Výběr modelářského nabíječe

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr modelářského nabíječe

#1351 Příspěvek od jyrry »

Jen v rychlosti:
Má to 60W
Baterky chceš mj. 4s 5000mAh; nabíjet je budeš na 16,8V
P = U x I => I = P / U = 60W / 16,8V = 3,6A
Budeš chtít tak pomalu nabíjet?
jyrry.webnode.cz
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#1352 Příspěvek od Jindra_S »

Nabíječka, kterou sis vybral, vůči vybraným bateriím fungovat bude, Raytronic je rozumná značka. V podstatě jediný rozdíl proti dražším nabíječkám bude max. velikost proudu a tedy protažení času nabíjení.
Osobně se mi osvědčilo nabíjet proudem cca 2C (tedy v případě, že má baterie 5000mAh=5Ah, pak proud 10A, při nabíjení na 16,8V to dělá 168,8 W). Baterie je tak nabita +/- za půl hodiny, pro modeláře na letišti akceptovatelné. Vyšší proudy u mé nabíječky už nepřinášely výrazné zkrácení rychlosti.
Takže jestli ti nevadí nabíjet delší dobu (v tomto případě hovoříme o +/- 90minutách), pak i vybraná nabíječka s menším výkonem je ok, pokud ne, je třeba se podívat po něčem výkonějším a obvykle dražším - mnohdy to nebude napájené z 230V, ale z 12-24V a budeš potřebovat adekvátní externí zdroj.

A ještě jednu poznámku k výběru - pokud vyvíjíš něco nového a v podstatě nevíš, zda baterie budou stačit a hrozí potřeba většího počtu článků v budoucnu (třeba 5 nebo 6S), pak bych doporučil podívat se po nabíječce, co nemá omezení na 4 LiPo články. Pro 4S baterie to sazmořejmě bude zbytečné.
-
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1353 Příspěvek od DAF »

Vzhledem k tomu, že ten přístroj nebude po hřišti sám běhat a také bude potřeba, aby byl dostatečně stabilní, jako akumulátor by zvolil třeba něco takového https://www.battery-import.cz/rada-ot-1 ... v-vrla--/.. Bude to mít vyšší využitelnou kapacitu, a tím i delší dobu provozu, a přes noc to v klidu dobiješ.
Hitec Aurora 9X
zohanis

#1354 Příspěvek od zohanis »

Ďakujem veľmi pekne , hodina a pól nabíjania je u mňa akceptovateľná dokonca aj s rezervou ...
zohanis

#1355 Příspěvek od zohanis »

Ale najviac musím poďakovať DAF-ovi za inšpiráciu ... vôbec som nečakal že takéto batérie budú v takejto “nízkej” cenovej kategórii , váha mi vôbec nevadí, len musím otvoriť INVENTOR a skúsiť ju tam nejako uložiť
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1356 Příspěvek od DAF »

Ale stejně bych nejdřív postavil něco jako prototyp, prostě nějaký funkční vzorek (mechaniku, která bude schopná míčky vrhat) a na n í odměřil elektrické parametry, hlavně odběr. Z toho bych pak vycházel při konečné volbě baterie. Jinak někde jsi psal, že to poběží krátce, nějakou půlminutu a po krátké pauze znovu. Rozběhy jsou vždy energeticky velmi náročné. Pokud tam budeš mít nějaké setrvačníky, které bude potřeba znovu a znovu roztáčet, spotřeba poletí nahoru. Bylo by pak lepší to nechat běžet "na volnoběh" (třeba elektronicky snížíš otáčky na polovinu a při dalším rozběhu už to tolik nesežere, jako při rozběhu z nuly), bez zátěže spotřeba nebude tak velká a bude to téměř okamžitě připraveno k provozu.
P.S. tu baterku jsem si také našel s vydatnou pomocí Uncle Googla, vyzkoušej ho někdy, fakt toho umí najít hodně :lol: .
Hitec Aurora 9X
guchar

#1357 Příspěvek od guchar »

