Zavážecí loďka Bait Cruiser, nefunkční přijímač

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
amirinda

Zavážecí loďka Bait Cruiser, nefunkční přijímač

#1 Příspěvek od amirinda »

Ahoj,

Kamarád mi přivezl na opravu Zavážecí loďku Bait Cruiser, viz. odkaz.
https://www.fotelbazar.hu/hu/hirdetes/U ... ohajo-3506

Po rozebrání jsem zjistil, že přijímač je komplet vyhořelej. On už se v tom někdo hrabal přede mnou a dle mého názoru to muselo dostat tvrdej zkrat, ale to není teď podstatné.

Prosím dá se někde sehnat tento přijímací modul, nebo bude zapotřebí koupit vysílač i přijímač a jaký? Pochopitelně tak, aby to spolupracovalo s řídící jednotkou.
Přikládám ještě foto, další dotazy rád zodpovím.
Děkuji všem za reakce.
Přílohy
2022-02-04 06.39.48.jpg
2022-02-04 07.02.58.jpg
2022-02-04 06.59.43.jpg
2022-02-04 07.12.12.jpg
2022-02-04 14.31.32.jpg
SHU

Re: Zavážecí loďka Bait Cruiser, nefunkční přijímač

#2 Příspěvek od SHU »

chybí fotka jak je ten přijímač spojený se základní deskou (ta s relátky). Na první pohled by to mohlo být řešitelné obyčejným přijímačem na 40MHz.
amirinda

#3 Příspěvek od amirinda »

Je to propojené 3pin kablíkem. Napájení z desky +/- a signál do desky. Ten bílej samostatnej je k anténě.
Přílohy
2022-02-06 21.07.35.jpg
bida
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od bida »

amirinda píše:Ahoj,

Kamarád mi přivezl na opravu Zavážecí loďku Bait Cruiser, viz. odkaz.
https://www.fotelbazar.hu/hu/hirdetes/U ... ohajo-3506

Po rozebrání jsem zjistil, že přijímač je komplet vyhořelej. On už se v tom někdo hrabal přede mnou a dle mého názoru to muselo dostat tvrdej zkrat, ale to není teď podstatné.

Prosím dá se někde sehnat tento přijímací modul, nebo bude zapotřebí koupit vysílač i přijímač a jaký? Pochopitelně tak, aby to spolupracovalo s řídící jednotkou.
Přikládám ještě foto, další dotazy rád zodpovím.
Děkuji všem za reakce.

odkud jste
amirinda

#5 Příspěvek od amirinda »

Planá, reší to nějak poškozený přijímač? :)
JardaRůžička

#6 Příspěvek od JardaRůžička »

Shodou okolností jsem právě takovou opravoval (a opravil) - ještě ji mám doma.
Základem je, že z přijímače se do té desky elektroniky přivádí pouze PPM signál, nic jiného. Proto - pokud je původní přijímač skutečně vyhořelý - dá se použít jakýkoli jiný přijímač pro alespoň 6 kanálů na FM 40 MHz a ten PPM signál z něj vytáhnout. Jenom připadají v úvahu dvě varianty polarity signálu (impulz - mezera), ale to se dá zinvertovat jediným tranzistorem.
JardaRůžička

#7 Příspěvek od JardaRůžička »

Vlastně jsem kecal - ten náhradní přijímač nemusí být 6-ti kanálový, stačí i dvoukanál, protože se použije PPM signál, který samozřejmě dekodér vůbec nevyužívá (napájení je z té základní desky, je tam 5V stabilizátor.
amirinda

#8 Příspěvek od amirinda »

Super! Jo ten přijímač je KO, jsou tam rozpraskané i odpory a já nevím co ještě všechno. Ten musel dostat šlupku, ani jsem se o opravu nepokoušel.
Říkal jsem si, že bude napájen 3-5V z desky a do desky půjde "jen" signál. Mohl bych poprosit který příjímač přesně objednat a já ho rovnou klepnu. Předpokládám budou zapotřebí i nové krystaly pro vysílač i přijímač nebo ne?
guchar

#9 Příspěvek od guchar »

_ Bylo by dobré zkusit odhadnout příčinu "zahoření" RX. Pokud to bylo něco v RX je náhrada za nový schůdná
Šlo by dát na napájení jdoucí k RX nějakou žárovečku (LED s větším proudem) a 1000Ω (1k) signál - zem
_ Viděl jsem rybářská vlákna kde si uživatelé na funkci stěžovali, a i dost nabídek na PRODEJ - použitá.

_ Prodejce UPGRADE soupravy RX = FS-IA6B, TX = FS TM10 na 2.4GHz. (BAITSTAR - Ultimate Baitcruiser XL)
Otázkou je zda výše investice €179,00 se z pohledu vlastníka - uživatele vyplatí.

_ @amirinda "Super! Jo ten přijímač je KO" nemohlo se to nějak,
NEMOHL TO NĚKDO přepólovat? Xtaly by měly s vysokou pravděpodobností v pořádku. Funkční a použitelné.
SHU

#10 Příspěvek od SHU »

guchar píše:_ Bylo by dobré zkusit odhadnout příčinu "zahoření" RX. Pokud to bylo něco v RX je náhrada za nový schůdná
Šlo by dát na napájení jdoucí k RX nějakou žárovečku (LED s větším proudem) a 1000Ω (1k) signál - zem
_ Viděl jsem rybářská vlákna kde si uživatelé na funkci stěžovali, a i dost nabídek na PRODEJ - použitá.

