Teď vážně. Po Migu 21 převlékl do českých barev MIG 29, ve stručnosti pár ttd:
Rozpětí: 1257mm
Délka: 1878mm
Hmotnost: 4300g
Pohon: 2x 80mm / 9 listů dmychadlo
Baterie: 2x Hacker Topfuel Power X 5000mAh
RC: JETI DC-16 II + REX 12 + MUI 150A senzor
Zálet proběhl ještě v původní slovenské kamufláži:
A tady už domestikovaná
Mimo klasických úprav modelů od Freewing, jako je (téměr) nutná změna geometrie táhel, Pepa vyměnil serva a táhla výškovky. Protože na YouTube je již dost videí, kdy tyhle MIGy z neznámých důvodů pokračují z klesání kolmo do země. To je relativně snadná úprava kterou asi nelze nedoporučit. Dále jsme zapojili řízení příďáku rovnou do přijímače, aby bylo možné měnit výchylky, trimovat ho, a nebo s ním vůbec netočit po zavření podvozku.
A jak Mig lítá? Pepovi jsem éro zalítával já a pak měl možnost ještě pár baterií vylítat. Je to nezáludný éro, který svižně drží horizont pod půl plynu. Po přidání ochotně zvládá vertikální obraty. Letový čas v pohodě dosáhne 6-7 minut, což u dmychadel není úplně standard. Viditelnosti hodně pomáhají výrobcem instalovaná poziční světla, která Pepa doplnil o zábleskové majáky pod přední částí trupu a za kabinou. Maskování ale funguje
Na minimálce (pod tahem motorů) má snahu přecházet do ploché vývrtky, na to bacha. To třeba moje F-16 od stejného výrobce nedělá. Na přistání chce - stejně jako ta F16 - jen malé klapky, jinak má snahu se po přitažení rozkývat. Na malé klapky se nechá krásně natáhnout a i chvilku popojede po zadních.
Víc snad poví video
[youtu_be]https://youtu.be/TEPn8A4p99U[/youtu_be]
Tolik moje zkušenosti. Na letišti máme od freewingu docela slušnou letku (2x Mig 21, 2x A-10 1,8m, 1xF4, 1xF-16 90mm, a nyní 1x MIG 29) a většinou ta éra drží. Slabým místem bývají ty krásné maketové podvozky (příďáky u MIGů 21 i F16 a zadní nohy u A-10) a po cca 100 startech začínají odcházet některá serva. To je pro někoho několik let létání, pro někoho půlka sezóny, tak s tou informací adekvátně naložte
Jak je to s podobnými éry u vás? Kolik mají nalítáno, co odchází, co drží a tak?
H.