Problem s těžištěm
Problem s těžištěm
Ahoj,taky jsem si zakoupil Cessnu 480 má ji Houska-modelar.cz,dnes jsem ji sestavil,ale mám problem s těžištěm,dle návodu je 60-62 mm od náběžky,mně ale s baterií (lipo 3s 1500mAH) dodanou v setu vychází těžiště 45-50 mm od náb.hrany,baterie už dozadu posunout nejde.má někdo ten samý problém,jak jste ho řešili

jigr
Zkus to ještě zkontrolovat některým programem na výpočet těžiště. Mě se osvědčil tenhle: http://www.modelweb.ic.cz/soft/ModellUtility.zip
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Dej na tohle bacha, víckrát se mi už stalo, že u hodnot těžiště byly v návodu strašný kraviny, většinou podle toho bylo těžiště strašně vzadu a to je třeba pro začátečníka často konečná. Obecně lze říct, že u letadel typu Cessna je vhodná poloha těžiště mezi 25-28 % hloubky křídla u trupu ( pro začátek spíš ve předu ). Na složitější půdorysy křídel a dvouplochy je nejlepší použít nějaký prográmek, jak psal kolega.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si nesouhlasit. Tak 25-28% je dost úzké rozmezí, to si docela troufáš. Uznávám že tyto hornoplošníky mají často podobný průřez trupu a mohutnost VOP, ale na 5% hloubky ty rozdíly vydají určitě. A u čeho konkrétně se ti stalo že byly v návodu "strašný kraviny"? Na dvouplochy nestačí ani prográmek, tam se to hodně liší i vlivem vzájemného nastavení horního a dolního křídla (které pracuje víc). A složitější půdorysy? Naopak, stačí odhad umístění střední aero. tětivy a trocha prostorové představivosti. Nehledě na to, že jsem ještě neviděl, aby někde u "složitějšího půdorysu" nebylo správně určené těžiště.kf píše:Dej na tohle bacha, víckrát se mi už stalo, že u hodnot těžiště byly v návodu strašný kraviny, většinou podle toho bylo těžiště strašně vzadu a to je třeba pro začátečníka často konečná. Obecně lze říct, že u letadel typu Cessna je vhodná poloha těžiště mezi 25-28 % hloubky křídla u trupu ( pro začátek spíš ve předu ). Na složitější půdorysy křídel a dvouplochy je nejlepší použít nějaký prográmek, jak psal kolega.
Ale souhlasím s tím, že je potřeba dávat na těžiště pozor a nevázat se na milimetr přesně na návod, když je jasně vidět, že to poletí lépe s jiným vyvážením.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
No zejména u vietnamskejch a čínskejch stavebnic je to těžiště udávaný moc vzadu poměrně dost často - dokonce to uvádějí i recenze v časopisech a u některých návodů byl vloženej proužek papíru s upozorněním, že výrobce udává těžiště špatně ( pro příklad si teď vzpomínám např. na Pipera od Black Horse, který byl prezentován jako vhodný pro začátečníky ).