Šablony pro rašplovou interpolaci

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Miro_V

Re: Šablony pro rašplovou interpolaci

#121 Příspěvek od Miro_V »

Najtrvanlivejsia (a asi aj najdrahsia) volba na sablony je nechat si ich vyrezat na elektroiskrovej drotovej rezacke z kaleneho materialu , je to aj o dost presnejsie ako laser ci vodny luc. Ale drahe :?
Sablony z kaleneho plechu vydrzia dost, a kupodivu ani pilniky sa na nich netupia ked o ne pri pilovani obcas suchnes - tvrdy pilnik sa po tvrdom materiali len smykne a neposkodzuje sa.
Nevyhoda je okrem ceny aj ked su moc tenke a zakalene na velku tvrdost - ci uz malo popustene alebo nevhodny material - vtedy su dost krehke a dokazu sa zlomit ci prasknut pri naraze alebo prilisnom dotiahnuti stahovacich skrutiek.

Ale na 1 ci len par modelov taketo sablony nema zmysel vyrabat .
Mozno ani na viac kusov ,asi by bolo lepsie dat si rebra vyfrezovat ci vypalit, tazko povedat.

Aj sablony z obycajneho oceloveho (nekaleneho) plechu vydrzia dost - nahrubo vyrezat - pasovou pilou ci kludne opatrne priamociarkou s jemnymi zubmi na kov (na priamociarke musi byt vlozena vlozka s malym zarezom , casto to byva z plastu ako sucast priamociarky) - a dobrusit na hotovy tvar (dobre sa to brusi na bocnej strane vacsieho kotuca - nutny pomocny stol na ktorom je to pri bruseni polozene a kvoli bezpecnosti minimalna medzera medzi stolom a kotucom)
Naposledy upravil(a) Miro_V dne sob 21.08.2021 11:03, celkem upraveno 1 x.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Golfista

#122 Příspěvek od Golfista »

vytisknout
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jipav

#123 Příspěvek od jipav »

Na pár sad je dělám ze sklolaminátu, nebo dokonce z letecké překližky, pro větší trvanlivost z duralu, nebo mám k dispozici mosazný pásek o síle 1 mm a to tak, že si žebro vytisknu na papír, potom tisk nalepím na materiál, zhruba ostřihnu nůžkama na plech a nakonec obrousím na brusce z Lidlu: https://www.lidl-shop.cz/p/parkside-tal ... p100317192, která se hodí na spoustu dalších činností. Zářezy na lišty si navrtám jedničkou vrtákem v rozích, vyříznu ruční lupenkovou pilkou a dopiluji jehlovým pilníčkem. Jde to docela rychle. Jak píše GOLFISTA, i z ABS se dají vytisknout žebra, dělal jsem je pro kluky na A3, nesmíš ale potom křídlo zapomenout v autě na které praží slunko. Nicméně, na rašplovou interpolaci to asi nefunguje.
BeneFitmodel

#124 Příspěvek od BeneFitmodel »

kanagom píše:Dá se nějak jednoduše ručně v textovém editoru udělat soubor DXF nebo DWG pro to vypálení,
pokud mám křivku definovanou jako souřadnice bodů XY v tabulce ?

Stači kontrastnější fotka uložená v JPG a pak lze konvertovat formát do DXF zde https://convertio.co/jpg-dxf/
Nevím jake jsou origo podklady, ale pokud je firma kde to budou tim laserem pálit solídní, tak si to udělají z výkresu sami.

Nebo pokud je zájem se něčemu novému přiučit, tak návodů i komplet seriálů jak na to třeba ve free CADu Fusion360, je na netu spousta :wink:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... -FZvqQUgOl

https://www.rccad2vr.com/rc-airplane-de ... -360-part2
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=t5zMI34ZE6I[/youtube]
Hrochorous

#125 Příspěvek od Hrochorous »

I tisk z PLA funguje. PLA se moc ochotně nebrousí, spíš to po něm klouže. Na žádný série to není, ale mě to takto stačí.
Přílohy
IMG_20210721_204213.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od jyrry »

BeneFitmodel píše:Stači kontrastnější fotka uložená v JPG a pak lze konvertovat formát do DXF zde https://convertio.co/jpg-dxf/
...

Protože se překreslováním nebo tvořením podkladů pro NC frézování (doma) i laser (v práci) zabývám a zkoušel jsem několikrát podobné konvertovací programy s nevalným/nepoužitelným výsledkem, neodolal jsem a zkusil.
profily.png

Úplně nahoře je profil samokřídla, vykreslený v Corelu a tvarovaný pouhými pěti řídícími body. Převedl jsem ho do jpg a nechal zkonverotvat viz. ten odkaz. Výsledek (druhý shora) je tak nějak po troše úprav použitelný, jen se musí rozhodnout kterou lomenou křivku použít - program oboustranně "obkreslil" i tak tenkou (tloušťka 0,176mm což není tak moc) čáru a vznikly profily dva, v oblasti odtokovky trochu deformované.
profily3.png

Pak jsem zkusil kousek plánu na Admirála II - tedy podklad ke kterému se člověk běžně dostane třeba stažením někde nebo i naskenováním originálu. Čáry jsou již netenké, chlupaté - třetí shora. Podle toho vypadá i výsledek.

Za mně - pokud není podklad s opravdu tenkými čarami, je výsledek nepoužitelný a solidní firma to odmítne a případně si nechá zaplatit překreslení do vektorů.
Zůstanu i nadále u mnohokrát osobně ověřené metody - překreslit do vektorů nad bitmapou. Dá to méně práce než opravovat nějaký automatický paskvil.
jyrry.webnode.cz
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od Hiesbok »

jyrry
„Zůstanu i nadále u mnohokrát osobně ověřené metody - překreslit do vektorů nad bitmapou.
Dá to méně práce než opravovat nějaký automatický paskvil.“

Naprosto souhlasím.
Pokud „zadavatel“ požaduje, aby nosník v žebru „seděl“, není to jen o prostém „překreslení“.
(pominu li časté nepřesnosti „papírových“ podkladů).
Žebru je potřeba přidat kupu dalších drobností od přídavků na broušení po třeba směr obrábění.
Tedy pokud chcete, aby výsledek (výstup) byl alespoň trochu kvalitní.
A není to jen o nosníku, musí sedět všechny díly.
Příkladem – usazení nosníku do žebra z dob kdy jsme ještě frézovali.
Žádný automat neudělá ani 10% práce, která by se na každém dílu měla udělat.
žebro.jpg
žebro.jpg (10.69 KiB) Zobrazeno 1425 x
Odpovědět

Zpět na „Dílna“