Eternity F5J-4m
-
TomHlavinka
Re: Eternity F5J-4m
Serva v křídle mám nainstalované! Rámečky křidélek bylo potřeba trochu přibrousit a upravit. Já totiž neměl typ s označením foam, pro který je v křídle již z formy vylaminovaná přesná šachta, ale klasické rámečky pro skořepinové křídlo, které jsou trošku větší. U klapek je potřeba pohrát si s délkou páky, orientací páky na tisícihranu, délkou a orientací táhla (není souměrné) a pozice rámečku v šachtě. Požadavek je aby páka byla co možná nejkratší, výchylka dostatečná pro brždění a ještě se to zamykalo! Toto je nejzdlouhavější z celého osazování modelu, když se ještě neví jaké páky použít. U první klapky mi to trvalo opravdu několik hodin montování tam a zpět. Na rozčepování táhla klapky je potřeba vyrobit si speciální kleště, jinak hrozí vážné poškození potahu křídla. Všechny díly IDS jdou strašně ztuha a je potřeba pracovat velmi opatrně a rozvážně. Tisícihran je dobré lehce máznout vazelínou a páku naklepnout paličkou, mačkáním mezi prsty se jednoduše shrne vnitřní tisícihran, páka je pak na zahození! Je dobré taky namazat celé konce táhel v pákách a oba čepy.
Křidélka jsou už jednodušší, páku je potřeba použít prostě tu nejkratší co se vyrábí a i tak se délka chodu musí trochu omezit v radiu. Problém nejkratší páky je však ten, že to nejde začepovat s namontovaným servem ze strany od serva. Totiž páka je kratší než polovina tloušťky serva takže čep je pod úrovní krabičky. Je tedy potřeba to čepovat z druhé strany od ložiska a aby se dalo táhlo se servopákou vyhnout do boku a vzniklo místo na čep + nástroj kterým čep zatlačím přes páku do táhla, tak je potřeba zase rozčepovat spoj u klapky!!! Už jste slyšeli tu story jak opravovali toho lakatoša?? Né tak hrozný to zase není, ale trpělivost to chce, po desáté už to jde lépe. Nicméně až je to celé namontované, tak vůle je absolutní nula a přesnost chodu neskutečná!! Klasické náhony se tomu nemůžou nikdy rovnat. V případě použití "Foam" rámečků bude osazovaní ještě o něco jednodušší.
Zde je návod jak to sestavit na poprvé a bez laborování.
Klapky: rámeček (ne Foam) páka č. 4 + táhlo č 5 (60mm) čep 2mm, úhel páky na servu +cca 20st dopředu a subtrim
křidélka: rámeček (neFoam) páka č. 1 + táhlo č. 4 (57mm) čep 2mm, úhel páky na servu 90st
táhlo má průřez T a nožička téčka směřuje u křidélek k hornímu potahu (dnu šachty) u klapky je tomu naopak. Případně ještě můžu pro upřesnění změřit pozici osy páky od hrany šachty.
Křidélka jsou už jednodušší, páku je potřeba použít prostě tu nejkratší co se vyrábí a i tak se délka chodu musí trochu omezit v radiu. Problém nejkratší páky je však ten, že to nejde začepovat s namontovaným servem ze strany od serva. Totiž páka je kratší než polovina tloušťky serva takže čep je pod úrovní krabičky. Je tedy potřeba to čepovat z druhé strany od ložiska a aby se dalo táhlo se servopákou vyhnout do boku a vzniklo místo na čep + nástroj kterým čep zatlačím přes páku do táhla, tak je potřeba zase rozčepovat spoj u klapky!!! Už jste slyšeli tu story jak opravovali toho lakatoša?? Né tak hrozný to zase není, ale trpělivost to chce, po desáté už to jde lépe. Nicméně až je to celé namontované, tak vůle je absolutní nula a přesnost chodu neskutečná!! Klasické náhony se tomu nemůžou nikdy rovnat. V případě použití "Foam" rámečků bude osazovaní ještě o něco jednodušší.
Zde je návod jak to sestavit na poprvé a bez laborování.
