Budoucnost leteckého modelářství 2 (pokračování)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
BeneFitmodel

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#46 Příspěvek od BeneFitmodel »

Takže pro názornost to přinese redukci modelářů jenom v CZ na 17,5% proti součastnosti.
To je evidentntně dle některých OK.
(vycházím z výroční zpravy svazu modelářů - 7 tis registrovaných vuči 40 tisícům celkem)

Nastíním tu citaci (mimochodem jde o 3 odstavec v originálu nikoliv 1) uvedenou výše do reálu, jež dle toho bude následovat.
- modelařina bude zahnána pouze na svá klubová letiště - podmínky jejích provozu jsou zatím neznáme
- provozovat ji budou pouze členové klubů - všichni ostatní ostrouhají, neb stávající členové kluby uzavřou, jinak si nezalétají
- pořád ale součastně platí ten demoklův meč ve fágní formulací "měli by" jež jsem zase citoval já...

Ještě jinak, všichni neorganizovaní modeláří od ledna 2023 končí.
Klasický přístup arogantní moci, rozděl a panuj...

Takže OK, pokud jem to pochopil správně, tak má výzva výše hledající kolegy co by chtěli pomoci, platí jen a pouze pro neorganizované modeláře, coby ohrožený druh, hozený přes palubu.
Tož uvidíme :wink:
kope
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od kope »

@BeneFitModel: nechci podrývat tvou snahu, sám jsem v "prvním kole" přípravy na utahování šroubů v době, kdy se připomínkovalo stávající znění směrnice psal připomínky do EASA a tady na fóru jsem za něco podobného loboval i u ostatních. Ale - zkusil jsi oslovit příslušné lidi v SMČR? Nemyslím si, že by tě poslali někam, pokud to nebude konfrontační ve stylu "tady se děje toto a vy staré struktury nic neděláte", ale bude to naopak konstruktivní třeba i s nabídkou pomoci a součinnosti. Řekl bych totiž, že KAŽDÝ úředník se bude bavit spíše s někým, kdo je alespoň trochu oficiální spíš než s někým, kdo přijde jen tak z ulice. Tedy pokud ti jde o vyjednání rozumných legislativních podmínek pro modeláře v rámci plánovaného U-SPACE. Pokud jde o něco jiného (třeba více či méně komerční zapojení modelářské obce do technologií kolem U-SPACE, jak jsem v jednu chvíli odvodil z tvého příspěvku, kde oslovuješ ty, kdo by byli schopni se podílet na HW a SW), tak to je potom asi jiný příběh...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Kuba78 »

za me bych se spojil s dronari, myslim ze jsem to tu uz rikal drive a cim dal vic mam pocit, ze to bude nutne.. vytvorila se tu situace, kdy "klasicti" modelari nemaji radi dronare, protoze ti "muzou za tohle vsechno". Ale myslim ze je to blbost, zbytecne se hadat, jsme na jedne lodi. Dronari mi prijdou agilnejsi v ramci vyjednavani podminek za kterych budou fungovat, pruznejsi. SMCR je malo "agresivni" v tom vyjednavani. je treba si uvedomit, ze tahame za kratsi konec, ze protistrana nas nevnima jako partnera ale obtizny hmyz k vyhubeni a podle toho se zaridit. spojit se vsichni, kdo maji zajem mit neco ve vzduchu, klasicti modelari, dronari a vyuzit vsechny moznosti i spinave triky vcetne manipulativni medializace.
Podivejte se na zelene teroristy - neni jich nijak vyrazne vice nez modelaru, ale se spravnym lobbingem, trochu toho medialniho pokryti a par cleny co za ne kopou v parlamentu a na vlade dokazou neuveritelne veci.
A ano, mel by za nas vystupovat SMCR. tristit sily nema smysl, zalozit si nejaky trucpodnik jen proto ze se nekomu zda, ze SMCR nedela tolik je blbost. TO bychom prohrali predem - spojme se vsichni, SMCR s dronari, vystupujme jednotne - protistrana na nas s chuti vyuzije divide et impera..

takze konkretne:
1) zacal bych asi tim, ze SMCR bude nejak intenzivneji jednat s organizovanymi dronari, nebo alespon vuci clenum zretelneji a jasneji prezentovat jak s nimi jednaji. Spojit sily, udelat jasnou strategii co chceme dosahnout, jak to chceme dosahnout, i kdyz cile muzou byt nerealisticke - kompromis pak muze nakonec byt lepsi, nez se nyni drzet pri zemi. jasne oslovit vsechny svoje cleny, ziskat od nich petice, jasny slysitelny mandat takto tlacit.. spolupracovat se svazy v jinych zemich a hlavne to dusledneji komunikovat smerem ke clenske i neclenske zakladne at vi co se deje. necekejte, ze si clenove SMCR budou aktivne vyhledavat informace co delate sami..

