsem už také zaslechl , ale nemůžou nás házet do stejného pytle jako piloty koptér .
Modelařina je "barevná" a máme opravdu hodně věcí co létá a určitě by byla škoda o tuto "barevnost" přijít .
Od natáčení těchto videí jsem nelétal , upřednostnuji jiné činosti :-(
tomashr

#130 Příspěvek od tomashr »

Jsem malinko háklivý na věty ve stylu "pouze pro EPP model, a ne kompozitový těžký model" - ono je dnes spousta EPP modelů určených i pro nepříliš zkušené, ale přitom ne právě malých - takový FunCub XL má vzletovku běžně nad 3 kila, třeba E-flight Draco i nad pět kilo, EPP strojů nad 2kila jsou pak vyloženě mraky a tam už jsou stroje i vyloženě začátečnické...
A tohle jsou všechno stroje, které již vyžadují docela zodpovědný přístup a snaha dodávat do toho nějakou "chytrou elektroniku" může být dost kontraproduktivní.
Přirozeně máme i jednoduché poletuchy typu Easystaru, kde rizika nejsou velká, ale to zas přináší otázku z jiného konce - proboha k čemu by tam nějaký GPS modul byl? Pokud u podobného stroje failsafe vypne motor, tak to prostě v nějaké chvíli skončí na zemi, v mnoha případech se to ani nerozbije a kdyby už to do něčeho/někoho narazilo, tak nebudou škody/zranění nijak dramatické. A tady je podstatě - záchranný GPS modul sice možná zamezí pár událostem s celkem nízkou rizikovostí, ovšem pokud by selhal, tak taky místo dopadu kus od letiště bez motoru můžeme zažít dopad daleko dále a na plný plyn, vážně to pokládáte za přínos?
zdzd

#131 Příspěvek od zdzd »

Ono je to jako se psy.

Vodítko? Košík? Na co? A proč by si tu nemohl jen tak volně pobíhat bez dozoru? Vždyť je hodný a nekouše!

Jenže jednoho dne...
romi59

#132 Příspěvek od romi59 »

Velkým nebezpečím jsou začínající takzvaní modeláři. Mají dost peněz a jsou zblblí prodejci a videi na Youtube. Těm se nedá ani poradít. Vidí svůj vysněný model nejlépe "stihačku" , která poletí 250km v hodině. Životnost tohoto modelu bude asi 10s, pak přicházejí další a další (záleží jak je "modelář" movitý.) Takový člověk pomalu ustupuje ze svých pozic - nechce si přiznat, že je lopata. V lepším případě následuje cesta vzad - něco s křidélky + vztlakové klapky, jenom křidélka, tlačný motor, hračka. Takový "modelář" v žádném případě nebude dělat testy a přihlašovat letadla, tuto kapitolu odloží na pozdější dobu " až to bude umět". Jak jsem na to přišel? 45 let praxe , stačí číst modelářské fora zejména ty cz.....
JoskaPilot

#133 Příspěvek od JoskaPilot »

tomashr píše:Jsem malinko háklivý na věty ve stylu "pouze pro EPP model, a ne kompozitový těžký model" - ono je dnes spousta EPP modelů určených i pro nepříliš zkušené, ale přitom ne právě malých - takový FunCub XL má vzletovku běžně nad 3 kila, třeba E-flight Draco i nad pět kilo, EPP strojů nad 2kila jsou pak vyloženě mraky a tam už jsou stroje i vyloženě začátečnické...
A tohle jsou všechno stroje, které již vyžadují docela zodpovědný přístup a snaha dodávat do toho nějakou "chytrou elektroniku" může být dost kontraproduktivní.
Přirozeně máme i jednoduché poletuchy typu Easystaru, kde rizika nejsou velká, ale to zas přináší otázku z jiného konce - proboha k čemu by tam nějaký GPS modul byl? Pokud u podobného stroje failsafe vypne motor, tak to prostě v nějaké chvíli skončí na zemi, v mnoha případech se to ani nerozbije a kdyby už to do něčeho/někoho narazilo, tak nebudou škody/zranění nijak dramatické. A tady je podstatě - záchranný GPS modul sice možná zamezí pár událostem s celkem nízkou rizikovostí, ovšem pokud by selhal, tak taky místo dopadu kus od letiště bez motoru můžeme zažít dopad daleko dále a na plný plyn, vážně to pokládáte za přínos?

