Elektrocentrála na barák

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: Elektrocentrála na barák

#61 Příspěvek od pepin »

Dáva píše:https://malapa.cz/zalozni-zdroje/165-zz44-700w-230v-zalozni-zdroj-sinusovy-pro-aku-12v-na-plochu-na-zed.html
Zálohují s tím 2x proháněčka topení a peletové krbovky(automaty kalor gréta 8 ) nic víc.

Ok a díky, těch 700W max by asi tak nějak 12/220V odpovídalo, 800W trvale-5min--rychlovarku už mi to s plně nabitou autobaterií zvládalo, ale skutečně dlouhodobě trvale--10 a víc hodin-- se mi zdálo reálně sosatelných tak max 300W pokud jsem potřeboval vysosnout z té 12V autobaterie znatelně co nejvíc Ah.
Dáva

#62 Příspěvek od Dáva »

Mam tu poslední dotaz pak už dám pokoj. Mám na baráku jednu zásuvku 380V 32A 4kolík. Kabel k ní vede pod fasádou skrz zeď klasika.Uvažuju o koupi štípacího procesoru na pal.dřevo ale ten má 5tikolik. Jak to mám zapojit? Nechci sekat ,vrtat ani nijak zasahovat do fasády.
Lze si vyrobit a použít krátkou "redukci" ze 4koliku na 5tikolík tím že v ní proklemuju kostru s pracovní nulou v zástrčce/zásuvce na tý redukci?
Vím že je to opět asi prasárna atd..děkuju
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
jova
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od jova »

Nejprve by jsi si měl zjistit, zda je skutečně potřeba mít na té štípačce pracovní vodič N. Některé stroje ho nepotřebují, ovládání je řešeno pomocí stykačů na 400V a vystačí si pak pouze s fázovými a ochranným vodičem.
Já bych tam, ale být tebou namontoval místo zásuvky podružný rozvaděč osazený proudovým chráničem: https://www.elektro-trutnov.cz/ide-eroc ... 7/#gallery
Budeš pak mít venkovní zásuvky chráněné proudovým chráničem a doživotní klid.
Poslední variantou je koupit ten rozvaděč s proudovým chráničem jako přenosný a napojovat ho na tu 4 kolíkovou zásuvku, ale to už moc košer není :( , ale pořád lepší než bastl přechodka bez chrániče.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Celeron »

Štípačku sice nemám, ale ty co si půjčuju žádný stykače nemají, je tam jen otočnej 3F vypínač pro 3F motor do hvězdy, kterej žene čerpadlo hydrauliky. Pohyb klínu se spouští a reverzuje ventilama na hydraulice. Ventily jsou mechanicky spínaný svorníkama pro přidržení štípanýho polena. Trojfáz motor do hvězdy modrej nepotřebuje.
jag42

#65 Příspěvek od jag42 »

Štípačku mám, starý rozvod v domě taky. Vyřešil jsem to výměnou koncovky u štípačky za 4 kolík.
Třetí sezónu funguje bez problémů.
Dáva

#66 Příspěvek od Dáva »

Jedná se o varimatic 300.Schéma El. zapojení je v manuálu PDF. Na netu jsem obrázek nenašel abych ho sem nahrál. PDF nevím jak sem dostat jsem prostě blbej.
Každopádně PE je připojeného na rám stroje. N vede do nějaké cívky - nebo co to je nerozumím tomu..
Miro_V

#67 Příspěvek od Miro_V »

Celeron píše: Trojfáz motor do hvězdy modrej nepotřebuje.

Do trojuholnika ? :wink:
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Dáva

#68 Příspěvek od Dáva »

jag42 píše:Štípačku mám, starý rozvod v domě taky. Vyřešil jsem to výměnou koncovky u štípačky za 4 kolík.
Třetí sezónu funguje bez problémů.

Takže jsi nezapojoval N modrý kabel chápu to správně? Tady na stipačce je modrý N zapojený do nějaký cívky/ stykače cojavím co to je.
jag42

#69 Příspěvek od jag42 »

Moje štípačka má jen motor a N modrý nikam nevede.
U tebe je modrý jako pracovní pro trafo. Pro funkci by šlo ve vidličce propojit PE a N a bude to fungovat.
ALE ! při přerušení PE třeba v kabelu budeš mít celý stroj přes to trafo pod plným napětím- životu nebezpečné nezkoušet to!
Dáva

#70 Příspěvek od Dáva »

jag42 píše:Moje štípačka má jen motor a N modrý nikam nevede.
U tebe je modrý jako pracovní pro trafo. Pro funkci by šlo ve vidličce propojit PE a N a bude to fungovat.
ALE ! při přerušení PE třeba v kabelu budeš mít celý stroj přes to trafo pod plným napětím- životu nebezpečné nezkoušet to!

A dřív před léty při přerušení zelenožlutý kostry na 4 žilovým prodlužováku a připojeném stroji nastal ten samý problém? Nebo se pletu? Takže proklemovat PE a N jak jsem psal na začátku dotazu?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Celeron »

Miro_V píše:Do trojuholnika ? :wink:

Tys někdy viděl motor velikosti pro štípačku bez přepínače hvězda/trojůhelník natvrdo zapojenej na trojůhelník? :wink:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Celeron »

Dáva píše:Jedná se o varimatic 300.

Nojo, to není štípačka na doma, to je už fabrika na výrobu polínek. :) To co jsem psal platí pro malý svislý štípačky pro "domácnost". Tady bude složitější elektrika.
Dáva

#73 Příspěvek od Dáva »

Jo mám les a dělám palivové dřevo na prodej. Mám kuželovou štipačku na metrovinu za traktor i naviják ale chtěl jsem si trochu ušetřit dřinu že bych ty slabší štípal řezal na tom procesoru.
jag42

#74 Příspěvek od jag42 »

Dáva píše:A dřív před léty při přerušení zelenožlutý kostry na 4 žilovým prodlužováku a připojeném stroji nastal ten samý problém? Nebo se pletu? Takže proklemovat PE a N jak jsem psal na začátku dotazu?

4tyřdrát se používal pro motory (proto se třífázovému rozvodu říkalo motorový proud) a tam přes PE nic neteče (motor funguje i bez něj)
V případě , že dojde k průrazu vinutí motoru, přes PE nastane zkrat a vyhodí jistič.
Aby nastal průser, muselo by dojít ke dvěma nezávislým poruchám současně: přerušený PE a průraz vinutí – dost nepravděpodobné. Ale třeba u míchačky na beton je na kostře ještě svorka která se má propojit vodičem s uzemňovacím kolíkem zatlučeným vedle míchačky do země.
Aby se na třífázovou soustavu mohl bezpečně připojovat jednofázový spotřebič (viz tvoje trafo) je nutný další vodič = N
Nejsem elektrikář, odborníci mě jistě doplní, ale v zásadě to tak funguje.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od Celeron »

Dáva píše: Mám kuželovou štipačku na metrovinu za traktor.

Jo tak tu ruční kuželovku znám, máme to na klubový chalupě jednoho spolku. Po dvou příhodách, (ne mých) co skončily v Chrudimský nemocnici mě nikdo nedonutí na tom dělat. Vyloženě nebezpečná věc, pokud to nemá nějaký strojní přidržení polena.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“