KomaTH8 píše:Ahoj , som zvedavy na tvoje dalsie pocity po dlhsom pouzivani, kedze od zaletu uz preslo par mesiacov. Pisal si na zaciatku postrehy oproti NRJ , a ako to vydis teraz. Mohol by si dat zakladne parametre obou modelu , vaha-plocha NRJ-Precious ,tazisko u obou. Ja som si nedavno tiez zaobstaral NRJ ale z prvych letov je mi jasne ze to je rychlejsi stroj ako moje starsie Maia light a standard od Iva, a som si toho vedomi ze su to starsie modely , ale chcem k NRJ dalsi vykonny a kludny model. Pevnost trupu?! Dopocul som sa, ze na zaciatku tam bol problem s lamanim, mozno ze by sa k tomu vyjadril aj Ivo. Dakujem , Cau Tibor.
Ahoj,
Váha NRJ 240g, PRECIOS 215g. Plocha a těžiště jsou pro mne neznámé hodnoty.
S NRJ je potřeba lítat rychleji, ve větru 5 m/s a víc se mi s ním lítá velmi dobře. To může být u mne váhou. Lehčí NRJ jsem na páčkách neměl. Ve větru kolem 6-8 m/s jsem přidával do čumáku 2 g olova, dál jsem nedovažoval. S lehčím jsem se potkal u Martina Bečváře, když jsem mu dělal na závodech nápovědu, pocit jsem z něj měl stejný, je potřeba jej nechat letět. Od více pilotů F3K jsem slyšel velmi pochvalné slova, jak éro funguje. Za mne jediná drobnost, menší termiky to jen proletí.
PRECIOS na to jak má štíhlé křídlo, tak je pro mne na tom lépe a mým zvyklostem víc vyhovuje. Všespásný určitě ale není, oproti jeho předchůdci PROGRESS se rychleji brchá, umožňuje obletět větší plochu atd. To jsem ale už někde psal xkrát. S pevností problém nemám. Pokud vím, tak Ivoš doplňoval do křídla nějaké výstuhy na základě požadavků zákazníků.
Můj pohled na F3K honbu za váhou. Všichni to ženou za co nejmenší váhou. Dnes není problém vyrobit model s letovkou kolem 200g, jenže piloti jsou schopni vzít éro do větru 5 m/s a víc, dovážit 40g a víc. Vem si, že to je zvednutí váhy o 20%. A průser je na světě. Výkonnost dnešních pilotů při hodech je hodně vysoko. Potom se lámou trupy, delaminují křídla atd. Následně vidíš fotky s polámanými éry a vyrojí se otázky, co ten výrobce udělal blbě. Přitom jen soutěžící vzal model s nevhodnou skladbou materiálu do nevhodných podmínek. A že jsem těch rozbitých modelů už viděl. Výrobci vyrobí co zákazník chce, materiály a technologie na to jsou. Vím, že se jim blbě argumentuje vůči zákazníkovi, on to chce a platí. Oni ale neví jak dotyčný létá, jak se k modelu chová atd.
Za mne dávám poslední dobou jediné doporučení. Vyber si model, který chceš, lítej s ním, aby jsi jej poznal za každých podmínek. Při výběru modelu zohledni dostupnost náhradních dílů a servis výrobce, protože to budeš hodně potřebovat. Je jedno jestli jsi dobrý nebo průměrný pilot.