_ Prodejce UPGRADE soupravy RX = FS-IA6B, TX = FS TM10 na 2.4GHz. (BAITSTAR - Ultimate Baitcruiser XL)
Otázkou je zda výše investice €179,00 se z pohledu vlastníka - uživatele vyplatí.

_ @amirinda "Super! Jo ten přijímač je KO" nemohlo se to nějak,
NEMOHL TO NĚKDO přepólovat? Xtaly by měly s vysokou pravděpodobností v pořádku. Funkční a použitelné.

Nechápu co těmi posty myslíš...
Xtaly asi budou funkční, ale jestli použitelné, toť otázka. Už jsi zapomněl - krystaly pro Graupner, krystaly pro Futabu, pro Jeti, MPX,....
Naposledy upravil(a) SHU dne pon 07.02.2022 13:10, celkem upraveno 1 x.
SHU

#11 Příspěvek od SHU »

amirinda píše:Super! Jo ten přijímač je KO, jsou tam rozpraskané i odpory a já nevím co ještě všechno. Ten musel dostat šlupku, ani jsem se o opravu nepokoušel.
Říkal jsem si, že bude napájen 3-5V z desky a do desky půjde "jen" signál. Mohl bych poprosit který příjímač přesně objednat a já ho rovnou klepnu. Předpokládám budou zapotřebí i nové krystaly pro vysílač i přijímač nebo ne?

Začal bych tím, proč je přijímač KO. Jestli je to vyhoření primární porucha anebo až následek, jak se v tom někdo vrtal, co se s tím dělo.

Přijímač připojený +,- a signál PPM nemá důvod tak odejít. To musel odejít aspoň stabilizátor na výkonové desce. Takže pak proč odešel, co dalšího je z toho napájené a jestli sebou nevzal něco dalšího.
Pokud odešel při "opravě" tak zase třeba zjistit jestli nepoškodil něco na výkonové desce.

Asi nejlíp nejdřív zapnout bez přijímače a pustit do desky PPM přes oddělovač a pokud deska bude fungovat OK pak teprve shánět přijímač.
amirinda

#12 Příspěvek od amirinda »

Pánové, děkuji za reakce.
Jasně budu teď zjišťovat, proč došlo k poškození přijímače, proměřím na řídící desce co se dá a uvidím.
Každopádně mě zajímalo jaké jsou možnosti, jestli bude stačit koupit nějaký jiný přijímač a nebo TX i RX a mít nějakou představu jaké a co to bude asi stát...
Zatím díky.
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

@JardaRůžička "právě takovou opravoval (a opravil)" Přesně ten typ co uvádí (o které píše) "amirinda"?
Předpokládám FM. Ale přesto se zeptám: Byla to FM nebo AM? Na štítku vedle "Bait Cruiser" je nějaká varianta?

_ BTW Tipnul bych si, že tato souprava měla malý dosah, nebo nefungovala. Někdo to opravoval a ODPRAVIL.
Nevím zda je možné tohle provedení UTOPIT nebo jinak dovnitř nalít něco mokrého.
varok

#14 Příspěvek od varok »

A nemohlo to odejít jednoduše i tím, že nějaký umělec tam zkoušel dát jinou baterii aby to déle vydrželo a dal tam jinou než tam má být? Jestli je třeba lodička na 7,4V 2S LiPol baterie a někdo tam narval 3S baterii 12V? Na té je myslím po nabití až přes 14V a to už může být pro elektroniku navrženou do zhruba 8V docela průser, ne?
JardaRůžička

#15 Příspěvek od JardaRůžička »

varok píše:A nemohlo to odejít jednoduše i tím, že nějaký umělec tam zkoušel dát jinou baterii aby to déle vydrželo a dal tam jinou než tam má být? Jestli je třeba lodička na 7,4V 2S LiPol baterie a někdo tam narval 3S baterii 12V? Na té je myslím po nabití až přes 14V a to už může být pro elektroniku navrženou do zhruba 8V docela průser, ne?
,Celá ta lodička JE napájena 12V Pb baterkou, přes ten stabilizátor jen přijímač a část elektroniky na desce. Tady stačí změřit napětí ze stabilizátoru, snadno na konektoru pro přijímač.
Předělávat na 2,4 GHz bych se nehrnul, byla by to zbytečná investice a taky problémy. Pro dekódování v desce loďky je NUTNÝ PPM signál, navíc se správným pořadím kanálů (dáno vysílačem).
Samotný přijímač tedy může být jak jsem napsal jakýkoli FM 40 MHz, lhostejno od jaké firmy a jestli jednoduché či dvojí směšování. Ovšem jestli v něm bude fungovat původní krystal, toť otázka. Zfotky poznám jen číslo kanálu (51) a tipoval bych spíš jednoduché směšování.
Přijímače na 40 MHz se nejspíš už jako nové nenabízí, měl by se ale dát za symbolický peníz snadno pořídit jetý, potřebná úprava v každém případě snadná.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“