@DAF "zohanis"_ovi jsem dal do jeho vlákna "Výber motora" k tebou navrženému Pb accu tuhle nabíječku
RECB75, 6V/12V, 0.75A pro nabíjení přes noc (pokud mu ten způsob vyhoví).
Pro DAF_a: Jak nahlížíš na její vhodnost? (Vybíral jsem aby byla od stejného dodavatele. )
_ Jasně, že než půjde do pořizování baterky (a vhodné nabíječky) měl by mít nějak v kupě vrhač,
ten napojit na něčemu má k dispozici doma s 12V třeba v autě zásuvka pro montážní svítilnu.
Buď pořídit vhodný levný multimetr, nebo poblíž najít někoho kdo mu se základním měřením pomůže.
_ Koukal jsem v diskusi na foto pajšlu jednoho psího metače míčků. Kde to urychlovalo přitisknuté
zubaté kolo. Myslím že tam bylo upozornění na nečistotu od míčku a velký otěr plastových zubů,
Snad (nevyzkoušený) návrh, že by bylo vhodné ty zuby udělat/potáhnout potřebně tvrdou gumou.
Amazon - Customer questions & answers - Reviews with images
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1358 Příspěvek od DAF »

Já na to, že mi to připadá všechno tvořené velmi heuristicky, bez předchozí analýzy. Jinak tebou (guchare) navrženou nabíječkou, pokud by šel do baterky 20 Ah, a její nabíjecí proud je 0,75 A, by nabíjení z nuly trvalo kolem 30 hodin. V praxi (nejspíš by se nemusel, a vlastně ani neměl, dostat na tu nulu) by na to nemusela stačit celá noc - dobití 2/3 kapacity zhruba 15 - 20 hodin. Poohlednul bych se po něčem, co je schopné dát trochu více nabíjecího proudu. Možná by bylo lepší koupit nějakou klasickou (ne gelovou) auto či motobaterku s obdobnou kapacitou (cena by nemusela být o moc rozdílná od prezentované) a pak by mohl použít třeba takovou https://www.lidl-shop.cz/p/ultimatespee ... p100305858 nabíječku.
Otázkou je, a to jsem neřešil (nevidím důvod), proč vytvářet vytvořené. Kolik stojí metač tenisáků? Tento prezentovaný stroj bude vyroben převážně 3D tiskem. Jak má autor zjištěna kritická místa konstrukce, aby je správně dimenzoval, případně bude mít použitý filament dostatečnou pevnost? Nebylo by vhodné na některé díly použití kvalitnější materiály (dural, ocel apod)? Možná to vidím moc černě. Pokud se to autorovi podaří, má mou gratulaci. Pokud ne, minimálně to zkusil. Ale v obou případech z toho získal nějaké zkušenosti a posunul se dál, a to se cení.
Hitec Aurora 9X
guchar

#1359 Příspěvek od guchar »

@DAF Lídl nabíječka ULTIMATESPEED® Nabíječka autobaterií ULGD 5.0 B1
Podle manuálu pro 12V (14.4V) umí nabíjení Prg.3. Auto 5A nebo Prg.2. Moto 0.8A
(Prg.1. je 6V (7.3V) 0.8A, konečně *Zimní Prg.4. 12V (14.7V) 5Ah) Moto u ní < 14Ah, Auto 14 až 100Ah)

_ Pro Pb Gel nebo AGM cca 20Ah by se mi docela líbila (0.1C)
FST ABC-1202, 12V, 2A /-/ Manual - FST ABC-1202, 12V, 2A
_ V rozpacích jsem z hlavní nabíjení AGM – bezúdržbové se zasáknutým elektrolytem, stejně také
GEL – bezúdržbové s elektrolytem ve formě tixotropního gelu), 2A, 14.7V

_ Jak píšeš našinec by prioritně řešil mechanickou konstrukci a pak baterku s nabíječkou, ty by nechal nakonec.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#1360 Příspěvek od DAF »

Doposud jsem gelové Pb akumulátory nabíjel běžnou modelářskou nabíječkou. I přesto, že to nabíjelo gelové (12 V/9 Ah) na 14.4 V, baterka mi vydržela zhruba 10 let a vyřadil jsem ji jen proto, že už neměla kapacitu a při dalších startech už nedávala potřebný výkon. Pravda, nepoužíval jsem ji denně. Před létáním jsem běžně dobíjel kolem 0,3 - 0,5 Ah.
LIDLovské nabíječky podrobně neznám. Podle popisu jsou na autobaterie, ty bývají standardně zalité. I když i tady to není bez problémů, viz pulzní nabíjení určitých typů autobaterek. Gelovky se mají nabíjet trošku jinak. Ta druhá ale vypadá velmi zajímavě, navíc má být i na gelovky. Ovšem nabíjecí výkon 30 W není nic moc. Při nabíjení 20 Ah aku tak pojede prakticky na plný výkon. Rád mívám nějakou rezervu.
Hitec Aurora 9X
HONZIK 22

#1361 Příspěvek od HONZIK 22 »

https://www.bighobby.cz/nabijec-ht-duo- ... eny-zdroj/

https://www.banggood.com/HTRC-HT206-DUO ... 73033.html

Cinan drazsi nasince. No totooo?

