Multiplex Lentus Thermik

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Toman
Kontaktovat uživatele:

Re: Multiplex Lentus Thermik

#31 Příspěvek od Toman »

Lentus už nemá pěnový čumák, jak to měl Solius/Heron, že? :)
Je možné udělat detail foto toho jejich motorovýho držáku včetně háčku na aerovleky? :)
Díky
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od petr1990 »

Toman píše:Lentus už nemá pěnový čumák, jak to měl Solius/Heron, že? :)
Je možné udělat detail foto toho jejich motorovýho držáku včetně háčku na aerovleky? :)
Díky

Zdravim, myslim, ze se na cumaku nic nezmenilo. Pridavam nejake fotky. Jinak co rict, jde to od ruky. Kdybych mel vsechno doma, za vikend je hotovo...
Přílohy
9E7AD19F-D1B9-4271-B990-3AC8F4B45E8B.jpeg
855CA81C-019D-4875-8CDF-5CDED1C58CA4.jpeg
B942CE36-5F8F-494F-A610-98EF301ECFF6.jpeg
94AA7001-D829-4748-AE1D-5BBF70674FED.jpeg
636857FE-7BD0-4EFB-9A90-7570BC8F9213.jpeg
Toman
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Toman »

Koukam, ze to motorový loze ma zespodu moznost toho hacku pro aerovlek, ze?
Bude otvor pro lanko, pres ktery pujde nejaky drat.
Jinak mooc pekny, ten podvozek vypada dobre!
HONZIK 22

#34 Příspěvek od HONZIK 22 »

Kolik kusu v seriovce se asi musi udelat aby se zaplatila tak slozita vvstrikovaci forma s takovyma detajlikama a tak,promyslena. Koukam na to coby strojar s nezmernou pokorou. A nekdy si rikam , zda by si to nezaslouzilo jiny material, treba s primesi skelnych vlaken aby to bylo hodnotnejsi. :?:
zelkar

#35 Příspěvek od zelkar »

Doplním pár poznámek z dokončení a záletu.

Povozek váží cca 170g a posune těžiště dopředu. Instalovat ho do RR verze připomíná reverzní porod - jako nacpat dítě zpátky do matky :lol: Ale dá se to. Vyvážené (s podvozkem) je to s baterkou 3S 2200mAh úplně vepředu + dovažovací kulička v kýlovce. Ještě zkusím těžší baterku.

Při záletu se mi trochu třásly ruce, protože jsem neměl nikoho na odhoz a nebylo to úplně na první dobrou. Při stoupání mi ulítla kabina, pojistka asi neudrží vrtulový ofuk. Bude to chtít jistit páskou nebo gumou. Výškovka je v geometrickém neutrálu dost natažená, takže letadlo bylo zpočátku přetažené až nestabilní, musel jsem hodně trimovat. Asi to bude chtít VOP maličko vepředu podložit. Podvozek při přistání zvedne trup natolik, že to neohrozí ani zapomenuté klapky.

Jinak Lentus lítá pěkně. Detaily poladím a pak už si ho budu jen užívat :)
FrSky / Dingo, F5J ...
Larch_CZ

#36 Příspěvek od Larch_CZ »

Já jsem potřehl na tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=K_nmIQaGSnY že s Lentusem jsou nějaké na MULTIPLEX neobvyklé problémy, bohužel neumím německy.
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Jan Kubica »

zelkar píše: Výškovka je v geometrickém neutrálu dost natažená, takže letadlo bylo zpočátku přetažené až nestabilní, musel jsem hodně trimovat. Asi to bude chtít VOP maličko vepředu podložit.

Správný postřeh, neboť přesně toto se píše v tom videu - podložit VOP vepředu o 2 mm.

Ať Vám to létá, H.
zelkar

#38 Příspěvek od zelkar »

Jo, tak na tom videu to naprosto odpovídá mé zkušenosti ze záletu. Taky jim ulítla kabina a neseděl úhel seřízení.

Multiplex mívá obyčejně těžiště vyznačeno spíš vpředu, ale tentokrát tomu tak není. Těžiště je vyznačeno správně, ale úhel seřízení je malinko větší. Pro zálet to muže být nepříjemným překvapením.

