ExpressLRS
Re: ExpressLRS
Konektory modulu jsem raději přepájel, očistil a následně složil dohormady. Spodek modulu je dobré nejdříve dát do šachty, pak nasunout DPS na konektor vyčuhující z vysílače, spasovat a dotáhnout vruty, které ho mají fixovat ve spodku modulu. Tak se zajistí, že to pak funguje při vyndávání a nandávání zcela hladce, konektor má svou správnou a přesnou pozici. Zbytek je už banální. Plastový modul je solidní, zapadá na místo a drží bez vůli.
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
Dobré video od Joshua Bardwell o flashovaní ELRS TX aj RX cez wifi:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ezOfxuO0Euc[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ezOfxuO0Euc[/youtube]
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
Zupdatováno - OpenTX na verzi 2.3.13 a ExpressLRS na verzi 1.0.0-RC8. Pro dnešek asi vše, šlo to hladce ...
Sice se to netýká ExpressLRS, ale ten Eachine TX16S jsem koupil s tím dohromady. Takže jen abych nechválil. Rádio není vyvážené na očku, tož to je amaterismus. Eachine má jednu super vlastnost, dá se nastavit chod pák shora šrouby, není nutné to rozmontovat. Současně stejným způsobem je možné nastavit dorazy pák ve vertikálním směru, což je fajn a funguje. Dokonce mají na šrouby i změnu módu, jedná se o postupnou aretaci středění až po její úplné vyřazení, tím se určuje, zda bud páka plynová nebo ne. Funguje to, ale není to dotažené, tuhost plynu a míra ratchetu se stejně musí nastavit na plechách zevnitř, takže se stejně musí rádio otevřít. Je to prodávané s extrémně tuhými pružinami, dodávají i měkčí spolu s vysílačem. Takže jsem ho otevřel, upravil na mód 1 (prodává se pouze mód 2) a vyměnil pružiny, seřídil tuhosti a odpor páky plynu, teď už to chodí naprosto skvěle a jak jsem dlouho zvyklý. Pocit z pák je teď velmi dobrý, původně to moc dobré nebylo.
Další nepříjemnost je v ostatních analogových ovladačích, mechanická aretace středu neodpovídá středu rozsahu funkce, je nutné to kalibrovat, bych čekal, že tohle budou mít pořešené, když páky samotné jsou zkalibrované dobře.
V pondělí budu mít i Radiomaster TX16S MAX, tak porovnám, nějak se mi to nedopatřením sešlo ...
Další nepříjemnost je v ostatních analogových ovladačích, mechanická aretace středu neodpovídá středu rozsahu funkce, je nutné to kalibrovat, bych čekal, že tohle budou mít pořešené, když páky samotné jsou zkalibrované dobře.
V pondělí budu mít i Radiomaster TX16S MAX, tak porovnám, nějak se mi to nedopatřením sešlo ...
Dnes zabralo dost času přepájet RX, vymyslet, kam dát T anténu, zcela přenastavit jak BF, BF OSD, tak vysílač s telemetrií na CRSF protokol, všechno úplně jinak, RSSIdbm, RQLY atd. atd. Vysílač je nastavený včetně hlášení nejdůležitějších parametrů ohledně kvality linku.
Teda ty jedeš. Kde na to bereš čas?
Ale jinak super... Jsem zvedavy na vysledek.
MomoBrut píše:Dnes zabralo dost času přepájet RX, vymyslet, kam dát T anténu, zcela přenastavit jak BF, BF OSD, tak vysílač s telemetrií na CRSF protokol, všechno úplně jinak, RSSIdbm, RQLY atd. atd. Vysílač je nastavený včetně hlášení nejdůležitějších parametrů ohledně kvality linku.
Preco to vlastne robis ? ExpressLRS standartne nespolupracuje s vysielacom ako ine moduly ? Preto tie upravy ?
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Pro všechny OpenTXsisty, OpenTX není jediný způsob, jak realizovat RC. Doposud jsem testoval FASST skrze SBUS včetně telemetrie, s analogovým RSSI a bez OpenTX, tam je vše naprosto a zcela jinak. Interní moduly OpenTX samozřejmě FASST neumí ... a S-FHSS to je jiná story.
graup15 píše:Teda ty jedeš. Kde na to bereš čas?
To je jednoduché, místo hodiny koukání na malý, sotva viditelný a v podstatě stojící objekt ve výšce prostě makáš ... a hodina k hodině a je hotovo.
MomoBrut píše:Pro všechny OpenTXsisty, OpenTX není jediný způsob, jak realizovat RC. Doposud jsem testoval FASST skrze SBUS včetně telemetrie, s analogovým RSSI a bez OpenTX, tam je vše naprosto a zcela jinak. Interní moduly OpenTX samozřejmě FASST neumí ... a S-FHSS to je jiná story.
Ehmm , ja viem ze to nie je jedina cesta a ze Opentx nie je jediny. Pytal som sa preco to robis a ci ExpressLRS nespolupracuje s radiom a preto to robis alebo pre nieco ine...
Odpovedal si na nieco uplne ine
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
S OpenTX ten modul spolupracuje úplně normálně, to je po updatech banální, ale nejde přece o to, jak spolupracuje modul s vysílačem, jde hlavně o to, jak spolupracuje přijímač s BF, abych vše dostal do vysílače, jak potřebuju, vše na zcela jiném protokolu, na jiném vysílači, obousměrně, prostě jinak.
