Legislativa letadla - společenská debata

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JoskaPilot

Re: Legislativa letadla - společenská debata

#136 Příspěvek od JoskaPilot »

zdzd píše:
Mám Elapor větroň, něco přes dvě kila, naměřil jsem mu 160 km/h. Tím by jsi ase pře ústa nechtěl.

Je to jednoduché. Neřízený model musí co nejrychleji a předvídatelně k zemi.

Nejvíce strachu jsem si vytrpěl, když mi zmrtvěl přijímač a skoro tříkilový model šestapůlkou pod plným plynem létal 10m vysoko v kruzích unášený větrem. Nic podobného už nikdy nechci zažít. K zemi, i kdyby měl by být na šrot. A to je pak úleva...

cituji:
"Mám Elapor větroň, něco přes dvě kila, naměřil jsem mu 160 km/h. Tím by jsi ase pře ústa nechtěl." 1350g nerovná se 2000g+ to je také jednoduché :-)

"Je to jednoduché. Neřízený model musí co nejrychleji a předvídatelně k zemi. " A to mu zajistí falsave ? :-) Předvídatelnost je dobrá, ale nepomuže když je to zrovna na malé děti či do obce :-)

Přidám také jednu zkušenost , jako asi v pořadí třetí můj model byl postavený dle RC časopisu tuším Luculus 2 dvoumetrový větroň s pomocným motorkem 2ccm junior asi s nadrží na 3minuty letu , vystoupal jsem výš než bylo rozumné a model se otočil tak že jsem si myslel že se vrací, ale ve zkutečnosti letěl nad vesnici a já tehdy nezkušený jsem běžel za ním a snažil se ho otočit a ve větru udržet směr na mě, štěstí bylo na mé straně a větroň se my prakticky vrátil, ale mít v té době ZOHD tak nemám nervy a jen si na chvilku přepnu na režim návrat a model se jasně otočí ke mě a já budu mít jistotu že nespadne někde uprostřed vesnice . Trup měl docela pevný a profil E205 mu při klesání dával pěknou rychlost aby někomu ublížil. S hodou okolností to byl model u kterého se my uvolnil kolíček výškovky a já s ním přistál jen dle směrovky a trochu štěstí, ale to až pár let po té první příhodě.
Kdo si hraje nezlobí a proto létám pouze s dálkově řízenými hračkami.
JoskaPilot

#137 Příspěvek od JoskaPilot »

DAF píše:...a pak se divme, že dostáváme "ohlávku" - https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/j ... .seznam.cz

Až nám Amazon a další budou rozvážet dronem balíčky tak pak budem vědět přesně proč se toto děje :-)
Kdo si hraje nezlobí a proto létám pouze s dálkově řízenými hračkami.
Miro_V

#138 Příspěvek od Miro_V »

JoskaPilot píše:Až nám Amazon a další budou rozvážet dronem balíčky tak pak budem vědět přesně proč se toto děje :-)

No , znie to ako sranda , ale presne tam to smeruje. Cela nasa spolocnost sa orientuje podla uzasnych USA , vsetko pre peniaze a vsade treba zarabat.
Casom sa zo vzdusneho priestoru vylucia amateri , ktori nezarabaju , a nabehnu platene "sluzby" , drony a lietadla co zarabaju. :wink:
A este budu platit poplatky ako na dialnici :lol:
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
JardaRůžička

#139 Příspěvek od JardaRůžička »

Zkuste si všichni při svých dálkoletech uvědomit, že takovéhle https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/j ... .seznam.cz byť neplánované akce jsou vděčným důvodem k utahování šroubů nám všem.
Miro_V

#140 Příspěvek od Miro_V »

JardaRůžička píše:Zkuste si všichni při svých dálkoletech uvědomit, že takovéhle https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/j ... .seznam.cz byť neplánované akce jsou vděčným důvodem k utahování šroubů nám všem.

Vcera to tu postoval DAF.

Osobne takymto clankom (a z bulvarnych stranok) moc neprikladam na vyzname - bohvie ako to v skutocnosti bolo , novinari radi prikresluju a zvelicuju.
A tazko su nejake dokazy ze to sposobil prave ten dron - ak sa to vobec stalo. Pochybujem ze sa cela kolonia odstahuje kvoli chvilke hluku.
Rusive ci nepriatelske podnety maju zvierata cely zivot , su na to zvyknute - do istej miery.
A pokial opustia svoje mlade , nezasluzia si ich :D
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
romi59

#141 Příspěvek od romi59 »

JardaRůžička píše:Zkuste si všichni při svých dálkoletech uvědomit, že takovéhle https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/j ... .seznam.cz byť neplánované akce jsou vděčným důvodem k utahování šroubů nám všem.