2) Po vytvoreni toho jasneho programu pak ted pred volbami obejit par stran, zaslat konkretni jasne dotazy jak se k tomu chteji stavet tak, aby nemohlo byt odpovezeno prazdnymi floskulemi, ziskat jejich pisemne stanovisko jak se po volbach budou stavet, s tim ze vysledek bude prezentovan v clenske zakladne.

3) jednani se zakonodarci : Tomasi, je dobre a chvalyhodne, ze modelari budou mit prostor v ramci komise v parlamentu viz zde https://svazmodelaru.cz/klem/2021/09/03 ... amentu-cr/
ale urcite bych si od toho neslibovat zazraky. Dolinka jsem osobne zazil. Ten clovek naslibuje kazdemu hory doly, dokaze mluvit krasne (tedy mluvit spatra, hodne, ale o nicem) ale vysledek je v nejlepsim pripade nula. Tuto aktivitu vidim jen jako jeho snahu prezentovat se pred potencialnimi volici. Ten clovek neni vas partner a spriznena duse, ale v nejlepsim pripade pouze jako medium slouzici k tomu, abyste se pokusili dostat sve poselstvi k povolanejsim usim.
Meli byste na te debate byt dusledni ve svych postojich, agresivnejsi - chapete ze se ritime do sracek a nasi zakonodarci by meli pochopit, ze pokud neco VIDITELNE A HMATATELNE A KONKRETNE neudelaji, tak SMCR bude toto samozrejme komunikovat clenske zakladne. clenove maji zname, maji rodiny, clenove vedou detske krouzky, deti maji rodice, takze medialni impakt toho, ze se rekne tem vsem verejne "stavajici vladnouci strany nechteji a nemaji zajem to resit, proste seberou vasim detem hracky a moznost se technicky rozvijet" bude veliky a meli by si to uvedomit. To jsou desitky tisic volicu, mozna statisice. Tak to proste je a je neni treba si brat servitky.

4) last but not least, medialni pokryti. ziskat kontakty na spriznene novinare, na media s dopadem, klasicka i elektronicka, prezentovat jim tento problem, ukazat ze z novinarskeho hlediska to bude mit dopad, ctivost, sledovanost.. dostat to do medii i takovym spinavym zpusobem jak ojsem to napsal.

pomuze to? spis ne, jak s cim. zmenime neco? mozna drobnosti. Prohrajeme? dost pravdepodobne ve forme toho, abychom litaji volne jako driv, ale mozna bychom prohrali daleko vic.
Ale souhlasim s Bnefitem, lepsi litovat ze sem neco udelal a ono se to nepovedlo, nez litovat ze sem neudelal nic. Prejit do ilegality a guerilloveho letani koneckocu muzou ti, kdo se na to citi, vzdycky. Strilet s celou rodinou se za to nebude.. teda zatim.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od TomasC »

Mohu potvrdit to co píše Mirek (kope), že mě nikdo se jménem BeneFitmodel nekontaktoval.

K situaci:
Modelář, který není členem Svazu/klubu nemá šanci, to Evropská komise zabila. S tím se dle mě nedá moc dělat.
Mohla by moci třeba petice, něco jako se děje v Rakousku.

Podařilo se, že PROZATÍM nedolehne U-space na modely modelářů ve Svazu/klubu (viz citace z 2021/664).
Nicméně i tak jsou připravené projekty, jako kolem modeláře na louce zvednout bublinu U-space a když dolétá, tak jí zase vypustit. Trvalé bubliny U-space kolem modelářských letišť, kam se modely přihlásí, atd... Zatím to není třeba, ale co kdyby.

