Vodorovná štípačka na dřevo

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
leon_cz

Re: Vodorovná štípačka na dřevo

#16 Příspěvek od leon_cz »

Bildy píše:
furt nevím, co s tím protočením a úrazama máte. Když je to udělaný s trnem pod kuželem, tak se nemůže nic významnýho stát. Max to zastaví motor nebo vyrazí topičovi v elektrárně lopatu z ruky. Když je to křivě uřízlý, tak to musí být otočené tak, aby naklonění bylo dopředu na trn nebo dozadu. Prostě, jde to výborně, ale nesmí se koukat vokolo kde co lítá. Je fakt, že někdo musí hlavu používat jako sprej....před použitím zatřepat :D

Tak to asi není štípačka jako štípačka, na té naší žádný trn pod kuželem nebyl, pouze takový asi centimetr vysoký plocháč na dosedacím stole, o který se to polínko opřelo aby se neprotočilo, ale občas ten plocháček to polínko prostě nepodržel a navrtané polínko se na kuželu buď roztočilo jako vrtule, nebo se vymrštilo a letělo přes celou kůlnu. Byla to štípačka kombinované s cirkulárkou, kužel byl na stejném hřídeli jako kotouč. Nakonec ten kužel a dosedací desku otec pro nebezpečnost štípání demontoval a nechal cirkulárku jen na řezání. Opravdu jsme se úrazu několikrát vyhnuli jen o vlásek a nemělo cenu to pokoušet.
pby

Re: Vodorovná štípačka na dřevo

#17 Příspěvek od pby »

Řekl bych spíš "není uživatel jako uživatel".
Ta kuželovka, nebo s vrtákem se tomu tady říká, je pochopitelně nebezpečnější než hydraulika. Může zachytit oděv, vlasy (mě ne :lol: ) rukavici. Ale nikdy se mi nestalo, že by se polínko roztočilo jako vrtule. Pokud je vše jak má být, je to nemožné. Zastaví se motor, zapeče se kužel, nejvíc ve shnilém, nebo polínko vyskočí nahoru (to mi dělá habr, mrška). Ten plocháč pod kuželem slouží k navedení polena na kužel a jeho následnému štípnutí. Je to lepší, lze i bez něho.
Nicméně jsem několikrát viděl, že se různí dobrodruzi pokouší štípat polena vrtáním do řezu !!!! A tam opravdu hrozí rotace, ale to je chybné užití.

P.S. Měl jsem od Lumagu 12-ti tunu za hrozných 16K čtyři roky jsem ji používal hlavně na metry, ty jsem krátil na Dakonových 33 cm. Lítaj z toho třísky, ale jde to. Nicméně mnohokrát ověřeno - nejrychlejší bylo nařezat vše na 33cm a na kuželu rozštípat. Prsty i údy mám všechny.

P.P.S. Pro původního tazatele. nebál bych se jít do převodovky na jednofázový motor, nicméně otáčky na kuželu alespoň 600/min. Měně jsem nikdy nezkoušel.

pby
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“