Jan Kubica píše:Ahoj Tomáši,
a jsme zase na začátku.
H.
Jediny dotaz, létáš soutěžně F3L?
Jan Kubica píše:Ahoj Tomáši,
a jsme zase na začátku.
H.
Chamber píše:A/ Já bych položil jednu otázku. PROČ MÁME PRAVIDLA?
B/ Já bych položil druhou otázku. MÁME PRAVIDLA PROTO ABYCHOM JE DODRŽOVALI?
C/Já bych položil třetí otázku. KDYŽ BUDU MÍT MODEL O ROZPĚTÍ 2050 mm. Budu moc létat?
A teď si i odpovím.
A/ Pravidla jsou proto aby byly stanoveny podmínky, limity pro určitou lidskou činnost.
B/ Pravidla jsou proto aby se dodržovala. Kdyby se NEDODRŽOVALA, tak by nemusela být.
C/ V pravidlech je 2000mm. Nedodržuji pravidla - nelétám. (Těch 50mm ale vztlaku nepřidá ?!?!?)
Můžete si též odpovědět.
V pravidlech je jednoznačně uvedeno č.5.L.3.2.
Spodní strana modelu nesmí mít jiné výstupky než vlečný háček (viz 5.L.3.1 h) a ovládací páky řídicích ploch.
Takže "To je stejné jako s tím rozpětím".
L
Chamber píše:A/ Já bych položil jednu otázku. PROČ MÁME PRAVIDLA?
B/ Já bych položil druhou otázku. MÁME PRAVIDLA PROTO ABYCHOM JE DODRŽOVALI?
C/Já bych položil třetí otázku. KDYŽ BUDU MÍT MODEL O ROZPĚTÍ 2050 mm. Budu moc létat?
A teď si i odpovím.
A/ Pravidla jsou proto aby byly stanoveny podmínky, limity pro určitou lidskou činnost.
B/ Pravidla jsou proto aby se dodržovala. Kdyby se NEDODRŽOVALA, tak by nemusela být.
C/ V pravidlech je 2000mm. Nedodržuji pravidla - nelétám. (Těch 50mm ale vztlaku nepřidá ?!?!?)
Můžete si též odpovědět.
V pravidlech je jednoznačně uvedeno č.5.L.3.2.
Spodní strana modelu nesmí mít jiné výstupky než vlečný háček (viz 5.L.3.1 h) a ovládací páky řídicích ploch.
Takže "To je stejné jako s tím rozpětím".
Vykládat cokoliv o myšlence pravidel, nadřazenosti myšlenek nad textem pravidel a možnosti ohýbání pravidel je zavádějící.
Sdělovat a více než potvrzovat, že na každé soutěži to může být jinak, podle toho jak si to pan ředitel, nebo jury vyloží, je trochu více než mimo oblast chápání. Pravidla jsou jednoznačná. (Max rychlost na dálnici je 130km/hod.)
A závěrem si dovolím ještě upozornit.
V CIAM FAI existuje komise F3Soaring, která pravidla F3L schvalovala.
Je s podivem, že vedení KLeM ČR se ještě neobrátilo s dotazem a žádostí o výklad uvedeného pravidla pro jednoznačné stanovisko přímo na vedení této komise.
Místo toho jsou zde návody jak by to kdo posuzoval a plácáme se po zádech podle toho jak to komu vyhovuje.
Pokud někdo neví, tak předsedou uvedené komise je český delegát.
L
clouseau píše:netuším kdo je tady ten chytrý JÁJÍNEK pan CHAMBER který se neumí podepsat a píše stylizace typu ...někdo... atp.
Asi se za své názory stydí, hlavně že píchá do vosího hnízda. Jeho konstatování k ničemu nevedou. Ani problém nijak neřeší.
1.5.10. Při aplikaci nebo výkladu kteréhokoliv ustanovení Sportovního řádu (dále jen ustanovení) je třeba upřednostnit výklad ustanovení směřující k uplatnění jeho smyslu, před výkladem pouze jazykovým/textovým. Rozhodčí, ředitel soutěže, jury i sami soutěžící by měli vzít na vědomí, že jazykový výklad představuje základ a východisko pro objasnění smyslu a účelu ustanovení. Pouhá mechanická aplikace textu, která nebere v úvahu, buď úmyslně nebo v důsledku neznalosti, smysl a účel ustanovení, může pak vyvolávat dojem absurdity a odcizuje Sportovní řád modelářům.
Chamber píše:Bylo by vhodné kdyby pan "clouseau" dodržoval podmínky a pravidla tohoto fóra, především Pravidlo č. 5 o slušnosti a napadání, osočování diskutujícících a pod. Obecně se zde vystupuje pod nějakým jakým si označení.
Dále by neměl směšovat pravidla svazu SMČR s pravidly CIAM FAI. Jestli-že se létá podle pravidel FAI, tak tam nikde není stanoveno volnomyšlenkové vykládání si pravidel, tak jak se odvolává pan "clousea"na národní pravidla SMČR.
A konečně, že jsem rýpnul do vosího hnízda je skutečností, neboť on je místopředseda KLeM ČR, který by měl ve vztahu k pravidlům CIAM FAI výklad řešit a NE tady polemizovat kdo, co, když, kde, jak a za kým kdo stojí.
Proč místo toho nejednáte a nevyžádáte si oficiální stanovisko s výkladem pravidla od FAI? Návod na koho se obrátit jsem tam nastínil.
Bylo by to přínosem pro všechny a nejen v Čechách ale i v celé EU.
Na toto jsem upozornil již v předešlém příspěvku, ale každý si z toho vytrhl jen to co se mu líbí ke zkritizování.
clouseau píše:PS2 ano z pozice místopředsedy samozřejmě vznesu dotaz na výklad mezinárodních FAI pravidel a to u našeho zástupce ve FAI kterým je Tomáš Bartovský.
Chamber píše:Proč místo toho nejednáte a nevyžádáte si oficiální stanovisko s výkladem pravidla od FAI? Návod na koho se obrátit jsem tam nastínil.
Bylo by to přínosem pro všechny a nejen v Čechách ale i v celé EU.
Na toto jsem upozornil již v předešlém příspěvku, ale každý si z toho vytrhl jen to co se mu líbí ke zkritizování.