O tom, jak bude Evropská legislativa aplikována v ČR, tedy to co členská země ještě může, se rozhodne teprve až bude schválená novela zákona o civilním letectví. Ta leží v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR od února. Protože novela ještě neprošla prvním čtením, tak se už samozřejmě nestíhá projednat současnou sněmovnou. I tak se píše, jedná a hledá podpora. Někdy je to obtížné, ale uvidíme.

Zákon se bude určitě znova předkládat. Pak se bude lámat chleba.

A pak bude třeba jednat osobně. Za každým poslancem by měl dojít nějaký modelář a přemluvit ho. Argumenty, texty dodám, ale osobně za všemi nemohu. Tak si každý rozmyslete, zda budete ochotni se potkat s vlastním poslancem (a nemuseli jste ho volit, ale bude potřeba za ním zajít viz například KSČM).

Svaz modelářů je součásti Strategického fóra zaměřeného na provoz bezpilotních letadel v ČR.

Tento týden se Svaz modelářů bude účastnit [url]Diskuze u kulatého stolu na Podvýboru pro letectví a vesmírný program Parlamentu ČR[/url] na téma Budoucnost letectví a leteckého provozu v ČR.

Tomáš Ciniburk
Předseda Klubu leteckých modelářů ČR
Svazu modelářů ČR
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od TomasC »

Kuba78 píše:....
Jakube, jen v krátkosti na tvůj dlouhý příspěvek:
Osobně nevidím jako dobrý nápad se spojit s dronaři.
Uvedu některé důvody:
1) Obávám se stejného vývoje jako v USA
2) Při spojení s dronaři principiálně dopadnou na všechny stejné požadavky a ty přitom nejsou stejně splnitelné pro dron a model
3) Organizovaní dronaři jako třeba UAVA má opravdu jiné cíle než individuální létání modelářů
4) Co jsem se setkal, tak dronařská komunita je mnohem více free než modeláři, kteří splnění některých požadavků dají.

Ohledně mediálního pokrytí. Vpodstatě souhlasím, ale novináři slyší na peníze. A dát něco do "reklamy" nebo koupit stavebnice a vysílačky pro kroužky. Tak to bohužel je.
Ale naprosto se nebráním spolupráci. Konkrétní nápady přivítám.
BeneFitmodel

#51 Příspěvek od BeneFitmodel »

Mohu potvrdit, že mne nikdo se jménem TomasC ohledně diskuse v tomto vlákně nekontaktoval.
Takže ta potřeba komunikovat bude asi oboustranná :wink:

Za mne osobně, nemám nic s čím bych mohl vedení svazu, jež zastupuje pouze organizované modeláře, kontaktovat.

Když už bylo zmíněno Rakousko, uvedu alespoň odkaz na jejích stanovisko k situaci kolem U-Space, když už nebyl poskytnut odkaz na tu petici...
https://translate.google.com/translate? ... 2-04-2021/
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Kuba78 »

UAVA neberu jako organizaci vystupujici za dronare.. to je jak kdyby za nas mluvil Amazon.
domnival jsem se, ze by bylo dobre ucinit prave vstricny krok k tem "free" dronarum, kterym se nelibi i to co se deje prave pod hlavickou UAVA, zalozit jim klidne dalsi sekci v ramci SMCR.. treba se jich prihlasi deset, treba tisic.. ale ucinit alespon pokus. ale minimalne tim SMCR ziska legitimitu mluvit "za vsechny amatery kdo maji hracky ve vzduchu, od maleho ditete s hazedlem po zavodni drony". jasne, vysledek muze byt, ze na dronare dopadne regulace vice nez na modelare s plosniky, ale to je preci akceptovatelne - v ramci SMCR napriklad tyto regulace vubec nedopadnou na zeleznicni nebo plastikove modelare.. proste jedna sekce muze byt postizena vice nez jina, ale dulezite je aby SMCR vystupoval minimalne jednanim s dronari tak, abychom si vyjasnili co chceme a alespon po cast cesty tahli tu karu spolu. Je takovato "protiorganizace" na strane dronaru, nejake shluky free dronaru, komunity, se kterymi jednat? nebo je to jen UAVA a pak vsechno anarchisti?