Klapky: rámeček (ne Foam) páka č. 4 + táhlo č 5 (60mm) čep 2mm, úhel páky na servu +cca 20st dopředu a subtrim
křidélka: rámeček (neFoam) páka č. 1 + táhlo č. 4 (57mm) čep 2mm, úhel páky na servu 90st
táhlo má průřez T a nožička téčka směřuje u křidélek k hornímu potahu (dnu šachty) u klapky je tomu naopak. Případně ještě můžu pro upřesnění změřit pozici osy páky od hrany šachty.
Naposledy upravil(a) TomHlavinka dne pon 26.07.2021 12:36, celkem upraveno 2 x.
Paráda..sleduji a ukládám obrázky.
Jen tak dál. Díky
Jen tak dál. Díky
Na ksichtoknize jsou fotečky řešení serv motýla.
Mám rád technicky zajímavá řešení .
Mám rád technicky zajímavá řešení .
-
TomHlavinka
Nějak podobně bych to chtěl dnes udělat, ale nevím zda ten konektor lepit natvrdo, při výměně serva už není manévrovací prostor.
Včera dorazil motor, zpracování je moc hezké, dutá hřídel vypadá bytelně. Do trupu se motor vleze jen s malou rezervou, duralovou přepážku však budu muset přesoustružit, nebo udělat novou ze sklotextilu. Vadí totiž její hluboký vnitřní lem. "Obyčejná" GM vrtule 11x6 a kužel 30/26 sedí na trupu naprosto perfektně! Z toho mám největší radost, bál jsem se že to nepůjde 100pro sklopit. To by pak znamenalo prakticky výměnu pohonu schopného utočit velké GM competition line vrtule, nebo trámec kuželu na zakázku.
První odhad letovky je 1540g při těžišti 100mm
Včera dorazil motor, zpracování je moc hezké, dutá hřídel vypadá bytelně. Do trupu se motor vleze jen s malou rezervou, duralovou přepážku však budu muset přesoustružit, nebo udělat novou ze sklotextilu. Vadí totiž její hluboký vnitřní lem. "Obyčejná" GM vrtule 11x6 a kužel 30/26 sedí na trupu naprosto perfektně! Z toho mám největší radost, bál jsem se že to nepůjde 100pro sklopit. To by pak znamenalo prakticky výměnu pohonu schopného utočit velké GM competition line vrtule, nebo trámec kuželu na zakázku.
První odhad letovky je 1540g při těžišti 100mm
-
TomHlavinka
Motor je na svém místě, kužel pasuje parádně, nikde nic nechytá, nedře. Sériová přepážka je potřeba jen trochu stočit.
Přijímač + Altis jsou na hraně zadního lemu kabiny, 4S ThunderPower Rampage 1300mAh jsou nacpané co to jde dopředu a na těžiště 100mm je potřeba dovážit cca 15g. Zbývá zavětrovat klapky, napsat licenci a nalepit QR kód a zítra to může letět!
Letovka cca 1550g
Přijímač + Altis jsou na hraně zadního lemu kabiny, 4S ThunderPower Rampage 1300mAh jsou nacpané co to jde dopředu a na těžiště 100mm je potřeba dovážit cca 15g. Zbývá zavětrovat klapky, napsat licenci a nalepit QR kód a zítra to může letět!
Letovka cca 1550g
Zavetrovat klapky u tohodle typu kridla? To tam Bohous na to udelal kapsu? 
TomHlavinka píše:Motor je na svém místě, kužel pasuje parádně, nikde nic nechytá, nedře. Sériová přepážka je potřeba jen trochu stočit.
Letovka cca 1550g
Prosím tě, kolik ti hmotí sestava Motor+regl+vrtule+kužel?
Mám trošku obavu aby mi ten můj pohon šel dovážit. Já tam teda budu dávat asi i trošku těžší baterku, ale kdyby ne tak abych s těžištěm nějak vyšel
Můj pohon na obrázku včetně hmotnosti.