Doporučoval bych proto na zálet

1. TĚŽIŠTĚ NASTAVIT PODLE ZNAČEK
2. POJISTIT KABINU GUMOU
2. NASTAVIT NEUTRÁL VÝŠKOVKY TAK, ABY BYLA SPODNÍ PLOCHA KLAPKY TÉMĚŘ DO ROVINY S VOP

Pokud vložíte zátěžovou kuličku 15g až dozadu do otvoru v kýlovce, je prakticky nemožné ji nedestruktivně vyndat. Pro aku 3300mAh je potřeba zátěž větší - cca 30g.
FrSky / Dingo, F5J ...
petr1990
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od petr1990 »

zelkar píše:2. NASTAVIT NEUTRÁL VÝŠKOVKY TAK, ABY BYLA SPODNÍ PLOCHA KLAPKY TÉMĚŘ DO ROVINY S VOP

Pokud vložíte zátěžovou kuličku 15g až dozadu do otvoru v kýlovce, je prakticky nemožné ji nedestruktivně vyndat. Pro aku 3300mAh je potřeba zátěž větší - cca 30g.

Diky za poznatky,ja zatim cekam na vybavu...

Jen se chci zeptat na to dovazeni, cekal bych, ze s tezsi aku vepredu, nebude potreba vzadu dovazovat.. Mam doma 3500mah, tak jsem premyslel, ze bych je vyuzil..
zelkar

#40 Příspěvek od zelkar »

Jak říkám, s podvozkem bude kulička 15 g málo. Samotná kulička vyváží jen 3S 2200mAh. Baterku 3S 3300mAh mám co nejvíc vzadu u podvozku a dovažuju v kýlovce 30g olova.

Letová hmotnost je 2500g s podvozkem a baterkou 3S 3300mAh.
FrSky / Dingo, F5J ...
zelkar

#41 Příspěvek od zelkar »

Tak mám zalétnuto a seřízeno. Dnes jsem si užil i pár termik. Škoda nějakého problému s anténami, kvůli problémům se signálem jsem raději nešel moc vysoko.

Moje dojmy:
Seřídil jsem těžiště podle značek, výškovku jsem nastavil na velmi mírné vybírání divetestu. Pak Lentus klouzal skvěle. Po sestavení se musí vždy malinko dotrimovat, což je u Elaporu apod. normální.

Ve srovnání třeba Funrayem je Lentus zřetelně línější na křidélka.

Není úplně "splachovací". Při přetažení v rovném letu se jenom poslušně zhoupne, ale v zatáčce je ochotný jít po křídle hned do vývrtky, až jsem se lekl. Nenechá se v zatáčce "dojit" do krajnosti - na to bacha.

Při navztlakování klapek či celé odtokové hrany zpomalí a chová se vzorně. Rovněž na plných brzdách se nechal seřídit na rovné a plynulé klesání, ale rychlost zas tak moc neztratí. (U jiných letadel mám určitě větší výchylky klapek a brzdy účinnější.)

Podvozek je do trávy spíš kontraproduktivní. Nezpomalí letadlo na zemi a jakmile jedno křídlo klesne do trávy, nastává nehezká pirueta. Protože nemáme letiště s betonem nebo asfaltem, byly to asi vyhozené peníze a zbytečná zátěž.
FrSky / Dingo, F5J ...
zelkar

#42 Příspěvek od zelkar »

Podvozek jsem vyndal, elaporovou vložku jsem zvnitřku seřízl do roviny (zbytečně dovnitř vyčuhovala) a lehce vlepil do trupu. Zmenšil jsem zátěže v kýlovce na 18g a v podvečerním klidném vzduchu jsem zaplachtil parádně.

Kdybyste někdo měl zájem o sestavený podvozek se servem, prodám ho za 50% pořizovací ceny. Na pevné dráze se podle videa s ním dá s menší vrtulí startovat ze země. Do naší trávy bohužel nedává moc smysl.
FrSky / Dingo, F5J ...
zelkar

#43 Příspěvek od zelkar »

zelkar píše:Kdybyste někdo měl zájem o sestavený podvozek se servem, prodám ho za 50% pořizovací ceny. Na pevné dráze se podle videa s ním dá s menší vrtulí startovat ze země. Do naší trávy bohužel nedává moc smysl.
Prodáno.
FrSky / Dingo, F5J ...
miky001

#44 Příspěvek od miky001 »

Je potřeba opravdu snižovat úhel náběhu podložením výškovky vpředu o 2mm? Mně se to moc nezdá, že by MPX udělal takovou chybu.
Futaba T16SZ
Energic, Thowt, FunRay, Nimbus 3600, Glasflügel H-206 HORNET
Yak55 1.8m, FunCub
Vážka
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Vážka »

Me taky ne
ASW-17, Sea Beaver, Piper PA-18 Super Cub
JETI DS-16
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“