Elektrocentrála na barák
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Elektrocentrála na barák
Zdravím mám dotaz stane se něco elektroměru nebo bude vykazovat výrobu elektriky když schodim hl.jistič 3x25A v rozvodné skříňi u elektroměru a do zásuvky na fasádě strčím elektrocentrálu? Mám tarif 20h levnější a 4h dražší spínané HDO.Topim TČ a elektrokotel. Elektroměr digitální. Vypínač ani manuální přepínač doma u jističů nemam. Vím že to takhle připojit je prasárna, že můžu zapomenout shodit jistič a že mám od centrály samce zástrčku atd.Jde mi o to jestli něco neodpálim/elektroměr,dálkový spínač HDO nebo jak se to jmenuje. Děkuju
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
Re: Elektrocentrála na barák
Pokud shodíš hlavní jistič, tak se nestane nic. Když je delší výpadek, tak to tak dělám.
Jen nesmíš zapomenout odpojit centrálu před znovu nahozením jističe, ale to dá rozum.
Sice to není košér, ale s rozumem se to nechá udělat. (Samozřejmě, že centrálu napojím na zásuvku 3x400v a hlídám aby se nepouštěly velké spotřebiče - mám centrálu cca 2kW)
Jen nesmíš zapomenout odpojit centrálu před znovu nahozením jističe, ale to dá rozum.
Sice to není košér, ale s rozumem se to nechá udělat. (Samozřejmě, že centrálu napojím na zásuvku 3x400v a hlídám aby se nepouštěly velké spotřebiče - mám centrálu cca 2kW)
Na fasádě mam zásuvku 3x400V 32A čtyřkolík. Elektrocentrála 1f a kabel pro připojení na barák mám zapojený tak že jsem proklemoval 3fáze/pustil 1 fázi z centrály na všechny 3 fázový kolíky. Bude to fachčit žejo. Bojler atd vypnu..
no, tak v první řadě - pokud se něco stane (nemá smysl řešit, že k tomu nedojde - protože dojde - zákon schválnosti platí pro cokoli) tak viník bude jasný a protože jsi porušil (z hlediska legislativy) snad všechno, co porušit šlo, tak je pouze sázkou na jistotu jak by to pak dopadlo.
V druhé řadě (pokud to netušíš) tak řada elektroměrů má v současnosti již osazenou dálkovou správu (přenos dat), to samé sekční rozvaděče na NN, kam jsou pak připojené jednotlivé nasmyčkované objekty.
No a v okamžiku, kdy distributor zjistí v monitoringu, že mu nesedí (respektive je to divný) toky (data) na jednotlivých měřících místech, tak délka doby do zásahu, je daná pouze dojezdovým časem specializované výjezdové skupiny.
Pro ilustraci se můžeš podívat třeba do manuálu pro DC471H a nebo co umožňuje Sparklet.
V druhé řadě (pokud to netušíš) tak řada elektroměrů má v současnosti již osazenou dálkovou správu (přenos dat), to samé sekční rozvaděče na NN, kam jsou pak připojené jednotlivé nasmyčkované objekty.
No a v okamžiku, kdy distributor zjistí v monitoringu, že mu nesedí (respektive je to divný) toky (data) na jednotlivých měřících místech, tak délka doby do zásahu, je daná pouze dojezdovým časem specializované výjezdové skupiny.
Pro ilustraci se můžeš podívat třeba do manuálu pro DC471H a nebo co umožňuje Sparklet.
Zdravím.
Je fakt, že pořád straší blackoutem, tak jak to teda udělat, abych si aspoň pustil vodárku a měl vodu?
Je fakt, že pořád straší blackoutem, tak jak to teda udělat, abych si aspoň pustil vodárku a měl vodu?
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
DS-14
semi píše:Zdravím.
ty nejjednodušší řešení většinou fungují nejspolehlivěji.
MPml:Jsem rád za Tvoji reakci ale mohl bys mi to přeložit do řeči pro laika, prostě když shodim hl.jistič a nahodim centrálu tak něco poteče do elektroměru poškodí se?Kdybych to všechno věděl tak se tady neptám. Co já vím co je jalová energie atd. Centrálu chci samozřejmě použít jako zálohu pří dlouhodobějším výpadku elektriky,pro dobití trakčního Aku v záložáku abych v zimě neumrz.Když nás tá slavná EU tlačí do topení elektrikou.
pepin píše:
ty nejjednodušší řešení většinou fungují nejspolehlivěji.
Jasně hlavně když máš treba vrt
Dáva píše:Jasně hlavně když máš treba vrt
Ano je to vrt 18cm, 28 m hloubka
DS-14
DS-14
Dáva píše:Jasně hlavně když máš treba vrt
Tak to mi nesecvaklo, máme klasickou studnu, tak jsem nakonec po všech uvahách zvolil jako krizové řešení ten kyblík s provazem.
pepin píše:
Tak to mi nesecvaklo, máme klasickou studnu, tak jsem nakonec po všech uvahách zvolil jako krizové řešení ten kyblík s provazem.
Šlo by odpojit kabely z krabice co je u vodárky a připojit je na 220V z centrály.
DS-14
DS-14
semi píše:
Šlo by odpojit kabely z krabice co je u vodárky a připojit je na 220V z centrály.
To asi jo--kdybych měl centrálu, já mám pouze soláry plus 200Ah autobaterii a měnič 2000W který si s motory moc nerozumí, takže já tak maximálně nějaký žárovky a zdroje pro mobily--kterejma se stejně třeba nikdo nikam při nějakém prušvihu nedovolá--už třeba jen z duvodu přetížení sítě, takže já asi opravdu pouze ten kbelík a lano.
