Budoucnost leteckého modelářství 2 (pokračování)

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#196 Příspěvek od DAF »

BeneFite, občas mi připadá, že tak trochu nosíš dříví do lesa. V jednotě je síla, proto se organizujeme, organizace sdola, ta už dávno existuje ve formě SMČR, a myslím, že aspoň v osobě TomaseC tam práce vidět je. Mluví se tu třeba o nějaké větší propagaci, zkus přijít s návrhem, jak modelářství veřejnosti představit a vysvětlit, že nejsem ti zvrhlíci, kteří létají všude možně a obtěžují s tím okolí. Oidívej se třeba sem https://www.stream.cz/serie-1/monstrum- ... .seznam.cz . Zapřemýšlej, proč tak jsou autíčkáři, vláčkaři a kitaři (na i-dnesu), případně další modelářské profese, ale zatím jsem tam neviděl letecké modeláře (přiznávám, že jsem videa tam uveřejněná všechna nezkoumal, ale letmým prohlédnutím jsem tam nenašel ani jedno letecké). I tam by šlo mírnou měkkou formou zakomponovat, že se ztrácí leteckomodelářský životní prostor.
Hitec Aurora 9X
LV
Kontaktovat uživatele:

#197 Příspěvek od LV »

TomasC píše:Tobě je hej, o tebe se postará slovenská verze Svazu modelářů.

U nás panuje bezprávie a lietame ilegálne s tichým súhlasom DÚ. U vás sa tomu hovorí Ticho po pěšině...
A Keďže u nás ešte neprebehla registrácia tak som prišiel o súťaž vo Francúzsku, Poľsku, budúci víkend si nezalietam v Nemecku a o mesiac v Slovinsku... :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#198 Příspěvek od TomasC »

LV píše:A Keďže u nás ešte neprebehla registrácia
Vím, to je trochu smůla. Zkracuje to Slovenským modelářům přechodná období. Ptal jsem se na to na Úřadu pro Civilní Letectví a registrace je možná jen v domovském členském státě.
LV
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od LV »

TomasC píše: Ptal jsem se na to na Úřadu pro Civilní Letectví a registrace je možná jen v domovském členském státě.
To je mi jasné...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#200 Příspěvek od TomasC »

Dle mě by existovala teoritická cesta, aby byl model provozovatele ze zahraničí a pilot může dělat testy i jinde než domovském státě. Ale samozřejmě se bavíme o provozu OPEN jako dron/model.
Bel Mondo

#201 Příspěvek od Bel Mondo »

Fakt mazec. Český modelář středobodem vesmíru.
hrábě

#202 Příspěvek od hrábě »

Dle mého názoru je největší páka na lidi jejich děti, bohužel neumím nakreslit, ani jen tak z plánku postavit nějaké letadlo,natož to, které by se dětem líbilo, a zároveň bylo hodné, ale někdo vymyslet takovouto b-17, mohlo by se to dětem zalíbit, a vznikla by poptávka po "kladných reportáží" na RC letadla, a třeba by tak na nás měla veřejnost, a pak i EU lepší názor, např: letečtí modeláři vymysleli nejekologičtější letecký způsob dopravy, nákladní větroně budou brázdit nebe už v roce 2030, atd, atd... Ale to jsou jen nápady 15ti letého kluka, ze kterých je jakš takš použitelný jen princip, jestli jsem napsal až moc velkou blbost prosím admina o smazání, myšlenka byla zlepšit názor veřejnosti RC letadla prostřednictvím jejich dětí...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#203 Příspěvek od Kuba78 »

Bel Mondo píše:Fakt mazec. Český modelář středobodem vesmíru.

no tohle je asi treba trochu vysvetlit.. jsme na ceskem modelarskem foru, ve vlakne o tom jak zachovat letecke modelarstvi, co by teda melo byt konkretne jineho stredobodem tohoto naseho mikrovesmiru? ano, existuji asi celoplanetarne dulezitejsi temata ale ty se jaksi resi jinde..
BeneFitmodel

#204 Příspěvek od BeneFitmodel »