medialni pokryti - to je vsechno o kontaktech. Kdyz mas spravny priznivy kontakt a atraktivni namet (zabalit to do snahy kdy zla EU a zle korporace chteji nicit zivot bezbrannym detem), tak to do medii protlacis (a nemusis je hned kupovat, aby o tobe psali dobre, jako nekteri nejmenovani predsedove vlad :-)) urcite mezi modelari bude nekdo kdo ty spravne kontakty ma a mohl by pomoci. oslovit clenskou zakladu, nastinit, treba se nekdo ozve.. i mezi nemodelari. a ti ostatni muzou prispet treba vyssim dobrovolnym prispevkem svazu na tyto aktivity.
Mozna je to naivni pohled, protoze nevidim do zakulisi, co vse SMCR dela.. ale taky by to chtelo informovat ponekud aktivneji modelarskou obec. Jakym zpusobem, nejak flexibilne, dokaze komunikovat svaz vuci clenum i neclenum? pro me, jako vicemene modelare anarchistu, jsou viditelne aktivity jsou tak akorat ty tvoje a to co se pise zde, maximalne co si sam aktivne najdu na webu svazu - a priznejme si, web SMCR zrovna mnoho ctivych informaci o techto tematch neposkytuje. a dohledavat to v ramci jednani a sekce dokumentu.. tohle https://svazmodelaru.cz/klem/zpravy/EASA.pdf jako neni uplne ctive - cleneni textu, nema to ani datum vytvoreni, revize.. je to vlastne jen summary neceho, na cem se dohodlo par zasvecenych, ale urcite to neni dokument, ktery by srozumitelnou formou nekomu kdo o tom vi prd poskytl alespon zakladni informace o cem se jedna.
Davejte na ty dokumenty aspon hlavicku a paticku, kde bude videt kdo to psal a hlavne kdy to bylo vytvoreno a od kdy do kdy to plati..
co se tyce facebooku - myslim, ze je krajne nestastne davat prispevky jako je ten z 1. září v 2:01 od Ing. Leo Luzar, PhD. podle mne je nestastne, aby apoliticky svaz modelaru mel v nadpise prispevku "Zastavme společně s KSČM šílenství EU". Nikoliv, zastavte to vsichni spolecne, s rozumne uvazujicimi osobami, napric spektrem. Toto evokuje, jakoze svaz podporuje KSCM.. a to neni dobre. svaz ma byt prisne apoliticky, jsme zajmovy krouzek, politiku do modelariny netahame, mame hledat podporu napric spektrem, vitat podporu kazdeho jednotliveho zakonodarce, at je z jakekoliv politicke strany, ale jasne rici, ze kdyz pan Leo Luzar v tomto podporuje svaz neznamena to, ze svaz podporuje KSCM jako takovou (nebo ANO, ODS, cokoliv.. ). Ano, v komentarich je to zmineno, ale kdo cte komentare.. priste lepe volit nadpisy.
VTjr

#53 Příspěvek od VTjr »

BeneFitmodel píše:Takže pro názornost to přinese redukci modelářů jenom v CZ na 17,5% proti součastnosti.
To je evidentntně dle některých OK.
(vycházím z výroční zpravy svazu modelářů - 7 tis registrovaných vuči 40 tisícům celkem)

Nastíním tu citaci (mimochodem jde o 3 odstavec v originálu nikoliv 1) uvedenou výše do reálu, jež dle toho bude následovat.
- modelařina bude zahnána pouze na svá klubová letiště - podmínky jejích provozu jsou zatím neznáme
- provozovat ji budou pouze členové klubů - všichni ostatní ostrouhají, neb stávající členové kluby uzavřou, jinak si nezalétají
- pořád ale součastně platí ten demoklův meč ve fágní formulací "měli by" jež jsem zase citoval já...

Ještě jinak, všichni neorganizovaní modeláří od ledna 2023 končí.
Klasický přístup arogantní moci, rozděl a panuj...