Snad to vysvětlím trochu lépe.Rx má na výstupu obousměrný CRSF protokol.Je to něco jiného než třeba Frsky Sbus a S.port/F.port takže se tomu musí přispůsobit jak FC jednotka v které je třeba Betaflight nebo Inav tak Tx v kterém jede OTX nebo EdgeTx.Z klasického pohledu ELRS není primárně určený pro modely bez řídící jednotky na palubě/zatím/.Převodník CRSF na PWM výstupy serv existuje ale jen DYI ovšem věřím že jak se objeví poptávka tak to začne někdo dělat stejně jao převodníky Sbus-PWM.
Teď si dovolím trochu odbočit.Potěšil by mě vývoj směrem k něčemu co bych nazval univerzální přijímač.Prostě krabička co by na vstupu uměla Sbus nebo EXbus nebo CRSF nebo Sumd atd a na výstupu klasické PWM s tím že by do toho šly připojit nějaká čidla třeba tlaku a výšky atd.To celé bez letové stabilizace kterou ne každý potřebuje.DYI řešení je většinou na Arduinu a je to vlastně fakt bastl.Snad se mě to časem splní.
Teď si dovolím trochu odbočit.Potěšil by mě vývoj směrem k něčemu co bych nazval univerzální přijímač.Prostě krabička co by na vstupu uměla Sbus nebo EXbus nebo CRSF nebo Sumd atd a na výstupu klasické PWM s tím že by do toho šly připojit nějaká čidla třeba tlaku a výšky atd.To celé bez letové stabilizace kterou ne každý potřebuje.DYI řešení je většinou na Arduinu a je to vlastně fakt bastl.Snad se mě to časem splní.
Re momobrut
Miro proc ji nepouzil reseni od blacksheeps?
Mne to prijde jako vcelku logicke reseni kdyz uz i Futaba (ale nevim jak hodně) podporuje CRSF propojeni s Tx modulem.
Mne to prijde jako vcelku logicke reseni kdyz uz i Futaba (ale nevim jak hodně) podporuje CRSF propojeni s Tx modulem.
blembondo píše:Snad to vysvětlím trochu lépe.Rx má na výstupu obousměrný CRSF protokol.Je to něco jiného než třeba Frsky Sbus a S.port/F.port takže se tomu musí přispůsobit jak FC jednotka v které je třeba Betaflight nebo Inav tak Tx v kterém jede OTX nebo EdgeTx.Z klasického pohledu ELRS není primárně určený pro modely bez řídící jednotky na palubě/zatím/.Převodník CRSF na PWM výstupy serv existuje ale jen DYI ovšem věřím že jak se objeví poptávka tak to začne někdo dělat stejně jao převodníky Sbus-PWM.
Víš, já už na fórech nic nevysvětluju, rád to přenechám jiným. Pouze podávám report. Člověku, který neví nic o sériových protokolech a možná tuší co je PWM je tohle vysvětlování nadlouho a stejně z toho úplně nepochopí, co se vlastně řeší a proč. Ale popisuješ to dobře. A ty krabičky, které si přeješ, existují, podporují vše, jen ne CRSF, to je prostě stále komunitní záležitost, např. Powerbox Pioneer nebo XPS x24, x10 a další a vždy také podporují minimálně zdvojení nebo ztrojení přijímačů. Pravdou je, že budoucnost je CRSF, je rychlý, umí vše co je potřeba ...
graup15 píše:Re momobrut
TBS Crossfire beží pro Evropu na 868 MHz, funguje dobře, ale jeho problém je velká latence. Jakákoliv LORA je vždy kompromisem mezi dosahem a latencí. Pokud chceš dosah, bude velká latence a obráceně. Tohle je třeba si někde nastudovat, jak jsou závislé citlivosti na frameratu linku. Crossfire má v long range modu framerate 50 Hz a zpoždění 27 ms. Tohle zpoždění je už velké na opravdu pocitově svázané řízení. V režimu s kratšim dosahem má Crossfire nejmenší možné zpoždení při 150 Hz asi 11 ms. Futaba FASTT má zpoždění 7 ms.
ExpressLRS na 2,4 GHz umí framerate 500 Hz se zpožděním 4,9 ms s citlivostí -105 dBm, 250 Hz pak 7,9 ms (-108 dBm) a umí nejméně 25 Hz (-120 dBm), kdy všechny citllivosti jsem uvedl pro EIRP 100 mW. Na framerate 25 Hz bude dosah hódně veliký, nikdo ho za tím nedokázal nějak změřit, baterky stačily na nějakých 35 km v jednom směru a do FS to nebyli schopní dostat. Změny režimu uděláš pár tlačitky na vysílači pomocí LUA skriptu během 5 sekund.
Crossfire je na tom prostě hůře. TBS Tracer, což je jejich nový systém na 2,4 GHz udělali proto, aby snížili latenci Crossfire. Tracer ale nepoužívá LORA, takže nemůže konkurovat ExpressLRS v paramateru dosahu, dosah je v podstatě malý (jednotky kilometrů na EIRP přesahující hodnoty povolené pro Evropu), latence je s ExpressLRS srovnatelná, nicméně ExpressLRS na 500 Hz je zatím systém s nejnižší latencí. A proč je ExpressLRS tak dobrý, je na delší povídání.
Futaba podporuje pouze jednosměrné propojení CRSF, a to je na pikaču, nemůžeš nastavovat modul z vysílače a nemáš žádnou telemetrii.
Naposledy upravil(a) MomoBrut dne ned 04.07.2021 10:25, celkem upraveno 1 x.