Libor píše: To je trochu protimluv. Řeším-li bezpečnost, musím použít spolehlivý zdroj, v létě li-ion, v zimě li-pol, všechny sady, které střídám, se stejnou kapacitou, abych během jednotlivých letů špatně nekalkuloval dobu letu. Při létání (bežném) v termice připadá na jedno stoupání max 1/4 využitelné kapacity akumulátoru, při horizontálním letu - návratu může běžet motor jednotky minut, při rychlosti letu 50 - 70 km/h to stačí pro návrat i z velké vzdálenosti. Spotřeba větroně v horizontálním letu je hodně malá. Jde-li opravdu o plachtění a ne o létání s motorákem a jde-li o bezpečnost modelu, nenastane stav, kdy se zapíná RTH a pohonný akumulátor je vybitý.
Asi jsem to špatně formuloval, nešlo mi primárně o to, že bych to chtěl používat do úplného vyčerpání zdrojů a také s tím létám teprve asi 14 dní, tak zkušeností je také málo. Nebyl jsem zase tak nijak daleko, spíš mě překvapilo, že autopilot nefunguje v případně nemožnosti zapnout motor. Jak jsem už ale psal, je to asi logické, prostě se snaží udržet výšku, což bez motoru samozřejmě nejde a potom se pohybuje na pádové rychlosti a kolíbá se. Samozřejmě jsem si toto měl ověřit předem. Rozhodně to v tomto režimu nechci provozovat jen jsem prostě chtěl pochopit principy jak autopilot funguje.
Akumulátor mi v tomto testovacím letadle vydrží cca 60 - 90 minut motorového letu, což je až až. Jak jsem taky psal, tohle letadlo není vůbec vhodné do termiky, pouze 880mm a 250g, ale na testování a učení se s iNAVem je to pro mě ideální stroj. Jen jsem při testech zjistil, že s tím jde točit i termín a že pokud to není úplně úzký stoupák, tak se dá i velmi dobře využívat. Jasně, není to F3K, které točí nad stádem krav

, ale jde. No a během minulých 14 dnů mě maximálně chytlo zkoušet vydržet ve vzduchu co nejdéle s co nejméně motoru a snažit se naučit lépe ustřeďovat stoupání, což když člověk letadlo nevidí není vůbec jednoduché. Proto přemýšlím o zvukovém váriu, protože to textové a grafické v OSD není úplně ono. Když létám na padáku, tak taky na displej při točení moc nekoukám, poslouchám hlavně pípání.
Ber to ale jako 14ti denní zkušenost člověka, nadšeného do termického létání (modely, paragliding, Condor) který FPV doposud létal jen na race dronech a neskutečně si to užívá.
Dneska mi dorazil Heron od MPX, tak začnu vstřebané zkušenosti a rady investovat do něj.