Takže OK, pokud jem to pochopil správně, tak má výzva výše hledající kolegy co by chtěli pomoci, platí jen a pouze pro neorganizované modeláře, coby ohrožený druh, hozený přes palubu.
Tož uvidíme :wink:

Pár poznámek:

1. To by mne fakt zajímalo odkud jsi vzal ta čísla? :o Resp. svaz modelářů určitě ví přesně kolik má členů, ale počet neorganizovaných - ten lze jen odhadovat. Takže tipovat, jaký to přinese pokles je velmi diskutabilní. Nikdo neví kolik modelářů ubude, možná naopak to přinutí mnohé, co to s tím svým koníčkem myslí vážně, se organizovat a počet naopak vzroste. :roll:

2. Podmínky provozu jsou známé a v podstatě je má každý jeden klub, který provozuje své letiště i někde zvěřejněny.

3. Proč by měly končit? :o Nic nebrání každému neorganizovanému se někde organizovat. Náklady členského jsou většinou zanedbatelné proti tomu, co ta modelařina každého stojí. Navíc to organizování přináší i mnohé benefity, o kterých jsem tu psal a o kterých ti neorganizovaní asi ani netuší. Tedy nejsou to vyhozené peníze. A pokud není nějaký klub blízko místa bydliště, tak se lze organizovat i přes klub RCmanie. :wink:

No a asi budu zase nařčen z konfrontačního tónu. :P

Ale kdes byl, když se začala stahovat mračna nad leteckým modelářstvím? Tyhle věci se tu řeší už minimálně 10 let (už od přijetí ÚCL slavného Doplňku-X) a jen toto 104-stránkové vlákno má víc jak 4 roky.
Teď jsi se probral a navíc ještě obviňuješ ty, co se starali o to, aby zachránili co mohli, že se prý starali jen ke prospěchu organizovaných a ty ostatní prý hodili přes palubu. 8O
Ale to je čistý argumentační faul, nikdo nikoho přes palubu neházel, naopak, ti co se z jakýchkoli důvodů nechtějí organizovat se přes palubu hází sami. Svaz modelářů pochopitelně řeší pravidla pro své členy, ani jinak nemůže, poněvadž těm neorganizovaným nemá jak naslouchat. :P Já v tom nevidím žádnou aroganci moci, spíš od neorganizovaných nezájem pro společnou věc cokoli udělat. Ona touha po neomezené svobodě je často hlavní příčinou toho, že ta svoboda nakonec skončí. :(

No a tahle Tvoje replika mne opravdu pobavila :D :
BeneFitmodel píše:Mohu potvrdit, že mne nikdo se jménem TomasC ohledně diskuse v tomto vlákně nekontaktoval.
Takže ta potřeba komunikovat bude asi oboustranná :wink:
...

To jako si představuješ :roll: , že TomasC bude osobně oslovovat každého z těch domnělých, neznámých 33 tisíc neorganizovaných, o kterých ani neví kdo to jsou a kde jsou? :o
Prostě neorganizovaná masa je jeden velký anonym a pokud se nezaktivizuje a nepřihlásí k slovu sama, tak bude všemi ignorována. Tak to je ve všem. Pokud se ale chce ozvat vší silou 33-tisícového davu, tak se musí nějak organizovat, ale to pak už není neorganizovaná. :lol:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od TomasC »

Kuba78 píše:domnival jsem se, ze by bylo dobre ucinit prave vstricny krok k tem "free" dronarum
Je to tak tři roky co jsem vznik sekce "drony" navrhoval Rotoramě. Uspořádal jsem dvě mistrovství republiky v drone racingu. Ale výsledky vidíš. Není zájem. Alespoň já o něm nevím.

BeneFitmodel píše: Facebook z 1. září v 2:01 od Ing. Leo Luzar, PhD. podl
Ano, to je velmi nešťastné. Ale je to jen sdílený příspěvek místopředsedy KSČM. S tím textem nemohu nic dělat. Tedy kromě připomenutí po volbách. :oops:

VTjr píše:Svaz modelářů pochopitelně řeší pravidla pro své členy, ani jinak nemůže, poněvadž těm neorganizovaným nemá jak naslouchat.

Tak tohle jsi přesně trefil. Díky. Ještě bych napsal, že s nasloucháním až takový problém není, ale Svaz nemá mandát zastupovat nečleny.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od DAF »

BeneFitmodel píše:Mohu potvrdit, že mne nikdo se jménem TomasC ohledně diskuse v tomto vlákně nekontaktoval.
Takže ta potřeba komunikovat bude asi oboustranná...

