powder píše:Po zalétání budu referovat. Nespěchám, tak to asi zítra nebude...
Tak dnes Vespid slepen, sešroubován, svrtán...
Jak jsem se již někde zmiňoval, komplet elektroniku jsem (poprvé na zkoušku) pořídil v Číně. Kupodivu vše funguje (ťuk, ťuk) - zatím
výbava:
TURNIGY Plush 10A
GWS EP DD-5043 5x4,3
gumičkáč
serva HXT500 5g
motor AX 1806N 2100kv
aku Rhino 460mAh 2S 7.4v 20C a
ESky 800mAh 2S 7.4V 10C
Corona Synthesized Receiver 4Ch 35MHz
Lumifly Lighting system FAA Config
Mám několik 800mAh akumulátorů, takže jsem primárně přizpůsobil "trup" jim. Byl jsem opravdu mile překvapen, když po sestavení Vespida, instalaci elektroniky a vložení akumulátoru vycházelo těžiště téměř ideálně a nebylo třeba dovažovat.
Pouze hmotnost je vyšší - 163g. Ovšem motor má s vrtulí GWS 5x4,3 (odběr 4,6A) statický tah >180g, takže je akceptovatelná.
Už při 1/4 plynu (odběr 1,4A) je pohodově létatelný...
S aku Rhino 460mAh je hmotnost 145g. - Ještě na této hmotnosti neletěl. Při vložení lehčí 460mAh napříč je těžiště stále ideální, takže obě hmotnosti akumulátorů jsou vzájemně zaměnitelné.
Gumičkový unašeč je na vrtuli s otvorem M5, GWS 5x4,3 je M4, takže jsem ji musel drobně dovrtat.
Také jsem dosud používal pouze kleštinové unašeče a tento gumičkáč se na hladké hřídelce motoru stále protáčel. Nevím jaký je obvyklý postup, ale já gravírovacím vrtákem do hřídele navrtal 0,25mm hluboký otvor a šroubek gumičkového unašeče do nej došroubil

- vše drží a běhá OK
Zálet:
Nikdy jsem se samokřídlem nelétal - moje zkušenosti končí s Easy Starem a Easy Gliderem. Proto jsem očekával při prvním hodu nehodu

Ale ta se nekonala!?
Půl plynu, odhod mírně vzhůru... Vespid jde vpravo a klesá; instinktivně jsem kontroval křidélky vlevo a přitažením výškovky. Po vystoupání do cca 30 metrů už stačilo vytrimovat a zmenšit výchylky výškovky....
Pak už jsem byl uchvácen rozsahem rychlostí, razancí a mrštností Vespida v letu. Dokonce i "plachtí" a přistát lze tedy i bez motoru.
Je to parádní malá záležitost a mohu ji s klidným svědomím doporučit všem, kdo ještě neokusili chuť samokřídla