-
TomHlavinka
creagel píše:Zavetrovat klapky u tohodle typu kridla? To tam Bohous na to udelal kapsu?
jestli myslíš kapsu jako u sendwiče, tak jasně že neudělal. Zavětrovat myslím, tak jak se dělá u F3K - páskou.
Hmotnost pohonu bude +- stejná, můj motor má něco málo přes 100g regl cca 45g, s ořezanýma kablíkama asi míň, vrtule budou +-stejný. Kdybych použil 1515/Reisenauer tak těžiště vyjde úplně přesně. Dost bude záležet jaký dostaneš zadek trupu a motýla.
Jinak přední část trupu se dělá ve dvou verzích - kratší a delší. Já mám tu kratší.
Tak buď za
a) je to ero tak strasne dobre
b) pilot a tvurce v jednom je hrozne dobrej
c) ma ukrutny stesti
Zase Eternity boduje.
a) je to ero tak strasne dobre
b) pilot a tvurce v jednom je hrozne dobrej
c) ma ukrutny stesti
Zase Eternity boduje.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Vzdycky to ale tak nie je. Minulu sutaz bol Bohus po zaklade myslim siedmy a tesne postupil do finale kde skoncil treti.
Dobry vysledok je suhra dobrymodel/dobrypilot/a hodne stastia.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
-
TomHlavinka
Tak mé Eternity již bylo ve vzduchu, s těžištěm jsem šel více dopředu. Se zadním těžištěm bylo kroužení v turbulentním vzduchu a větru náročnější a né tak přesné. Teď mám 99mm, v pátek jsem začínal na 103mm. Bohuš doporučuje 100mm. S 8st spojkou jsem měl trochu problém s vyladěním diferenciací a ještě na tom budu pracovat u 6st se mi diff zdála lepší. S 8st je kroužení mnohem jednodušší, než s 6st. Nejspíš budu používat 8st stejně jako u Prestige. Eternity je první model u kterého asi budu mít stálý mix klapek do křidélek. Vždy jsem se tomu bránil, ale tady to funguje báječně. Lítá tak i Wurts, Grini, Kolb... a asi na to něco bude. Mix SOP do křidélek je naopak menší než běžně používám.
Je dobré mít relativně velký SnapFlap, je to dané asi nízkým profilem a malým úhlem seřízení. V části kruhu po větru pak vůbec neztrácí. Profil má obrovský rozsah klapkování, na termiku 3 mám výchylku odhadem cca 10-12mm. Infinity toto nesneslo, bylo vidět, že křídlo má už velký odpor a zbytečně ztrácí. U Eternity je to jinak, profil se chová více jako F3K profily. I s 1550g to jede proti větru parádně, není problém si zaletět kam je třeba. Zkoušel jsem balast na 1950g v cca 8m/s pronikavost je více než dostatečná. Více balastu asi ani nebude potřeba. Možná když si to někdo koupí i na blbnutí na svahu, nebo nějaké extrémní podmínky. Do termiky a na F5J použití je 1950g až až. Při dalším ladění budu muset zvětšit výchylku SOP a zmenšit VOP, to však znamená rozladit již dobře fungující diferenciaci motýla.
Oproti Infinity je to úplně jiné éro, má větší rozsah rychlostí, větší rozsah klapky a je dobré s ní více pracovat. Kroužky ještě nejsou takové jako u mého oblíbeného Infinity EVO V Light, ale na tom ještě zapracuju, možná to taky dělá o 200g vyšší hmotnost. Parádní je silueta, štíhlé křídla a to rozpětí ve velké výšce, to je jako kdybych lítal s Discusem! Kdybych si mohl vybrat, bral bych 1350-1400g to bude s případným balastem optimální kompromis pro "každé" počasí. V ladění budu dále pokračovat, Bohuš už také mít nějaké měření seřízení pro srovnání. V každém případě je to velký krok dopředu!
Jinak pohon je za ty prachy opravdu dobrý, stoupání s 1550g kolmo nahoru, jak dlouho člověk chce. Plný plyn však používám málokdy. Budu muset zkontrolovat odběr, Edge50 lite mam nastavené bez omezení proudu a aku Rampage 1300mAh po třech stoupáních docela horká!