Z hlediska casu, pouzivate ji? Jedinou vytku jsem na ni nasel a to hlucnejsi ventilator, coz je v plechovce obvykle.
A nebo klasickou taky plechovku
https://rcstudio.cz/cs/nabijece/710-hot ... -acdc.html

Ceny jsou sice rozdilne, ale vsemozna kabelaz dodavana s HTRC by to srovnala.
Rad bych si vybral dvoukanalovku a nemuzu se priklonit ani k jedne ani k druhe,bez nakopnuti. :mrgreen:
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#1362 Příspěvek od juraj.jurej »

HONZIK 22 píše:https://www.bighobby.cz/nabijec-ht-duo-t206-dc-400w-40a-vestaveny-zdroj/

https://www.banggood.com/HTRC-HT206-DUO ... 73033.html

Cinan drazsi nasince. No totooo?

Z hlediska casu, pouzivate ji? Jedinou vytku jsem na ni nasel a to hlucnejsi ventilator, coz je v plechovce obvykle.
A nebo klasickou taky plechovku
https://rcstudio.cz/cs/nabijece/710-hot ... -acdc.html

Ceny jsou sice rozdilne, ale vsemozna kabelaz dodavana s HTRC by to srovnala.
Rad bych si vybral dvoukanalovku a nemuzu se priklonit ani k jedne ani k druhe,bez nakopnuti. :mrgreen:

Radšej Hotu D6+. Je presnejšia,výkonnejšia. Má bal. prúd 1600 mA. HTRC nemá žiadnu podporu ani aktualizácie od výrobcu a bal. prúd 500 mA
FrSky Tandem X20
Miro_V

#1363 Příspěvek od Miro_V »

Mna poslednych par dni dost laka ToolkitRC M6DAC , podpora od vyrobcu existuje , externe vybijanie nema ale to by som aj tak asi nepouzival kvoli nutnosti prepajania kablov a tym aj moznosti omylu.

Co sa mi na nej paci tak to ze pri nabijani ukazuje obidva akumulatory sucasne (pri niektorych nabijackach nutne prepinat) a hlavne co ma maloktora nabijacka , ze ukazuje okrem Amperov a Voltov pri nabijani aj cas nabijania a priblizny stupen nabitia (v podobe pribudajuceho vodorovneho pasika) - bez nutnosti prepinat . Takze pri pohlade na displej hned vidis ze uz je "skoro nabita" a nie len volty , pri ktorych si musis pamatat kolko ma mat ktora bateria pri plnom nabiti. Zvlast neprijemne pri castom striedani baterii (lipo, liion, pb , rozny pocet clankov) a pod.
Nabijacky co mam sice ukazu percento nabitia , ale az po prepnuti displeja (nie pri zakladnom pohlade)

Co som kukal tak napr. sympaticka Hota D6 Pro AC/DC dual ukazuje volty,ampere aj cas nabijania , ale percento nabitia nie - a tak to maju skoro vsetky.
Ale mam pocit ze HOTA D6 + to ukazuje - ako pribudajuci oblucik nad nab.hodnotami - skoda ze nemam ako vyskusat - z manualu ci kratkych videi to clovek nevidi...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
HONZIK 22

#1364 Příspěvek od HONZIK 22 »

Moc díky . Mrknu na ni.Už jsem ji i našel u nás. Vypadá přívětivě.

No a mám zase dvě. Zůstává HOTA D6 +
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne pát 13.08.2021 12:41, celkem upraveno 1 x.
Miro_V

#1365 Příspěvek od Miro_V »

Ja som tiez taky nerozhodny ako ty :) Nastastie mam este cas , tie nabijacky co mam doma zatial funguju... Ale chcel by som :D
Ale lepsie par dni porozmyslat a zhanat informacie ako kupit blbost a vyhodit 150 ci 200 eur.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“