Hotwing 1200

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
leve89

Re: Hotwing 1200

#106 Příspěvek od leve89 »

Igor659 píše:Pořád se nemůžu rozhodnout, co menšího na lítání s batohem pořídit. Už déle si prohlížím i modely od ŠADu. Jen na pohodové polítání s občasným tréningem základní akrobacie. Má představa je Z-50, která má snad dost široký trup, aby po vydlabání ještě něco zůstalo, co bude držet model pohromadě. Navíc křídlo bych po vyztužení dvěma uhlíkovými dráty a osazení dvou serv křidélek k trupu přilepil napevno. To by taky na pevnosti přidalo. Uhlíkový podvozek bych přišrouboval na snadné sundávání, podle toho, na jakém povrchu bych lítal.

Měli jste někdo tento model. Jak to lítá, je to dobrý tip, nebo je to slepá ulička a budu se s tím jen trápit. Nikde jsem zatím nenašel nějaké zkušenosti ze stavby a lítání. Na trubce je pár videí, ale z toho se nedá celkem nic vysledovat. Za letu vypadá pohledně, to by se mi líbilo. Ale netuším, jak se bude chovat třeba ve větru do 5m/S. Bezvětří se tu téměř nevidí, musíme lítat i když trochu fouká. Děkuji za rady i postřehy.

O Z-50L od ŠADu je zde na foru samostatné vlákno, kde se dozvíš více. Každopádně 110 cm rozpětí je třeba pro mě už docela dost. Mám od ŠADu jejich mustanga a to je opravdu pohodové éro...nějakou akrobacii s tím také zalétám...jen je to tupější na směrovku. Veškeré vybavení mám schované v trupu, křídla bez výztuh (výztuha jen trupu, ale dle mého celkem zbytečná + výztuha výškovky, která se určitě hodí). Zlína bych jsem se nebál...létání v 5m/s se také dá...bude záležet pak na váze a vybavení...

viewtopic.php?f=15&t=7778&hilit=Zlin+z+50
Igor659

#107 Příspěvek od Igor659 »

leve89 děkuji za odkaz, nějak jsem to přehlédl. Podle toho co jsem zatím přečetl, to vypadá jako dobrá volba. Zrovna jsem se po pár minutách lítání vrátil s Hotwingem, fučelo už příliš, i vrabci chodili pěšky. Zapnul jsem si asistent stabilizace, ale i tak to nebyla pohoda. Aspoň dočtu to vlákno.
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Igor659

#108 Příspěvek od Igor659 »

Zdravím všechny a přidávám námět na drobné, ale snad velmi užitečné vylepšení Hotwinga. Lítám velmi často na odpočívadle cyklostezky, kde je povrch ze zatravňovacích dlaždic. Všude není beton dostatečně zarostlý trávou, nebo se tam povalují kameny. Už dvakrát se mi podařilo trefit beton ochranou serva. Jednou se celý kus vytrhl z EPP, podruhé došlo u obou najednou k ulomení přední části. ( serva jako zázrakem přežila ) Problém je v nevhodném tvaru původních ochran. Doplnil jsem je prodloužením přední části s pozvolnou náběžnou hranou, která by měla při najetí na překážku model nadhodit a vyhnout se tak větší destrukci. Díl je z odřezku sklolaminátu pro výrobu plošných spojů. U nového modelu bych původní vůbec nedával a nahradil je jedním kusem, který je po zdrsnění zadlabaný a zalepený alespoň 5 mm hluboko.
PŮVODNÍ OCHRANA SERVA.jpg

PO NÁRAZU PŘI PŘISTÁNÍ.jpg

ZVĚTŠENÁ OCHRANA S NÁBĚHEM.jpg
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
dratek

#109 Příspěvek od dratek »

A bránilo by něčemu dát serva z vrchu ? :o U svých výtvorů to praktikuji ve větší míře pokud není vystouplý trup který serva ochrání.Jinak co jsi vytvořil bude zaručeně funkčnější nežli ten origo štítek. :wink:
Igor659

#110 Příspěvek od Igor659 »