Takové hračky si kupují modeláři??? To je parketa yoooutuberů a podobných zmatenců co věší každý prd na net....
jirinovo

#142 Příspěvek od jirinovo »

ano, tento a jemu podobní internetoví lovci senzací. Nečíst a nebo, když už, berte to s humorem!!!
DAF
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od DAF »

romi59 píše:Takové hračky si kupují modeláři??? To je parketa yoooutuberů a podobných zmatenců co věší každý prd na net....

Ne, nekupují, ale běžnému občanovi je to absolutně jedno. Tomu jde o to, že ho nějaký blb tímhle létacím strojem obtěžuje a nerozlišuje, jestli to je modelář, nebo youtuber.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Kuba78 »

no, z clanku plyne, ze nejen ze to byl nelegalni let, ale nadto jeste nad uzemi ktere je nejen zakazane, ale dost pravdepodobne i pilot vedel kam leti - chtel asi natocit hnizdici ptaky.
Takze z hlediska legislativy - jak zabranil zakaz ignorantovi a blbci v tom, aby se choval nejen protizakonne, ale tez proti zdravemu rozumu? a jak by to dopadlo, kdyby legislativa neresila drony - porad by to bylo asi uzemi se zakazem vstupu kvuli hnizdeni ptaku, takze porad by porusil nejake dalsi zakazy. A i kdyby to zakazane uzemi nebylo, americke pravo dava moznosti i potrestani tim, ze zpusobil svym letem skodu. A jak pomuze ptakum to, ze pripadne dostane flastr? nijak.
blbec zustane blbcem a ignorant zustane ignorantem, i kdybyste mu dali pekny oblek a posadili ho dejme tomu na ministerske kreslo.. sice to bude ministr, ale porad blbec a ignorant. tohle zadny zakon ani zakaz nevyresi..
DAF
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od DAF »

Stejně tak žádný zákon nezabrání, aby za volant sedl člověk bez papírů, nastřelenej, zhulenej, nacucanej, který poletí dvě stě v městě, navíc třeba v protisměru po dálnici. Ale to jsme tu rozebírali už tisíckrát. Dodržovat to budou jen ti, kteří cítí nějakou odpovědnost a respekt k ostatním. A že u toho nebyla "ruka zákona"? No samozřejmě že nebyla, protože jinak by to za její přítomnosti neudělal.
Hitec Aurora 9X
romi59

#146 Příspěvek od romi59 »

DAF píše:Ne, nekupují, ale běžnému občanovi je to absolutně jedno. Tomu jde o to, že ho nějaký blb tímhle létacím strojem obtěžuje a nerozlišuje, jestli to je modelář, nebo youtuber.

A proto jste tady "politicky korektní" a blbečkům radíte o 100 šest. :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od DAF »

Hmmm, tak poraď ty, když víš jak na to. Politická korektnost se mi nelíbí ale vůbec. A ještě prosím, koho myslíš těmi blbečky? Ty, kteří mlčeli, když se o tom dalo ještě diskutovat? Nebo ty, kteří dnes řvou, když už není s kým diskutovat a je rozhodnuto?
P.S. Drona (ale opravdu drona) si může koupit každý a bohužel je před další (neznalou) veřejností zařazen mezi modeláře. Příkladem může být (taky)celebrita Anife Hassan Vyskočilová, která si koupila drona s kamerou a když byla se svým přítelem v Benátkách, vypustili ho, že si tam něco natočí z luftu. Strašně se divila, že jí místní žandári dali pokutu - vždyť ona přeci nic neporušila (byl o tom článek někde ve zpravodajství). Ale to je přesně doklad toho, co zde napsal o něco výš Kuba78, žádný zákon nezaručí, aby ho lidé dodržovali.
Je mi líto, že ta směrnice platí, ale dnes už s tím, ani politicky korektně, ani nekorektně, nic neuděláme, tedy po nejbližší dobu nejspíš ne.
Hitec Aurora 9X
leon_cz

#148 Příspěvek od leon_cz »

DAF píše:Možná to blbě chápu, ale je teoreticky možné vmontovat GPS modul, který bude mít nastavenou pozici 0, jako místo startu, a v případě ztráty signálu by model mohl navést zpět k bodu 0? To by dle mého názoru mohlo také napomoci bezpečnosti provozu. Při běžném failsafu se ovládací prvky nastaví do předem definované pozice a model to vezne relativně nejkratší cestou k zemi. Ovšem model, který ulétl, může chytat signál jeste relativně daleko (nechtěně osobně vyzkoušeno), a to až v řádu několika kilometrů. Může se tedy dostat až nad obydlenou oblast (u větroňů může být takový scénář v kombinaci s termikou dost reálný). GPS by tak mohl model vrátit buď zcela na misto startu, nebo ho z rizikové oblasti odvést.