Je dobré mít relativně velký SnapFlap, je to dané asi nízkým profilem a malým úhlem seřízení. V části kruhu po větru pak vůbec neztrácí. Profil má obrovský rozsah klapkování, na termiku 3 mám výchylku odhadem cca 10-12mm. Infinity toto nesneslo, bylo vidět, že křídlo má už velký odpor a zbytečně ztrácí. U Eternity je to jinak, profil se chová více jako F3K profily. I s 1550g to jede proti větru parádně, není problém si zaletět kam je třeba. Zkoušel jsem balast na 1950g v cca 8m/s pronikavost je více než dostatečná. Více balastu asi ani nebude potřeba. Možná když si to někdo koupí i na blbnutí na svahu, nebo nějaké extrémní podmínky. Do termiky a na F5J použití je 1950g až až. Při dalším ladění budu muset zvětšit výchylku SOP a zmenšit VOP, to však znamená rozladit již dobře fungující diferenciaci motýla.
Oproti Infinity je to úplně jiné éro, má větší rozsah rychlostí, větší rozsah klapky a je dobré s ní více pracovat. Kroužky ještě nejsou takové jako u mého oblíbeného Infinity EVO V Light, ale na tom ještě zapracuju, možná to taky dělá o 200g vyšší hmotnost. Parádní je silueta, štíhlé křídla a to rozpětí ve velké výšce, to je jako kdybych lítal s Discusem! Kdybych si mohl vybrat, bral bych 1350-1400g to bude s případným balastem optimální kompromis pro "každé" počasí. V ladění budu dále pokračovat, Bohuš už také mít nějaké měření seřízení pro srovnání. V každém případě je to velký krok dopředu!
Jinak pohon je za ty prachy opravdu dobrý, stoupání s 1550g kolmo nahoru, jak dlouho člověk chce. Plný plyn však používám málokdy. Budu muset zkontrolovat odběr, Edge50 lite mam nastavené bez omezení proudu a aku Rampage 1300mAh po třech stoupáních docela horká!
Jedno predstartovni foto
Tomas asi premysli "kam" a ja zkoumam kridlo
Muj postreh (neridil jsem, v tom vetru to nemelo smysl si to osahavat) - paradne to brzdi. Tom priletel k bodu, lehce preletel, otevrel brzdy, Eternity se uplne zastavilo (hned - jako by narazilo do zdi), lehce couvlo a Tomas to bodnul na bod
Pak musim souhlasit, ze nenalozeny to letalo v tom vetru paradne.
Kridlo - v ruce pusobi az neskutecne pevne, povrch paradni.
Muj postreh (neridil jsem, v tom vetru to nemelo smysl si to osahavat) - paradne to brzdi. Tom priletel k bodu, lehce preletel, otevrel brzdy, Eternity se uplne zastavilo (hned - jako by narazilo do zdi), lehce couvlo a Tomas to bodnul na bod
LV píše:Vzdycky to ale tak nie je. Minulu sutaz bol Bohus po zaklade myslim siedmy a tesne postupil do finale kde skoncil treti.
Tak to je naprosto pravda...
A mam radost,že to Bohoušovi tak dobře jde. Super
creagel píše:Jedno predstartovni fotoTomas asi premysli "kam" a ja zkoumam kridlo
![]()
Muj postreh (neridil jsem, v tom vetru to nemelo smysl si to osahavat) - paradne to brzdi. Tom priletel k bodu, lehce preletel, otevrel brzdy, Eternity se uplne zastavilo (hned - jako by narazilo do zdi), lehce couvlo a Tomas to bodnul na bodPak musim souhlasit, ze nenalozeny to letalo v tom vetru paradne.
Kluci, nejsou někde poblíž závody kde můžu Eternity vidět naživo...(do nějaké prdele na Moravu fakt nechcu
graup15 píše:
Kluci, nejsou někde poblíž závody kde můžu Eternity vidět naživo...(do nějaké prdele na Moravu fakt nechcu![]()
To mas trosku smulu - ve Stredoceskem kraji (resp. ve tvem okoli) zavody nejsou