Jaký baterky zvolit do spalováku
Jaký baterky zvolit do spalováku
Ahoj kluci.Jaký baterky zvolit do spalováku se šesti standardními servy?Doteď jsem měl trochu menší letadla s maximálně pěti servy.A to zatím vždycky zvládly eneloopy.Ale tady se bude těmi servy docela dost hejbat.Co zvolit?Nějaký sanyo nicd? Sc apod?Nebo mám i pohonný lionky,ale to by se muselo snížit napětí apod.Docela záleží na váze.Už takhle je to docela těžký.Co poradíte?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký baterky zvolit do spalováku?
Předpokládám, že serva HV v tom nejsou. Takže 4x NiCd Panasonic 1700 SC a máš na 5 let vystaráno. Je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Zatím ještě koupit jdou.
Nebo LiIon 2S1P 2-2,5Ah + S-BEC ale bacha na proud co dá S-BEC. Na to je potřeba vědět, co to je za serva a kolik žerou. Už jen kvůli tomuhle bych dal NiCd.
Nebo LiIon 2S1P 2-2,5Ah + S-BEC ale bacha na proud co dá S-BEC. Na to je potřeba vědět, co to je za serva a kolik žerou. Už jen kvůli tomuhle bych dal NiCd.
A do čeho to chceš? Pohodáč na vyhlídkové lety, nebo nějaký 3D chaotický akrobat, kde budeš se servy pořád kvedlat? Kdysi jsem si někde četl vzoreček počet serv x 200 mAh + 10% navíc. To bylo ještě za éry FM techniky, když ještě nebyla telemetrie. Ta také něco spotřebuje, tedy pokud jí používáš.
Hitec Aurora 9X
No HV serva tam nejsou.A bude to akrobatickej dvouplošník,ale ne 3D.A telemetrii nepoužívám.Viděl bych to na ty Nicd SC.Ty lionky a S BEC na tom budou váhově asi možná hůř.Anebo nastejno,ale je to další věc která se může podělat.Tak nevím.Nemám s tím zkušenosti.Jaký ten S BEC by byl vhodný?A kde sehnat u nás?Aspoň orientační odkaz.Pak už se od toho nějak odpíchnu.Radši bych,ale asi opravdu ty Panasonicy SC.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
https://emotors.cz/cs/maytech/3839-external-ubec-20a-1498.html
Za tu cenu bohatě pořídíš 4 x Panasonic SC. Asi by vyhověl i 10-12A ale o takovým nevím. 5A je na ten Tvůj počet serv slabej.
Za tu cenu bohatě pořídíš 4 x Panasonic SC. Asi by vyhověl i 10-12A ale o takovým nevím. 5A je na ten Tvůj počet serv slabej.
-
Michal Matějka
- Kontaktovat uživatele:
Do všech letadel, kde nemám HV serva dávám jako napájení LiFePo viz. odkaz
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-nan ... _analytics
Nemusím se zabývat žádným dalším možným poruchovým nesmyslem.
Takto to u nás mají co vím všichni na letišti a nikdy s tím nebyl problém.
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-nan ... _analytics
Nemusím se zabývat žádným dalším možným poruchovým nesmyslem.
Takto to u nás mají co vím všichni na letišti a nikdy s tím nebyl problém.
Mě zajímá čím nabíjet ty LiFePo4? jsou už na to updaty nebo nějaký nový nabíječe?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Většina nabíječek má volbu LiPol, LiIon, LiFe. Prostě koncový napětí na článek 3,6V.
Jenom bych poznamenal, že se Life baterky nemusí nabíjet na plné koncové napětí.
Trochu snížená kapacita určitě nebude problém.
ISDT a předpokládám řada dalších umí nastavit požadované koncové napětí.
Já to třeba snižuji kvůli turbíně, která má s plným napětím problém.
Trochu snížená kapacita určitě nebude problém.
ISDT a předpokládám řada dalších umí nastavit požadované koncové napětí.
Já to třeba snižuji kvůli turbíně, která má s plným napětím problém.
Re: Jaký baterky zvolit do spalováku
Jasně díkec, našteluju to na LiFe programy, asi to jde i na těch mejch oldschool krámech.