Ano, samozřejmě, že použití GPS kopilota (např. od ZOHD) jako doplněk k Fail Safe použitý v krizových situacích velice zvýší bezpečnost létání, obzvlášť u začátečníků. Ten "bod 0" se Ti nastaví automaticky při zapnutí modelu. Na jaře kolegovi ulétla Beta, vypnul proto vysílačku, protože čekal, že mu ji Fail Safe pošle v sestupných kruzích hned k zemi. Foukal ale ten "správný" vítr a kroužící Beta i bez motoru uletěla ještě asi dva kilometry, přeletěla zastavěnou oblast a frekventovanou výpadovku a přistála za městem na jiném poli. Tentokrát to dopadlo dobře a dokonce ji kolegovi poctivý nálezce ještě tentýž den vrátil, protože na ní měl kolega napsáno svoje telefonní číslo, ale pro příště už si GPS kopilota pořídil také, jistota je jistota.
zdzd

#149 Příspěvek od zdzd »

leon_cz píše:
Ano, samozřejmě, že použití GPS kopilota (např. od ZOHD) jako doplněk k Fail Safe použitý v krizových situacích velice zvýší bezpečnost létání, obzvlášť u začátečníků. Ten "bod 0" se Ti nastaví automaticky při zapnutí modelu. Na jaře kolegovi ulétla Beta, vypnul proto vysílačku, protože čekal, že mu ji Fail Safe pošle v sestupných kruzích hned k zemi. Foukal ale ten "správný" vítr a kroužící Beta i bez motoru uletěla ještě asi dva kilometry, přeletěla zastavěnou oblast a frekventovanou výpadovku a přistála za městem na jiném poli. Tentokrát to dopadlo dobře a dokonce ji kolegovi poctivý nálezce ještě tentýž den vrátil, protože na ní měl kolega napsáno svoje telefonní číslo, ale pro příště už si GPS kopilota pořídil také, jistota je jistota.

Všechno špatně...

Jak použití nepovoleného GPS,

tak nastavení Fail safe.

Správně je žádné GPS, Fail Safe vypnout motor, brzdy pokud jsou a kormidla tak, aby model nepoletoval ale šel rychle k zemi.
leon_cz

#150 Příspěvek od leon_cz »

Marek_Km píše:Jsem skeptický k používání GPS k řízení. Sám jsem před asi 8 lety přišel o Phantoma, který (kvůli mé blbosti, přiznávám) vzal roha a pak po dlouhé době se poblíž místa startu díky náhodě podařilo najít zbytek podvozku. Nejspíš se asi pak vrátil, ale to je jedno. K automat řízení je potřeba (nebo bylo) GPS a kompas a stačí, aby se kompas rozkalibroval a neštěstí je na světě. Od té doby tomu prostě nevěřím a potvrdilo se mi to pár týdnů zpět, když mi jeden kamarád chtěl předvést nového a ne zrovna levného Hubsana. Nebyl to první let, přesto asi něco nebylo v pořádku, stroj byl mimo kontrolu a vzal roha. Naštěstí byl pak za chvilku nalezen v řepce (byli jsme za městem), kam sedl jak do peřin. Od té doby s ním letěl několikrát a naprosto bez problémů. Stačí ale jednou a je to. GPS bych považoval za bezpečné pouze pro informace o rychlosti vůči zemi, poloze, přibližné výšce. K řízení bych ho sám osobně už nikdy nepoužil...

To se ale bavíme o dvou zcela odlišných věcech. Ty mluvíš o koptéře, které neustále kecá GPS do řízení a když máš rozkalibrovaný kompas nebo nemáš zrovna uzamčené družice, tak Ti koptéra může uletět KDYKOLIV do pryč. Já mluvím o systému Kopilot, který si můžeš v krizové situaci manuálně zapnout sám a také si ho můžeš zase ručně ihned vypnout, takže se Ti nemůže stát, že by Ti model najednou bez varování ulétl, jako koptéra. Aktivuješ si ho pouze při problému, když ztratíš orientaci, oslní Tě sluníčko, apod. Samozřejmě že je to jen technika, takže určitě neuškodí si po každém startu modelu toho kopilota na chvilku "prokliknout", aby ses ujistil, že funguje jak má a vrací se a že se pak na něj v nějaké krizové sitauci můžeš opravdu spolehnout...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“