Naoko trochu odbočím a dám k dobru jeden podnět k zamyšlení a k tomu jednu otázku.
Existuje reálná možnost aby dnes, v této době a situaci, byli nalezené děcka a z nich v příštích letech vychování mladící, z nichž by v budoucnu povstali hobící-nadšenci co dokážou ve stejné modelářské specializaci něco obdobné?
Mimochodem projevila o to zájem ESA. :wink:
https://www.raketaci.cz/index.php/kniho ... ru-pepe-1k
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DSrjVI90Onk[/youtube]
BeneFitmodel

#205 Příspěvek od BeneFitmodel »

Povinné čtení o nehezké budoucnosti pro všechny poletovače, hlavně ty neorganizované, ať vědí co je čeká... :?
https://psp.cz/sqw/text/historie.sqw?o=8&t=1157
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#206 Příspěvek od TomasC »

BeneFitmodel píše:Povinné čtení o nehezké budoucnosti pro všechny poletovače, hlavně ty neorganizované, ať vědí co je čeká... :?

Jsem si jist, že to spousta lidí četla, leží to tam od 15.2.2021.

Ještě starší je zde, když to 25.1.2021 schvalovala vláda. https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2021-01-25

Co je potřebné říci především. Tento sněmovní tisk je bezpředmětný. Novela zákona nebyla dosud projednána ani v prvním čtení a určitě se nestihne projednat v tomto :oops: volebním období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. A bude se vracet na Ministerstvo dopravy.
Jeho další osud je otázka. Ale asi bude znovu předložen, asi bude snaha MD vyhnout se standardnímu vnitřnímu a vnějšímu připomínkovému řízení, atd... Uvidíme.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od DAF »

Takže pokud jsem tomu dobře porozuměl, návrh tohoto zákona byl předložen v únoru 2021 a doposud neprošel celým schvalovacím procesem, tudíž není ani platný, natož účinný. Vzhledem k tomu, že za necelý měsíc budou nové volby, nejspíš už se v této turbulentní době už ani schválit nepodaří. Pokud, tak bude nutné jej znovu předložit a projednat, máš proto šanci tam vlítnout, chytnout nějakého politika pod krkem, asi nejlépe Dolínka (ten tam je snad jako navrhovatel), a politicky mu to vysvětlit. Ale stihl jsem zaregistrovat, že to navazuje na nějaká Evropská nařízení, ta bohužel musíme nějakou formou implementovat do našeho právního pořádku, takže s úplným vyškrtnutím tohoto návrhu asi bude hóóódně velký problém.
Nestihl jsem to dočíst, jen jsem si to zatím stáhl. Ale zkus se zeptat kompetentních osob ze SMČR, zda o návrhu tohoto zákona věděly, zda ho nějak připomínkovaly a nakolik byly jejich připomínky akceptovány.

P.S. TomasC byl op fous rychlejší, ale v podstatě se shodujeme. Takže BeneFite, tvá snaha je pěkná, ale evidentně "míříš na lišku, trefil´s Maryšku"
Naposledy upravil(a) DAF dne pon 13.09.2021 14:56, celkem upraveno 1 x.
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#208 Příspěvek od TomasC »

Lidi ze Svazu věděli, připomínkovali.

Je otázka, kdo bude zpravodajem při příštím předložení.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od DAF »

TomasC píše:Lidi ze Svazu věděli, připomínkovali.

Je otázka, kdo bude zpravodajem při příštím předložení.

...a jak byly Vaše připomínky zohledněny? Přijali předkladatelé něco z toho? Jó a tu odpověď jsem předpokládal, ta "řečnická" otázka byla spíš pro Benefita, aby věděl, že nesedíte na svazu se založenýma rukama a nelamentujete nad poměry, ale všechno je o síle vyjednávací pozice (proto jistý tlak na zvětšení svazové základny) a hranicích možného.
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od TomasC »

Některé zamítnuty s úsměvem.
Některé zamítnuty po úvaze.
Některé přijaty.

Ale je to více než rok. Zákon šel to vlády na začátku prosince 2020.

Za mě je teď důležité druhé kolo.
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“