Elektrocentrála na barák

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OK2BUH

Re: Elektrocentrála na barák

#46 Příspěvek od OK2BUH »

Celeron píše:Tak ti napovím, s měřícím můstkem to souvisí jen velice okrajově. Pokud tvrdíš, že víš co všechno se do registrů ukládá, tak na to možná přijdeš. Stačí na to jeden A/D převodník.

Tak to namaluj, já se poučím a poděkuju ti. Jde o to rozlišit jestli je napětí bez proudu přivedeno na vstupní nebo výstupní svorku. Nevím proč by se tím trápili když 4Q elektroměr je určen pro obousměrný provoz. Směr toku je rozlišen fázovým úhlem mezi napětím a proudem. Kam je přivedeno napětí je jedno, je vždy stejné na obou svorkách.
Já jsem psal, že technicky to fungovat bude. Že se to nebude líbit distributorovi je jiná věc. Ale tomu by se asi nelíbil ani ten přepínač. Dříve požadovali fyzické oddálení, jak to berou dnes nevím.
MPml

#47 Příspěvek od MPml »

OK2BUH píše:Vím docela přesně co do registrů ukládá. 4Q elektroměr slouží k tomu aby dokázal měřit obousměrně, spotřebu i dodávku do sítě. Činnou i jalovou složku. K tomu ale potřebuje dvě veličiny, napětí a proud. Když má jenom jednu z nich tak nemůže znát fázový úhel a nemůže určit směr. Když má jenom napětí bez proudu tak nemůže zjistit jestli přichází zepředu nebo zezadu. Vstupní a výstupní svorky jsou propojeny téměř nulovým odporem proudového trafa. Já mám povolenou dodávku do sítě takže elektroměr proháním oběma směry. Běžný zákazník nesmí do sítě dodat nic, elměr by si to zapsal do registru. Ale když má shozený jistič a neteče proud tak nemá co zapsat. Má jenom napětí a nemůže vědět z které strany přichází protože je úplně stejné na vstupní i výstupní svorce. Jediné nebezpečí by bylo kdyby se ta centrála zbláznila a pustila tam třeba 1000V. Takže vypínač je jistější.

To sice nezjistí (odkud a kam co teče, když nic neteče), ale stačí si porovnat vyčtený hodnoty napětí z registu (ukládá se posledních 14 měsíců) a ty pak porovnat s skutečným napětím, co kdy bylo v konkrétní smyčce v stejné době - na níž "visí" barák ze strany distributora.
Pokud ty napětí nesedí, tak je to celkem triviální akce.
A začal bych čtením platné legislativy - třeba problematiku rizika zavlečení neočekávaného napětí do majetku distributora.
Nemluvě o tom, že mezifázový zkrat (když to nějaký totál censored co tu "radí" 8O šlusne kusem drátu) se samozřejmě jako error ukládá - error není pouze pokud jsou vstupní napětí vůči sobě s správným posunem a v tolerovaných mezích.
A opět - pokud je v registru zkrat a zvenku nebyl....
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Celeron »

OK2BUH píše:Tak to namaluj, já se poučím a poděkuju ti.

Nic malovat nebudu, protože to nemá smysl. Když víš, co se ukládá do registrů, tak jakto žes zapoměl na:
Výpadky napětí na fázi
• počet výpadků
• kumulovaná doba trvání výpadků
• maximální doba trvání včetně času
• minimální doba trvání včetně času
• 10 posledních výpadků (včetně času, trvání, velikosti, fáze)

Jak vysvětlíš, že budeš mít kratší výpadek než má distributor? Není nic snažšího než si to zkontrolovat u vedlejšího čísla popisného když půjde do tuhýho. Pak můžeš třeba taky čekat černohadráře. :wink:

A co třeba takovej registr frekvence? Už vidím centrálu, co drží stabilní kmitočet odpovídající ČEZU.

Další popsal MPml.

Chtěl ses omlouvat, děkovat a tak všeljak, máš možnost. :mrgreen:
OK2BUH

#49 Příspěvek od OK2BUH »

Ano, souhlasím. Pokud by si dal někdo práci a porovnával časy tak by z registrů vyčetl, že byl výpadek sítě a Dáva v tu dobu svítil. To, že je to celé prasečina bylo řečeno už na začátku. Dále jsme se bavili jen teoreticky. Na dotaz jestli bude elektroměru vadit když dostane napětí z druhé strany jsem odpověděl že nebude. Nikdo neříkal, že to tak má udělat. Radili tady vypínač ale myslím, že ani ten by legislativně neprošel když ho může kdykoliv zapnout. Takže teoreticky to fungovat bude ale prakticky o tom nechci nic vědět.
Nezdá se mi pravděpodobné, že by někdo porovnával časy v elektroměru. Daleko pravděpodobnější je, že když bude celá vesnice potmě a můj barák bude svítit tak to prásknou přičinliví sousedi. Proto bych se snažil to přepínání udělat oficiálně a posvětit to nějakou revizí.
Dáva

#50 Příspěvek od Dáva »

"Riziko zavlečení neočekávaného napětí do majetku distributora" - od začátku se tu bavíme o shozeném hl.jističi.