tomashr píše:Jsem malinko háklivý na věty ve stylu "pouze pro EPP model, a ne kompozitový těžký model" - ono je dnes spousta EPP modelů určených i pro nepříliš zkušené, ale přitom ne právě malých - takový FunCub XL má vzletovku běžně nad 3 kila, třeba E-flight Draco i nad pět kilo, EPP strojů nad 2kila jsou pak vyloženě mraky a tam už jsou stroje i vyloženě začátečnické...

Ano vždy se najde někdo kdo začne slovíčkařit , ale na druhou stranu bych měl psát vždy EPP modely typu Beta 1400 a podobně , tlačný motor a hmotnost do 1350g , ale přijde my že takto se to spíše řeší v Americe kde to došlo tak daleko že musí mít na mikrovlnce nápis s varováním že se tam živá kočka nedává.
Na YouTube shodou okolností zkoušel jeden YouTuber falsave u Bety 1400 a nedopadlo to v mírném větru dobře a kdo nechce stále lepit EPP tak si tam přidá stabilizaci a kdo nechce hledat model několik km daleko si tam dá ZOHD a podobné vychytávky , tedy vlastně nedá (je to zakázáno) :-(

Falsave Beta video: (bez stabilizace)
https://www.youtube.com/watch?v=37eoJTiYwHQ

Začínal jsem modelařit někdy v 17 letech a postupem času jsem se posouval v rekreačním létání až k FPV létání se zabezpečením ZOHD a s vysílačem co má "klacek" a ne 4cm páčky a touto legislativou končím v 46 letech . S mím zdravým mě piloťák nedají, ale jinak mě to přijde že by třeba mot. rogalo bylo snažší řešení než legálně lítat FPV :-)
Někdo jiný možná bere jako pokrok na místo letadla za 5tisíc mít model za 120tisíc a vysílačem za 45tisíc , a jinak stále páčky 4cm a model co při výpadku signálu jde neřízeně k zemi bez jakéhokoliv jištění :-) ( Falsave u akrobata nepoužitelný, a ani autostabilizační model jako je Beta jak je vidět na videu není záruka že mu falsave zachrání "kůži" :-)
Viděli jste kompozitový model co udělá když trefí auto v 250km/hod , a na druhé straně třeba EPP samokřídlo v 70km/hodině ? Samokřídlo rychleji nepoletí a to ani s 80% plynem co používá ZOHD jako max. plynu:-) Myslím to moje, existují přemotorované co lítají i 150km/hod , ale to už je extrém , něco jako FunCub ta větší verze tuším XL....
zdzd

#134 Příspěvek od zdzd »

JoskaPilot píše:Viděli jste kompozitový model co udělá když trefí auto v 250km/hod , a na druhé straně třeba EPP samokřídlo v 70km/hodině ? Samokřídlo rychleji nepoletí a to ani s 80% plynem co používá ZOHD jako max. plynu:-) Myslím to moje, existují přemotorované co lítají i 150km/hod , ale to už je extrém , něco jako FunCub ta větší verze tuším XL....

Mám Elapor větroň, něco přes dvě kila, naměřil jsem mu 160 km/h. Tím by jsi ase pře ústa nechtěl.

Je to jednoduché. Neřízený model musí co nejrychleji a předvídatelně k zemi.

Nejvíce strachu jsem si vytrpěl, když mi zmrtvěl přijímač a skoro tříkilový model šestapůlkou pod plným plynem létal 10m vysoko v kruzích unášený větrem. Nic podobného už nikdy nechci zažít. K zemi, i kdyby měl by být na šrot. A to je pak úleva...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od DAF »

...a pak se divme, že dostáváme "ohlávku" - https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/j ... .seznam.cz
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“