No právě, dva plně nabité LiFeP = 7,2V
a to by se už obyčejným servům (které uvádí nominální napětí max 6.0V) líbit nemuselo.
Já zažil výpadek serva plynu při napájení 5-článkem Enelop, a to má při plném nabití jen nějakých 6,8 až 7 V.
To mi mělo být výstrahou, ale já jsem to tehdy bagatelizoval
, myslel jsem že to bylo jen tím, že se to v krajní poloze trochu opíralo o doraz karburátoru a tak jsem jen vyměnil servo za silnější a upravil táhlo karburátoru. Jenže záhy mi na stejném modelu odešlo i křidélkové servo HiTec a to už bylo mnohem horší. To se mi s tím naštěstí nějakým zázrakem podařilo nouzově přistát bez větších šrámů. Od té doby obyčejná serva provozuji pouze na 4články ENELOP, nebo již zmíněné NiCd SANYO SC 1700. A co se týče stabilizace vyššího napětí z Lítiovek nějakým BEC-em, tak já bych do toho taky nešel kvůli spolehlivosti. Nehledě k tomu, že každou stabilizací se část energie zbytečně ztrácí. Snad jediné co bych z hlediska spolehlivosti připustil je snížení napětí pomocí do série zapojené výkonové křemíkové diody (třeba i 3ks paralelně spojených).
To zabezpečí úbytek 0,6 až 0,7V, při použití Shottkyho diod jen asi 0,2-0,3V.
Já zažil výpadek serva plynu při napájení 5-článkem Enelop, a to má při plném nabití jen nějakých 6,8 až 7 V.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Do spalováku jsem vždy používal čtyřčlánek, pokud jsem dával 2 až 3 serva používal jsem kapacitu cca 1000 mAh (velikost AA nebo AAA) pokud jsem používal více serv 4 a více používám kapacitu 2000 mAh (vel. AA) a větší, ale u vyšší kapacity používám i objemově větší články C nebo SC, k tužkovým s větší kapacitou než 2000 mAh nemám důvěru . Nebo používám dělené baterie do přijímače nejaké malé 4,8V/1000mAh a pro napájení serv větší cca 3 až 4 Ah (velikost SC nebo C). Je to komplikovanější instalace, ale má to několik výhod.
Přijímačové a servové baterie jsou propojeny společnou nulou, takže když cukají vlivem zatížení některá serva nepřenáší se to tolik na ostatní a neovlivňuje to přijímač. Vzhledem k odběru přijímače vydrží přijímačové velmi dlouho, servové baterie mají tlustější kabely a tím se většími proudy nezatěžují tenké spoje v přijímači u konektorů serv a ještě používám velkokapacitní elektrolytický kondenzátor jako nábojovou reservu zapojený na nejaký volný port v přijímači. Tím vykrývám případné pulsní poklesy napětí. Napětí 6 a více voltů nepoužívám, některá palubní elektronika to nemá ráda a různé převaděče napětí z vyššího na nízké (4,8 V) nemusí proudově stačit. V současnosti létám už jen s historikama kde mám dvě serva a nebo s elektrama kde vycházím z stabilizátoru u regulátoru.
Přijímačové a servové baterie jsou propojeny společnou nulou, takže když cukají vlivem zatížení některá serva nepřenáší se to tolik na ostatní a neovlivňuje to přijímač. Vzhledem k odběru přijímače vydrží přijímačové velmi dlouho, servové baterie mají tlustější kabely a tím se většími proudy nezatěžují tenké spoje v přijímači u konektorů serv a ještě používám velkokapacitní elektrolytický kondenzátor jako nábojovou reservu zapojený na nejaký volný port v přijímači. Tím vykrývám případné pulsní poklesy napětí. Napětí 6 a více voltů nepoužívám, některá palubní elektronika to nemá ráda a různé převaděče napětí z vyššího na nízké (4,8 V) nemusí proudově stačit. V současnosti létám už jen s historikama kde mám dvě serva a nebo s elektrama kde vycházím z stabilizátoru u regulátoru.