Pokud bych dělal vlastní konstrukci, dal bych určitě serva nahoru. Tohle řešení se mi nelíbí, ale je to od výrobce dané. Křídlo má vyřezané "panty" tak, aby serva byla zdola. I otvory tam byly už vyřezané, tak jsem to sestavil podle origo návodu, i když jsem zvažoval návod neposlechnout. Je to moje první samokřídlo, tak jsem příliš do jeho konstrukce nechtěl zasahovat, aby lítalo "samo" a já se jen držel kniplu. Tento předpoklad se splnil, je velmi nenáročné na pilotáž a určitě bych ho doporučil jako první samokřídlo pro méně zdatné piloty. Dnes s ním lítám velmi rád a pokud to okolnosti dovolí i 5x týdně po dvou hodinách. Nevím, jak by se změnily letové vlastnosti, kdyby "panty" byly řezané shora. Mám obavy, že asi dost. Horní povrch křídla je vždy důležitější, pro jeho vlastnosti. Na to by museli odpovědět chytřejší lidé. Já v této oblasti mám jen pár základních znalostí a mezi nimi příliš mezer.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od juraj.jurej »

dratek píše:A bránilo by něčemu dát serva z vrchu ? :o U svých výtvorů to praktikuji ve větší míře pokud není vystouplý trup který serva ochrání.Jinak co jsi vytvořil bude zaručeně funkčnější nežli ten origo štítek. :wink:

Servá samozrejme z hora
Přílohy
PA300018.JPG
FrSky Tandem X20
Igor659

#112 Příspěvek od Igor659 »

juraj.jurej píše: Servá samozrejme z hora
Při další stavbě bych je taky dal shora. Jak jsem napsal dodržel jsem návod výrobce.
Překvapuje mě, že na tvé fotce není vidět shora další výbavu. Já mám kromě serv nahoře baterku, přijímač, regulátor a propojovací destičku s elektronickou pojistkou pro LED světla. Protože je to jen cvičný stroj, nezdržoval jsem se řešením nějakého krytu. Není výbava osazená zdola daleko větší nebezpečí poškození. Nevím, jak to máš udělané. Viděl jsem na youtube videa, kde zdola visí kabely od baterky a další nekryté části RC výbavy. To mi přijde jako mnohem větší riziko třeba poškození baterky, nebo přijímače.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od juraj.jurej »

Ja ťa nekritizujem. Dole mám zarovno zapustený Rx, ESC a senzor napätia. Nič netrčí, okrem trocha napájacie káble. Aku. tam mám iba na skúšku pred záletom. Po vyvážení išiel trochu zapustiť zhora. Foto nemám.
Přílohy
PA300010.JPG
PA300012.JPG
PA300015.JPG
PA300017.JPG
FrSky Tandem X20
Igor659

#114 Příspěvek od Igor659 »

Neberu to jako kritiku. Toto fórum snad není o kritice, ale o výměně názorů a zkušeností. Já poukazuju na uložení příslušenství zdola hlavně proto, že mi není jasné, proč to tak mnozí dělají. Jediné, co se tím snad získá, je menší narušení aerodynamiky horní části profilu. Baterka z důvodu vyvážení musí hodně do špice křídla. Proto je nebezpečné ji mít ještě zdola. (Můj názor, který nikomu nevnucuju.) Lítám často na méně vhodném terénu a tak mám dost otlučený předek od kamenů, které někdy prostě trefím. Lítám hlavně večer a někdy až do tmy. Až to bude omlácené příliš, tak špici odřežu a nalepím nový kus EPP a opracuju do správného tvaru. Nevím, jakou máš praxi s tímto typem. Já mám první samokřídlo, ale už s ním mám nalítáno od jara víc než 100 hodin. Je docela omlácené, ale výbava zatím bez poškození. Pořídil jsem si jej i proto, abych mohl lítat v dosahu pěší vycházky i na nevhodných místech. Lepší modely čekají, až zase budu mít auto.
Opravdu to, co píšu není kritika, i když tak možná trochu vypadá. Napiš, jak to vidíš ty, jaké máš zkušenosti. Předem děkuji za každý názor, který nás posune kousek dál.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“