A ty jsi kdo, že tě má oslovovat jako prvního vrcholný představitel SMČR? Koho představuješ, zastupuješ, kolik tě je? Jeden? Hustá členská základna! TomasC zde k věci založil několik vláken, chce návrhy pro jednání, zdůrazňují návrhy, ne bláboly.
O dvou proudech - modeláři a dronaři, se tu už hovořilo. Ať jsou pod jednou střechou- SMČR, ale ve své škatulce a se svými pravidly. Spojení by bylo jako spojovat letecké modeláře s lodními a chtít, aby fungovali podle stejných pravidel. Mimochodem, v posledních dnech byl na streamu nějaký pořád o automodelářích, na i dnesu je v sekci Hobby několik článků o vláčkařích a plastikářích. Ale, ač taková videa jsou, neviděl jsem doposud nic o leteckých. Zato se člověk dočte o předávce drog za pomoci dronu, o komentářích pod tímto článkem nemá cenu ani hovořit.
Hitec Aurora 9X
BeneFitmodel

#56 Příspěvek od BeneFitmodel »

Žeby modelář, co mu není lhostejná budoucnost jeho koníčka?
Důvěrně mne můžete říkat Ben ;-)

Své názory, postoje a myšlenky jsem v dobré víře pomoci, nabídl zde ve svých postech. Omlouvat se nebudu.
Koho zaujali, jakkoliv, reagoval. Takže tak to je s mou komunikací a to nejen s osobou jménem TomasC :-)
Takže kdo chce, čte, pokud nerozumí nebo ho to zaujalo ozve se neb se zeptá. ;-)

Pravda, jsem poněkud prostořekej, ale do nikoho se vědomě nenavážím, nekritizuji, když už, tak konstatuji pouze fakta.
Když už bylo zmíněno to vedení organizovaných modelářů, tak to tiše obdivuji a sem-tam v nějakém postu jsem se ho dokonce i otevřeně zastal, neb ten materiál ty jejích základny...
Vše má ale nějaké vady a je to přirozené. :lol:

Takže kolegové, nač pak ten konfrontačný tón?
Nevadí vám že má někdo vlastní názor a nenechá si ho pro sebe, doufám.

EDIT
trochu (více než na míle) jsme odbočili od tématu, veřím že už naposled a začne se zde probírat to podstatné a co s tím :wink:
Naposledy upravil(a) BeneFitmodel dne pon 06.09.2021 18:13, celkem upraveno 1 x.
LV
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od LV »

Ja sa o svojho konicka nebojim. Pokial nas niekto legislativne nespoji s dronmi do jednoho chlievika. Az to by bolo definitivne KO.
A k tomu cislu 40000... to pocitas kazdeho kto si v Lidli kupil brtuloida?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
BoŠ

#58 Příspěvek od BoŠ »

Výzvy k posílení mandátu SMČR byly v různých vláknech ohledně budoucnosti létání v ČR zveřejněny několikrát. To, že stát se členem SMČR, a tím mandát posílit, je pro mnoho modelářů nepřekonatelný problém, je odsuzuje k samostatnému boji. Ale tak, jak se létalo před 12 roky se už prostě legálně létat nebude. Tak to holt někdo riskne nelegálně, nebo skončí. Co se dronařů týká, vím jen o "profesním" sdružení dronařů, kteří s drony konají letecké práce, a v Uspace se angažují. Celkem bych uvítal odkaz i na laické dronařské uskupení zabývajících Uspace. Jinak TomášC odvedl pěkný kus práce, za to mu chci poděkovat.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
paveld

#59 Příspěvek od paveld »

Dotaz na BeneFitmodel :

Jaké modely jsi postavil a s čím létáš ?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od DAF »

Tady bych malinko zmírnil. Mnoho modelářů si z mnoha a mnoha důvodů kupuje hotovky v různím stupni dokončení (nemají prostor na stavění, nebaví je to, necítí se natolik zruční atd.) a byť na ně můžou stavěči koupat více či méně skrz prsty, tak to ještě nemusí znamenat, že to nejsou modelář. Létají podle pravidel, ať už pro zábavu, nebo závodně (postavit kvalitní a konkurenceschopný model v domácích podmínkách je mnohdy nemožné). Spíš bych to viděl na přístup každého, jestli chce být solitér a hrát si na smutného hrdinu, nebo mu dojde, že v "jednotě je síla" a to není ani husitský, ani komunistický slogan, to je prostá pravda. Stačí se podívat na ty proklínané ekoteroristy, nahlas řvou, lepí se k silnici, rozbíjí klasická auta, žerou řezanku místo normálního jídla a kam to dotáhli.
Hitec Aurora 9X
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“