Nechci zase nějak nesmyslně jančit, stavět bunkry na konec světa a pak bejt naštvanej, že jsem tomu věnoval tolik usilí a ono pořád nic a nic a ta zasraná elektrika pořád běží a voda teče
Na druhou stranu ale nechci běhat v noci v mínus dvaceti po zahradě v pyžamu a hledat třeba v kulně baterku. Prostě přežít nějak noc.
Oni asi stejně pokud by bylo něco zásadního nebudou nejspíš moc fungovat benzinky, nekoupím plynovou bombu.
nechci jančit, ale zase máchat rukama s tím, že--- no to si snad dělaj prdel---to mi bude k prdu.
V každém případě nějaké hokus pokusničení pokud ano, tak až v létě, nerad bych ted v zimě mrznul a byl bez vody jen kuli tomu, že jsem něco tím svojim pokusničením nějak poškodil.
Možná by nebylo uplně od věci třeba nějaký tranzistorový rádio AM FM případně takový ty tyrácký vysílačky, ale vím prd, jak se to používá a jestli se to ještě vubec používá.
Těžko říct, ale zdá se mi to ted takový nějaký divný,zelený magořej, všechno se sype, energie jdou nahoru, rusáci nasratý, do toho covid, noo-- rozhodně bylo už i líp.
PS: kdybych měl centrálu, asi bych si u vodárny udělal z krabice odbočku přez jistič o něco slabší než jde origo k vodárně--poradil bych se s elektrikářem , plus nějakou redukci na prodlužku, abych jen zapojil a né, že budu v noci s čelovkou šachovat s drátama v krabici.
Pokud bych zapoměl schodit hlavní jistič, tak by to snad mělo vyhodit ten dobastlený k centrále.
takto to chci udělat u sebe na ty žárovky, na to mi ten měnič stačí--nějakých reálných 250W trvale do vybití té autobaterie---2000W dá ta autobaterka chvíli,pak na ní padne napětí k 10V a měnič vypne.V létě vyzkoušeno že nějakých trvalých max 20A z té 200Ah autobaterie je tak strop, co z ní jde sosat---v létě, takže v zimě v mrazu 10A?
U tý vodárny bych šmiknul přívodní kabel a dal na něj zásuvku+zástrčku(odolnou na vlhkost)a při výpadku el. bych kabel rozpojil a píchnul do něj prodlužku s nějakým jištěním(jističem) z centrály.
Já mám problém ten když se mi při delším výpadku el.vybije záložák tak se mi zastaví proháněčky a mráz mi rozsápe vnitřnosti v TČ venku.A ani si nezatopim v krbovkách (peletový automat).Co se týká benzínu mám vždycky nějakou zásobu v centrále plnou s aditivem a pak mám motorku pily sekačky auto /vždycky je co podojit.Jen mě zajímá jestli po shození hl.jističe a navrknuti centrály neodpálim elektroměr a další věci v tý rozvodný skříní na baráku.
Já mám problém ten když se mi při delším výpadku el.vybije záložák tak se mi zastaví proháněčky a mráz mi rozsápe vnitřnosti v TČ venku.A ani si nezatopim v krbovkách (peletový automat).Co se týká benzínu mám vždycky nějakou zásobu v centrále plnou s aditivem a pak mám motorku pily sekačky auto /vždycky je co podojit.Jen mě zajímá jestli po shození hl.jističe a navrknuti centrály neodpálim elektroměr a další věci v tý rozvodný skříní na baráku.
Zdravím,
tady se koukni :https://www.cezdistribuce.cz/webpublic/file/edee/dist/fileotherexport/distribuce/technicke-informace/pripoj_podminky/priloha-3.pdf, kam přivedeš napětí z centrály. HDO(SP) jsou ovládány jinou frekvencí už nevím přesně kolik (asi od 215 Hz) a nevím, jak by se SP ,,spokojilo" napájením z centrály. Já bych to uvažované připojení nedělal a vyřešil vodárnu v případě výpadku přepojením na prodlužovák z centrály. Já to mám tak připravený.
tady se koukni :https://www.cezdistribuce.cz/webpublic/file/edee/dist/fileotherexport/distribuce/technicke-informace/pripoj_podminky/priloha-3.pdf, kam přivedeš napětí z centrály. HDO(SP) jsou ovládány jinou frekvencí už nevím přesně kolik (asi od 215 Hz) a nevím, jak by se SP ,,spokojilo" napájením z centrály. Já bych to uvažované připojení nedělal a vyřešil vodárnu v případě výpadku přepojením na prodlužovák z centrály. Já to mám tak připravený.
Dáva píše:Na fasádě mam zásuvku 3x400V 32A čtyřkolík. Elektrocentrála 1f a kabel pro připojení na barák mám zapojený tak že jsem proklemoval 3fáze/pustil 1 fázi z centrály na všechny 3 fázový kolíky. Bude to fachčit žejo. Bojler atd vypnu..
Technicky to fungovat bude. Elektroměru ani HDO to ublížit nemůže. Spojit fáze můžeš pokud nemáš v baráku třífázový motor (třeba čerpadlo). Tomu by se to nelíbilo, neroztočil by se a po chvíli shořel. Spojení fází je z důvodu bezpečnosti dokonce lepší protože kdyby ti nějaký dobrák ten jistič nahodil tak okamžitě spadne kvůli mezifázovému zkratu. Že je to prasárna víš sám, tak to nikomu neříkej.