Jestliže elektroměr a hl.jistič je majetkem ČEZu můžu si vůbec ten jistič sám shodit(z jakéhokoli důvodu) abych zase neměl problém?Protože distribuce evidentně o tom shozeném jističi bude mít info(kdy byl vypnut,jak dlouho atd.To je fakt blázinec..No nic když vidím jak to je komplikovaný tak při dlouhodobějším výpadku eletriky natáhnu prodlužku od centrály skrz okno ve sklepě, vytáhnu záložák ze zásuvky a píchnu do prodlužky..
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
DAF
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od DAF »

Kdysi jsme měli závadu a zjistil jsem, že to je na hlavním jistící na baráku. Takto jsem to nahlásil jako poruchu. Sice jsem z toho nic neměl, ale bylo mi vysvětleno, že to je jejich a otevírat to a vrtat se v tom můžou jen oni. Je to ještě před hodinami. Prý se v těchto místech lidé nelegálně připojuji k odběru, což se dá kvalifikovat jako krádež, se všemi následky. Ber to jako zkušenost.
Hitec Aurora 9X
OK2BUH

#52 Příspěvek od OK2BUH »

Jistič si shodit můžeš kdykoliv. Ten malý od HDO ne, páčka by měla být zaplombovaná. Hlavní jistič je zaplombovaný ale páčka není. Můžeš si ho i sám vyměnit ale musíš nahlásit, že odstraníš plomby aby si ho přijeli znova zaplombovat.
Dáva

#53 Příspěvek od Dáva »

Zdravím mám hloupý dotaz: Je to tak že když použiju 1f el.centrálu která má deklarovaný výkon třeba 1kw k nabití Pb trakčního akumulátoru pomocí pulzní nabíječky(230V),budu dobíjet max. 4mi ampérami?
Miro_V

#54 Příspěvek od Miro_V »

Dáva píše:Zdravím mám hloupý dotaz: Je to tak že když použiju 1f el.centrálu která má deklarovaný výkon třeba 1kw k nabití Pb trakčního akumulátoru pomocí pulzní nabíječky(230V),budu dobíjet max. 4mi ampérami?

230V trakcny olovenny akumulator alebo ma 12 ci 24V a nabijat ho budes z 230V centraly a pulznej nabijacky? Z tvojej otazky to nie je uplne jasne...
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Dáva

#55 Příspěvek od Dáva »

Baterka 12V,pro nabíjení využiju výstup z centrály (zásuvka 230V do tý píchnu nabiječku) né ten 12V který centrála má taky.
Miro_V

#56 Příspěvek od Miro_V »

Pri priblizne 1kw centrale s vystupom na 230V budes moct dobijat (po odpocitani roznych strat pri prevodoch) 12V akumulator odhadom nabijacim prudom tak 40-50A max.

Dost zalezi od centraly ci naozaj tolko da , ci privelmi neklesa napetie pri zatazeni , od nabijacky akym max.prudom je schopna nabijat , ci taky prud prezije akumulator :wink: pod.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Dáva

#57 Příspěvek od Dáva »

Děkuju tak to jsem špatně spočítal.
Pulzní nabíječka je součástí záložního zdroje a dává max. 20A (dle manuálu) mám trakční Aku 12v 150ah. Doma se mi válí 1kw centrála tak nakonec nebudu pořizovat silnější.Super ještě jednou děkuju.

PS: jedná se pouze o nouzové dobití baterie při dlouhodobějším výpadku elektřiny..
pepin

#58 Příspěvek od pepin »

Dáva píše:Děkuju tak to jsem špatně spočítal.
Pulzní nabíječka je součástí záložního zdroje a dává max. 20A (dle manuálu) mám trakční Aku 12v 150ah. Doma se mi válí 1kw centrála tak nakonec nebudu pořizovat silnější.Super ještě jednou děkuju.

PS: jedná se pouze o nouzové dobití baterie při dlouhodobějším výpadku elektřiny..

Mužeš mi nějak podrobněji popsat co a jakým zpusobem tou 12V 150Ah baterií zálohuješ?

nerejpu, opravdu mě to zajímá, hlavně přez co uděláš z těch 12Vstejnosměrných 220V střídavých a o jakém trvalém proudu a co na to pak ta 12V baterka, nebo propojovací kabely--baterie/ měnič.

V autě mám cca 200Ah 12V autobaterku, měnič12/220V 2000W a rychlovarka 1500W naproso bez šance.
Dáva

#59 Příspěvek od Dáva »

https://malapa.cz/zalozni-zdroje/165-zz ... a-zed.html
Zálohují s tím 2x proháněčka topení a peletové krbovky(automaty kalor gréta 8 ) nic víc.
Dáva

#60 Příspěvek od Dáva »

Záložák umožňuje i nezávislé dobíjení Aku jiným zdrojem-solary,větrná turbína atd a v případě že nezávislý zdroj nestíhá dobíjet tak sám ze sítě Aku dobije na nejnižší bezpečné napětí aby se baterie nepodvybila.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“